HP predstavio Chromebook iz dva dijela

poruka: 10
|
čitano: 4.851
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "HP predstavio Chromebook iz dva dijela".
8 godina
offline
HP predstavio Chromebook iz dva dijela

Ako sam dobro razumio, ovo izgleda kao hibridna kopija Surface Pro <> Surface Book 2.
Ovo bi bilo lakše/tanje od Surface Pro, a upola jeftinije od Surface Book 2 (no istodobno gotovo duplo skuplje od Chromebooka sličnih karakteristika bez detach / convert detalja).

 

12,3" ekran (=Surface Pro), <8GB RAM (Surface <16GB), 32 GB eMMC (Surface <1TB SSD) ne garantira dugotrajni "top experience".
ChromeOS možda u startu manje "ždere", no onda je pitanje kome je namijenjen produkt (= preskup za nezahtjevne korisnike?).
No tržište "premium" produkata ima svoje zakonitosti u koje ne mogu ulaziti.

 

Grafički profesionalci su, također, skeptični glede AES spram EMP tehnologije, no to također ovisi o implementaciji. Surface (AES) npr nema problema s paralaxom i rubovima ekrana, ali kašnjenje / preskakanje kod brze uporabe je iritirajuće. No to je možda više i do OSa a ne tehnologije digitizera (jedan od razloga zašto sam switchnuo na Linux).
Crostini + Krita (& Gravit, Inkscape...) je nešto što bih vrlo rado htio isprobati na X2. Uopće ne sumnjam da je Dassault (DraftSight, Catia-Dymola) već pripremljen za ovo, pitanje je koliko će dugo Autodesk samo gledati (slično stoji i za igrice, npr Valve - Steam).

U svakom slučaju, bilo bi zanimljivo vidjeti usporedni test Surface Pro / HP Chromebook X2 / Surface Book 2.

vertikalni tablet mod:

Težina, gabariti, omjer stranica ... = mobilnost idu u prilog X2 u odnosu na Surface.
Zamišljeni ekvivalent tabletu je list papira (još od Jobsa), a ne okljaštreno desktop računalo.

"docking mod":
Ne znam kako je ovdje riješen problem "obrnutog laptopa" (ekran teži od tipkovnice), renderirani video izgleda odlično, no u praksi iskrsnu vrlo praktični problemi.

 

Za kraj, za optimiste: ovaj X2 se ali nikad neće pojaviti izvan USA. Čak ni nešto slično ne očekujte do 2019. izvan USA, možda tek u Skandinaviji (osim ako se baš neka revolucija ne dogodi, što sumnjam).

 
2 0 hvala 1
15 godina
offline
HP predstavio Chromebook iz dva dijela

-više recenzija nego kritika.. postaješ mekan :)) na pol puta do micro-soft-a.. :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
3 0 hvala 0
15 godina
offline
HP predstavio Chromebook iz dva dijela

oj, napravo iz dva dela, opet ćeš nam biti cela. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
5 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: HP predstavio Chromebook iz dva dijela
ihush kaže...

-više recenzija nego kritika.. postaješ mekan :)) na pol puta do micro-soft-a.. :))

 

Gle, tu imaš dvije stvari:
HP je dao datum i cijenu, znači nema zahebancije (ofišl).
S druge strane, dao je info na kapaljku, a prvi video, "fotke" itd su izgleda bili fotošopirani od Surfejsa, Pixelbuka (...).
Pa ti hvataj između redova.


Što je bitno:
Gledano iz dosadašnje perspektive Chromebooka, X2 je duplo preskup (sad sam vidio, točno to je napisano na Verge - kao da su prepisivali od mene :D ).

Ali imaš od Qualcoma najavu da očekuje da Chromebooci postanu "prava roba", odn. da im prosječna cijena naraste na 450-550$ (sa sadašnjih 350$).
X2 se tu uklapa sa početnih 600$.

 

Na Vergeu recimo smatraju da je ovo iPad Pro killer: po mnogo čemu, ni 12,9" iPad Pro ovome nije konkurencija - da bi ga dogradio u jednaku funkcionalnost, pljunućeš (u USA) minimalno 1100$. Bazični iPad s manjim ekranom, bez tipkovnice i stilusa je 650$ - izvan konkurencije. Najavljeni entry-level iPad po 330$, bez stilusa (100$!) i čak nekompatibilan sa Apple Smart Keyboard (160$!) još i više.

Surface Pro (800$) i Surface Book 2 (1200$), početna cijena i to bez stilusa (100$!) bili bi izvan konkurencije uopće, da nema one "sitnice" - Windowsa. Što znači goomila standardnih aplikacija (u praksi, ima tu gomila problema, od sporosti/nemogućnosti korištenja apk do pregrijavanja/baterije, ali neću cijepidlačiti).
No onima koji znaju zbrajati, Windows ekosustav ih u startu košta 300-1400$ VIŠE.
Odnosno, pristup cloudu (Office 365!) i 3,7 milijuna Android aplikacija u startu toliko manje.

Je li to dovoljno za odluku? NE.

Ono što bi mogla biti prekretnica su novosti sa Google I/O.
Ako urade ono što se očekuje: službeno predstave "kontejnere" (krostini itd), čime će se na ChromeOS bešumno integrirati povelik dio Linux aplikacija (pa čak i manji dio Windows apk) - to težište isplativosti kupnje itekako prebacuje u korist Chromebooka.

Obrati pažnju na datume:
Google I/O započinje 8.5.2018.
HP je najavio predstavljanje i prodaju X2 za 10.5.2018.
A tu su i za isti period paralelne najave drugih detachablesa (Samsung Nautilus), tableta (Acer Tab 10), Chromeboxa (ViewSonic NMP660), 4K ekrana (Atlas) itd.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.4.2018 17:19 (Zechina).
15 godina
offline
Re: HP predstavio Chromebook iz dva dijela
Zechina kaže...
..

Je li to dovoljno za odluku? NE.

..

 -pa da :) (ne).

prisjetimo se onog ubuntić-lapa.. kolika je cijena, 800.. (ne mogu se sjetiti branda, španjac..).

ako je na zapadu (eu-usa) recimo jeftino 500€/$ za nešto kao lap, kao psihička granica.. i iz povjesti netbooka i ostalih bookova.. to je recimo nešto kao doljnja granica za proizvođače, jer oni prirodno žele višu (ne nižu) cijenu a kupac-tržište ga lako konzumira mada može biti i duplo jeftinije..

ako je sad ovo predviđena (preporučena) cijena proizvođača, startna.. znamo da nakon nekog početnog hypea cijena ide lagano dolje pa do akcije 20-50%.. tad je 600 upraov očekivana cijena koja će ovisno o marži trgovca biti nešto između 500-600, ubrzo i niže, 499,99 il tak nešt.. tad će biti konkurentan neovisno o cijeni, jeftikaner.

-to čak ne mora imati veze s troškom-marginom.. možda je margina 400, možda 300... ovaj hpov čak izgleda dovoljno kvalitetno (photoshopirano..) s kožom, još samo swarnowsky kristali i može soma gore.. :))

 

... tak da, ne .. što sam želio reći? :)) cijena je ok, tj očekivana, predvidljiva i bit će niža... i bit će šira ponuda i sve tako super.. ili će već idući tjedan biti odbačena ideja i prebačeno na neki drugi-isti lapić-topić.. što već/koja kategorija ili kako nazvati nešto što ima ekran i radi.. npr s win ili lin ili chromeos ili ios ili android .. a to također može utjecati na cijenu od 0-do-200 .. realno 5$.

 

čemu uopće kritički osvrt na cijenu, kad je još realno nemamo.. (tu, kod nas..). Možemo to gledati kao uređaj, fen za kosu.. vidi 'skatki je'.. ili nezanimljivo-konfekcija. Znajući naše maržovske formule, tu bi cijena bila .. bar soma.. onak za direktore i kumove (i njihove partnerice koje se bave manekenstvom u slobodno vrijeme ili eskortom u radno..) :)))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina
offline
Re: HP predstavio Chromebook iz dva dijela

Poanta je da to što se događa danas, određuje naše sutra.
OK, nije danas već 5.8., a sutra je za godinu dana ili kasnije (Einstein bi rekao da je vrijeme relativan pojam na Balkanu).

Početkom ljeta slijedi obračun za kraj ljeta - početka školske godine za prekobarce. Ako studenti i školarci počnu kupovati skupose umjesto cheaposa (krombuk s torilom od Androida, salatom od Linuxa i premazom od Windowsa), ne vidim kako se taj trend može zaustaviti za Christmas Sale i na širi segment prekobaraca.
A nas se to ne dotikava, dok u jednom trenutku vrijednost dionica MS-a ne počne potpuno bezrazložno padati, Krstičeviću odrežu prst ili slome nogu a nama će za sve biti kriva IstaMbulska konvencija.
To je tzv. Balkanski butterfly effect.

6 godina
protjeran
offline
HP predstavio Chromebook iz dva dijela

Nije iz dva dijela. Nisu ga načinili samo od dvaju dijelova, nego je njegovo kućište u dva dijela.

Zlo se vratilo. Ime mu (b)je Arendelle.
 
1 0 hvala 0
15 godina
offline
HP predstavio Chromebook iz dva dijela

ne baš :))

-nije kućište .. tj tad je kućište u tijelu ekrana (tablet-mob..), dok je ovo periferija-docking.. dio bez kojeg može funkcionirati, dodatak (kućištu ako je ono 'centralni dio' s npr cpu..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
1 0 hvala 0
6 godina
protjeran
offline
Re: HP predstavio Chromebook iz dva dijela

Pitanje je semantike. Prijedlozi odiz nemaju isto značenje pa nisu međusobno zamjenjivi u svakoj situaciji.

Zlo se vratilo. Ime mu (b)je Arendelle.
8 godina
offline
Re: HP predstavio Chromebook iz dva dijela
Mary Sue kaže...

Pitanje je semantike. Prijedlozi odiz nemaju isto značenje pa nisu međusobno zamjenjivi u svakoj situaciji.

 Da u pravu si: nije npr sastavljen iz dva dijela (pa da je ta sinteza dijelova preduvjet "njegove" funkcionalnosti, postojanja), već je taj "entitet" - točnije njegov hw dio razdvojiv (ne umanjujući mu osnovnu funkcionalnost).
Ajar je, identično, fino poentirao sugerirajući povijesnu analogiju izvan ovog zadanog konteksta (Oj krombuče...). Pa tko ubere.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice