Transformator prerada pomoć?

poruka: 3
|
čitano: 2.384
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
offline
Transformator prerada pomoć?

Pozdrav!

Trebam napraviti multitap trafo za lemnu stanicu sa izlazima 24V 2.08-2.1A i 9V 1.1A za PCB, ukupno 60VA, sve iz jednog sekundara primjer.

 

Imam jedan veliki neoznačeni trafo sa ovim vrijednostima:

Ns= 129

Ds= 0.8mm (kvadratura sekundara)

Dp= 0.4mm

Vs= 30V

Vp= 220V

Rs= 1.1 Ohm

Rp= 25 Ohm

Dimenzije jezgre 35x28mm (još provjerim jel točno)

------------------

Is=?

Ip=?

Np= 946 izračunao sam omjer "Vp:Vs x Ns", no još provjerite jel točno iz glave sam došao do formule, prema broju namotaja vjerojatno je.

Njega mislim preraditi u onaj gore kakav trebam. Skinuo sam sekundar i dio primara, čudno je bio namotan, u sredini primara je bio namotan sekundar.

 

Mene zanima:

Kako se može izračunati obije struje ako je to moguće samo ovim infomacijama koje imam?

Želim ugl saznat struju na sekundaru a i na primaru, da znam dal ću trebati drugu kvadraturu. Ako bude manje recimo od "3.2A" na sekundaru.

I usput da li je itko koristio ovaj trafo kalkulator u izradi i dal je pouzdan u izračunima?

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.5.2018 15:12 (BruteElectric).
 
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Transformator prerada pomoć?

Evo provjerih u proračunu snagu koju si poslao kao sliku i odgovara kao max ali u praksi se dalje računa sa 10-20% manje(gubici )....dakle vjerujem da je programčić ok.

Kad izbaci podatak za broj namotaja primara i sekundara vidjet ćeš koliko je namotaja po 1 voltu pa za sekundar možeš začas izračunat izvode za potreban napon od 9 V.

Dimenzije žice se računaju da 1mm kvadratni površine presjeka lak žice odgovara max struji od 3A , a kod pojačala npr. kad niije struja konstantna kao kod grijača može se ići i na 4A po 1mm kvadratnom.

 

Taj drugi trafo koji radiš je 80W max snage tj. na 24V sekundara može dati oko 3A max pa samo napravi izvod na 9V i sve je ok.

 

ps: Ako  je 129 namotaja na sekundarnih 30V znači za taj trafo je 4.3 namotaja  za 1V (vrijedi i za primar i za sekundar taj omjer)....što znači primar bi trebao imati 220x4,3 namotaja a sekundar 24x4,3 namotaja.....to bi i programčić trebao dati.

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.5.2018 19:25 (AF139).
9 godina
neaktivan
offline
Transformator prerada pomoć?

Mislim da je na sekundaru kriva kvadratura kad sam računao trafo kalkulatorom za 0.4mm treba biti 1.01mm na sekundaru. Zato vj nije ni označen jer ga netko slagao po krivim izračunima ili nisu imali deblju žicu.
Pregledat ću još formule i mA primara sa kalkulatorom 0.4mm, vj je 2.1A najviše ironično što toliko i trebam za grijač ali treba još 1A za PCB...., mislim da ću svejedno trebati i za primar kupiti novu žicu 0.46mm i 1.29mm....

Znači kažeš gubici su uračunati u program ? Da je bar autor napisao. Od ostalih web kalkulatora mi pada mrak na oči...

Edit:

Da gubici su uračunati, gledao sam ovo u helpu od programa:

"In these lists are displayed number of coils for each requested voltage.
That number is fixed! Don't increase or decrease it for assembling the coil.
During calculations,there is added 6% more on number of coils to compensate losts during transforming.
If you building transformer with simetrical power supply, use two wires for quill rather than one wire and two different quills."

 

Edit:

Ne znam dal će kontrolna ploča konstantno održavati temperaturu (vj će se gasiti i paliti u 1C korekcije temperature) da li će 1mm biti dovoljno na dulje vrijeme 1-2h na dan ili ako slučajno ostane dulje upaljena (1.29mm za max 3.4A trafa 93W), bolje da žica može provoditi veću struju nego da se lak rastopi, i trebalo bi biti bar 3.2A da grijač lemilice ne uzima od PCB ploče 1A.

I da ono za 4.3 do tog sam jedino došao odmotavanjem i brojenjem namota sekundara, ali po kalkulatoru krive su kvadrature... Mislio sam iskoristiti gotovi primar, jezgru i bobbin ali ne znam koliko mi se isplati kupovat žice jer bi onda mogao kupiti gotov i manji trafo, veličina ovoga mi jedva stane u planirano kučište a ni ne znam koliko će se grijat, jel će rastopit plastiku i PCB savijat...

Imao sam nedavno kinesku lemnu stanicu i tako se jezgra grijala barem 70-100C...

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.5.2018 20:44 (BruteElectric).
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice