Pretvaranje podne svjetiljke iz halogene u LED

poruka: 4
|
čitano: 2.363
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
offline
Pretvaranje podne svjetiljke iz halogene u LED

Pozdrav!

 

Imam namjeru unaprijediti postojeću podnu svjetiljku u dnevnom boravku nalik ovoj. Svjetiljka je namjenjena za rad s  halogenom (dimmable) žaruljom do 300 W. Trenutno koristim OSRAM od 230W (5000 lm, 2950 K), no želim s halogene žarulje prijeći na LED, a pritom bih htio zadržati postojeću jačinu svjetline što je više moguće.

 

Naišao sam na nekoliko online tutorijala s različitim izvedbama. Primjerice, ovdje je autor iskoristio dimmable LED iz rasvjetnih LED panela. Našao sam nešto slično tome ovdje do 15 W (dimmable) ili do 25 W (non-dimmable) za ~ 9 USD.  Ovo bi samo spojio i ubacio na mjesto gdje je bila halogena žarulja i vjerojatno bi se lijepo uklopilo.

 

Druga opcija je iskoristiti ovakve LED čipove (50 ili 30 W) od ~ 2 USD koje nije potrebno lemiti. Njih je obavezno postaviti na hladnjak. Vidio sam da postoje i gotove izvedbe s ventilatorom kao ovdje, no nisam siguran je li mi on doista poteban. Zbog buke svakako nije poželjan. Dodao bih leću i reflektor svjetlosti (vidi ovdje)

 

Treća solucija bi bila jednostavno staviti grlo E27 i zavrnuti jednu ovakvu plosnatu LED žarulju, mada bi to onda visinom izašlo izvan plitkog konusa (vidi prvi link) pa bih morao još nešto dodati okolo čime bi zatamnio i usmjerio svjetlost prema stropu.

 

Je li netko od vas možda radio ovakvo nešto? Što biste i kako biste vi napravili ovo?

 

Komentirajte, sugerirajte, preporučite! Zanima me vaše mišljenje. Hvala.

 

 

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.1.2019 21:01 (Yenkungu).
 
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
offline
Re: Pretvaranje podne svjetiljke iz halogene u LED

Osobno bih se vjerojatno odlučio na ugradbenu stropnu lampu - čini se najpraktičnijim, ne moraš se opterećivati s hladnjakom i ne bi ti trebala stršati iznad/izvan lampe.

 

Kao druga opcija bila bi mi E27 grlo i odgovarajuću žarulju (ona plosnata za koju si dao link izgleda zgodna, samo pazi na temperaturu boje svjetla, odgovara li ti oko 6000 K).

 

Ako se odlučiš na COB - hladnjak obavezan, potreba za ventilatorom je ako hladnjak nije dovoljno velik za konkretnu snagu ledice.

8 godina
offline
Pretvaranje podne svjetiljke iz halogene u LED

Trafo u dnu na 12V ...

 

Led traka (ovidsi koliko bi trebalo) cca 1 met i ukrug poljepio,složio žicu preko prekidača ...

 

evega ...

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Pretvaranje podne svjetiljke iz halogene u LED

Možda ovako nešto ? Imaš driver, plitko je i ne bi virilo..ima i na aliju..

 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice