Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Microsofto

poruka: 28
|
čitano: 13.031
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Microsofto".
8 godina
offline
Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Microsofto

Ulaz na mala vrata.

Fora bi mi bilo da je ovo samo inicijacija, da MS već dugo, skriveno razvija neku svoju verziju Linux-Windowsa, sa linuxoid kernelom duboko dollje i maksimalnom kompatibilnošću (nadasve korsiničkim sučeljem) sa Windowsima kakve znamo. Koji bi to obrat bio...
Što se ovog tiče, mudar korak, samo ne znam procijeniti tržište (target): tu dosta ovisi o povjerenju, a ne znam je li i koliko ovo dobitna kombincija. Nisu amateri, vjerojatno znaju što čine.

 
6 0 hvala 0
15 godina
offline
Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Microsofto

.. bljuv-bljuv.. ono, sigurnost, altruizam. Eto kako se sve mijenja, relativno :))

ja pljuckam, on hvali... :))))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
5 0 hvala 0
12 godina
offline
Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Microsofto

@Zechina, a valjda znaju sto rade... Sa mobitelima su ispali, blago rečeno, čudni...

Nisam ja ništa prčko.
Moj PC  
1 1 hvala 0
8 godina
offline
Re: Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Micros
Spiridon kaže...

@Zechina, a valjda znaju sto rade... Sa mobitelima su ispali, blago rečeno, čudni...

 Da, ali tamo su penetrirali u nepoznato (točnije, u segment koji su bezuspješno pokušavali osvojiti desetljećima).
Ovo im je poznat teren (i tu su "baje"): korporacije, prodaja sigurnosti u paketu i sl.
Da ne izmišljam toplu vodu, već je analizirano (The Register):

Microsoft also gets the benefit of an even wider net to catch various bad actors.
Now, Redmond can tell its enterprise customers it monitors IoT devices and can catch those high profile botnets and big news threats. Getting potentially billions of new info sources under the umbrella will only help Microsoft sell its other big-money security products.

8 godina
offline
Re: Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Micros
ihush kaže...

.. bljuv-bljuv.. ono, sigurnost, altruizam. Eto kako se sve mijenja, relativno :))

ja pljuckam, on hvali... :))))

 Pa, mudar poslovni korak za MS, to i dalje potpisujem.

Uzmi da je najbitnija stvar vjerovanje u nešto, percepcija. Siguran sam da je među prva 3 razloga Win>Lin switcha sigurnost (virusi itd).

Zašto bi korporacija dopustila da im klijenti bježe, jer je dominirajuća percepcija da je Linux sigurniji (pa će, valjda, na Linuxu, neki Štefek/Štefica prestat otvarati sumnjive privitke u mailu, početi razlikovati fiširane stranice, zaključavati wifi & postavljati inteligentnije passworde... a sve zato jer je Linux ispod).
Ovako su upregli "sigurni" kernel u svoj produkt i to im je najbolji marketinški potez.

S druge strane, Winsi se baš i ne daju okljaštriti dovoljno da bi šljakali na cheap SOCu, pa još ARM. Čemu se truditi kad imaš riješenje pored, samo dodaj svoj celofan. 

 

Što se pak tiče realne potrebe, ironija je da su dosadašnje wifi bot net mreže uspostavile preko IOT hardwarea na kojem je u 99% slučajeva bio upravo - Linux. Zbog one sitnice -  mahom su bili (p)ostavljeni generički passwordi. Nije bio problem u OSu, hardwareu itd. već u šlamapavosti.
Zato je tu sad MS i sad će Azure razmišljati umjesto vas :)
"Ozbiljna" korporacija i "sigurno" riješenje - dobitna kombinacija za prodaju (a de facto otvaranje novog, potencijalnog kanala za još jednu intruziju - ovaj put preko Azure).

15 godina
offline
Re: Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Micros

-virusi.. :))

-postoje jer ih se radi, radi ih se za npr win platformu ako je ona cilj.. kad je cilj linux/server/uređaj tad se radi za njega ili backdoor.. zašto pričamo o virusima pod win, jer su najpopularniji.. jer je win dominantan DE OS, kao što ćemo vjerojatno u dogledno vrijeme pričati o virusima na Androidu.. ili na sonyPleyki.. ako to netko vidi kao ciljanu grupu (masovnu i sl.).

 

-što želim reći.. ništa :) .. e,da.. kad/ako pređu na linux kernel, tad će se oni pisci softa-virusa šiftati na prikladan cilj, nevažno kako nazovemo taj OS, frankenštajn.. soft. Sve je soft, sve je file, sve može na svakom (touring/unix).. pri tome će se i dalje koristiti PRovske floskule kao sigurnost korisnika, mada će im primarno biti zarada, prodaja podataka kao fb, držanje servera u irelandiji i formalno van jurisdikcije unclesama... itd. dok nam intel radi hw rupe (i ostali CPUi..) dok routeri imaju backdoorove .. itd.

 

-zanimljivo/smiješno.. je upravo situacija, da kao suprotna strana ja pljuckam ovaj pamflet dok ga ti recimo podržavaš kao ideju.. obično je obrnuto kad je MS u pitanju. Jednostavno ne vidim ništa bitnog za korištenje, korisnika.. kao što vozač automobila ne zna nešto o leguri u glavi motora ili lamelama.. pa vozi, istovremeno proizvođač ne radi to zbog vozača nego zbog novca-zarade-tržišta. to ga 'tjera'.. ne inicijalna ideja o npr sigurnosti, mada to u pamfletu istaknu.

-soft može biti čist, može biti kvalitetan, može biti neprobojan.. no komunikacija ne može biti sigurna (dok ne kontroliraš sve diejlove kom.kanala). Danas je sve online, komunikacija i time nema sigurnosti, što god obečavali ili pisali u takvim PR materijalima, kao što i dalje ostaje činjenica da to rade zbog novca, ne zbog korisnika-sigurnsoti i sl. Ako sutra npr lokalni pekar kupi novi šporet-peć za kruh.. neće to on raditi zbog mene, nego zbog sebe-posla, naravno, naplatit će.. a soft je vječan, nepoderiv. Toeretski bi postojeći soft koji radi korisnik mogao vječno korsititi. To proizvođačima softa nije u interesu, jednako kao što pekaru ne bi bio takav kruh u interesu.. (recimo beskonačno trajan-nepojediv..=čarobni kruh). Zato se periodično sve mijenja, odbacuje.. tip-oblik konektora ili OS-kompatibilnost.. i tad kao u interesu korisnika, taj korisnik mora kupiti novo. Npr smiješno-tužno, sata-power konektor koji može i s molex-adapterom.. promjena zbog promjene same, zbog kupnje. Jednako i ovo.. njihov interes, ne kupčev ili kao paravan sigurnost. (ubacimo još djecu, delfine, zelene šume.. ili teroriste-pedofile i pamflet je generički jednak bezbrojnim drugim).

 

-zašto bi sad ovo ja vidio kao nešto drugačije .. ili cinični skeptik ili ma nije ni tak crno, bit će baš super i svi sretni :))) .. a bit će i virusa, ako nitko drugi, i to će MS jednog dana nuditi, jer sve je biz.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina
offline
Re: Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Micros
ihush kaže...

 

-što želim reći.. ništa :) 

 Ovo ti je bilo najtočnije, a onda si to i u praksi dokazao kvantitetom. :D

> -virusi.. :))

 

jbg sad, ne možeš cherry picking napravit gdje ti paše i stavljat me u kontekst.

1) govorio sam o percepciji sigurnosti, ne realno odgovarajućoj prijetnji/"riješenju"

2) citiram glede percepcije sigurnosti: "(virusi itd.)" a ne samo virusi, a podebljao sam sa real-case primjerima "Štefice/Štefeka".

Virusi su metafora većini za digitalnu sigurnosnu prijetnju. Većina zlog hakeraja dolazi (i polazi) iz (reverse) social engineeringa, a tek potom od malicioznog softvera. Ironično, Azure Sphere možeš uklopiti u RSE ("mi smo ovdje da pomognemo"). To ide i tvog sa hardwareom (krpanje backdoorova kako bi se postavili novi).

 

 

> -zanimljivo/smiješno.. je upravo situacija, da kao suprotna strana ja pljuckam ovaj pamflet dok ga ti recimo podržavaš kao ideju.. obično je obrnuto kad je MS u pitanju.

 

Ovo je tipičan primjer "digitalizacije" percepcije (crno/bijelo, 0/1), navijačko stavljanje u košaricu. "Ili si s nama, ili si protiv".

 

1) potpuno je obrnuto od onog što iznosiš - uopće ne podržavam ideju ovog "pamfleta" (točnije, MS projekta). Međutim, on mi se čini nezaustavljiv. Ergo, mudar potez Microsofta. Ako zagrebeš iza pojavnosti, "Azure Sphere" je po mnogo čemu nova paradigma, mijenja percepciju u svoju korist. "Digitaliziranje" podataka (glede opće percepcije) se npr. može svesti na "sve su unixoidi osim MS". Upleti u to još "sigurnost", ili "mobile" - i imaš lošu percepciju MSa. Na ovaj način (sa Azure Sphere) MS možda samo muti vodu, ali mijenja percepciju u svoju korist. Plus, siguran sam da će dobro zaraditi na ovom (prvenstveno) PR projektu... osim ako opet ne sfušaju u implementaciji (nažalost, tu su također majstori).
Ponovit ću još jednom: mudra ideja za MS, ne (ili puno manje) za ostatak svega ostalog, prvenstveno konzumtarijata. Možemo mi sad lajati na mjesec i vikati "to je nepravda" ili "to je prijevara" - ništa se ovdje bitnog neće promijeniti. Treba pustiti vjernicima da vjeruju... a ako pogledaš iz šire perspektive, u konačnici, moguće posljedice AS projekta mogu biti samo pozitivne (uspio/ne uspio, povećao sigurnost/diskreditirao MS itd). Jedini stvarni fail za širu publiku bi bio da sad (opet) naprave masovni sigurnosni propust i uspiju za to optužiti - Linux (a ne vlastitu aljkavost i li FUD predumišljaj). Ali to je iz više razloga gotovo nemoguće i opet bi se desilo... da se ne ponavljam. 

 

 

15 godina
offline
Re: Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Micros

evo sad i hackeri.. . :)) doći ćemo i do bitcoina..

-mogu ja sve pa i birat višnje.. :) .. tak nećemo ništa posebnog zaključiti, čekat ćemo, vidjeti što će biti. (čak ne mislim da ovo hoće/neće.. nego kao razmišljanje hoće li za godinu padati kiša na današnji dan.. soft je soft, tko će što napraviti, koja platforma-OS.. ili chip.. ne valja bez čarobnog graha prognozirati.).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
offline
Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Microsofto

@ihush, Android korisim od 2008. 10 godina, broj virusa koji sam zaražen manji od 1. A korisio sam i bezbroj ROM-ova, od Cynogena do Lineagea. Sad usporedi broj instalacija Androida i Windowsa. Da bi omjer bio jedak morao bih svaki dan imati po jedan virus na Androidu :)) Još mi je u sjećanju onaj screen lock kod 98.-ice mislim. Dakle, ekran se zaključa i traži lozinku, a korisnik samo zatvori poruku  i radi dalje :))

https://www.youtube.com/watch?v=DE5PRW-AR7Q 

 

Virusi baš :))  Prije rokovi i pritisci. Ne rade u cool 'šlafancugu' bez pritiska kao šef pingvina kojemu je jedino bitno da računalo nema ventilator i da čuje kako mačka prede :) 

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.4.2018 21:03 (hrvooje).
 
2 0 hvala 0
15 godina
offline
Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Microsofto

Kad smo kod virusa, Defender mi prijavljuje 3 virusa (2 su sigurno za minning, dopustio sam da rudare jer imam 1GbE vezu pa što želim da skinem, skinem za manje od minute) za Winowdows verzijuuTorrenta 3.5.3.

 

Kakva je situacija kod Linuxa?

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Micros
Mi na Linuxu smo jadni. Nemamo čak ni virusa. :)
15 godina
offline
Re: Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Micros
Zechina kaže...
Mi na Linuxu smo jadni. Nemamo čak ni virusa. :)

 -ima, nađe se ako si uporan/geek.. ali ovise o krenelu, /ect /bin i sl. configima da ne spominjemo gui.. ni jedan pristojan virus ne radi da korisnik može uživati u bogatstvu grafičkog prikaza nego onak opskurno u terminalu..

 

a, možda i pametnije.. .umjesto jahat ovu temu, krenut u raspravu što je virus? kako-zašto radi.. npr što je skripta, što radi.. običan cmd-terminal, naredba.. npr popularan crypt-ransomware.. jel uopće virus, .. malware ili nešto kao fičer :)) ..

po prastaroj-početnoj definiciji, virus/crv je soft koji živi samostalno, razmnožava se.. pokušava preživjeti na sve njemu dostupne načine (kao život, virus..). Tad crypt nije virus, mogu jednako naštrikati naredbu ili skriptu koja je legitimna.. i radi ono što je korisnik-autor želio. Kad se isto izvrši bez znanja ili želje korsnika.. jel to virus ili neznanje.. ili automatika ili .. što je virus? klasifikacija, razlikovni riječnik..? malware je sveobuhvatno.. virus je samoodrživ (ne nužno zloćudan) itd..

i eto odgovora zašto na linuxu baš i neće.. jer ovisi o sys resursima, pristupu, sve je file, sve je soft.. svaki može sve na bilo kojem chipu (ne OSu ili CPUu ..).. dok se današnji oslanjaju na OS kao dll-ove ili pathove.. i kao crypt obična skripta koja radi ono što je i zamišljeno.. kriptira fileove.. jedino što tad korisnik nema key. Bi li običan copy ili delete nazvali virusom ako ih pokrenemo skriptom i sl.. itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.4.2018 23:37 (ihush).
16 godina
neaktivan
offline
Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Microsofto

Povuci 'Virusi su između stolice i tipkovnice' shit ili ću se samoobrisati :) 

 

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
 
2 0 hvala 0
14 godina
offline
Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Microsofto

Kako nema virusa? Otvori SSH prema internetu - ne mora ni biti na standardnom portu 22 - i stavi neki glupi root password pa da vidiš veselja. Na testni Debian server mi je upalo više takvih sranja na taj način - par Monero minera, a najzanimljiviji je bio neki botnet koji je symlinkao cijeli /bin i /sbin na sebe. Naizgled sve radi, "samo" periodički zaguši link na pola minute s milijardu konekcija. Naravno, ne možeš ga obrisati iz samog sustava jer sve naredbe idu preko njegovog binaryja, a stari su obrisani :)

Na kraju, OS je bio toliko izmasakriran da je reinstall bilo jedino rješenje.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Micros
hrvooje kaže...

Povuci 'Virusi su između stolice i tipkovnice' shit ili ću se samoobrisati :) 

 

 - da.. stolica ili stolac, u oba slučaja isto.. :))

 

blagus kaže...

Kako nema virusa? Otvori SSH prema internetu - ...

 - ''ali, pod win radi automatski'' .. :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina
offline
Re: Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Micros
blagus kaže...

Kako nema virusa? Otvori SSH prema internetu - ne mora ni biti na standardnom portu 22 - i stavi neki glupi root password pa da vidiš veselja. Na testni Debian server mi je upalo više takvih sranja na taj način - par Monero minera, a najzanimljiviji je bio neki botnet koji je symlinkao cijeli /bin i /sbin na sebe. Naizgled sve radi, "samo" periodički zaguši link na pola minute s milijardu konekcija. Naravno, ne možeš ga obrisati iz samog sustava jer sve naredbe idu preko njegovog binaryja, a stari su obrisani :)

Na kraju, OS je bio toliko izmasakriran da je reinstall bilo jedino rješenje.

 Čuo sam za to. Najčešće dolazi sa adrese 127.0.0.1.

Daj mi objasni kakve veze ima to kad staviš "glupi root password" sa virusima na Linuxu?

Ostavi otključana vrata od stana na frekventnom mjestu, netko će ti se doći bar pokakat jer mu je bilo sila. Bez obzira piše li na vratima Windows, Linux ili Azure.

 

 

15 godina
offline
Re: Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Micros
Zechina kaže...
... Bez obzira piše li na vratima Windows, Linux ili Azure.

 

 

 -točno, mreža je mreža, OSevi su samo to.. layer između juzera i hwa.. protokoli su šuplji, sve ono što se koristi u mreži, ssl nadalje.. kao msov smb 1.0 ili java ili itd..

no virusi su 'specifični'.. samoizvršni, 'rasplodni'... moraju biti 'kompatibilni' s OSom.. (ili se ide na nivo binary compatibilityja..). OS po tom kriteriju ne može biti (ne)siguran.. jer protokol nije dio OSa samo što nam je to za slučaj jave/flash/pdf.. jasnije. Os je samo os, svaki je dobar, pri tome otključana vrata nisu stvar osa nego vratara koji ih otvaraju, protokola koji su nužni, zadani.. ili alternativno, ištekati žicu (internet..) tj komunikaciju jer nema sigurne..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
offline
Re: Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Micros
Zechina kaže...
Mi na Linuxu smo jadni. Nemamo čak ni virusa. :)

Dovoljno je da si rekao da ne znaš da li uTorrent na Linuxu rudari ili ne.

8 godina
offline
Re: Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Micros
ihush kaže...
Zechina kaže...
... Bez obzira piše li na vratima Windows, Linux ili Azure.

 

 

 -točno, mreža je mreža, OSevi su samo to.. layer između juzera i hwa.. protokoli su šuplji, sve ono što se koristi u mreži, ssl nadalje.. kao msov smb 1.0 ili java ili itd..

no virusi su 'specifični'.. samoizvršni, 'rasplodni'... moraju biti 'kompatibilni' s OSom.. (ili se ide na nivo binary compatibilityja..). OS po tom kriteriju ne može biti (ne)siguran.. jer protokol nije dio OSa samo što nam je to za slučaj jave/flash/pdf.. jasnije. Os je samo os, svaki je dobar, pri tome otključana vrata nisu stvar osa nego vratara koji ih otvaraju, protokola koji su nužni, zadani.. ili alternativno, ištekati žicu (internet..) tj komunikaciju jer nema sigurne..

 Ono sa 127.0.0.1 je bio "pun" (joke), ako netko nije ubrao.

Primjetio bih ipak 1-2 razlike:

Unix je u startu dizajniran da ima izuzetnu kontrolu otključanih vrata.

Multi-korisnički OS uz time-sharing koncept: svaki resurs i sat (!) korisničkog vremena se bilježio i naplaćivao. Nema džabe, tvoj ključ od vrata košta (multimilijunski biznis!), pristup je strogo kontroliran (još od Multicsa 1964). Usporedi to sa hrvoojevim dokazom sprdnje kontrole od Win98 - 30 godina kasnije. 

U stvari, MS je tu kontrolu odbacio kao i diff up/lo letters (DOS, jelte), kako bi u praksi podigao performanse šlampavo napisanog softa. Realno, to je bio ispravan Quick and dirty OS solution: tko je mogao davne 1979. (prije 40 godina!) zamisliti da će "osobna računala" uopće postojati (IBM CEOs su se tome isprva smijali kao Ballmer iPhoneu), a kamoli da će sva biti umrežljiva?
No MS je popušio i priču o mikrokernelu (umj. monoitnog) koji, da bi u praksi performansama funkcionirao (kao što je bilo u teoriji deklarirano), moralo se ići na niz pojednostavljenja - ne samo tih sigurnosnih (atributi fajlova/filesystem), već i ovih praktičnih za "nepismeno" tržište, ne samo sa velikim/malim slovima: multiuser? Bezveze. Obavezni login? Čemu kad si jedini juzer. Interna separacija/kontrola procesa? Pa nećeš sam sebi uvaliti virus. Dapače, u tom "sigurnosnom poglupljivanju" se krenulo sa idiotskim upozorenjem o recimo brisanjem sys bitnih fajlova sa "Are you sure? Are you really sure?" i - sakrivanjem (tipa) fajlova od samog korisnika (idiotarija koja mi je uvijek išla na živce).
A onda je slijedilo interno krpanje koda (mikrokernel> "hibrid" kernel), pokušaj spajanja DOS & NT jezgre, nekonzistentnost, nekompatibilnost... interni spaghetti code.


S druge strane, putem Linuxa kao klona (a i drugih unixoida), zadržala se interna legacy monolit arhitektura kao funkcionalna, sigurnosna, plus modularnost itd. Identična prastara, provjerena pravila i hijerarhija, tako da je zadržan visok stupanj kompatibilnosti / portabilnosti.

Današnji mobitel ima jaču proc snagu od tadašnjih Crayeva - superračunala; Torvaldsov prvi 386 Linux je inferioran današnjem Linuxu na najjeftinijem SOCu wifi kamere (s kojih se vrše botnet DDOS itd napadi). Normalno onda da "taj" Linux funkcionira i na preglupom hardweru ("IOT"), za razliku od sofisticiranih Windowsa. Linux = plastelin, samo ponekad previše zaudara na "19. stoljeće".

 

Danas, posljedično, imamo funkcionalni ali arhaični POSIX standard u kohabitaciji s modernim riješenjima. Funkcionalni kaos (je li to pozitivno ili negativno ovisi o kutu gledanja).

15 godina
offline
Re: Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Micros

opet o dinosaurima.. kao da danas kritiziramo filmske efekte prvog kingkonga. Ili marginalne razlike jer je sve s istih izvora.. čak ponekad ista ekipa.. pa do tog da su gajbu jabuka pretvorili u biz..

no, ok.. prije 100 .. ne prije cca 30g. su SGI bile video zvjeri..(na velesajmu ili prvim časopisima..) prije desetljeća je đifors već bila jača od njihovog ormara iz tog doba.. to je tako, .. pa što?  :)

skrivanje fileova? što je to fičer winonly.. koliko vidim default u popularnim distrama/filemanagerima .. ili je tipfeler folder s početnim dot-.-om.. :) .. tak da ne kužim s kojim ciljem, kritika MSa? .. čemu?

-ja ću kritizirati kompletan it biz, komunikacijske protokole, fičere ili rupe ovisno tko ima key.. koje su tu oduvjek. Opet beskorisno. Soft može biti siguran-čist koliko se to želi, može biti 'savršen'. Nije, ne zato jer to devovi ne bi znali, nego jer je to fičer i promjena promjene radi. Evo sad najnoviji fičer-update koji osakati login.. lak fix ako perica nepokuša nešto pogrešno pa ubije usera, .. iz tog razloga odgođen w10 (pojedinačni update radi jednak problem na w7-8-10..).. a sve mi nekako miriše, da je plan bio malo zezati w7-8.. ispada da je broj nevažan, što u stvarnosti i je. Sad, jel to normalna greška-bug ili fičer... ne znam, samo mi je malo neobično, znaju oni, imaju resurse, slučajnosti su danas skoro SF. Kad tu sitnicu (koju možemo odbaciti) stavimo u kontekst proteklih par godina, svakih par dana neka nova važna rupa, pa do novogodišnje zakrpe koja izlazi čak za XP.. mada je mrtav, .. neobično, zar ne. Neobično da su rupe tu, neovisno o OSu, kao i CPU-arhitekturi, neobično da su rupe u onom što je osnova sigurnosti kao ssl, previše neobičnosti ili sam presumnjičav.. :) no ne vidim da je to specifik win-msa.. nego svega.

Ili ovako, izašao je SteamOS.. koristiš ga? .. možda je ovo napokon distra koja će biti the-distra, možda je to paradox platformi.. možda je taj msov lin ono što je ubuntu prije desetljeća na tren bio.

Hoće li tad biti jednak problem virusa (malwarea/crypta..) -hoće, jer nije stavr u OSu nego u svemu, bizu, kao i ratovi ili skokovi burze.. njima nije zabavno ako je nirvana-stabilno-mirno.. takav je IT ili burze-novac koji to kontrolira.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina
offline
Re: Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Micros

Ta "prethistorija" odgovara današnjici (nažalost).

 

Poanta moje litanije (vezano uz temu - Azure Sphere), bila bi ona rečenica:

Normalno onda da "taj" Linux funkcionira i na preglupom hardweru ("IOT"), za razliku od sofisticiranih Windowsa.

Nekako sam to htio staviti u uzročno-posljedični niz, a nehotice MS-related prenegativno začinim.

Slično je i sa slijedećom:
"Realno, to je bio ispravan Quick and dirty solution ..."  (ispravan tada!), koja objašnjava razlog sigurnosnog kljaštrenja,

MS riješenja (R|A|S|H "file attributes") spram *NIX originalnog ( R|W|X x juzer/grupa/svi  "filesys permissions");

...ali tada je DOS/Windows zamišljen kao sandbox a ne umreženo računalo!
Danas zato imamo "trajno riješenje u nastavcima" krpanja onog što je okljaštreno davno.

Slična stvar je s multijuzerima/loginom.

Pa kompliciranje s kernelom.

Pa na to sve dodaj današnju kompleksnost OSa / Hardvera.

 

I u konačnici, (odnosi se i na Windows/Linux/Azure hibrid):

Danas, posljedično, imamo funkcionalni ali arhaični POSIX standard u kohabitaciji s modernim riješenjima.

Dodao bih, nije tu samo MS "kriv": Intel je tu prtljao, itekako nadograđujući "na svoj mlin" u besmislenost (686 - Itanium!); može se ev. govoriti o wintel sprezi, a dotiče se i ovog "ostavljanja" rupa.

I onda imaš spaghetti x86 "firmware", koji - gle čuda - više troši i zahtjevniji je od nekog ARMa. 

15 godina
offline
Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Microsofto

(blabla..) ja šumom ti .. drugom šumom :))

al nek, bar ne trollamo druge teme.

 

ne vidim neke veće razlike, između win-lin-osx.. OSeva, kao što je nema ni između HWa danas. Kao što je isti bug pogodio i ejplov cpu tak je linux primjer na kojim platformama radi... pa ti osnove logike kažu, ako x radi na a, ako y radi na b, ako z radi na c, z radi na a, b, c, d, -..o,p,r.. tad nema posebnog razloga da x-y ne bi radili na abcd.. odnosno da imaju dovoljno kompatibilnosti, dok mac i hackintosh daju primjer kako moraš zaobići 'zaštitu' da bi to radilo. Jednako je s autodijelovima ili motorima.. opet-pežo-reno-fiat.. isto gorivo, iste svjećice.. ako postoji razlika tad je 'umjetna'.

posix? da, MS se nije držao, linux i osx više.. pa što? koja razlika je između sony-pleykinog OSa i osx-macovog? osx/macOS.. podržava posix, pleyka je na freeBSDu koji uglavnom podržava, oboje su na istim osnovama.. no pleyka uopće nije os koji s posixom ima veze.. kao i solaris i andorid.. i opet, radi na istom HW, neki OS podržava neki HW, neki od igle do lokomotive.. a istih osnova i rade na istom hwu.. karikirano-reduciram, sve je to isto. Par desetljeća koristim cygwin..

no što je posix.. 'običan' standard.. ne pitaš se zašto je bitan, čemu služi mada ga stalno spominješ (ja skoro nikad, kao što u vožnji auta ne spominjem gume/gorivo.. trošim ih..) :)) služi kompatibilnosti, komunikaciji-transferu, služi bizu i zato je potreban kao standard jednako kao raspored žica u mrežnom kablu ili pravila u prometu.. posix je samo standard, pleyka radi i vrti igre dok rootana vrti superračunala.. jedna ima posix druga ne.. (obrnuto od nabrajanja) :))

 

-zato stalno trubim, sve je to isto.. isti bugovi (fičeri) iste rupe, isti problemi, isti soft pa do binary kompatibilnosti kao što su ljudi genetski 'isti' tj dovoljno da možeš dati krv ili lijek.. ralikuju se po boji... kao što se i automobili razlikuju po boji ili obliku retrovizora.. kao što su se punjači mobitela razlikovali dok EU nije njima uveo 'posix' za usb-punjač.. Razlika koja postoji je također kao kod maca, namjerna, dodatni chip na radeonki-bios-firmware.. kao i ktex za install hackintosha.. -isto je. S razlikom, koja je evolucijski normalna, ljudi-ljužnjaci su tamnoputi, sjevernjaci svjetloputi.. linux je mrežni, dos je singlejuzerski početak.. kao što renault može raditi f1, šleper, fiću, kombi.. razlikovat će se prema namjeni, ali je osnova ista-slična i često umjetna prepreka.. kao što su to oblik rezevnih dijelova ili šaraf/šarafciger.. kojim ih ušarafiš..

ako motor a ima problema s gorivom x, ako motor b ima iste probleme s istim gorivom x .. tad su motori a i b isti-slični, cpu intel, arm, a6.. imaju isti memory fičer i pogođeni istim spectrameltom.. to što voze različitim cestama/OSevima ili su različitih namjena kamion-traktor-osobni... to je i pc, konzola, kasa-terminal.. koji svaki može i ono drugo, pa se nekoliko pleyki složi u cluster i compjuta gigaflopse.. ili vrti igru. To je s posixom jednako uočljivo kao i s andoridom ili kad pogledaš listu podržanog HWa-platformi na kojima radi linux.. dok bez hacka osx-macOS radi samo na macku ili pleyka bez rootanja .. umjetna ograničenja, ne razlika nego namjerna umjetna razlika koja onemogućava..

 

pa tako imamo MSa koji se shifta prema linuxu.. jer mu je baš svejedno s koje platforme pobire novac. Kad želi, napravit će, word za maca, za andorid, .. za linux ili os po posixu kao što adobe nikad nije želio photoshop za linux mada je OSX=BSD.. itd. Kao što su sad punjači kompatibilni, može biti i soft, kao što postoji bezbroj kombinacija adaptera/konvertera može se sve, kao wine/VM ili čak nativno.. samo što se to do sad nije željelo.

Pa opet, ako sad to MS želi, najavljuje.. tko zna, najavljivalo se svašta, svakom verzijom se najavljivao 'novi FS'.. i nikad izišao (ili nakon dukenukem nastavka..) :)) kao s mobitelom, možda krenu, možda abandaju za neko vrijeme.. a možda i uspiju, jer i ćorava koka..  :)))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Micros
ihush kaže...

posix? da, MS se nije držao, linux i osx više.. pa što? 

 

no što je posix.. 'običan' standard.. ne pitaš se zašto je bitan, čemu služi mada ga stalno spominješ (ja skoro nikad, kao što u vožnji auta ne spominjem gume/gorivo.. trošim ih..) :)) služi kompatibilnosti, komunikaciji-transferu, služi bizu i zato je potreban kao standard jednako kao raspored žica u mrežnom kablu ili pravila u prometu.. 

 

-zato stalno trubim, sve je to isto.. 

 

> "linux i osx više.." (držao POSIX standarda) ???

"više" - mislio si reći "najvećim mogućim dijelom" (99% Linuxa/Unixa/unixoida)?
Ajd ne muti vodu. Nitko se ne drži slijepo POSIX standarda iz prošlog stoljeća od npr 512-byte defaultnog bloka na disku.

Međutim, lijepo ti piše na (čak neažuriranoj) strani Wikipedije:

Mostly POSIX-compliant (while not officially certified as POSIX compatible, comply in large part) 

 

> pa što?

POSIX podrazumijeva sigurnost u jednostavnom kosturu OSa, na svakom koraku:
File system permissions. MS je to odbacio (DOS, Win95,98,ME), pa - nadogradio (NT...) preko "Access control list".
To nije "sve isto".

 

Razmisli o esencijalnoj razlici:

svaki objekt je u prvom slučaju definiran sam za sebe, tko ima dozvolu pristupa (bilo juzera ili ne). Taj objekt, indirektno, je i - juzer. Jer on isto pristupa ("mountan je") preko file sistema koji je već defaultno sigurnosno određen.

U drugom slučaju, ti hvataš korisnika / proces i određuješ mu dozvolu pristupa.

U praksi je to skroz približeno prvom principu, ali je i dalje (nepotrebno) kompliciranje, pa još i kompliciranije:

[System, Owner, Group, World] x [RWX + DEL (? redudancija, al ajd, "finija kontrola")LIST DIR (?? redudancija, komplikacija, al ajd, "finija kontrola")FULL (??? potpuna, nepotrebna redudancija)].

Ako ne vjeruješ, provjeri: Microsoft - File and Folder Permissions

Usporedi to sa prvim riješenjem:
[Owner, Group, Others] x [RWX] 
- u praksi definirano putem troznamenkastog broja (oktalne trijade). Npr: -rwxrwxrwx ili 0777. Sve što ti treba.

 

Naprosto, drugo je kompliciranije riješenje - ne može biti jednostavnije (i logičnije) od prvog.
Prvo riješenje je i čitljivije - lakše je osigurati da nema "rupa". U primjeni je "arhaičnije", ali je bazično univerzalno.

Kompliciranost dovodi do propusta.


I sad da ja opet ne izmišljam toplu vodu, ako ne želiš samo trolati, pogledaj (doslovce) kako to izgleda u praksi:
System Calls In Apache (Linux) vs IIS (Windows)

I ovdje fino, detaljno objašnjeno:
Windows file permissions: more is less 

 

Ili tvrdiš da su iz Microsofta toliko glupi da nisu htjeli implementirati vlastito ("isto") riješenje za toplomjer, fen za kosu (MS primjeri!) ... web kamere? 

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.4.2018 0:09 (Zechina).
15 godina
offline
Re: Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Micros

ah.. (ili kaj?) :))

pogubio se.. sasvim.

-posix.. ok, što kažem.. nešto drugačije ili je problem više-većinom u riječi mostly.. nevermajnd skužit ću jednog dana :)))

-777 je za amatere, 700, 666, 711 itd. je juzabilno, 777 je opengate .. čemu tad ''sigurnost'' ili permišn? :)) .. pa opet, ni tu ne kontam što mi poručuješ.. al jednom .. možda skontam :)

-video klipić? baš najs, vidiš, canonical nema tak za ubuntić.. ovo je neka dobra-kvalitetna kompanija, zar ne.. i djete, čokoladno (A.Đoli će ga kupit).... ono, najs.. a pouka je? Sve su to chipovi? Da, sve je soft, sve je to isto na istim mikropocesorima-kontrolerima, koji rade na pushbuttonćić i mikrovalna i robot i fen.. rade na istom touringovom principu na kojem btw radi i tkalački stan kad čita uzorak s bušene kartice.. par stoljeća prije.. opet, ne kontam, tko kome što poručuje.. odnosno, da, to stalno ponavljam. :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina
offline
Re: Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Micros

Kompliciranost dovodi do propusta.

Jel ti to dovoljno jasno?

 

(edit: propust = "rupa" u sigurnosnom aspektu; tema je IOT - Internet Of Things - umreženje i potencijalne rupe putem propusta / odgovor na njih)

 

Kompliciranost > propust.
Kad nešto odbaciš, pa onda to ponovno "prišiješ", ali onda još to dodatno zakompliciraš - to mora biti kompliciranije.
A to je tek početak razlike.

Hibridni kernel (vs monolitni) - petljancija.

x86 (vs ARM) evolucija - petljancija.

itd.

 

edit: trolaš. Pogledaj primjere koje sam ti dao: slike (!) usporedbe system calls (Apache vs IIs); tekst u kojem je objašnjen debilizam Windows File System Permissions u praksi.

1) to mora dovesti do sigurnosnih propusta 2) preglupo/prekomplicirano za izvedbu na ovim soc ARM minijaturama. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.4.2018 1:04 (Zechina).
15 godina
offline
Re: Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Micros

.. ''ali.. pa to je linux! .. '' :)) btw, znaš da to za ms radi canonical?..

-ok, sad te koprehendam kindoff.. kritiziraš model, kompliciran vs KISSa ili monolitni krenel.. -ne da mi se o tom. :)

-da, prvo nešto naprave pa se onda sjete rupa, mogućih problema.. ili (paranoja) zloupotreba.. pa će krpati, kao briga za juzera, .. ne, to je fičer.

IoT je ideja, Gates je već u godinama.. čak ne loša, .. ma i to je izmišljanje tople vode, CAMbus, protokoli&standardi su već tu, on kao Jobs ajfon, samo sklapa legiće na hrpu.. sad jel to dobro-loše.. vidjet ćemo. Postoji jednaka šansa da se projekt abanda kao bezbrojni drugi.

 

-monolitni? .. hm, ja bi reko da je bolji.

-FS .. mane i prednosti npr journalinga.. kad tražiš brzinu, tad je sigurnost sporedna i obrnuto.. jednakim kriterijem kupim auto ili sladoled ili veličinu cipela.. ono što mi treba-paše.. ne zato jer je lijepo ali tjesno ili netko drugi to lajka.. Vidjet ćemo što će od sveg biti. Nadam se ne još jedna epizoda modern-metro menija.. i silovanja devicesa na DE.. .. uf.. uf.

pazi sad ovo, mikrovalna i fen UI.. tri-četiri buttona.. što ako to bude idući greatthing UI za upravljanje na DE.. ono, nema tipkovnice nego ko pleyka kontroler trokut-kvadrat.. :)) užas. Sigurnost je tad sporedna naspram takvih strahota koje su moguće.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina
offline
Re: Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Micros

Gle, ja nisam hax0r niti programer, kamoli kernel developer / exploiter... samo me zanima kako funkcioniraju stvari.
Evo ti jedan primjer, "zašto Linux" i zašto to nije "sve isto".
https://en.wikipedia.org/wiki/Seccomp
Koliko ja znam, MS kernel (NT<>10) nema ništa slično. Da idu sad opet injektirati nešto... opet bi samo zakomplicirali.

 

Btw ovo nije MCU, već SOC.
MS Azure Sphere predstavlja kao MCU - mikrokontroler (Arduinov ATmega je npr mikrokontroler), a SphereOS kao MCU OS.
Po definiciji SOCa (wiki), npr "SoC is to a microcontroller what a microcontroller is to processors" - a obzirom da nužni "layeri sigurnosti" (ponad MCU) od Sphere nužno uključuju i Azure (ili neki drugi oblak, bar u teoriji), Sphere je više SOC a ne MCU. Ne može se "strpati" u MCU već je SphereOS "layer" koji - ako je i implementiran hardwerski, nadilazi MCU.

Nije ovdje samo semantika u pitanju.

Amazonov FreeRTOS je MCU OS; Armov Mbed; Samsungov Tizen za Artik; Intelov Zephyr; ...

Sphere to mudro (marketinški) zaobilazi i "pruža više" - uslugu u paketu.

 

 

 

 

15 godina
offline
Re: Azure Sphere je, vjerovali ili ne, prvi Micros

-da, u usluzi je fora/novac, cloud... a ovo semantika, kontroler/cpu.. nije to dinamo/ajduk pa da im je važno kak se naziva čak ni win-lin.

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice