Kondenzatorska zvjezdana prašina

poruka: 3
|
čitano: 4.181
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kondenzatorska zvjezdana prašina".
7 godina
offline
Kondenzatorska zvjezdana prašina

"Elektrolitski kondenzatori imaju specificiran kapacitet, najčešće u mikrofaradima (μF), te maksimalno dopušteni napon do kojeg se smiju (na)puniti, specificiran u voltima (V). "

 

+ maksimalna radna temperatura (obavezno obratiti pažnju)  i oznaka ako se radi o low ESR varijanti, a i V/W oznaka uz napon (ne sjećam se više točnog značenja).

Znam da filozofiram, ali podjednako važni parametri.

 

P.S. neki dan kad sam gledao video iz članka, taman sam se prisjetio anegdote iz srednje škole: na praksi (u školskoj radionici) radili smo stabilizirana napajanja, i tak jedan kolega krivo okrenuo elektrolitski kondić, i kad je profesor skužio, viknuo na nas da se maknemo jer će eksplodirat, a mi ko u filmovima polusalto prek stolova i ruke prek glave ko da netko bombardira iz aviona 

Cerekali se ko idioti, a kondić se samo malo napuhnuo i ispustio plin na vrhu.

Na kraju profesor poludio jer radimo sprdnju od njega, dobili svi ukore i na popravni koji nismo odradili zato jer nas je bilo prek 40 pa je profesor unaprijed podijelio dvojke samo da nas više ne gleda 

 

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.3.2022 13:33 (fer-de-lance).
 
6 0 hvala 1
7 godina
offline
Kondenzatorska zvjezdana prašina

ima li neko info koliko je otrovan elektrolit kad se pretvori u paru, definitivno smrdi ko da je otrov.

Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
protjeran
offline
Kondenzatorska zvjezdana prašina

Sjecam se da su tokom jednog perioda proizvodjaci maticnih ploca bili prisiljeni koristiti elektrolitske kondenzatore slabije kvalitete. To je bilo prije nekih 20 godina (vrijeme leti, bilo je ko juce). Kondenzatori u tim plocama cesto nisu mogli izdrzati ni godinu dana. Posljedicno, napon je bio nestabilan i dolazilo je do resetovanja sistema poprilicno cesto. Jednu takvu sam spasio od odlaska na otpad zamjenom kondenzatora. Na moje iznenadjenje, sve je radilo u najboljem redu poslije zamjene :-).

 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice