Gaming tableti u 2016. (tutorial i savjeti)

poruka: 1
|
čitano: 2.684
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
offline
Gaming tableti u 2016. (tutorial i savjeti)

*Gaming tableti - najbolji izbor*

Nalazimo se u dobu kada je igranje igara postalo vrlo pristupačno i nadasve jeftino. Uz vrlo pristupačne cijene hardvera i mnoštvo besplatnih a vrhunskih naslova igrati se možemo na računalima veličine manjih kutija ili na mobilnim uređajima koji stanu u džep. Proizvodni proces grafičkih čipova se mjeri u nanometrima i kao takav omogućuje proizvođačima da u malenom prostoru kreiraju mnoštvo procesorske snage. Postoji mnoštvo android/ios mobilnih igara koje su dostupne ali koje iziskuju impresivan hardver kako bi se pokretale sa zadovoljavajućim performansama. Kako igranje na desktop računalu nije mobilno a pametni telefoni ne nude veći spektar zaslona iznad 6 inča, odličan izbor su tableti i to oni namijenjeni za gaming.


Kod odabira gaming tableta najbitnije su sljedeće stavke:



1. OS - Moguć odabir aplikacija i igara


Postoje 3 glavna operativna sustava koji dominiraju ovim segmentom i to android, ios te windowsi. Svaki je zasebna platforma i kao takav podržava igre/aplikacije koje su programirane/kreirane samo za nju. Tako je ponekad nemoguće igrati eksluzivu za ios na android sustavima. Stoga je prije kupovine vrlo bitno proučiti koje naslove podržava vaš operativni sustav.

Android je kreiran sa strane Google-a, sadrži veliku kolekciju igara i aplikacija putem Google play store-a i dolazi sa mnoštvo korisnih servisa poput Google now-a, Hangoutsa, Google maps-a, besplatne navigacije, Google photos-a, youtube-a, Google Drive-a, Google music-a te jednim od najboljih pretraživača Google chrome-a. Popularnosti ovog os-a ponajviše je zaslužna sloboda modificiranja gotovo svega što vidite na ekranu te mogućnost korištenja više računa na istom uređaju. Trenutna zadnja verzija je 6.0 pod kodnim imenom „marshmallow“. Od većih negativnosti možemo spomenuti lošu kompatibilnost sa rezolucijama i veličinama ekrana, pošto programeri ponekad aplikacije testiraju samo na mobitelima, pa se može dogoditi da vam određena starija igra izgleda vrlo loše na velikom zaslonu tableta. Također kako se dižu, s vremenom na vrijeme verzije sustava, tako programeri dižu minimalne zahtjeve za igru/aplikaciju pa tako dolazite u ne mogućnost pokretanja određenih aplikacija bez obzira je li hardverski vaš uređaj još uvijek sposoban vrtjeti određene zadatke.

Ios je kreiran sa strane Apple-a koji svoje tablet uređaje naziva ipad-ovima. Iako je količina dostupnih aplikacija u ovome trenutku za ¼ manja od androida ipak ne znači da ste u nedostatku. Ios-ovo korisničko sučelje je već godinama praktički identično, te ako ste ikada posjedovali kakav mobilni uređaj iz njihove tvornice biti ćete vrlo upoznati sa radom i korištenjem. Iako su igre koje se plaćaju skuplje od onih na androidu, nemate slobodu modificiranja sustava, nedostaje multi-user podrška ios je veoma jednostavan i prikladan za svakoga. Zadnja verzija operativnog sustava je 10.0

Windows je operativni sustav koji je najmlađi u mobilnome svijetu tableta ali najbliže nas povezuje sa iskustvom rada na računalu što ne čudi s obzirom da je kreiran sa strane Microsofta. Tako podržava punokrvnu verziju office paketa i microsoft alata.Ako ste samo casual gamer koji tablet želi iskoristiti za rad i imati najbliže iskustvo onome sa stolnih i prijenosnih računala ovo je izbor za vas. Korisnici ih vrlo često nazivaju hibridima jer najbliže stoje između klasičnog računala i mobitela, što iako zvuči dobro nije najbolje realizirano što se vidi po limitiranom izboru aplikacija te skupljim igrama konkurirajući androidu i ios-u.



2. Performanse


Procesorski i grafički čipset su usko povezani i rezultiraju na performanse vašeg uređaja. Postoji više vrsta čipseta: Nvidia Tegra , Apple A , Intel Atom , Exynos i Qualcomm Snapdragon . Android je krenuo sa Exynos i Qualcomm čipovima koji su i danas primarni pokretač procesorske snage android mobitela i tableta, no nvidia je razvila svoj čip za gamerski android tablet koji se doista pokazao kao proizvod vrhunskih perfomansi za najzahtjevnije igre. Intelov Atom je pak s druge strane u samim počecima bio popljuvan sa strane korisnika jer nije uspio dokazati očekivane performanse no zadnjom promjenom arhitekture je tik do sirove snage desktop računala što nam itekako daje do znanja kako se u bližoj budućnosti možemo nadati igranju AAA pc naslova na tablet uređajima. Uz noviju arhitekturu procesorskih i grafičkih čipova dodatnu razliku daje naravno i frekvencija, pa ukoliko se dvoumite između dva slična modela koji imaju isti chipset izaberite onaj sa višim taktom jer će to rezultirati boljim performansama.
Ako želite igrati grafički intenzivne igre izbor mora biti četverojezgreni procesor u skladu sa višom frekvencijom. Također kao i kod desktop računala bitna je radna memorija odnosno ram, 2Gb na više je nešto što morate imati na umu. Surove specifikacije ne predstavljaju uvijek zadovoljavajuć rezultat, ali mogu služiti kao smjernice kod dobrog izbora, barem ako pričamo o androidu ili windowsima te uz čitanje recenzija i bechmark rezultate možete pronaći najidealniji izbor za svoje potrebe.



3. Veličina i kvaliteta prikaza

Izbor veličine zaslona nije ponekad lak s obzirom da se tableti prostiru od 7 pa sve do 13 inča. U samim počecima svi su izdavali samo varijante od 7 ili 10 inča što je odmah predstavljalo problem za one kojima su prvi bili premali a drugi preveliki. Tako je pojava 8 inčnih i 12 inčnih tableta ispunila želje i potrebe za svakoga. Od jeftinijih tableta najčešće možemo pronaći najlošije tn matrice zaslona koje nemaju ni približno kvalitne i vjerne boje prikaza, gdje su izrazito loši kutevi gledanja i gdje je vrijeme odaziva vrlo sporo. IPS matrica zaslona ili amoled tehnologija prikaza kod Samsunga je najbitnija stavka za kvalitetan prikaz na igračem tabletu. Rezolucija zaslona jedan je od najkritičnijih faktora za kvalitetan doživljaj i najčešće prvi prikazuje razliku između skupljih i jeftinijih uređaja. Tako niža klasa tableta ima najčešće rezoluciju 1280x800 ili nižu dok su kod skupljih i kvalitetnijih uređaja tu full hd rezolucije 1920x1080. Uz samu rezoluciju gleda se i broj piksela po inču (ppi) koji je zaslužan za oštrinu slike. Dakle formula je jednostavna, viša rezolucija, više piksela po inču jednako kvalitetniji i ugodniji prikaz.



4. Ergonomija


Iako se nadasve ergonomija ne čini bitna stavka prosječnim gamerima ona je itekako bitna. Igranje igara se najčešće svodi na sate i sate zabave, a ako vam držanje tableta nije ugodno već zamorno već nakon kratkog perioda imate problem. U ergonomiju samog uređaja ne ulaze samo dimenzije ,kvaliteta materijala oko rubova već i sama masa uređaja. Preporuča se da isprobate uređaj prije kupnje.



5. Kvaliteta zvuka


Također jedna od stavki gdje možete vidjeti razliku između kvalitetnijeg i jeftinijeg uređaja. Klasični jeftiniji uređaji najčešće imaju mono (jedan) zvučnik dok kvalitetniji tableti imaju barem 2 do 4 zasebnih zvučnika uz razne certifikate poput dolbi surrounda koji vaš glazbeni ugođaj dižu na jedan viši nivo.


6. Povezivost i prostor za pohranu podataka


Na umu također treba imati kako se mislite povezivati na mrežu, da li vam je dovoljan wifi ili ipak trebate i utor za sim karticu i mobilni internet. Ponekad se uređaj koji sadrži sim slot cijeni nekoliko stotina kuna više od istog samo sa wifijem pa u ovome slučaju možete uštedjeti ako vam on nije potreban. Ukoliko se namjeravate igrati samo kod kuće ili u obližnjem kafiću gdje imate besplatan wifi hotspot koliko vam je zaista potreban mobilni internet?
Veliku zamku ponekad predstavlja i dostupan prostor za spremanje podataka. Igre su najčešće najveći korisnik slobodnog prostora i mogu pojesti prostor u vrlo kratkom vremenu. Imajte na umu da postoje uređaji poput apple ipad-ova koji su skupi a ne podržavaju slotove za sd karticu i postoji velika mogućnost da vrlo brzo ostanete bez dodatnog prostora za novu igru. Također ukoliko odlučite uzeti tablet sa android operativnim sustavom koji ima malo interne memorije kupovanje memorijske kartice neće pomoći svakog puta, jer određeni broj igara i aplikacija nema sposobnost da podijeli podatke na memorijsku karticu. Ukoliko namjervate ozbiljnije igrati i pohranjivati multimedijalne podatke 32Gb interne memorije je must have.



7. Dodaci


Igranje igara na tabletima i famozne touch kontrole nisu svaki puta idealno riješenje, pogotovo kada se radi o uređaju manjih dimenzija i igri koja na svojem grafičkom ui-u ima nekoliko na pritisak osjetljivih zona za igranje. No postoji riješenje u obliku vanjskih tipkovnica, miševa i gamepadova. Od najjeftinijih riješenja mogu poslužiti otg kablovi koji se spajaju na microusb (konektor punjenja tableta) i dodaju mogućnost spajanja bilo koje usb periferije. Ukoliko vaš tablet podržava otg imate mogućnost spajanja tipkovnice,miša i gamepada na tablet i nesmetano uživati u igrama. Što se bežičnih gamepadova tiče, spajanje preko bluetootha nikada nije bilo lakše, no treba pripaziti koji bežični kontroler je kompatibilan sa vašim tabletom, jer se nerijetko dogodi da playstation gamepad radi samo na sony tabletima ili windows tableti rade odlično sa xbox kontrolerom dok kod androida to ne funkcionra najbolje. Što i ne čudi s obzirom da brand čuva brand. No stvar ipak spašavaju univerzalni kontroleri i aplikacije koje simuliraju određeni gamepad na određenom operativnom sustavu.


TOP 4 najbolji izbor gaming tableta:

1. Nvidia Shield Tablet K1
Trenutno najbolji gaming tablet na tržištu. Formula za uspjeh leži u 8 inčnom full hd zaslonu sa nvidijinom tegra čipsetom koji stoji na samom vrhu sirovih performansi na bilo kojem android tablet uređaju. Operativni sustav je dodatno modificiran i gotovo je goli android bez bloatwera što omogućuje brže pokretanje uređaja, više slobodnog rama i naravno bolje performanse. Može se pohvaliti i posebno kreiranom gamepadu koji se može zasebno kupiti uz ovaj tablet i koji je specijalno programiran i podešen za večinu kvalitetnijih igara. Moguće je i direktno igranje igara sa pc-a preko usluge Geforce now i streamanje gameplaya preko shadowplay-a na twitch.tv

2. Ipad Air 2
Najbolji izbor za sve zaljubljenike i fanove Apple-ove tvornice. Briljantni retina display, bezkompromisne performanse, fluidnost i jednostavnost ios-a upakirano u posljednju tehnologiju hardvera za one koji žele kvalitetu i brzinu uz nešto višu cijenu i određene limitacije.

3. Asus Transformer T100
Najbrži Intel atom procesor na tržištu upakiran sa 4gb radne memorije, 64 bitnom operacijskom sustavu, predivnom ips ekranom i dodatnom tipkovnicom najbliže istovjećuje sa punokrvnim desktop pc riješenjima. Ako uz ozbiljno igranje zatrebate i ozbiljan mini pc za posao ne tražite dalje.

4. Xiaomi MI PAD 2
Kombinacija najboljeg dizajna ipad-a, najjačeg grafičkog čipa nvidije i modificiran ios androida rezultat je savršenog uređaja. Pridodamo li tome odličan user community koji vrvi raznim softverskim modifikacijama i pristupačnoj cijeni Xiaomi je u ovom slučaju napravio odličan posao.

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.11.2016 23:57 (amd freak).
Moj PC  
7 0 hvala 3
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice