Usporavanje videa - slow motion

poruka: 4
|
čitano: 10.269
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
offline
Usporavanje videa - slow motion

U nekoliko tema dotakli smo se problematike usporavanja videa s puno dezinformacija, pa me ponukalo da to objedinimo u jednu temu s realnim primjerima.

 

Dakle, video se sastoji od brzog prikaza slika koje radi tromosti oka tvore animaciju. Da bi usporili video potrebno je između postojećih slika/frame-ova ubaciti nove, nepostojeće frame-ove. Ovo je uvjetno rečeno, u situaciji kad je usporavanje 'cijeli' broj, npr. 50%. Princip je isti, ali je lakše za shvatiti/objasniti princip rada.

 

Hipotetski; želimo usporiti video za 50%, tada treba ubaciti jedan frame između dva postojeća, te ćemo dobiti duplo veći broj frame-ova, a video će prilikom play-a normalnom brzinom biti duplo sporiji i duplo duži. To možemo postići na 3 osnovna načina, bez blendanja, s blendanjem i motion interpolacijom. Ako uzmemo 3 frame-a usporenog videa, tada je ubačeni frame bez blendanja isti kao i prvi frame, u slučaju blendanja ubačeni frame je mix prvog i trećeg frame-a (1. i 2. frame originalnog streama), kod motion interpolacije radi se o vektorskom izračunu statičnih i pomičnih dijelova framea, tj. ubačeni frame je 'izračun pokreta' između ta dva framea. Nacrtao sam grafički prva dva načina. Blendanje je moguće izvesti na više načina, u osnovi se radi o 50-50 prozirnosti.

 

Prva dva načina nas ne interesiraju, stara priča, osvrnuti ću se na motion interpolaciju. Kao prvo za dobar rezultat potrebno je imati kameru s što više fps. Veći kontrast pomičnih objekata veći u odnosu na statičnu podlogu također pomaže. Pomicanje kamere i brzi objekt u pravilu ne daju dobre rezultate, ili - ili.

 

Sve više je klipića na youtubeu koji pokazuju jako dobre rezultate usporavanja, kada su zadovoljene osnovne predispozicije. Ja sam krenuo drugačijim pristupom; mali početni fps, mali kontrast, pomična kamera i objekt i veliko usporavanje, s ciljem da se nedostaci postupka bolje uoče, a to je i realniji primjer iz prakse. Koristio sam 3 načina/postupka motion interpolacije i zapravo cilj nije bio dobiti savršeni video, već vidjeti postoje li i kakve su razlike između postupaka koji su većinom na defaultnim postavkama ('igranjem' po postavkama bi vjerojatno i rezultat bio bolji).

 
 

Koristio sam 'Time Warp' filter u AP (sličan ili isti je u AE), Twixtor AP plugin i MVTools avisynth skriptu. Usporio sam video na 25% što je dovoljna granica za prikaz nesavršenosti. 6 kratkih klipova su za usporedbu; Original, 25%_NoBlend, 25%_Blend, 25%_MVTools, 25%_TimeWarp, 25%_Twixtor. Valjda je jasno iz imena što je što. Zapravo nema drastičnih razlika rezultata u postupcima motion interpolacije, barem pri ovim defaultnim postavkama. Dosta je to ujednačeno loše, kod sva 3 postupka. Za slijedeći test (kad nađem vremena) isprobati ću ta 3 načina s boljim klipom (više fps, kontrast, micanje) i promjenjenim postavkama, s ciljem što boljeg rezultata, pa se možda pokaže i način koji daje najbolji rezultat..

 

Korištena skripta za MVTools:

 

LoadPlugin("H:\Vtemp\mvtools2.dll")
AVISource("H:\Vtemp\Original.avi")
super = MSuper(pel=2)
backward_vec = MAnalyse(super, isb = true)
forward_vec = MAnalyse(super, isb = false)
MFlowFps(super, backward_vec, forward_vec, num=100, den=1, mask=2, ml=50)
AssumeFps(25)

 

bedsoft.net
 
5 0 hvala 4
15 godina
neaktivan
offline
Re: Usporavanje videa - slow motion

Nisam se pretjerano bavio problematikom, ali koliko sam probao i odokalnom metodom, rekao bih da nema drastičnih razlika u motion interpolaciji od ova 3 postupka. Time Warp filter je definitivno najsporiji, a pri postavkama 'Extreme' je bolno spor. Ili ekstremno spor - dobro ime kaže. Za renderiranje sd klipića od 20-tak sekundi, na core duo, potrebno je nekoliko sati. MVTools je najbrži, čini mi se i najbolji po kvaliteti, obzirom da je besplatan, proglasio bih ga za izbor br. 1. Za istu stvar, njemu je potrebno cca 5 min. Twixtor osim što je razvikan, nije me impresionirao naročito u odnosu na spomenute načine. Rekao bih 'zlatna sredina'.

 

U svakom slučaju najvažnija je kvaliteta, fps i tematika ulaznog videa (kojeg se usporava). Za dobar rezultat potrebno je koristiti pola početne brzine, tj. raditi interpolaciju na način da se radi novi frame između dva postojeća. Ukoliko je usporavanje više od 50% (recimo 25%), bolji rezultat dobija se ponavljanjem postupka, nego odjednom usporiti na željeno, manji su neželjeni artefakti. Pod poželjnom 'tematikom' mislim na kontrast između pomičnog objekta i pozadine, za koju je najbolje da je jednolična.

 

Dakle, moj izbor je MVTools i evo napravljenog primjera tim postupkom i usporavanjem videa na 12,5% početne brzine.

 

 

bedsoft.net
16 godina
moderator
online
Re: Usporavanje videa - slow motion

Bed, pohvale za aktivnost. {#}

 

Stvarno problematični video za usporiti - malo svjetla, prebrzi pokreti, snažan motion blur. Jasno se vidi koji postupci rade motion estimation (MVTools, Twixtor, TimeWarp) - preočiti artefakti zaustavljanja pokreta kojeg se ne može zaustaviti zbog presnažnog motion blura.

 

Meni MVTools baš i ne sjeda - u previše trenutaka je objekt ili dio objekta koji se kreće jednostavno izbrisan, artefakti su preočiti i previše ometajući. Ja više naginjem Twixtoru i Warpu - Twixtor mi se čini kao da je najbolje "zaustavio trenutak", a Warp da ima najmanje artefakata ili bolje reći da su artefakti najmanje izraženi, najmanje "amplitude". Twixtor ko da ima preveliki radijus motion estimationa.

 

NoBlend je samo dupliranje frameova. Trzavo. Teško uopće nazvati usporavanjem. Blend - previše poduplana slika, previše "duhova".

 

 

U videu s psom se MVTools pokazao u mnogo boljem svjetlu. Jesi to probao usporiti pomoću Twixtora ili Warpa?

15 godina
neaktivan
offline
Re: Usporavanje videa - slow motion

Svaki postupak ima neke svoje mušice. Priznajem, malo sam uranio s ocjenom, napraviti ću probu i s Twixtorom i Time Warpom na ovom primjeru. Malo me odbila potrebna dužina renderiranja za Time Warp, pogotovo jer malo bedasto radi. Naime, ako radiš npr. 50% usporavanje, nećeš dobiti duplo duži klip a usporen 50%, već će on 50% klipa usporiti 50%. Koliko sam vidio to nije greška, već to tako radi. Onda moram kemijati i dovijati se da ga 'zeznem'.

 

Ovaj 'NoBlend' i 'Blend' je tu samo kao primjer kako to ispada bez motion interpolacije i da 'početnici' shvate problematiku.

 

bedsoft.net
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice