Microsoft Edge donosi povećanje performansi

poruka: 29
|
čitano: 8.710
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Microsoft Edge donosi povećanje performansi".
8 godina
offline
Microsoft Edge donosi povećanje performansi

Good! Danas mi se ažurirao na 103.0.1264.77 (Official build) (64-bit). 

 

Ne mogu reći da vidim razliku u performansama, ali generalno mogu reći da je Edge već dosta vremena odličan. Meni je glavni browser (iako imam još i Chrome, FF i Brave, pa čak i nesretni IE). 

Microsoft konačno ima dobar browser.

 

Vidim da i dalje koristi dosta RAM-a. Trenutačno imam otvorena 3 taba, od čega je jedan Bug web uz još MS Dynamics CRM 365 i Azure DevOps server, a Edge zauzeo 800 MB RAM-a. 

Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
8 0 hvala 0
6 godina
offline
Microsoft Edge donosi povećanje performansi

Edge radi ko suza na službenom ali na privat sam se navukao prije 10 godina na Operu i sve sam tamo složio, isto tako ga i na mobiju koristim tako da mi se neda mjenjat. Ali ako bi mjenja išao bi na Edge radije nego na Chrome.

Moj PC  
9 0 hvala 0
15 godina
online
Microsoft Edge donosi povećanje performansi

.. hmmm? (neodlučan) :) .. hvaliti ili pljuvati? oboje? ..

 

-ms nema browser, to je chrome, edge, tj ubili su ie i uzeli googleov..

-koristim ga, ne vidim smisla-razloga za chrome, ff.. tj edge je chrome, + ipak integriran u os + izbačeni (cca 29) servisi googlea koji nisu potrebni kad imaš os, juzeru ni tad (ms-google interesi).

-čisto za korištenje resursa, neće zaklati slabije računalo, preferiram-preporučam edge, dok za ostale ne vidim razlog (za, može samo protiv ako su isti i troše više resursa ali je to nepoštena usporedba jer je to win-ms os..).

 

-a što sad  čačkaju? koriste poziciju osa, kontrole.. i siluju disk, recimo ssd.. jer realno ako se koristi keš, nije browser brži-bolji, isti je.. tj razlika kao da imam brži internet-optiku ili hdd-ssd-nvme brže računalo, jači cpu-gpu.. tj nije stvar da to browser (ne)korisit, kao što koristi sve te resurse ili ram.. nego da ih koristi bajpasom-direktno.

-što ako benčamo iste browsere i zbog takvog keša edge ima prednost? .. hoće li svi u idućoj verziji koristiti isti trik (jer to je trik).. i što tad dobijemo?

-što je keš, kako radi.. što radi? npr opcija da se posjećene-omiljene stranice učitaju unaprijed, da ih se drži u kešu, u ramu, na disku.. zvuči ok? .. no to je samo na prvi pogled-zvuk :)

... jer to je realno smeće. Nešto nepotrebno dok ekšli ne zatrebamo, višak, smeće.. a to znači da generira dodatni mrežni promet skupljajući smeće koje nam većinom ne treba, tj ako kliknemo stranicu tek tad je i trebamo-želimo.. kao i čitav internet u kranjoj (karikiranoj ) liniji.. tj što da učitamo čitav internet?

 

-logika? npr stalno visim na bugu.. to je ok, vjerojatno da ću baciti pogled. Ima logike.. no istovremeno i nema.

-jer, danas je sve 'dinamično', promjenjiv sadržaj, animacije, uz relativno brze internet veze, optika, 100-1000mbps, g5.. možemo gledati hd filmiće, .. pa ako to možemo, što mi znači učitati bug stranicu unaprijed, kad će u slučaju klika to opet biti učitano u desetinki? .. tj to ima smisla na sporoj liniji-internetu, kao nekad, modem-56k.. tad keširanje ima smisla, tad je čak postojao i recimo offlinerad za recimo banking.. odavno ne postoji, cijene interneta=flat, brzine neusporedive... nema potrebe keširati. .. tj skuplja se x-puta više 'smeća' (ono što ne trebamo) kako bi ponekad tobilo stotinku brže ako zatrebamo.

-ako je promet s naplatom (ne flat-neograničeno) tad trošimo promet za smeće..

-ako netko nešto radi, downloada, gejma.. tad mu dok se nešto kešira uzimamo dio moguće brzine, jer naprosot radi više stvari .. manje ostaje za max brzinu, npr netko skida update win, netko igre-WoT.. netko gleda film, .. mreža je danas dovoljno brza da više juzera istovremeno može koristiti sve bez da primjete usporavanja, npr kućni (pc+tv+mobiteli.. +5 uređaja online) ili uredski juzeri recimo 5-10 juzera.. svi nešto surfaju, rade.. i ako svi krenu keširati smeće, to generira promet.. taj promet se tad generira konstantno, jer je sadržaj dinamičan, refreša se.. tako megabajti smeća konstantno idu mrežom, troše promet, bandwith, ping-lag.. bez realne koristi, tj što je sporiji internet to je keš bolji, no na sporom internetu nećemo imati više juzera s iptv-om itd.. 

 

-kako 'realno' opisati stanje s keširanjem? .. možda usporedba s recimo auto-rezervnim kotačem? .. naravno da je potrebno imati ga, obaveza (tehnički).. no kad ste ga koristili? promil... + koliko rezervnih kotača? jedan je propis-normalno.. ovo korištenje agresivnijeg keša je kao da imamo 2-4 kotača.. ok ako idemo u safari-afriku.. no besmisleno ako smo ugradu, doma, u civilizaciji s vulkanizerom i vučnom službom.. nije loše imati 4 rezervna kotača, no tad se gepek troši za beskoristan teret-prostor, ne za ono čemu treba služiti.. tj vozimo kotače umjesto putnika i korisnog tereta.. smisao.

-RAM.. ram je brži od diska.

-ram se već koristi za keširanje..

-koliko rama je potrebno 'viška'? .. današnja računala kreću od minimuma 4gb i to zadovoljava, radi.. 8 je poželjno.. više može + ovisi o potrebama appsa i korištenja.

-recimo da je računalo s 8gb.. browseri (svi) traže +2gb.. tj onih 4 je danas minimum-realno, time za trošenje ostaje cca ta razlika, 4gb.. to je dovoljno za sve normalne potrbe..

.. tj koliko keša treba, koliko interneta se treba učitati unaprijed? dinamičke sadržaje? čemu? .. ili se koristi-surfa i tad treba, ili se ne koristi.. a nitko od nas ne može istovremeno gledati 2-3-više filmova, čitati više textova itd.. u jednom trenutku trebamo jedan, ne ostale.

-ok, dođemo do juzera koji recimo 'agresivno' browsa, ima otvoreno 10-100 tabova.. tad mu recimo treba više rama, ok.. no tad je keš besmislen, tj ram je nužan-uvjet, mora imati dovoljno rama, dok se keš na disku koristi samo kao supstitut ako nema rama ali daleko lošije.. tj koje količine rama i prostora na disku su realne-smislene? npr preko 16gb je malo juzera-potreba, može 32-više.. i ako takav juzer surfa, čemu bi njemu služio keš na disku ako ima dovoljno rama? ramdisk je opet brži, ram je najbrži memorijski-storage na računalu, brži je jedino insterni cpu i lev-1-2-3 keš.. tj ako je perfierijia kao hdd-ssd-nvme.. brža opet je usko grlo mbo-chipset tj propustnost rama, jer sve što radi računalo-cpu ide kroz ram, što god da radi.. sve.

 

-primjer, složite 'zvjer' računalo od najjačih dostupnih komponenti recimo cpu-i9.. i stavite mu recimo 2-4gb rama i usporedite kad ima 8-više, performanse.. samog osa, appsa (igre teško jer traže više..).Taj ram se već koristi agresivno za keširanje sporije periferije.. a ovo je dodatno keširanje na sporiju periferiju, .. i paradox, dodatno osporavanje, dodatni loop-petlja, pravila.

.. jer, kad postoji keš, kad je uključen (recimo na nivou osa, kontrolera ili appsa..) tad se koristi, tad prje nego se podatak zatraži recimo s interneta (ili hdd-a) traži se u kešu.. koji je brži od recimo hdd-a ali samo ako je traženi podatak u kešu, jer ako nije to vrijeme traženja u kešu je beskorisno potrošeno tj bez keša bi tad započelo traženje na konkretnom mediju hdd-internet.. i učitavanje tad počinje prije tj razlika je u vremenu potrošenom na keš.. + vrijeme da se  nešto kešira i sustav nešto u pozadini radi, time troši dio 'viška' resursa računala, ram, cpu.. mada to ne moramo primjetiti.. 

-paradox keširanja, postoji formula-pravilo kad je isplativo, kad nije.. pogodak-statistički mora biti iznad 50%, obično +80%.. tad se keš koristi i koristi se kad je tip podataka dovoljno mali da je praktičan, da stane u keš.. internet? keširamo internet? .. može samo ono što redovito trebamo-koristimo, ostalo nema smisla a upravo to radedefaultno svi, appsi, reklame.. tj što mislite da oni kao druga strana guraju juzeru? ono što juzer treba-traži ili ono što oni žele reklamirati?

-internet? optika? brzina gbe mreže je iznad brzine hdd-a (100-200mbps..) time je hdd besmislen kao medij za takav keš.. i opet, koja količina?

-interni keš u hdd-u, recimo 32-64-256MB.. proporcionalno s kapacitetom veći treba i veći keš... a keš je skup, ne ugrađuje se za sad u terabajtima.. a kad bi se ugrađivao, .. tad bi ga pretvorili u nvme-m2 disk.. i to je ekšli napravljeno (između kao stepenicu evolucije dodajte i ssd..).

-u čemu je razlika recimo hdd i ssd.. ono što znaju većina-svi? ssd je brži od hdda, ali do sad je bio manji kapacitet i skup.. sad su sličnih kapaciteta, cijena ok. .. no ima i tehničkih razlika, npr trajnost-trošenje .. TRIM i zauzetos pojedine ćelije-sektora... i pravilo za trajnost ssd-a, imati x2 kapaciteta od zauzetog, tad je 'trajniji' tj interni algoritam razbacuje zapis-trošenje po ćelijama, što je slobodni prostor manji to se više koriste isti sektori.. potroši se. ... i postojalo je pravilo da se upravo KEŠ ne stavlja na ssd... i dalje postoji.

-tj ako je hdd prespor da bi imao smisla, ako se za ssd (memorijske čipove) ne preporuča.. tad dodajte i brzinu interneta koja je dovoljno visoka da ni nema potrebe a time ni smisla keširati.. tad pitanje čemu keš u ovoj priči? .. da bi ms imao brži browser? .. edge=chrome. ... brzina primarno ovisi o internetu-liniji, računalu, .. najmanje o browseru a keširati internet ipak ne možemo, tj može samo onaj juzer koji stalno treba 10-100 tabova.. no njemu ne treba keš nego ram tj i sad se nekorištene stranice spemaju na disk, identično kao i ovo keširanje... a sve ovisi primarno o tome kolliko juzer na računalu ima svih resursa, slobodnog rama primarno, .. i kad ima dovoljno rama tad je keš besmislen, višak, peti kotač, +paradox za usporavanje, jer sve što traži tad ide korz keš pa tek tad na ciljani medij, lančano tj to je smisao keša a koristan je isključivo kad je traženi podatak u kešu, ne kad  nije, tad je gubitak vremena + resursa koji su mogli raditi nešto korisnije ili barem biti slobodni ako zatrebaju.

 

-keš je bezvezarija za browser.. tj više ubrza isti sys ako zamjenimo recimo hdd na ssd.. i to je konkretno nego uvođenjem dodatnog levela keša, dodatnog puta-loopa, tj i cpu želi više keša, leve4-5.. no smisao? tko dohvaća koji podatak? što kad je prećica duža-sporija od običnog puta?

-imati hit-miss ratio za internet sadržaje iznad recimo +80%? teško + dinamičnost. ... a što nam druga strana želi ugurati? reklame i svoj interes, pa i recimo reklamu da je edge brži od ostalih..

-koristite edge, preporučam.. no ako ms sad krene ovim putem, tad upravo ono što je prednost edgea u odnosu na chrome nestaje.. tj ms radi glupost, ni prvu ni posljednju.. tj ne radi za juzera nego za sebe.

-browser treba prikazati web sadržaj.. ne čačkati os, storage.. ne čarobnim štapićem izmišljati toplu vodu, .. čak ne keširati ono što mi ne treba, a defaultno on kešira smeće, kao što defaultno početna stranica ms-a ima gluparije npr vijesti, prognozu, linkove.... tj nisu gluparije ali ako to želim-trebam tad ću to uključiti, no ms to gura, a tad je i to keširano i tad trošite resurse na promet smeća umjesto za ono za što vam računalo treba služiti. Surfanje, igranje, rad.. najmanje za keširanje interneta ... + da su barem normalne opcije, no kao što kemijaju s početnom stranicom (ne interes juzera nego ms-a koji želi da je njegov sadržaj početni.. kao što želi konkurencija, npr google..). Npr postoji opcija korištenja gpu.. i normalno, koristi se, treba, default je uključeno=ok. .. a što će s kešom? .. npr adobe-photoshop odavno ima keš-scratch disk... linux odbacuje swap particiju.. nepotrebno, imaš ram, bez rama ne radi ili 'zvjer' jedva radi neovisno o keširanju pogotovo internet-smeća koje možda zatrebamo no 99% ne..

-fičer klasičan za ms i PR-marketing.. nešto što bolje da se nije ni pojavilo kao info-fičer..

-koje fičere kao nove možemo nabrojati u temi? npr u w11 zaobljeni rubovi forme prozora ili notepad? .. smiješno-tužno.. keš=fičer? besmislica.

 

-edge je ok, ms klasično promašuje što bi trebao raditi os, što browser.. no ne slučajno, jer to je onaj dugoročni roadmap-cilj, cloud-usluge, pa do ubijanja osa, imaš browser ostalo plaćaš. Browser postaje os ili frontend virtuale (obje, VM i interneta..). zato umjesto da os brine o resursima, pa i kešu, to uguraju u browser, pile&sisa, besmislica no na  kraju će to postati normalno, novo normalno.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
4 0 hvala 1
3 godine
odjavljen
offline
Microsoft Edge donosi povećanje performansi

Edge je nezeljeno dijete koji Microsoft nije smio pobaciti zbog promjene zakona o pobacaju. Pored Chromea, Firefoxa, Vivaldija i Brave browsera ne vidim potrebe za napuhanim Chromeom, koji mi nudi shopping assistanta i prati me kako piskim. 

 
4 2 hvala 1
13 godina
offline
Microsoft Edge donosi povećanje performansi

Problem kod IE-a je bio izuzetno loše renderiranje stranica i tromost. Prva verzija Edgea je bila nešto bolja u renderiranju stranica, ali uz ogroman nedostatak funkcionalnosti, počevši od ekstenzija, pa se do samog prilagođavanja korisnikovim potrebama. Druga verzija Edgea (Chromium Edge) je dakako najbolja u renderiranju stranica (jer koriste Google-ov engine) i puno bogatija funkcionalnostima, jer eto, svi Chromium bazirani preglednici imaju pristup ogromnom broju dodataka za Chrome.

 

ALI Edge sve više i više klizi prema nečemu što ljudi ne žele. Za početak, primarna uloga mu je doslovno korisnike natjerati na očajan Bing, a zatim polako u cijeli Microsoftov ekosustav. Da stvar bude gora, sam Edge je toliko integriran u Windowse da ga je nemoguće iskorijeniti iz sustava kompletno. Doslovno te se forsira da koristiš Edge jer ni jedan dio Windowsa ne radi s preglednicima trećih strana (izgleda da vole riskirati kazne od strane EU). No to nije ništa za reklame koje se pojavljuju, pa čak i u samom pregledniku. Odeš skinut Chrome, pojavljuje se reklama za Edge; da, proizvod koji trenutno koristiš sam sebe reklamira. I ne, to se ne može isključiti. Kao ni prozorčić koji te svako malo pita jesi li siguran da ne želiš imati sve Bing u pregledniku. Odlučiš li na Windowsima promijeniti zadani preglednik, dobit ćeš mali milijun podsjednika kako je Edge "bolji" od bilo kojeg drugog preglednika. To se za sada može isključiti, ali pitanje koliko dugo jer Microsoft steže obruč na samo svoje proizvode.

 

I zadnje, ono što većinu smeta; počeli su ga prenatrpavat kojekakvim funkcionalnostima koje doslovno nitko ne koristi. Igre u pregledniku? Microsoft Rewards (dostupan gotovo u par država)? Alerts and tips (što god to bilo)? Google non stop donosi neke promjene u Chrome, ali ovo što Microsoft radi je... bolest.

 

To su svi razlozi zbog čega odbijam koristiti Edge pa da i je, kako Microsoft kaže "najbolji preglednik". I lažno oglašavanje "privatan preglednik", a pomoću SmartScreena prikuplja cijele URL-ove posjećenih stranica i veže ih za identifikacijski kod računala. Tko voli, nek' izvoli; ja ostajem na Chrome-u.

 
9 2 hvala 1
15 godina
online
Re: Microsoft Edge donosi povećanje performansi
Marko :D kaže...

..

ALI Edge sve više i više klizi prema nečemu što ljudi ne žele. Za početak, primarna uloga mu je doslovno korisnike natjerati na očajan Bing, a zatim polako u cijeli Microsoftov ekosustav. Da stvar bude gora, sam Edge je toliko integriran u Windowse da ga je nemoguće iskorijeniti iz sustava kompletno. Doslovno te se forsira da koristiš Edge jer ni jedan dio Windowsa ne radi s preglednicima trećih strana (izgleda da vole riskirati kazne od strane EU). No to nije ništa za reklame koje se pojavljuju, pa čak i u samom pregledniku. Odeš skinut Chrome, pojavljuje se reklama za Edge; da, proizvod koji trenutno koristiš sam sebe reklamira. I ne, to se ne može isključiti. Kao ni prozorčić koji te svako malo pita jesi li siguran da ne želiš imati sve Bing u pregledniku. Odlučiš li na Windowsima promijeniti zadani preglednik, dobit ćeš mali milijun podsjednika kako je Edge "bolji" od bilo kojeg drugog preglednika. To se za sada može isključiti, ali pitanje koliko dugo jer Microsoft steže obruč na samo svoje proizvode.

..

 -da, iritantno.. (ali?) isto radi google sa svojim jednako besmislenim reklamama i forsiranjem.. ono, proljev me strefi kad mi google nudi postavljanje početne stranice (mada uvjek koristim google za početnu..) i ostalo.. dovoljno da ne koristiš chrome, nego edge i vidiš iste-recipročne reklame-ponude-izmjene.. .. a edge je chrome.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.7.2022 19:48 (ihush).
23 mjeseca
protjeran
offline
Re: Microsoft Edge donosi povećanje performansi
A jesi zapeo za tu posljednu poruku od Edgea kad ideš skinuti Chrome. Nije valjda da svaki dan skidaš Chrome?
Igre? To i Chrome ima(onaj dinosaur). Ne znam ni jednu drugu igru unutar Edgea osim nekog skijanja/surfanja.
Edge uopće ne forsira Bing. Postavio Google kao zadanu bez problema. Više se nisam zamarao s time.
15 godina
offline
Microsoft Edge donosi povećanje performansi

Hoćemo li ponovo u krug? Piva je spremna, Formula 1 gleda se u pozadini kao trening i još mi samo treba jedna dobra argumentacija oko Edge vs Opere.

Dakle da krenemo: Chrome je trenutno smeće (nekada treba tako fino opisati da se zna o čemu je riječ), Edge je trenutko kralj.. ostali nisu vrijedni ni Next u toku instalacije.

Moj PC  
2 4 hvala 0
8 godina
offline
Re: Microsoft Edge donosi povećanje performansi
Envy kaže...

Hoćemo li ponovo u krug? Piva je spremna, Formula 1 gleda se u pozadini kao trening i još mi samo treba jedna dobra argumentacija oko Edge vs Opere.

Dakle da krenemo: Chrome je trenutno smeće (nekada treba tako fino opisati da se zna o čemu je riječ), Edge je trenutko kralj.. ostali nisu vrijedni ni Next u toku instalacije.

 Cim ti to velis znas da je stvar upravo suprotna :)

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
15 godina
offline
Re: Microsoft Edge donosi povećanje performansi
Santana kaže...
Envy kaže...

Hoćemo li ponovo u krug? Piva je spremna, Formula 1 gleda se u pozadini kao trening i još mi samo treba jedna dobra argumentacija oko Edge vs Opere.

Dakle da krenemo: Chrome je trenutno smeće (nekada treba tako fino opisati da se zna o čemu je riječ), Edge je trenutko kralj.. ostali nisu vrijedni ni Next u toku instalacije.

 Cim ti to velis znas da je stvar upravo suprotna :)

Ako ti to kaže doktor ovog foruma - nemaš druge nego taj recept koji sam ti prepisao da odeš u apoteku i da ga koristiš. 100% je na esencijalnoj listi free lijekova ;-) 

23 mjeseca
protjeran
offline
Re: Microsoft Edge donosi povećanje performansi
Ono kad sam sebe nazivaš doktorom 😂
Edgy
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.7.2022 21:34 (silvio3105).
16 godina
offline
Re: Microsoft Edge donosi povećanje performansi
Marko :D kaže...

Problem kod IE-a je bio izuzetno loše renderiranje stranica i tromost. Prva verzija Edgea je bila nešto bolja u renderiranju stranica, ali uz ogroman nedostatak funkcionalnosti, počevši od ekstenzija, pa se do samog prilagođavanja korisnikovim potrebama. Druga verzija Edgea (Chromium Edge) je dakako najbolja u renderiranju stranica (jer koriste Google-ov engine) i puno bogatija funkcionalnostima, jer eto, svi Chromium bazirani preglednici imaju pristup ogromnom broju dodataka za Chrome.

 ALI Edge sve više i više klizi prema nečemu što ljudi ne žele. Za početak, primarna uloga mu je doslovno korisnike natjerati na očajan Bing, a zatim polako u cijeli Microsoftov ekosustav. Da stvar bude gora, sam Edge je toliko integriran u Windowse da ga je nemoguće iskorijeniti iz sustava kompletno. Doslovno te se forsira da koristiš Edge jer ni jedan dio Windowsa ne radi s preglednicima trećih strana (izgleda da vole riskirati kazne od strane EU). No to nije ništa za reklame koje se pojavljuju, pa čak i u samom pregledniku. Odeš skinut Chrome, pojavljuje se reklama za Edge; da, proizvod koji trenutno koristiš sam sebe reklamira. I ne, to se ne može isključiti. Kao ni prozorčić koji te svako malo pita jesi li siguran da ne želiš imati sve Bing u pregledniku. Odlučiš li na Windowsima promijeniti zadani preglednik, dobit ćeš mali milijun podsjednika kako je Edge "bolji" od bilo kojeg drugog preglednika. To se za sada može isključiti, ali pitanje koliko dugo jer Microsoft steže obruč na samo svoje proizvode.

 

I zadnje, ono što većinu smeta; počeli su ga prenatrpavat kojekakvim funkcionalnostima koje doslovno nitko ne koristi. Igre u pregledniku? Microsoft Rewards (dostupan gotovo u par država)? Alerts and tips (što god to bilo)? Google non stop donosi neke promjene u Chrome, ali ovo što Microsoft radi je... bolest.

 

To su svi razlozi zbog čega odbijam koristiti Edge pa da i je, kako Microsoft kaže "najbolji preglednik". I lažno oglašavanje "privatan preglednik", a pomoću SmartScreena prikuplja cijele URL-ove posjećenih stranica i veže ih za identifikacijski kod računala. Tko voli, nek' izvoli; ja ostajem na Chrome-u.

Izbaciš budalu iz Startapa i rješeno.

 

 

 

U suprotnom ako ga ne blokiraš, imat češ nekoliko Edge procesa u Task Manager. Dakle ekipa po defoltu nonstop radi u pozadini, iako taj Edge uopče i ne koristiš.

 

 

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.7.2022 21:43 (rambox).
13 godina
offline
Re: Microsoft Edge donosi povećanje performansi
ihush kaže...

 -da, iritantno.. (ali?) isto radi google sa svojim jednako besmislenim reklamama i forsiranjem.. ono, proljev me strefi kad mi google nudi postavljanje početne stranice (mada uvjek koristim google za početnu..) i ostalo.. dovoljno da ne koristiš chrome, nego edge i vidiš iste-recipročne reklame-ponude-izmjene.. .. a edge je chrome.

Gdje Google nudi postavljanje početne stranice? Jer, ja to nigdje ne vidim, a nemam postavljen Google kao početnu stranicu.

 

Nadalje, nije problem ako web stranica kaže "postavite našu stranicu za početnu stranicu", problem je kada ti sam preglednik određuje početnu stranicu. Odnosno, kada nakon svakog ažuriranja prikazuje prozor koji te pita jesi li siguran da ne želiš koristiti Microsoftove preporučene postavke (a.k.a. sve Bing). Google ako te i pita, pita te jednom i nikada više u Chrome-u nećeš vidjeti to pitanje.

silvio3105 kaže...
A jesi zapeo za tu posljednu poruku od Edgea kad ideš skinuti Chrome. Nije valjda da svaki dan skidaš Chrome?
Igre? To i Chrome ima(onaj dinosaur). Ne znam ni jednu drugu igru unutar Edgea osim nekog skijanja/surfanja.
Edge uopće ne forsira Bing. Postavio Google kao zadanu bez problema. Više se nisam zamarao s time.

Pa nije, ali preglednik je onda tehnički adware jer prikazuje oglase. A i iskreno, nema mi smisla da proizvod koji se trenutno koristi reklamira sam sebe. Zamisli da odeš na Apple-ovu stranicu i da ti se pojavi obavijest u Windowsima kako je Windows najbolji operacijski sustav s gumbom koji te vodi na stranicu za kupovinu dodatnog hardvera ili licenci. Možda se to i ostvari u Windows 12, stvarno me ne bi začudilo.

 

Što se igara tiče, dinsaur je easter egg i skoz je normalno da ih developeri postavljaju u svoje proizvode. Isto tako kad odeš u Chrome, pa dio About i klikneš na Chrome-ovu ikonu, zavrtit će se za 360°.

Edge ima cijelu selekciju igara. Nek dodaju još malo igara i od Edgea su napravili gaming platformu.

 

Ne forsira Bing; ne uopće. Samo što se u kontekstualnom meniju nalaze dva unosa za pretragu weba, jedan za tvoju zadanu tražilicu, drugi za Bing. Na Chrome-u i kad promijeniš zadanu tražilicu imaš samo jednu opciju i to isključivo tražilicu koju si odabrao. ¯\_(ツ)_/¯

 

Envy kaže...

Hoćemo li ponovo u krug? Piva je spremna, Formula 1 gleda se u pozadini kao trening i još mi samo treba jedna dobra argumentacija oko Edge vs Opere.

Dakle da krenemo: Chrome je trenutno smeće (nekada treba tako fino opisati da se zna o čemu je riječ), Edge je trenutko kralj.. ostali nisu vrijedni ni Next u toku instalacije.

Može. Ti shvaćaš da je Edge zapravo Chrome s drugom ikonicom? Ako kažeš da je Chrome smeće, smeće je i Edge, i Opera, i Brave i sve općenito bazirano na Chromiumu.

 

Edge je lakši od Chromea, istina i to im dajem. Ali razlog zašto je lakši ne leži u tome jer je bolje isprogramiran nego isključivo u tome što Microsoft ima i Windows, pa im to daje puno veću prednost. Ja se nemam običaj vezat isključivo za jedan ekosustav. Microsoft mi je za Windows, Office i Outlook.com, sve ostalo koristim Google-ovo jer su njihove usluge bolje prilagođene za naše tržište (i manje bugovite).

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.7.2022 8:57 (Marko :D).
3 godine
odjavljen
offline
Re: Microsoft Edge donosi povećanje performansi
Marko je sve objasnio i u pravu je bez obzira na lapsus sa Oledom.

iHush nesto filozofira pa nisam procitao.

Envy bezuspjesno pali ljude, ali ne ide doktore, pregazilo te vrijeme kao i Xeone.
 
0 0 hvala 0
23 mjeseca
protjeran
offline
Re: Microsoft Edge donosi povećanje performansi
Oh, i taj pop up svaka tri mjeseca te živcira? Svašta!
De mi pojasni kako to Ms ima prednost da napravi lakši Edge? I da nemaju Winse opet mogu poisključivati opcije u Chromiumu i napravit Edge laganim.

Ne znam kako si došao do toga izbornika na drugoj fotki.
Postavio sam Google i svuda gdje tipkam, ide na Gugl. Workflow mi je isti, a PC ima više slobodnog RAMa
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.7.2022 0:22 (silvio3105).
15 godina
online
Re: Microsoft Edge donosi povećanje performansi
silvio3105 kaže...
Ono kad sam sebe nazivaš doktorom 😂
Edgy

 Doslovno sam napisao i onda obrisao boldano, jedino je smajlić bio 

(nisam se htio zamjerati kolegi Dr. Envyju )

 

Da ne bude offtopic, Edgeu sam dakako pružio šansu, ali se nismo pronašli na istoj frekvenciji pa još uvijek koristim zastarjeli, ništ' koristi Chrome.

Koji je meni ovako neukom sasvim koristan i dobar preglednik.

Ima nas svakakvih...

On the Internet you can be anything you want. It is strange that so many people choose to be stupid.
13 godina
offline
Re: Microsoft Edge donosi povećanje performansi
silvio3105 kaže...
Oh, i taj pop up svaka tri mjeseca te živcira? Svašta!
De mi pojasni kako to Ms ima prednost da napravi lakši Edge? I da nemaju Winse opet mogu poisključivati opcije u Chromiumu i napravit Edge laganim.

Ne znam kako si došao do toga izbornika na drugoj fotki.
Postavio sam Google i svuda gdje tipkam, ide na Gugl. Workflow mi je isti, a PC ima više slobodnog RAMa

Ako sam namjestio zadanu tražilicu koju želim i postavke kako meni odgovaraju, nema potrebe da me preglednik svako malo pita jesam li siguran da ne želim Microsoftove preporučene postavke. Ako je jednom bilo ne, onda će i svaki drugi put biti ne.

 

U redu je da te pita prilikom postavljanja preglednika, ali da svako malo iskače prozor u kojem te pita po meni nije normalno. Ovo doslovno ne radi ni jedan drugi preglednik, samo Edge.

 

Isto tako i Defender; isključim Cloud i automatsko slanje uzoraka, maknem onu poruku da je to isključeno i opet će se s vremenom pojavit da su te dvije mogućnosti isključene. Živciralo me, pa sam maknuo ikonu Defendera iz traya. Microsoftovi proizvodi često imaju amneziju, od Windowsa koji nakon većeg ažuriranja slučajno zaborave tvoje postavke i postave Microsoftove zadane, preko Defendera, pa do Edgea.

 

I ovaj dio u izborniku sam dobio označavanjem neke riječi i desni klik. Na mobitelu osim Outlooka nemam instalirano apsolutno ništa, ali Microsoftovci su i tu pronašli način da reklamiraju Bing. Doslovno su hijackali kontekstualni izbornik u cijelom Androidu, pa koju god aplikaiju koristiš, prilikom označavanja teksta pojavljuje se Bing. Svaki Microsoftov proizvod je sam po sebi reklama za Bing.

 

veliki pero kaže...
Marko je sve objasnio i u pravu je bez obzira na lapsus sa Oledom.

Nije to nikakav lapsus. Za mene je visoko kvalitetan LCD IPS zaslon puno bolji izbor zbog dugotrajnosti. Jer kad kupujem tehniku, želim da traje što je duže moguće. Imam trenutni mobitel četiri godine i koristit ću ga dok Poco X4 GT ne dođe u Hrvatsku. Koristio bi ga ja i pet, šest godina bez problema, da se nisu počeli pojavljivati problemi starenja (labav 3.5mm konektor, NFC ne radi, na zaslonu se pojavile dvije mrlje u kutu, slabije lovi 4G signal, BT veza počela prekidat iz nekog razloga...). A činjenica je da LCD IPS traje puno duže od bilo kakvog OLED, naročito kod burn-ina.

 

Ako si ti sretan s OLED zaslonom, super, drago mi je. Ja sam svoju sreću pronašao u visoko kvalitetnom LCD IPS zaslonu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 31.7.2022 13:03 (Marko :D).
2 godine
online
Microsoft Edge donosi povećanje performansi

Nako početaka firefoxa, desetak godina sam na Chrome-u i nešto ne kužim...

 

Po čemu je Edge "bolji" od Chrome-a, opere, firefoxa itd. ?

 

Meni je to sve isti k...

Imam odličan CPU, 32 GB ddr4 koju koristim zbog snimanja demo glazbe i videa u kućnom studiju, inače bi mi bilo dosta i 16GB, i sve leti...

 

Koji keš ?

Baš me briga za keš.

Usporit će mi sustav ?

Moš misliti, to je bilo 2005 godine moguće.

I kad sve pobrišem ili nepobrišem Chrome se kao i svi drugi preglednici učita momentalno, tako da ne kontam u današnje vrijeme probleme s tim, koliko će preglednik popuniti (što kaže ihush, smećem) disk ili ram..

 

Evo slikice..

Otvoreno 26 tabova, po svakom sam čeprkao, a memorija je na 16%

 

  
 

A tko to koristi 26 tabova odjendared ? 

Du bist eines meiner kleinen Schweinchen !
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.7.2022 9:30 (Zaporožac).
 
0 0 hvala 0
23 mjeseca
protjeran
offline
Re: Microsoft Edge donosi povećanje performansi
Zadnji put kad sam koristio Chrome, bio je dosta trzav. Nije to to. Konfa je bila Q9400, 8GB DDR3, Samsung EVO 850(tako nekako).
15 godina
online
Re: Microsoft Edge donosi povećanje performansi
Zaporožac kaže...

Nako početaka firefoxa, desetak godina sam na Chrome-u i nešto ne kužim...

 

Po čemu je Edge "bolji" od Chrome-a, opere, firefoxa itd. ?

 

..

- edge=chrome minus nešto smećastih servisa.. dakle isto minus višak koji ms ne treba jer ima os-win..

- tad možeš reći da su isti, ili da zbog minus-smeća prednost ima edge, kao što bi to bilo s istim autima i jedan ima vreću cementa u gepeku viška.. ostalo je fizika na djelu.

- po čemu je chrome bolji od edgea?

- ostala dva browsera se još pokušavaju gurati, no nisu ista liga.. real-manchester..

- google i ms koriste svoje resurse za agresivno guranje-reklame.. jer mogu, jer su sveprisutni,.. jedan online, drugi kao desktop-os. oba žele isto, novac.. boli ih kiki za juzera mene-tebe.

po čemu je browser a bolji od b.. meniji, opcije, kao auti, isto-slično.. ovo je tema o kešu-brzini, koja primarno ovisi o liniji, računalu, pa tek tad možda keš promil promila.. i to pljujem kao ideju, kao što sam kažeš imaš dovoljno rama.. tj što će ti keš, što će ti smeće na disku ako imaš dovoljno rama i brzu liniju.. tj time ms gura samo dodatno smeće na računalo ... no to ne znači da je edge dobar-loš, ili bolji-lošiji od chromea, isti su, 'svi su isti'.. nego kritiziram keš, da će to nešto ubrzati.. hoće, na 2-4gb, no tad više ubrza pogasiti nepotrebno, ssd-disk ili naprosto dodati dovoljno rama za potrebe onog što se želi koristiti i na način kako se koristi.. možda lakše s primjerom photoshopa, osim resursa rama koji traži sama app za rad, trebamo normalno prostor za sliku koju editiramo.. za history par puta više od broja pixela.. to je formula.. no koju-kakvu sliku netko editira, nije isto slika 400x400 pixela ili dodati par nula iza, kao dodati više slika, layere itd.. jedan juzer će raditi normalno s 4-8, drugi će možda gutati +50gb.. a rade u istom photoshoupu..  ne rade isto, sadržaj-korištenje.. potrebe.

 

-svaki juzer ima svoje potrebe, moje su moje, nisu tvoje.. možda su iste-slične-različite.. iz mog kuta je pogrešno procjenjivati što tebi treba.. a tu grešku radi većina.

+ navika, hype.. tad ni realno bolje-lošije ne znači ništa, tad se 'navija' ili pljuje.. jer je to ms, dinamo-hajduk itd..

 

-što radi ms? radi ono što je desetljećima radio, ponavlja isti recept, ako ne možeš pobijediti, pridruži im se.. tj to znači da kupi-koristi treći soft, kao sad browser mada je pbijedio u ratu browsera ff ... pa sad koristi tuđi-googleov chrome, kao što je nekad koristio speeddisk-defrag symanteca.. a ljudi-navijači su smiješni kad pljuju-hvale navodeći da je onaj drgi bolji, pri čemu ne znaju da je isti, isti auto, druga 'boja' i pitanje koliko je tereta-smeća u gepeku.

 

-da, kao što marko kaže.. ms je stvarno dosadan sa svojim 'preporučenim postavkama', antivirus-bing.. strašno, no što ćemo? .. alternativa je? .. za browser, svi rade isto, tj rade veliki koji mogu, jednako dosadno guraju svoje.. no to marko ne vidi ako koristi onaj drugi browser.. i to smeta i meni, jednako.. tj meni smeta što oba rade isto, reklamu i silovanje juzera umjesto da ponudi jednom i to je to.. ono što ne želim ne želim ni da mi se nudi svakih 5min dok ne  popustim, .. no na kraju, mada se tu sad nešto kao svađamo, koristit ćemo ono što biz odredi, ne mi-juzeri izborom.

-browser im je u tome važan, zato to forsiraju.. browser-os termin (postoji, time je važan..). Boli ih kiki za juzera, imaju svoj interes-roadmap a koji je bolji-brži.. ponekad ne ovisi o autu, ponekad o vozaču, cesti, sreći..

 

- ff je uveo nešto novo-revoluciju, sad je marginalan, ie je pobijedio sad je mrtav, novi car je chrome, edge mu je mlađi brat, isti-lakši za os jer je dio osa i koristi resurse.. ako želim ja ću birati chrome, no neću tad tvrditi da je bolji .. kao što neću tvrditi da je sladoled od čokolade boji nego od vanilije.. biram za sebe, svatko za sebe.. za sad je to edge mada je i on naporan-dosadan-iritantan... možda ga sutra zamjenim... a kako stvari stoje, bit će ili chrome ili ... jer tu su milijarde, oni koji upravljaju the-internetom... nema tu što raditi mali ff ... nije ista klasa, neovisno što je možda kvalitetniji browser.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
offline
Re: Microsoft Edge donosi povećanje performansi
silvio3105 kaže...
Zadnji put kad sam koristio Chrome, bio je dosta trzav. Nije to to. Konfa je bila Q9400, 8GB DDR3, Samsung EVO 850(tako nekako).

A8-6410

1 TB HDD

8 GB RAM

 

Laptop star 8 godina, Chrome doslovno leti. Imam instalirano 7 ekstenzija.

 

Za one koji govore "Chrome ždere RAM"; 7 otvorenih kartica + 7 aktivnih dodataka

 

Inače, što više preglednik RAMa koristi to će responzivnije radit. Neiskorišten RAM=uzalud bačen novac.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.7.2022 12:04 (Marko :D).
15 godina
online
Re: Microsoft Edge donosi povećanje performansi
Marko :D kaže...
..

Inače, što više preglednik RAMa koristi to će responzivnije radit. Neiskorišten RAM=uzalud bačen novac.

 -točno, to vrijedi za sve, sve apps, dok os samo osigura resurse i po potrebi da appsu.

 

-a tema je keširanje na disku... i to je blentavo, jer ram je x-puta brži itd.. blentavije je i ideja da treba keširati smeće, unaprijed učitane stranice koje će juzer možda otvoriti.. i to na sporijem mediju od rama..tj da browser  traži resurse kao gaming recimo +8gb rama.. imalo bi više smisla, ovako je to idiotarija, tj na hdd-u kao najsporijem  mediju će to raditi sporo, na nvme brzo no sporije od rama... tj to će imati smisla samo ako nema dovojno rama pa se tad mora koristiti disk, ono za što se do sad koristio swap.. koristio se od postanka win-osa, svih oseva kao linux.. swap je skoro mrtav.. i sad se ms sjetio gluposti da će tako ubrzati browsrer, što ga može samo usporiti tj ne zanima ih to nego da učitava smeće, reklame, bing.. neovisno hoće li juzer to koristiti, čitati.. browser je učitao, klik više na brojaču posjeta.

-da agresivno koristi ram, što odavno radi sam os,.. od w7 normalno, .. no opet čemu, jer os to već radi, sav 'višak' pametno koristi za performanse čitavog osa tj svih appsa.. a upravo u tom grmu leži  zec, razlog.. jer ne želi ms ubrzati sve, nego edge.. a onda to rade na glup-pogrešan način, tj samo ako nema  dovoljno rama (isto pravilo kao swap umjesto rama) no tad nije stvar ubrzavanja, nego nužde, tek da radi ali radi sporije-sporo.. do neupotrebljivo, pa tako recimo swap može pomoći za app tipa photoshop, radi (sporo ali radi) dok ne može pomoći za app tipa gaminga.. jer se traži brzina-količina, ne samo količina tj brzina je tad neprihvatljiva jer je razlika brzine rama i ostalih medija za red veličine.. tek se nvme približava i teoretski može biti isto, tj i to je ram ali malo drugačiji.. 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
2 godine
online
Microsoft Edge donosi povećanje performansi

ihush

 

ma, dojadila su mi ta prepucavanja po forumima.... koji je u današnje vrijeme preglednik bolji, odn brži...

meni je dobra i Opera i Edge, Safari, IE, koristim Chrome iz navike od kad je firefox počeo brljaviti prije nekoliko godina po "motoru"..

 

za user vulgaris potrebe, svi su čak i odlični.

 

ovaj Edge leti, a onome se usporilo računalo od Chrom-e, ma možeš mislit da je od Chrome-a 

Du bist eines meiner kleinen Schweinchen !
 
2 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Microsoft Edge donosi povećanje performansi
Marko :D kaže...
silvio3105 kaže...
Zadnji put kad sam koristio Chrome, bio je dosta trzav. Nije to to. Konfa je bila Q9400, 8GB DDR3, Samsung EVO 850(tako nekako).

A8-6410

1 TB HDD

8 GB RAM

 

Laptop star 8 godina, Chrome doslovno leti. Imam instalirano 7 ekstenzija.

 

Za one koji govore "Chrome ždere RAM"; 7 otvorenih kartica + 7 aktivnih dodataka

 

Inače, što više preglednik RAMa koristi to će responzivnije radit. Neiskorišten RAM=uzalud bačen novac.

Pa to je stara vijest da će Chromeu uzor biti Edge kako bi smanjio potrošnju RAM-a.

Bila je ta vijest ovdje i o tome smo pričali. 

13 godina
offline
Re: Microsoft Edge donosi povećanje performansi

Kako točno Edge smanjuje potrošnju RAM-a? Tako da u principu zatvori kartice koje se ne koriste nakon određenog vremena. I onda kada opet ideš u tu karticu, ona se mora ponovno učitat.

 

Ovo radi i Chrome kad si pri kraju s RAM-om, ako nisi neće. Jedina razlika ovdje između Chromea i Edgea što se na Edge-u to može dodatno podesiti i Edge to radi nepotrebno, dok Chrome to radi samo u nužnin slučajevima kada je RAM pun. Vjeruj mi, nije ovo neka ekskluziva za Edge. Chrome to ima još od vremena kad je Microsoft tek radio na prvoj verziji Edgea, ako ne i ranije.

15 godina
offline
Re: Microsoft Edge donosi povećanje performansi
Marko :D kaže...

Kako točno Edge smanjuje potrošnju RAM-a? Tako da u principu zatvori kartice koje se ne koriste nakon određenog vremena. I onda kada opet ideš u tu karticu, ona se mora ponovno učitat.

 

Ovo radi i Chrome kad si pri kraju s RAM-om, ako nisi neće. Jedina razlika ovdje između Chromea i Edgea što se na Edge-u to može dodatno podesiti i Edge to radi nepotrebno, dok Chrome to radi samo u nužnin slučajevima kada je RAM pun. Vjeruj mi, nije ovo neka ekskluziva za Edge. Chrome to ima još od vremena kad je Microsoft tek radio na prvoj verziji Edgea, ako ne i ranije.

Ma testirao sam sa Aktivnim karticama i Chrome i Edge. (nisu se imali kad deaktivirati tj. preći u stanje sleep, kao sada kada gledam jednu od kartica koji mi kaže da je upotreba RAM-a smanjena za 88%.

Edge (koji radi isto što i Chrome) imam unutar sistema i aposlutno nemam nikakve potrebe za trećerazrednim bwrowserom pogotovo od Googla koji mi nabaci jedno bilion unutarnjih procesa.

Za mene je Chrome završena priča do daljenjeg.

Because anything Korea does, Japan does it better.
13 godina
offline
Re: Microsoft Edge donosi povećanje performansi
Envy kaže...
Marko :D kaže...

Kako točno Edge smanjuje potrošnju RAM-a? Tako da u principu zatvori kartice koje se ne koriste nakon određenog vremena. I onda kada opet ideš u tu karticu, ona se mora ponovno učitat.

 

Ovo radi i Chrome kad si pri kraju s RAM-om, ako nisi neće. Jedina razlika ovdje između Chromea i Edgea što se na Edge-u to može dodatno podesiti i Edge to radi nepotrebno, dok Chrome to radi samo u nužnin slučajevima kada je RAM pun. Vjeruj mi, nije ovo neka ekskluziva za Edge. Chrome to ima još od vremena kad je Microsoft tek radio na prvoj verziji Edgea, ako ne i ranije.

Ma testirao sam sa Aktivnim karticama i Chrome i Edge. (nisu se imali kad deaktivirati tj. preći u stanje sleep, kao sada kada gledam jednu od kartica koji mi kaže da je upotreba RAM-a smanjena za 88%.

Edge (koji radi isto što i Chrome) imam unutar sistema i aposlutno nemam nikakve potrebe za trećerazrednim bwrowserom pogotovo od Googla koji mi nabaci jedno bilion unutarnjih procesa.

Za mene je Chrome završena priča do daljenjeg.

U mene baš suprotno, štoviše, ni na jednom računalu nisam uspio dobiti da Edgeovi procesi koriste manje RAM-a. U stvari, koriste jednako jer je isti engine, no ono što utječe na korištenje RAM-a  je samo ponašanje stranica, vrti li se neki zadatak u pozadini, da li određena skripta radi nešto ili ne. Puno toga ovisi, ali da Edge u aktivnoj kartici troši manje još nisam vidio. Kod mene su te brojke ama baš uvijek tu negdje i to se radi o toliko mizernim brojkama u rangu tolerancije.

 

Milijun unutarnjih procesa? Kojih to točno? Google Update? Otvori Task Manager i Task Scheduler, možeš i services.msc pa pogledaj procese za Edge. I Edge ima svoj famozni updater na svim mjestima gdje i Chrome. Samo što se ne zove GoogleUpdate nego MicrosoftEdgeUpdate, isto sranje drugo pakovanje.

 

Chromium preglednici jednostavno tako rade, imaju odvojenu komponentu za ažuriranje preglednika. Firefox već dosta dugo također dolazi s Mozilla Maintenance Service ili kako se već to zove. Tako da stvarno ne vidim što to Chrome loše radi, a da Edge ne.

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.8.2022 23:51 (Marko :D).
15 godina
offline
Microsoft Edge donosi povećanje performansi

Skakao si u oči za Avast, pljuvao po Defenderu, sad koristiš Defender. Dao bi život za windows 7 i rekao da te Desetka nikad vidjeti neće. sad si na Desetci! Sada braniš čvoljavi i ružni Chrome, ko zna koji ti je sljedeći favorit. S tobom se nikad ne zna!

 

Edge (jer ga moram imati) i Firefox su kod mene. Edge se dade lijepo customizirati i uopće nije loš preglednik. Koristim njega i Firefox naizmjenično, kako mi ćufne koji dan. Edge je mekši i uglađeniji, ali s Firefoxom sam bolji prijatelj. Tako je bar za sada.

 

Chrome ne podnosim organski od prve verzije iz više razloga!

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i jednostavno, hm...prodane duše! Crni, žuti, zeleni vragovi, ne da se nude, nego bi i prodali Hrvatsku za Judine škude!
Moj PC  
2 0 hvala 0
8 godina
offline
Microsoft Edge donosi povećanje performansi

"To je postignuto automatskim komprimiranjem predmemorije diska"  

Odlično je to kad Microsoft u 21.st "izumi" Stacker iz 1991. (i "kućni" DoubleDisk/DriveSpace/DoubleSpace... koje je MS standardno dodavao od MS DOS 6.0 - Windows 3.x, 95, 98, ME - do 2000.)

Inače, tehnologija i dalje postoji za naivne:
http://zipmagic.co/drive-space.html

 

 
3 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice