Falcom amp-33

poruka: 4
|
čitano: 3.689
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
neaktivan
offline
Falcom amp-33

Kupio sam prije 2 mjeseca pojačalo Falcom amp-33. Zanima me koliko je napajanje iz pojačala na antenu? Na krovu imam dvije antene Iskra p3235 midi ,jedna okrenutu prema Sljemenu ,a druga prema BiH Kozara (Lisina). Pitam jer bi kupio drugu antenu za bolji prijam iz BiH ,a neznam koliko je napajanje iz pojačala na antene pa tražim odgovor koliko je napajanje neke imaju napajanje 5v ,a neke 12v. Nemam voltmetar pa da sad ne kupujem voltmetar ,da mi netko kaže.

Pojačalo ima pojačanje 35db ,ali pošto imam Iskrine antene p3235 midi nije 35db već 25 db. Ali prijem sa Sljemena mi je izvrstan iako mi brijeg zaklanja odašiljač ,bilo je i dobro bez pojačala ,pojačalo mi je za 35% poboljšalo signal sa Sljemena ,a Podsljemenska sam zona. 

Kelava
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Falcom amp-33

Te Iskrine LPDA antene su kombinacija za VHF i UHF band a VHF u RH je nepotreban jer se svi TV odašiljači nalaze na UHF bandu pa bi i sama antena bila manja a iste dobiti (dBi) kao ta .

To pojačalo mi je nejasno jer ga nisam praktično vidio osim u reklami na slici uz mizeran opis:

 

 

"Antensko pojačalo, 3 ulaza UHF/VHF/FM, 1 izlaz, extra pojačanje 35dB, mogućnost podešavanja, HD/DTV Ready, DVB-T/T2 Ready, odvojeno napajanje (adapter), bijela boja. "

 

Dakle ima odvojeno napajanje pa kod montaže : antene dođu na nosač iznad krova i pojačalo na isti nosač. a napajanje bi trebalo biti npr. na tavanu ili kod televizora (gdje ima 220v utičnica) a napon za pojačalo šalje preko koaksijalnog kabla.

Na slici mi je sumnjivo da je pojačalo uopće za vanjsku montažu i ako je to točno nikada tako nešto nebi kupio jer pojačalo MORA biti što bliže anteni gdje ima signal a na kraju koaksa stavljat pojačalo je glupo kad nema što pojačati jer je koaks "popio" sav signal.

Neznam koje kanale koristi TV-BiH pa ako su npr. 5 - 12 kanala tu valja antena koja ima VHF  ili UHF/VHF band.

Pošto kod više prodavača u specifikacijama nema podatka za napon morat ćeš posuditi istrument kod električara i izmjeriti ti ili on.

 

ps:

Antene i pojačala nemaju u sebi TUNER već samo televizori  satelitski prijemnici i radio aparati a u njemu se demoduliraju modulacije.

Dakle pojačala i antene ma što pisalo u glupim reklamama i nazivima proizvoda nemaju ništa sa "pridjevima" DVB-T , T2 , DAB , FM , AM  HD, FHD itd.

35dB je poveliko pojačanje koje često izobliči signal za razliku od npr. 15- 20 dB pojačala a često puta ukoliko je u blizini mobilna bazna postaja bude velikih problema sa smetnjom pa zato ima nabaviti pojačala sa ugrađenim filterom .

5 godina
neaktivan
offline
Re: Falcom amp-33

To pojačalo mi stoji u sobi zajedno sa napajanjem ,a antene su mi udaljene 5m tako da nije neki gubitak ,za 1,5% je slabije. Tako da ću pojačalo staviti na tavan na štangu koja izlazi van da drži antene. A za napon ću posuditi multimetar..tj idem danas kupiti. I ima podesivi filter nisko visoki i pomogao mi je u podešavanju boljeg prijema. I ima za podešavanje napajanja. Zadovoljan sam sa takvim pojačalom.

Kelava
10 godina
offline
Re: Falcom amp-33

RG6 koaks na višim UHF kanalima ima na 30m oko 11 dB gubitka što na 5m znači oko1.8dB pa ako na anteni imaš 100yV na kraju od 5m koaksa ima oko75yV.

 

dB je logaritamska jedinica a ne %.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice