AlphaGo dokumentarac stigao na Netflix

poruka: 6
|
čitano: 2.443
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "AlphaGo dokumentarac stigao na Netflix".
8 godina
offline
AlphaGo dokumentarac stigao na Netflix

Hmm. pogledao i nisam baš toliko oduševljen. Osim nabildane dinamičnosti odigranih partija i trivijalnosti o igračima te igre, sve ostalo je nula.

Ja rekoh
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: AlphaGo dokumentarac stigao na Netflix

"... sve ostalo je nula" :-)
Osim što je riječ o novoj povijesnoj paradigmi. Nečemu apsolutno nezamislivom do pojave AlphaGo.

Go je vjerojatno najstarija igra na svijetu. Tisućama godina se razvija i proučava, da bi to u par dana pregazila AI sa nulte startne pozicije - poznavajući samo osnovna pravila.

Sa šahom je još gore, AlphaGo Zero razbio je najjači komp. program na svijetu nakon svega par sati proigravanja.

Pretvori to u brojke, omjer dana razvijanja znanja o Go uopće spram ovih par dana koliko je imao DeepMind/AlphaGo.

Bit će da je problem što Apple ne stoji iza toga, onda bi bilo "amazing" :-D

8 godina
offline
Re: AlphaGo dokumentarac stigao na Netflix
Ne shvaćaš zeko. Film je nula zato što uopće ne spominje naknadni razvoj koji je fascinantan, prve verzije su se ionako bazirale na predviđanju ljudskih poteza temeljem proučavanja ranijih partija. Menije je taj naknadni razvoj daleko zanivljiviji od ekranizacije i drame oko prvih pokušaja jer je tamo stvarni AI koji samostalno dolazi do pobjedničkih strategija. Ovo stvarni pod navodnike
Ja rekoh
8 godina
offline
Re: AlphaGo dokumentarac stigao na Netflix

Ne mogu te pobiti jer (još) nisam gledao film. Ali, koliko znam, AlphaGo se nikad nije "bazirao na predviđanju ljudskih poteza temeljem proučavanja ranijih partija". Naprosto ako nije zamišljeno, mogu ti proslijediti znanstvene papire kako je to zamišljeno.

Druga stvar, film je formalno ove godine objavljen, ali je snimljen prije cca godinu dana, do tad je rađena post-produkcija. Ove impresivne stvari su se desile u zadnjih par mjeseci, tako da nisu ni mogle biti obrađene. Sad, ako nisu ni spomenute pred kraj ili bar na odjavnoj špici - ok, to je propust.

U svakom slučaju, presedan koji je napravljen je upravo taj turnir u Seulu. Od tad više ništa nije isto.

Osobno mislim da ovo jest "stvarni AI", samo što je to jedna od onih stvari koje toliko interferiraju sa uvriježenim da to globalno nismo u stanju prihvatiti.

Ono što je meni fascinantno jest da nitko (pa ni sami autori) ne mogu rekonstruirati proces "učenja"i zaključivanja (osim okvirno). Što prilično govori koliko smo daleko od šire praktične uporabe takve AI.

8 godina
offline
Re: AlphaGo dokumentarac stigao na Netflix
Algoritam je rucno treniran na ranijim partijama. Zero varijanta se zove tako iz razloga sto se koristi zero, nula ranijih partija, samo pravila. A to je doslo poslije i to mi je zbilja fascinantno, nevjerojatno i po prvi put implementirano na ovako matematicki kompleksnom problemu koji se ne moze rijesiti grubom silom tisuca specijaliziranih čioova
Ja rekoh
8 godina
offline
Re: AlphaGo dokumentarac stigao na Netflix

Pogledao sam, nisam baš impresioniran. Nije to što je film rađen "narodski", da ga dožive i kućanice, već što ima dosta manipulacija.

Algoritam nije "ručno treniran na ranijim partijama": to je jedno od tih pojednostavljivanja. To je ona prva faza od tri, koje su služile kao nekakva odskočna daska i kontrolni mehanizam da bi stvar uopće radila. Po tome se računa ona vjerojatnost u filmu "kako bi to čovjek odigrao" (poslije svakog poteza). To je bio nekakav nužan preduvjet da bi sagradili algoritam uopće.

Kasnije to AlphaGo uopće ne koristi.

Najveća glupost je, po meni, kad onaj momčić programerčić kaže "to je običan program" (ili tako nešto). Ne samo to, dosta energije je uloženo kako bi ljudima približili ovu alpha-zvijer kao nešto bezopasno, plemenito, i "tek dijelo ljudskih ruku". Cilj ne opravdava sredstva uvijek.

"Slučajno" prikazivanje Eric Schmidta u dobitničkom i "humanom" kadru je čista PR manipulacija, taman da je faktografski 100% točna.

I da, imaš pravo, tehnički je malo tog objašnjeno, nije ni spomenuto ono što slijedi (a što je još impresivnije - slijedi razbijanje čitave ekipe Go majstora od strane AlphaGo Zero, nakon tek par dana "samovježbanja" - bez ikakvog korištenja prethodnog znanja, kao i rasturanje Stockfisha i Elma nakon tek 8 sati učenja).

Opet, drago mi je bilo za vidjeti kako i ovu inferiorniju varijantu doživljava Lee Sedol i što on ima za reći. Lik prije ni poslije, godinama, nije izgubio niti jednu partiju, doslovce "živi" Go, a bio je potpuno izgubljen.

Onaj 37. potez je stvarno fantastičan (toliko sam igrao Go da to mogu prepoznati), a mislim da je AI greška u 4. partiji namjerno proizvedena iz "političko moralnih" razloga. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.1.2018 14:24 (Zechina).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice