hp R717 odbrojava :-(

poruka: 7
|
čitano: 2.797
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
offline
hp R717 odbrojava :-(

HP Photosmart R717 mi u posljednje vrijeme pravi probleme. Povremeno iz čista mira nakon napravljenog snimka odbrojava do 60 sekundi umjesto da za par sekundi obradi snimak i pripremi se za novo snimanje. Nije padao, nema mehaničkih oštećenja, nije se kupao,...
Ponekad, rijetko, "promaši" snimak - pritisnem dugme za snimanje a on ko' da se ništa nije desilo. Juče je uspio da napravi i nekoliko neželjenih crnobijelih snimaka.
Znam, reći ćete "zreo ko kruška". Ipak, je li neko imao sličan slučaj i ima li mu pomoći?

PS
Prvo se pojavilo ovo "odbrojavanje" i to prije nekoliko mjeseci. Ostala brljanja prije nekoliko dana.

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
hp R717 odbrojava :-(

This camera will selfdestruct in 60... 59... seconds :)

 

Jesi pogledao na netu? Google je sveta stvar. Jesi mozda ukljucio timer za snimanje? :) Jedino sam to pronasao na googlu.

I'm going woo woo
 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
RE: hp R717 odbrojava :-(

Tačno tako, svaki put kad počne da odbrojava imam utisak da će se samoubiti ;-)

Aparat inače ima mogućnost tonskog snimanja kratkog opisa snimka, potrebno je samo okidač zadržati pritisnutim nekoliko sekundi i pritom izgovoriti poruku. Čim se okidač otpusti snimanje se okončava. E ovaj moj se ponaša kao da hoću da mu ispričam čitavu priču. Pomislio bi da je greška u mehanici okidača, ali on uvijek odbrojava tačno 60 sekundi.

Google mi nije pomogao, moguće da nisam uspio da mu postavim pravo pitanje :-(

 

16 godina
moderator
online
RE: hp R717 odbrojava :-(

A kakva ti slika ispadne nakon tako dugog odbrojavanja? Da nisi postavio tako dugu ekspoziciju? Ili si ukljucio neki "efekt" za sliku? Kolika ekspozicija ti pise u EXIF-u za tako okinutu sliku?

 

Nisi odgovorio na pitanje: je li ti timer ukljucen? Okine li sliku kad ti pritisnes okidac pa onda odbrojava 60 sekundi ili okine sliku (skljocne) nakon sto se odbroji tih 60 sekundi?

 

Ako nije tvoja greska s predugom ekspozicijom ili nekim efektom, onda si nekako mislim da nema pomoci jer je greska u samom fotoaparatu (procesor fotica bez valjanog razloga predugo obradjuje podatke sa senzora). A kako je to stariji fotic i HP vise ne proizvodi fotice, a i nisu bili nesto popularni, sumnjam da ces naci ista o tome na Internetu.

15 godina
neaktivan
offline
RE: hp R717 odbrojava :-(

Izvinjavam se zbog kašnjenja, nisam bio u prilici da pratim forum.

 

> A kakva ti slika ispadne nakon tako dugog odbrojavanja?

Sasvim normalna. Imam utisak da on normalno snima ali da nepotrebno čeka tačno 60 sekundi da bi se pripremio za slijedeći snimak - zelena LED čitavo vrijeme blinka, kao da mu baš toliko treba da izvrši kompresiju.

 

> Da nisi postavio tako dugu ekspoziciju? Ili si ukljucio neki "efekt" za sliku?

Nisam.

 

> Nisi odgovorio na pitanje: je li ti timer ukljucen?

Nije.

 

Da sam postavio dugu ekspoziciju, efekat, tajmer ili nešto slično ne vjerujem da bi se greška javljala tek jednom u recimo pedesetak snimaka. Nisam uspio da otkrijem nikakvu logiku u njegovom izboru trenutka kada će početi da odbrojava.

 

> Okine li sliku kad ti pritisnes okidac pa onda odbrojava 60 sekundi ili okine sliku (skljocne) nakon sto se odbroji tih 60 sekundi?

Sliku okine kad pritisnem okidač (kao i obično) pa onda broji do 60. Zašto baš do 60? Da je barem malo manje pa da mu i oprostim ;-)

 

Ma lako bi ja njega prebolio da se ne radi o dragom poklonu. Izgleda ipak da ću morati da ga strpam na počasno mjesto u nekoj vitrini.

 

 

16 godina
neaktivan
offline
hp R717 odbrojava :-(

jel ti upaljen možda kakav noise-reduction?

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
RE: hp R717 odbrojava :-(

Pa ako on nakon toliko čekanja napravi normalnu sliku, znači da možda nije problem u njemu, već u memorijskoj kartici. Probaj staviti drugu unutra.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice