Petriceva kolumna - sto bi?

poruka: 9
|
čitano: 2.649
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
offline
Petriceva kolumna u novom BUGu - sto bi?

Inace volim Petriceve kolumne, al u ovoj je prosuo takvu glupost da sam kao inzenjer radiokomunikacija koji radi u jednom od telekom operatera, i to bas na transmisiji za spomenute bazne stanice, odmah ostavio BUG sa strane i dosao ovdje da ostavim komentar. Da na otocima nema mobilnog signala 2-3 dana nakon sto padne pljusak?


Molim?

 

Prvo sam mislio da se zeza, ali fino Petric nastavi po istom i u ostatku teksta, pa pretpostavljam da je stvarno bio ozbiljan glede te izjave.

 

Dakle, da pojasnim kako stvari zaista stoje...

 

Ako nema signala dva-tri dana, onda se u najvjerojatnijem slucaju desio prekid optike i to vjerojatno dupli ako prekid traje tako dugo. Nesto sto nema veze s pljuskovima i desava se VRLO, VRLO rijetko. Sjetit cete se da je ove godine bio u novinama ispad Dubrovnika kad je zbog duplog prekida grad ostao bez signala, ali to je trajalo ako se dobro sjecam nekih 6-8 sati. Na otocima je naravno teze sanirati, ali bas da treba dva-tri dana, to je iznimna rijetkost.

 

Ako je signal pao zbog pljuska, kao sto kaze Petric, onda nije do optike nego do mikrovalnih veza koje 'plesu' u takvim uvjetima - modulacija ce pasti sa 512QAM do 4QAM da pokusa spasiti stvar i odrzati funkcionalan link (manja modulacija, veca robusnost linka), ali u jacim pljuskovima pomoci nema i link ce pasti. Ali cim pljusak popusti, link ide gore i signal se vraca za 2-3 minute dok se bazna ne usinka s kontrolerima. Koliko traje pljusak, toliko uglavnom traje i prekid, ali opet napominjem da link moze raditi i na 4QAM, tako da samo stvarno jaki pljusak rusi link, pa potpuni prekid cesto bude kraci od vremena trajanja kise.

 

Dodatno, tip ispada koji Petric spominje je moguc jedino ako istovremeno ispadne vise baznih stanica. Da ispadne samo jedan, mobitel bi se vec zakacio na neku od susjednih celija, jer uvijek nesto signala sprica (a i time se omogucuje handover sa celije na celiju). U slucaju ispada jedne bazne stanice na 2-3 dana, jos se nekako moze prezivjeti u tehnici i objasniti nadredjenima zasto sanacija traje dugo. Ali za ispad koji Petric spominje treba biti afektiran veci broj baznih, a da takav broj stanica bude izvan stroja 2-3 dana u spici sezone, pola nas u tehnici bi odmah dobilo otkaz.

 

Petricu, molim te suzdrzi se od ovakvih tekstova i izjava, inace su ti kolumne jako dobre, ali ova je tako losa da boli glava. Plus, za otoke koje spominjes, pokrivanje 3G signalom je jako dobro za 2/3 operatera sto znam, a u jacim destinacijama LTE je vec norma i za koju godinu ce tako biti za cijelu obalu.

 

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.8.2015 20:09 (Odoakar).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
offline
Re: Petriceva kolumna u novom BUGu - sto bi?
Odoakar kaže...

 

Petricu, molim te suzdrzi se od ovakvih tekstova i izjava, inace su ti kolumne jako dobre, ali ova je tako losa da boli glava. Plus, za otoke koje spominjes, pokrivanje 3G signalom je jako dobro za 2/3 operatera sto znam, a u jacim destinacijama LTE je vec norma i za koju godinu ce tako biti za cijelu obalu.

 

 Nema šanse da se suzdržim od pisanja istine! Evo ti konkretan podatak: na Visu je, na području cijele Komiže, nakon pljuska nestalo signala Tele2, HT-a i Vipneta. Vipnetov signal se vratio nakon par sati, Tele2 nemam pojma jer nisam imao niti jedan njihov SIM, a HT-u je trebalo tri dana! Kada sam nazvao HT-ov CS (s Vipnetove mreže) rekli su mi da su poteškoće uzrokovane nevremenom koje je pogodilo područje na kojem se nalazim i da otklanjaju problem. Dakle, ako su oni lagali mene, onda ja lažem tebe, ali brijem da nisu. 3G/4G signal se u ta tri dana pojavljivao nakratko svakih sat ili dva na pet minuta, ali spor, na razini EDGE-a recimo. Nakon toga je proradio.

 

Drago mi je da voliš moje kolumne, hvala. No ipak si nemoj davati za pravo insinuirati da sam neku situaciju koju opisujem izmislio ako ti osobno nisi bio tamo, a ja jesam. Pitaj bilo koga tko je bio u Komiži od cca. 22.7. do 26.7. kada se to dogodilo (ne znam sad skroz tocan dan kad je bio pljusak, ali u tom je intervalu), pa tek onda komentiraj.

drpetric
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.8.2015 22:51 (drpetric).
14 godina
neaktivan
offline
Petriceva kolumna - sto bi?

Sve ok, nisam htio reći da lažeš, već da nije moguće da je do takvog ispada došlo zbog kiše. Vjerojatno sam se krivo izrazio, isprike na tom. Ako su ti to rekli iz HT-ovog CS-a, krivo su rekli. Ono što je vjerojatnije je da su imali kvar na transmisijskoj opremi za kojeg im je trebalo par dana da netko otiđe na samu lokaciju i zamijeni neispravni dio. Ponavljam, nevrijeme će smanjiti prijemnu razinu signala i mikrovalni link će pasti, ali po prestanku kiše, link se u normalnim okolnostima diže. Pretpostavljam da sva tri operatera prijenos imaju riješen preko mikrovalnih linkova prema Hvaru i to je slaba točka, ali opet, ne vjerujem da zbog kiše link može biti u prekidu više od par sati. Dva-tri dana je zasigurno kvar opreme, koji se dešava u iznimnim situacijama i nije pravilo, dok je u tekstu sugerirano da poslije svake kiše ispada mreža. Laik koji pročita ovu kolumnu može zaključiti samo da nakon svakog pljuska slijedi dvodnevni ispad mobilne mreže na bilo kojem od naših otoka, što jednostavno nije istina.

 

Čak i da je bio takav problem na Visu, mislim da to ne daje za pravo da ustvrdiš/sugeriraš da je pokrivanje jednako loše i za ostale naše otoke (mislim da si spominjao Cres, Hvar i ostale, nemam sad BUG kraj sebe da provjerim). Inače, ne trebam biti negdje da bih znao da li je bilo problema sa mrežom, obzirom da imam pristup opremi i nadzornim alatima koji prate statistiku, a i za svaki dugotrajniji ispad brzo dođe info do mene, obzirom da sam odgovoran za planiranje prijenosne mreže. Pogledam sad za period koji spominješ kakva je bila situacija za našu mrežu.

 

 

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.8.2015 11:59 (Odoakar).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
offline
Re: Petriceva kolumna - sto bi?
Odoakar kaže...

Sve ok, nisam htio reći da lažeš, već da nije moguće da je do takvog ispada došlo zbog kiše. Vjerojatno sam se krivo izrazio, isprike na tom. Ako su ti to rekli iz HT-ovog CS-a, krivo su rekli. Ono što je vjerojatnije je da su imali kvar na transmisijskoj opremi za kojeg im je trebalo par dana da netko otiđe na samu lokaciju i zamijeni neispravni dio. Ponavljam, nevrijeme će smanjiti prijemnu razinu signala i mikrovalni link će pasti, ali po prestanku kiše, link se u normalnim okolnostima diže. Pretpostavljam da sva tri operatera prijenos imaju riješen preko mikrovalnih linkova prema Hvaru i to je slaba točka, ali opet, ne vjerujem da zbog kiše link može biti u prekidu više od par sati. Dva-tri dana je zasigurno kvar opreme, koji se dešava u iznimnim situacijama i nije pravilo, dok je u tekstu sugerirano da poslije svake kiše ispada mreža.

 

Čak i da je bio takav problem na Visu, mislim da to ne daje za pravo da ustvrdiš/sugeriraš da je pokrivanje jednako loše i za ostale naše otoke (mislim da si spominjao Cres, Hvar i ostale, nemam sad BUG kraj sebe da provjerim).

 

 

Upravo tako, u HT-ovoj službi za korisnike su rekli da su problemi nastali "zbog nevremena na području na kojem se nalazim" i da rade na uklanjanju problema. Štoviše, kada bi nazvao CS, automat je odmah, prije nego bi uopće ponudio opcije ("birajte 1 za ovo, birajte 2 za ono, itd...) upozorio "ako zovete s područja pogođenih nevremenom moguće je da nećete moći koristiit naše usluge, radimo na uklanjanju problema, bla-bla-bla". 

 

Da, i moja je pretpostavka da im je trebalo tri dana zato što je netko trebao fizički doći na otok i to popraviti, ali to je samo moja pretpostavka, to ne tvrdim.

 

Što se tiče drugih otoka, kolega koji je bio na Hvaru imao je identično iskustvo s pljuskom koji je pao tamo, samo je situacija potrajala dan i pol, a ne dva-tri dana. Valjda je serviser prije otišao na Hvar, pa tek onda na Vis. LOL... Frend koji živi na Lošinju je pak imao nakon pljuska tri dana mrežu na EDGE-u, dok se nije vratila na 3G/4G. Dakle može se bez problema zaključiti da se radi o općenitom otočkom problemu, a ne samo problemu Visa.

 

No, poanta moje kolumne je da se to ne bi smjelo uopće događati! Pljusak na Visu pada valjda dva i po puta godišnje, maksimalno. I ispadnu mreže! Koliko puta u Londonu padne pljusak, pa im mreža ne ispadne nikada...

drpetric
16 godina
offline
Re: Petriceva kolumna - sto bi?
Sačuvaj bože da se digne nekakva redundancija kod nas, ovo što imamo je dovoljno za sirotinju. Drugovi direktori ionako ne ljetuju po našim otocima jer da ljetuju da vidiš kako bi se ulagalo u infrastrukturu.
Who would have thought being hit by lightening would land you in hospital?
14 godina
neaktivan
offline
Petriceva kolumna - sto bi?

Vjeruj mi, značajno se ulaže u infrastrukturu, pogotovo po otocima gdje će optika još neko vrijeme biti znanstvena fantastika, pa sve pada na leđa mikrovalne transmisije pa podrži sve veće i veće kapacitete, pogotovo tamo gdje stiže LTE.

 

Magistralni linkovi su svi 1+1 konfiguracije, a više od toga jednostavno nije isplativo. Nije da branim ekipu na višim razinama, ali jednostavno nitko neće uložiti lovu u nešto gdje neće ostvariti jednak ili veći povrat. Doduše, zbog povećanih kapaciteta, operateri su ionako primorani dizati duple linkove, čime se ostvaruje kakva-takva redundancija. Ali doći sa stavom 'mi bismo za ovo trebali još X love jer želimo osigurati da u slučaju ispada koji se dešava u 3% vremena na godišnjoj razini, da područje i dalje bude pokriveno signalom", to jednostavno (više) ne prolazi.

 

Ja bih kao tehničar najradije imamo duple 1+1 linkove do svakog sitea ili još bolje optiku iz dva smjera, ali kad se to stavi na papir i pokuša imati na umu da biznis mora biti profitabilan, vrlo brzo se shvati da je to neizvedivo.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.8.2015 12:07 (Odoakar).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
offline
Re: Petriceva kolumna - sto bi?
Odoakar kaže...

Vjeruj mi, značajno se ulaže u infrastrukturu, pogotovo po otocima gdje će optika još neko vrijeme biti znanstvena fantastika, pa sve pada na leđa mikrovalne transmisije pa podrži sve veće i veće kapacitete, pogotovo tamo gdje stiže LTE.

 

Magistralni linkovi su svi 1+1 konfiguracije, a više od toga jednostavno nije isplativo. Nije da branim ekipu na višim razinama, ali jednostavno nitko neće uložiti lovu u nešto gdje neće ostvariti jednak ili veći povrat. Doduše, zbog povećanih kapaciteta, operateri su ionako primorani dizati duple linkove, čime se ostvaruje kakva-takva redundancija. Ali doći sa stavom 'mi bismo za ovo trebali još X love jer želimo osigurati da u slučaju ispada koji se dešava u 3% vremena na godišnjoj razini, da područje i dalje bude pokriveno signalom", to jednostavno (više) ne prolazi.

 

Ja bih kao tehničar najradije imamo duple 1+1 linkove do svakog sitea ili još bolje optiku iz dva smjera, ali kad se to stavi na papir i pokuša imati na umu da biznis mora biti profitabilan, vrlo brzo se shvati da je to neizvedivo.

 Dakle da rezimiramo - stavovi iz moje kolumne su utemeljeni! 

drpetric
14 godina
neaktivan
offline
Re: Petriceva kolumna - sto bi?

Mislim da nikako ne možemo staviti London i Vis u istu rečenicu po pitanju pokrivenosti i razvijenosti infrastrukture. Pretpostavljam da je u Londonu više-manje cijela infrastruktura na optici, pa kiša ne igra nikakvu ulogu. Čak mi kolega koji je nedavno bio u Londonu kaže da je pokrivanje u podzemnoj nikakvo, pa bi tako netko mogao uzviknuti 'kako u Londonu nemam signala u podzemnoj, pa to je kriminal!"

 

^Petric, sad već provociraš:) zaključak tvoje kolumne je po meni bio da poslije svakog pljuska dolazi do višednevnog ispada mreže na otocima, što ja odgovorno tvrdim da jednostavno nije tako. Ako nije bilo tako, onda isprike na promašenom prozivanju.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.8.2015 12:15 (Odoakar).
16 godina
moderator
offline
Re: Petriceva kolumna - sto bi?
drpetric kaže...
Odoakar kaže...

Mislim da nikako ne možemo staviti London i Vis u istu rečenicu po pitanju pokrivenosti i razvijenosti infrastrukture. Pretpostavljam da je u Londonu više-manje cijela infrastruktura na optici, pa kiša ne igra nikakvu ulogu. Čak mi kolega koji je nedavno bio u Londonu kaže da je pokrivanje u podzemnoj nikakvo, pa bi tako netko mogao uzviknuti 'kako u Londonu nemam signala u podzemnoj, pa to je kriminal!"

 

^Petric, sad već provociraš:) zaključak tvoje kolumne je po meni bio da poslije svakog pljuska dolazi do višednevnog ispada mreže na otocima, što ja odgovorno tvrdim da jednostavno nije tako.

 

 

Zaključak moje kolumne je bio da Hrvatska kasni za tehnologijom desetljeće, ako ne i više, kad su u pitanju dosezi nekih drugih sredina (poput - primjerice - Londona). Konkretno, kasnimo po pitanju digitalne prodaje trajektnih karata, ponude kratkotrajnih mobilnih prepaid flat tarifa i po pitanju postojanosti signala mobilnih operatera na turistički bitnim pointovima. 

 

Padne li signal nakon svake ili svake druge kiše na Visu, nije uopće bitno - ne bi smio pasti nikada! Tehnologija nam danas, kao što i sam kažeš, omogućuje da ne padne nikada. Samo, ponovno kako i sam kažeš, operaterima se ne isplati koristiti takvu tehnologiju, pa koriste starija/jeftinija rješenja, čineći uslugu na hrvatskim otocima takvom da kasni za mnogim drugim sredinama deset godina.

drpetric
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.8.2015 12:29 (drpetric).
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice