3D dizajn i animacija školovanje

poruka: 10
|
čitano: 6.666
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan
offline
Nastavak školovanja poslije srednje

Pozdrav svima.

 

Dakle, ‘završavam’ 3. godinu smjera računalni tehničar za strojarstvo za kojega smatram da je potpuni promašaj iz par razloga ( ali to sada nije ni bitno ). Kao što sam stavio u naslovu, zanima me nastavak školovanja na kvalitetnom faksu 3D dizajna.

 

Gledao sam u Algebri neke smjerove, konkretno dizajn i programsko inženjerstvo. Matematika mi nije nikad nešto pretjerano išla pa me stoga čisto strah upisati programsko jer nit’ me zanima programiranje nit’ me zanima matematika a taj studij je potreban za diplomski studij game dizajna.

 

Studij dizajna sam proučavao ali ne pretjerano i koliko sam shvatio tu se radi sve samo ne 3D dizajn. Alternativa kod nas baš i nema puno, a želja mi je završiti fakultet pa da barem imam papir na kojem piše da sam neko što kažu ‘mudo’ pritom misleći da imam neku potvrdu o znanju. 

 

Kada sam se upisivao u srednju, raja mi je dala neke savjete ovdje na forumu da sam počnem učiti programe za modeliranje kao recimo Blender, Zbrush, Maya, 3ds koje sam rado prihvatio i krenuo sa Blenderom i Zbrushom.

 

Ako imate kakvih iskustava, savjeta, preporuka u vezi ove teme, slobodno pišite pa da raspravimo.

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.10.2018 16:04 (MrkyBoy).
16 godina
online
Re: Nastavak školovanja poslije srednje

Ne znam što se inače podrazumijeva pod pojmom 3D dizajna, ali vidim da u Algebri tako nazivaju edukaciju za 3D softver, odnosno alate za izradu 3D modela i vizualizacija (oni su odabrali 3DStudioMax).

Meni to zvuči malo nespretno jer 3D je samo alat i tehnologija koja dizajnerima i projektantima raznih struka pomaže da ostvare ili bar prikažu svoje ideje i konkretne projekte.

 

Nebitno kako definirali pojam, pitanje je što te od svega toga interesira, odnosno što bi želio raditi, u kojem području se baviti 3D-om ?

Da ne duljim, pogledaj predavanje iz Varaždina na tu temu i vidjet ćeš puno primjera a možda prepoznaš i neke forumaše :).

 

Btw. sličnu temu tu na forumu si pogledao ?

https://www.bug.hr/forum/topic/graficki-programi/upustanje-oblast-3d-modeliranja/237344.aspx?page=0&jumpto=5242107&sort=asc&view=flat

 

Da dodam još nešto iz iskustva, pobjeći od matematike nećeš :) ... dočekat će te svako malo u raznim oblicima a naravno da se podrazumijeva da su ti koncept XYZ koordinatnog prostora i osnove geometrije potpuno jasni.

Neka te ne čudi ni spominjanje programiranja ... svi današnji 3D alati već dugo godina imaju i svoje script jezike za automatiziranje/ubrzanje raznih dijelova procesa, a zadnjih godina su se svi usmjerili na Python.

 

Za kraj, do kud si dogurao u Blenderu i ZBrushu, kakve si modele radio ? (možeš nabaciti i neku sliku, bez obzira kakva bila, da se vidi gdje si trenutno pa će ostali moći dati i konkretnije savjete i mišljenja).

 

 

8 godina
neaktivan
offline
Re: Nastavak školovanja poslije srednje

Iskreno, ni sam nisam siguran na koji točno dio bi se fokusirao i koji bi dio izučavao. U biti ima više stvari koje bi želio raditi koje se odnose na game industriju - Character artist, Enviornment artist, Animator...

 

Sva navedena zanimanja zahtjevaju rad, rad i samo rad što u potpunosti razumijem i poštujem te sam spreman odvajati potrebnu količinu vremena na nešto što bi volio profesionalno raditi u životu.

Pokušao sam tražiti putem tražilice neke teme koje bi mogle biti povezane ali me odlučila zeznuti..

 

Uglavnom, matematika mi nije problem ako govorimo o onom smislenom dijelu odnosno izračunima nečeg smislenog kao npr. geometrija. Koordinatni sustavi također ne bi trebali predstavljati problem jer su oni dio struke (programiranje cnc stroja, autocad itd.).

Od programiranja imam fobiju zbog profesorice koja nam je uvijek dolazila na sat sa izrekom: 'Ja to znam, vi to ne znate i nikada nećete znat'. Ubila je svaku volju za učenjem programiranja u svih 28 učenika.

 

I na kraju, što se tiče Blendera, izradio sam neke jednostavnije modele kojima sam probavao naredbe(Loop cut, Edge loop, face scale itd.) i osnovne modifiere - array(drugi model-stepenice) i mirror(model automobila)

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.10.2018 20:07 (MrkyBoy).
12 godina
offline
3D dizajn i animacija školovanje

Racunaj da ce proci jedno 2-3g prije nego sto zaradis ikakvu paru vrijednu spomena pogotovo sada kada je trziste zasiceno kinezima i indijcima, kada vec ides na modeliranje za igre kreni uciti PBR materijale i High poly na low poly modeliranje.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.10.2018 20:09 (ivanzu).
8 godina
offline
Re: Nastavak školovanja poslije srednje

Odlicno ti izgleda ovaj auto  Koliko dugo ucis Blender? Ja ga ucim ima sad jedno godinu dana i moram reci da mi tvoji 3D modeli izgledaju puno bolje nego moji... 

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.10.2018 21:15 (NiDJO7Z7).
8 godina
neaktivan
offline
Re: Nastavak školovanja poslije srednje

Iskreno govoreći, mjesec dana ako i toliko. Kupio sam tečaj na Udemy.com (ne znam je li dopušteno 'reklamiranje') i tamo ti pokazuje poprilično detaljno što svaka naredba radi.

 

Automobil sam kao što rekoh radio uz pomoć tutorijala sa YT : https://www.youtube.com/watch?v=yD4TTW2ke5M 

Zanima te od drugog dijela iliti part 2 jer je part 1 instalacija i tako neke stvari.

 

Prilično je dobro za početnika objašnjeno značenje topologije kod modela i kako se prelazi sa low poly na high poly model(ne znam kako da objasnim stručnije).

8 godina
offline
Re: Nastavak školovanja poslije srednje

Mjesec dana? Mislio sam više jer si u prvom postu napisao da su ti preporucili da kreneš ucit Blender kad si upisivao srednju... ma nmvz, Svaka ti cast, dobar si samo tako nastavi  

Preporučam ti ovaj serijal tutorijala od Andrew Price-a ako vec nisi to odradio, Jako koristan tutorijal gdje modelira nakovanj, naucit ces od koristenja raznih modifiera, raznih tehnika, i to što si spomenuo low poly na high poly pa sve do 'pečenja' high poly modela u normal mapu na low poly model... itd

 

Evo kako to kod mene izgleda, nisam radio nikakve tutorijale za modeliranje auta, nego je to doslo spontano vremenom nakon što sam koliko toliko svladao 3d modeliranje

Na prvu izgleda koliko toliko 'uredno', ali na drugi pogled sve je u neredu 

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.10.2018 14:16 (NiDJO7Z7).
8 godina
neaktivan
offline
Re: Nastavak školovanja poslije srednje

Preporučili, da. Problem je što sam se uzdao u neke druge stvari i što sam bio lijen započeti učiti. Da sam onda počeo sada bi se igrao sa Blenderom kao sa igračkom.

 

Što se tutorijala tiče, vidio sam ga i pogledao par minuta međutim nešto me omelo i zaboravio sam na njega totalno ali ću pogledat ovih dana kad uhvatim vremena.

 

Nadalje, zanima me na koji način vježbaš Blender ili pak na koji si način vježbao? Odeš na internet, ukucaš nešto što te zanima i crtaš sa slike ili? Još mi taj koncept nije jasan. Kada smo radili AutoCAD na primjer u školi onda smo dobivali neke crteže na papiru u 2D(tehnički crtež) i trebali smo ih prebaciti u 3D.

 

Lijeva slika izgleda prilično uredno ako se nevaram dok na srednjoj vidim kako su se točke malo zblesavile xD

8 godina
offline
Re: Nastavak školovanja poslije srednje
MrkyBoy kaže...

 

Nadalje, zanima me na koji način vježbaš Blender ili pak na koji si način vježbao? Odeš na internet, ukucaš nešto što te zanima i crtaš sa slike ili? Još mi taj koncept nije jasan. Kada smo radili AutoCAD na primjer u školi onda smo dobivali neke crteže na papiru u 2D(tehnički crtež) i trebali smo ih prebaciti u 3D.

 Na koji nacin vjezbam Blender? pa nemam sta posebno tu da ti kazem nego da radim sto je vise moguce, po mogucnosti svakoga dana, sta god bilo to, neki tutorijal ili neka moja ideja koju mogu u jednom danu ostvariti ili kako se to popularno kaze 'Daily render' :D

A uz to sto gledam da radim u Blenderu sto vise pokusavam i da kad zapocnem neki svoj projekt da ne odustanem, znaci ako krenem radit nesto gladam da to i dovrsim. Prije mi se dogadjalo da krenem radit nesto (bez tutorijala) i stanem i skroz se smorim i odustanem, i nisam nista napravio niti naucio a izgubio sam volju... Tako da gledaj da ono sto si zapoceo da to i zavrsis 

 

 

Odeš na internet, ukucaš nešto što te zanima i crtaš sa slike ili? Još mi taj koncept nije jasan

 

Pa otprilike tako nekako, kad radis 3D uvijek gledas da se referenciras prema necemu, pa sad bio to panj, nakovalj ili nesto trece...

Ja recimo kod mog zadnjeg projekta sam radio jednu mapu iz igrice koju igram, sva sreca pa je ta mapa mala pa znam prakticki svaki detalj pa mi nije bio problem to modelirati u Blenderu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.10.2018 11:58 (NiDJO7Z7).
8 godina
neaktivan
offline
Re: Nastavak školovanja poslije srednje

Shvatio sam da ne mogu popamtiti toliki broj informacija koje dobijem u tutorijalima pa sam počeo pisati informacije u jednu bilježnicu i dodavati kojekakve skice da lakše skužim kako se što radi... Puno mi je jednostavnije otvoriti bilježnicu nego ići tražiti po tutorijalima pola sata.

Recimo zapisao sam kako funkcioniraju modifieri boolean, subdivision surface itd. i skicirao basic workflow predmeta koji radim kako bi usvojio kojim redosljedom radim. Smatram da je to dobro za početak, zar ne?

 

Još uvijek učim tako da nisam u mogućnosti napraviti nešto konkretno, tj. mogu napraviti neke najosnovnije stvari ali kada pogledam ovaj tutorijal što si poslao od Andrewa bit će puno stvari jasnije. Planiram kao neki od ranijih projekta napraviti model poljoprivrednog priključka ili prikolicu pošto sad uskoro izlazi Farming Simulator 2019 i taman mi dođe kao odlična vježba za Blender. 

 

Što se tiče ZBrusha, gledam da ga počnem učiti malo intezivnije u skorije vrijeme, također planiram nabaviti grafički tablet(zapao mi za oko Wacom Intuos S, pošto M nema sa USB priključkom već sa Bluetooth kojeg nemam integriranog na matičnoj) pošto vidim da se u studijima radi sa njima u većoj mjeri nego sa mišem i tipkovnicom.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice