D-Link COVR-1103 - Bez bankrota do kvalitetnog Wi-

poruka: 4
|
čitano: 9.561
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "D-Link COVR-1103 - Bez bankrota do kvalitetnog Wi-".
D-Link COVR-1103 - Bez bankrota do kvalitetnog Wi-

Imam si COVR-1102 ili nešto, uglavnom dobio sam 2 uređaja u paketu, iako koristim samo jedan. 

 

Način na koji sam ga iskoristio jest da stavim uređaj direktno do rutera (ili modema, ne znam više kako se ono naziva) i spojim ga mrežnim kabelom unutra.

 

 

Radi super, konfiguracija ne može biti jednostavnija, nikad nikakvih problema nije bilo (imam ga mislim oko 6 mjeseci, tako nešto) osim jedanput kad sam trebao resetirati uređaj, ali to je to.

 

 

Prvi razlog kupnje jest taj da mi WIFI na ruteru (preporuka je da WIFI na ruteru isključite jednom kad kupite ovaj uređaj, radi smetnje i sigurnosti, a i što će vam?) svega 4 metra udaljenosti nudio na jednom laptopu brzinu od jedva 12 megabita, dok s ovim imam onaj maksimum od 30-35 megabita (koliko mi Iskon daje).

Ponekad sam laptop morao skroz premjestiti na drugu stranu ili postaviti na stol (bio ispod stola) jer je brzina padala na 3-4 megabita, ne bi vjerovali koliko je onaj Iskonov uređaj drek. O TV-u da ne pričam, zbog pozicije tik do zida youtube se gledao u 480p-720p max, opet velim, ruter je bio 4 metra od sobe gdje je laptop i smart tv. 

 

 

Drugi razlog jest taj što mi Iskonov ruter ne nudi 5Ghz povezivost nego samo 2.4Ghz. Ovo je problem ako imate kućnu mrežu pa želite WIFIjem prenositi podatke (doduše niti preko 5Ghz nije spektakularna brzina) s jednog na drugi stroj ili slično.

COVR nudi 5Ghz i radi super (naravno, i vaša WIFI kartica na laptopu mora podržavati 5Ghz, ali danas to svaka podržava). Već sam zaboravio koja mi je bila brzina prijenosa podataka, ali čini mi se cca 150 megabita, ili tako nešto. Super je za neke manje stvari, ali ako imate film ili datoteku od 20 gigabajta onda jedino što može koristiti jest gigabitni mrežni kabel, možda neki jači switch i to je to. 

 

 

Treći razlog, nadao sam se da ću moći imati dobar game streaming. Probao sam streaming preko 5Ghz (sa xbox konzole na laptop, oboje spojeni na 5Ghz COVR), ali nije dobar. Kako radi cloud streaming (Stadia, GeForce Now, Gamepass Cloud) nisam probao, ali vjerojatno ne baš najbolje. 

 

 

Uglavnom, ja sam jako zadovoljan, nikakvih problema, sve super, spojiš i zaboraviš da postoji. Di ćeš bolji uređaj.

 

 

P.S.

u konfiguraciji COVR-a (preko http://covr.local./) forsirao sam da se sve konekcije spapaju isključivo na 5Ghz (i odbijaju uređaji koji to ne mogu, nažalost). Način na koji to radite jest da postavite "Channel Width" na 80 Mhz.

Ako ovo ne napravim, WIFI kartica mi se uvijek spajala na 2.4 Ghz što god ja u device manageru s njom radio. Nikako nisam uspjevao je spojiti na 5Ghz, osim na ovaj način.

 

 

 

 

  

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.8.2021 10:57 (ZovemseZoranidolazimizRijeke).
Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina
offline
Re: D-Link COVR-1103 - Bez bankrota do kvalitetnog
Ja imam 'jaču' verziju, 2202, i kao što post iznad kaže, stvar radi jako dobro i definitivno je veliki skok na bolje u odnosu na A1 router koji imam (Ubee, ne znam koji model). Wifi u cijelom stanu na 5ghz, automatsko prebacivanje na 2.4 kad je signal slab, brzina oko 250mbps kad je signal jak, katkad i više.

Ipak, jedna napomena - u članku je spomenut bridge mod u kojem sustav radi kao Wifi access point i da bi ga tako mnogi htjeli koristiti. I ja sam ga tako htio konfigurirati, da izbjegnem double NAT, no shvatio sam da mi na taj način ruši glavni router svakih dan-dva. Trebalo mi je jako dugo da shvatim u čemu je stvar, pucala bi mi veza na net i A1 router se ne bi htio spojiti bez reboota. Mislio sam da je do njih, prijavljivao kvarove, no čini se da se Ubee i Covr ne vole.

Na kraju sam ga konfigurirao kao router, sve ide preko njega, i sve radi besprijekorno. Mene double NAT trenutno ne smeta, no nekima bi mogao biti problem, pa eto... Imajte na umu da bi vam se to moglo dogoditi. U tom slučaju trebat će router operatera postaviti u bridge mod.
 
3 0 hvala 0
15 godina
offline
D-Link COVR-1103 - Bez bankrota do kvalitetnog Wi-

-uobičajena ponuda-cijene/mogućnosti.. moj prigovor je što nema više lan portova (4..) kao i to da su ekšli skupi kompleti, u rangu pristojnog klasičnog routera x-broj komada koji mogu isto ali nije tako kad juzer želi upaliti i radi.. tj kad mora nešto podesiti na routeru (ako gledamo routere od 350kn naviše) .. jednsotavno bi komplet morao biti recimo ispod 500kn, ne 600-900 no to je 'normalno' kao i da je prosječan AP praktički iste cijene kao pandan te klase router mada po logici router treba biti skuplji od APa.. tržišna pravila tj potražnja i juzer kojem je defaultna postavka važna za upali i radi.. a stvari su dovoljno jednsotavne da se uz par klikova napravi bilo što na raznoj opremi.

 

+ prednost kad je nešto unutar kompleta/branda tad često postoji neki +fičer kao viša brzina ili lakša optimalan konfiguracija (manje problema).. no to je nekad bilo vidljivije, sad je već sve dovoljno juzerski lako.. pa ne vidim razlog zašto recimo bug nebi kao neku temu to 'nacrtao' čitateljima (kako iskoristiti router i sl.) .. naravno, ovo je sponzorirano :) no ipak je ovo bug-časopis..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
2 0 hvala 1
10 godina
offline
D-Link COVR-1103 - Bez bankrota do kvalitetnog Wi-

Zaslužni da goste vidimo "u najgorem izdanju" ovog ljeta JESU svi davatelji usluga redom u RH! 

 

Tu ne pomaže nikakav Mesh ako se oslanjate na 4G LTE antene prisutne po otocima i obali koje nisu u najvećoj gužvi bile sposobne isporučiti nerijetko niti 1 mbit download, prečesto i oko 0,2 mbita,

 

jedino je funkcionirala žična (živčana) veza preko kabela do klasičnih routera i to samo ako ste bili dovoljno blizu centrali, ako niste nije bilo pomoći.

 

5G je jedino dugoročno rješenje ..

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.8.2021 23:55 (W2000).
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice