HDD Sata Mode

poruka: 2
|
čitano: 1.130
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
neaktivan
offline
HDD Sata Mode

Kako da podesim u Biosu da mi radi AHCI?

Ovako, nasao sam te opcije. Postoje cetiri opcije da se odaberu:

1. Raid Autodetect AHCI

2. Raid Autodetect ATA

3. Raid on

4. Legacy

I sad, prvo kad sam dobio komp taj, ja sam mu vratio bios na fabricka podesavanja. To je postavilo Sata mode u 1. Raid Autodetect AHCI.

Prilikom instaliranja windows 7 nisam mogao da formatiram particije i instaliram windows sve dok nisam prebacio u Raid Autodetect ATA.

E sad, meni komp radi na tom ATA modu, pokusao sam sad da prebacim na AHCI ali kada se podize windows u krene ona animacija ucitavanja OS, tu se pojavi blue screen. I tako svaki put sve dok ne vratim na opciju broj 2.

Citam da je AHCI bolje koristiti zbgo nekih prednosti sa radom manjih datoteka itdd.. E mene zanima sta su ove 3. i 4. opcije i koje je najbolje koristiti i kako da postavim neki drugi mod.

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: HDD Sata Mode

-da bi bilo što napravio, moraš razumjeti, naučiti..

redom, SATA je tip konkektora, sdandard. AHCI je mod rada, sve je to ATA tj dio standarda ATA, koji se pojavom SATA konktra naziva PATA-SATA, dok su sve to IDE diskovi.

-nema najboljeg, nego kompatibilnost, onaj koji radi.. tek tad možeš birati. Zato ti je bio BSOD kad si to promijenio.. (win to ne dozvoljava). Driver, kad imaš driver, možeš instalirati ili birati bolji mod, AHCI je bolji-napredniji-noviji ali moraš imati odgovarajući driver za chipset-kontroler, odeš na stranicu proizvođača MBO i skineš ''DOS'' driver za win7 (jako važno!!) 32-ili-64bitni.. to se ne smije miješati. Ako nema za w7, tražiš prvi bliži, npr xp ali tad vjerojatno nema za 64bitni..

realno, ahci je napredniji, ali stvarna brzina diska se ne mijenja previše.. jer je to interna stvar, ako nemaš ahci driver, koristiš ono što ti radi (kao sad).

-

win7 podržava ahci ali nema drivere za sve chipsetove, za vrijeme instalacije kod izbora diska, možeš ponudiit driver, ako je 'dobar', vidjet ćeš disk.. ako nije tažiš dalje. Sad je za najnovije MBO chipsetove jednak problem jer nema starijih drivera osim za win10-x64.. za ploče unazad godinu do desetak je nemoguće da nema odgovarajući driver za najrašireniji OS-w7.. +ako je računalo starije, tad obično imaš manje RAMa, npr do 4GB je beskorisno-besmisleno instalirati 64bitni OS, tad koristiš 32bitni i lakše ćeš pronaći driver ako ne za win7, tad vista, xp..

-ako imaš +4gb i ostale requirementse, tad možeš instalirati bilo koji os, win-lin-mac, možda je vrijeme za win10? Kod installa starog win postoji problem (politika MSa, želja ugasiti što prije sve starije) nadogradnje koja je potrebna, win7 mora biti barem sp1+ie11.. bez tog ti pola stvari danas ne radi, a tek tad možeš povući ostale potrebne nadogradnje s MS servera, koji ponekad ne rade, problemi..

OS nije sam sebi svrha, OS je samo 'motor'.. koristi ono što ti radi, ne zato jer se zove win7. Da bi radio dobro, moraš imati drivere i nadogradnje.. (bježi od pirata..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice