Naučite sve o održavanju PC napajanja, ali i kako

poruka: 8
|
čitano: 8.439
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Naučite sve o održavanju PC napajanja, ali i kako ".
16 godina
offline
Naučite sve o održavanju PC napajanja, ali i kako

Ako zamjenim ventilator u starom Codegen 300W napajanju od prije 20 godina da li će postati pouzdano? 

Da mi ne skuri Thoroughbreda sa matičnom pošto to napajanje daje 30A na 5 i 3,3 V vodovima što treba tim, sada već retro, računalima, a to je jedino napajanje koje imam iz tog vremenskog perioda. Ako ne onda mi se ne isplati kupovati novi broj 

Moj PC  
0 1 hvala 0
13 godina
offline
Re: Naučite sve o održavanju PC napajanja, ali i k
Solo761 kaže...

Ako zamjenim ventilator u starom Codegen 300W napajanju od prije 20 godina da li će postati pouzdano? 

Da mi ne skuri Thoroughbreda sa matičnom pošto to napajanje daje 30A na 5 i 3,3 V vodovima što treba tim, sada već retro, računalima, a to je jedino napajanje koje imam iz tog vremenskog perioda. Ako ne onda mi se ne isplati kupovati novi broj 

 Codegen, a još nije kuću samozapalilo?  Greškom kvalitetniji primjerak izgleda

16 godina
offline
Re: Naučite sve o održavanju PC napajanja, ali i k
dax-lax kaže...

 Codegen, a još nije kuću samozapalilo?  Greškom kvalitetniji primjerak izgleda

 

Skupljam pomalo stare kompovepa mi je tako ruku došao jedan Athlon Thoroughbread sa 300W Codegenom. Navodno i radi, no kada sam vidio da je codegen napajenje nisam probao sa njim da ne ispadne "

 

 

Spojio sam ga na tester napajanja i ono, radi, nije se zapalilo ili zadimilo, ali svejedno mu ne vjerujem. Mislmi da ću samo odrezati kablove, a napajanje u elektronski otpad . Fascinira me koliko je lagano, k'o da je prazno. Ono što danas smatramo šrotom, npr. LC Power napajanje od 500W je možda i duplo teže od ovoga. Moram ih staviti na vagu da baš vidim .

 

 

*edit*

Vidim da mi Miro dao thumb down, biti će da mu se nije svidjelo moje pitanje.
Tako otprilike i meni tema... po PC-evima šarafam već skoro 30 godina i nikada nisam imao potrebe raditi ovakve zahvate, samo ispuhivanje prašine iz napajanja. Tim više što za ovo treba otvoriti napajanje, a to je inače no-no kada se radi o onima koji nisu vični elektronici. Mogli bi se šokirati kada saznaju zašto se to ne preporuča .

Ako napajanje dođe do faze da mu npr. treba mijenjati ventilator mislim da ima daleko većih problema od tog ventilatora. Imam npr. Corsaira starijeg od 10 godina u NAS-u i Seasonica starog oko 8 godina upravo za ove retro PC-e i oba rade bez problema sa origigi ventilatorima. 
Nije da nisam mijenjao ventilatore u napajanjima , ali to je bilo prilično davno, u vrijeme kada su napajanja tipa ovaj codegen bila "in", a motiv mog šarafanja je bio da utišam napajanje da ne zvuči kao usisavač...

Svaka čast autoru na DIY članku, trebalo je to sve složiti, ali mi malo besmisleno. Napajanja su potencijalno prilično opasna stvar da početnik šarafa po njima, a onaj koji nije početnik ne treba takav tutorial .

I mislim da bi Bugu trebalo više DIY članaka i tutoriala, a manje onoga što na netu ionako možemo pročitati puno prije nego u Bugu. Naravno, ne može se svima ugoditi, uvijek će se naći seratora, kao npr. ja za ovaj članak, ali to bi bilo nešto što bi izdvojilo Bug od ostataka. No razumijem i manu. Za takve članke treba više truda nego za ove generičke. Kao npr. ovaj što se danas pojavio sa review-om RX 6500XT, nakon što se prašina slegla oko te kartice i svi već znamo što je i kako.

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.3.2022 8:21 (Solo761).
16 godina
moderator
offline
Re: Naučite sve o održavanju PC napajanja, ali i k
Solo761 kaže...
Svaka čast autoru na DIY članku, trebalo je to sve složiti, ali mi malo besmisleno. Napajanja su potencijalno prilično opasna stvar da početnik šarafa po njima, a onaj koji nije početnik ne treba takav tutorial .

Ovaj članak može koristiti i početnicima i naprednima. Napajanja su potencijalno opasna stvar, zbog čega sam posebnu pažnju posvetio sigurnosti, tako da, ako netko slijedi upute, otvaranje napajanja je prilično sigurno za njega. Pritom sam radio mjerenja koja vrlo vjerojatno nigdje nećeš naći nigdje drugdje na netu, sve samo kako bih istražio i uvjerio se u stvarnu opasnost, da čitateljima ne dajem paušalne procjene. A u članku su objašnjene i brojne druge stvari koje bi mogle biti korisne - nije loše steći neke nove vještine i znanja.

 

Solo761 kaže...
I mislim da bi Bugu trebalo više DIY članaka i tutoriala, a manje onoga što na netu ionako možemo pročitati puno prije nego u Bugu. Naravno, ne može se svima ugoditi, uvijek će se naći seratora, kao npr. ja za ovaj članak, ali to bi bilo nešto što bi izdvojilo Bug od ostataka.

Podij je tvoj!  Pliz predloži DIY teme koje misliš da bi bile korisne tebi i/ili drugim čitateljima pa, ako će postojati mogućnost da se one obrade, obradit ćemo ih. Možeš to učiniti ovdje, a možeš to učiniti i u temi Što bi željeli čitati u novom Bugu. Ja osobno jako volim DIY, a ako meni neka teme na sjedne, ima i drugih autora. 

 

 

PS brijem da je Miro mislio da provociraš s Codegenom. I ja sam to mislio.  I sam sam svojedobno imao takvo napajanje, i nije dugo izdržalo. Ne znam jesu li bila gora Codegen ili JNC napajanja...

 

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.3.2022 12:24 (mbaksa).
16 godina
offline
Naučite sve o održavanju PC napajanja, ali i kako

Tu je sada problematika što koga zanima. A i to što se većina DIY-a na kraju svede na mrdanje po elektronici :). Npr. neke diy stvari sa arduinom, ESP-ovima, raspberry-em. Mada sa raspberry-em nisam nikada ništa radio, on mi je OK kao komp takav kakav je, za neke senzorčiće i slične stvari mi uvijek izgleda overkill jer mogu uzeti daleko jeftiniji i dostupniji arduino. No nisam siguran koliko kompjuteraše to zanima.

 

Većina mojeg DIY-a je vezana uz te retro gluposti.
Npr. trenutno pokušavam napraviti 3D model kućišta pa isprintati, prototip je čak i uspio. Samo moram naći (točnu) shemu AT standarda za matične ploče jer sam ovo napravio po jednoj pentium matičnoj. Ispalo je da nije baš kao sa ATX matičnima gdje uvijek (barem u 50ak komada koje su mi prošle kroz ruke) "implementiraju" sve rupe. Kod AT matičnih baš i ne. Tako da imam rupe, tj. "stalke" gdje jedna matična ima rupu, a druga nemai obrnuto. Tako da taj dio mora na reinžinjering i preinaku da ako već je "stalak" da ne smeta. Plus još neke dorade da bude lakše za print, trenutno je stražnja stranica najzeznutija jer nije sve u istoj ravnini pa treba supporte.
Nakon toga mi je plan složiti display za prikaz brzine, ako se netko tu sjeća turbo tipke na 486icama :). Tipku je lako složiti, no bio bi i display zgodan. Tu sam još u premišljanjima da li da to radim old school, sa hrpom jumpera, ili da i tu stavim neki mikrokontroler koji bi to radio "pametno" :).

 

Do sada sam se uglavnom sa arduinom "zabavljao", npr. napravio sam adapter za Amiga/C64 joysticke i miševe da rade bežično 

(u prvoj verziji miševi baš i nisu radili, previše informacija u kratkom vremenu pa je se nije stiglo prenijeti dok nisam malo prečačkao kod).
Ili IR prijemnik sa Attiny mikrokontrolerom da mogu switchati image u floppy drive emulatoru sa mini daljinskim, prototip sa Arduino uno 
i finalna verzija ugrađena u emulator
. Tipke nisu najdostupnije kada je ugrađen u Amigu :).


Pa napola DIY, printanje kućišta za joystick sa mehanikom za arkadne automate koji se mogu kupiti na ebayu i aliexpressu. Na thingiverseu ima model pa sam od tamo to uzeo i isprintao

, ovo je bilo više printanje i sastavljanje, nisam ja modelirao.
Dalje jedna Amiga 500 matična ploča koja je bila neispravna, popravio i onda složio u drveno desktop kućište sa nekim modernizacijama (video konverter da se može spojiti na VGA port, kickstart switcher, floppy emulator, adapter za standardnu PS/2 periferiju, proširenje rama na 8 + 1 MB, compact flash kartica za HDD...)


Modeliranje i printanje kućišta za Unamiga FPGA Amiga 500/1200 emulator.


Pa mod japanskih Super Nintendo cartridgea da "postanu" region free.

 

Da ne bude sve za retro gluposti evo automatskog osvjetljenja za Lego kuću

, kada "padne" mrak se svjetla po "stanovima" random pale i gase. Isto Arduino, tj. atmel mikrokontroler upravlja.

Pa elektronika za upravljenje "Lego" vlakom. Lego je pod navodnicima jer je to od kineskih legića, kockice su istih dimenzija i sve, samo nemaju "LEGO" na pinovima, i naravno nije mehaniziran. Nabavio sam jedan "pravi" Lego motor i napravio svoj kontroler, opet sa arduinom.


U pravilu sa Arduino Unom napravim prototip i onda skaliram na vlastiti PCB gdje samo stavim samo komponente koje mi trebaju i po mogućnosti stavim i manji/slabiji mikrokontroler, za veliku većinu stvari je dovoljan i stari Atmega8.

 

 

Imao sam u to vrijeme i JNC i Codegen, srećom nijedno nije napravilo puf :D. Od ovih retro gluposti i dolazi moje gornje seruckanje u vezi codegena. Trenutno pokušavam (AT kućišta su problematična za nabaviti, zato i krenuh u modeliranje i printanje, tehnički može i u ATX, ali mora biti za full ATX i pola će ostati prazno...) složiti par "retro" PC-a, 486icu, Pentium MMX i nešto iz Pentium 2/3 - Athlon-Duron generacije pa mi je tako došao taj codegen do šapa :). A baš za ovu treću kombinaciju su današnja napajanja problematična jer je moderna računala primarno koriste 12 V vod i većina snage je tamo, a ovima je na 5 i 3,3 V. Npr. ovaj codegen (službeno) ima 30 A na 5 V i 20 A na 3,3 V. Moderna napajanja često nemaju 20A ni kada bi zbrojili 3,3 i 5 V vodove. Zato mi ga je malo žao frknuti, a sa druge strane ne vjerujem mu baš da ga uopće i koristim...

 

Tako da summa summarum manji problem je napraviti DIY sadržaj, a daleko veći odabrati temu i što bi bilo zanimljivo većini ljudi :).

 

*edit*

 

Tek sada sam vidio da je forum forsirao youtube linkove i smrdao post , malo sam preuredio da dijelovi ne fale (nadam se)

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.3.2022 19:39 (Solo761).
Moj PC  
3 0 hvala 1
15 godina
online
Re: Naučite sve o održavanju PC napajanja, ali i k
Solo761 kaže...

..

 

Tako da summa summarum manji problem je napraviti DIY sadržaj, a daleko veći odabrati temu i što bi bilo zanimljivo većini ljudi :).

 -lažna dilema :) .. tj naravno da takve stvari nisu za većinu, jer većina nisu samsvojmajstor nego naprosto juzeri, klik-next..

-dobra kritika izbora teme, šteta truda mbakse.. koji je odlično-pedantno uz upozorenja odradio sve korake, no uzaludno za većinu.. tj i dalje vrijedi pravilo da juzer to ne radi, za 300kn novo u trgovini, rizik.. da ne nabrajamo npr multimetar i lemilicu .. ili smisao, onaj tko to ima već zna barem osnove.

 

-recimo kritika 'ideje' mbakse.. mada je sve točno, rezultat, kad god postoji neki 'recept' (kao i yt klipići) svaki juzer-početnik (štetočina po definiciji) će prvo nešto kliknuti ili lupiti čekićem nego razmisliti .. ili pročitati sve prije nego u to krene, kao čehinje u japankama na velebitu.

 

-dyi .. danas praktički nema teme koja nije dostupna na yt kao klipić, da će neki juzer čitati baksin text vs gledati klipić je iluzija.. odnosno, kad nešto tražim želim textić no većinu dobijem klipić ali ja sam izuzetak :) .. ne juzer (možda objuzer). Meni najgore u tim klipićima je slušanje piđiningliša uz nagađanje što je rečeno, blesave reklame i traženje kadra koji mi treba.. radije bi textić.

 

-Časopis pak piše za većinu tj zato je masmedij, ne singlejuzer.. i tad bi 'pravi' baksin text trebao glasiti ''ako želite nešto raditi na napajanju, otiđite u trgovinu i kupite novo za 299kn..'' (trgovački zaokruženo).

 

-kome je ova tema namjenjena, prisutnima? ... možemo nastaviti vicevima o jnc-u i codegenu.. juzeri tu ne zalaze :)

-bilo koja DYI tema ima takav problem, pola juzera nije nikad skinula-stavila cpu hladnjak.. čemu tad recimo kako promijeniti pastu, a dan poslje 544323 tema s pitanjem-problemom, ne pali, ne radi, pregoreno, smeta li to što par pinova viška stoji na tepihu itd.. kloniranje osa na novi nvme? lemljenje? .. farbanje kućišta bojom iz spreja? .. nema dyi teme za većinu, jer su većina juzeri, čak i na ovom forumu tj nova vremena i računala su sveprisutna, ne samo klasa guru-znalac. Od desetak juzera koji bi skinuli cpu hladnjak možemo biti sigurni da barem jedan neće znati vratiti strujni kabel ventilatora nazad na priključak.. banalno, no to je juzer-početnik.

 

-sve se uči, hodati, čitati-pisati.. godinama. Imati ideju da će početnik prateći (odlične) upute kao recept napraviti nešto dobro je recimo naivno, kao da će netko biti kirurg ako drži quickmanualfordummies i skalpel u ruci.. bit će štetočina i stvorit će problem daleko veći nego što možemo zamisliti dok je šansa da eliminira problem ravna loto-jackpotu tj izuzetak-slučajnost-sreća. .. nešto što ja u računalima ili poslu ne toleriram :) zato sam recimo protiv.. i istovremeno za, jer pojavi se povremeno jedan juzer koji ode štengu dalje.. netko u nogometaše, netko u kuhare, pa tako i u kompjuteraše, strujiče, programere.. treba i to za tog jednog, no to nije posao časopisa pa baksa ako želi može to čisto hobistički za svoju dušu (treba prenjeti znanje narednim generacijama... to je važno).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
offline
Naučite sve o održavanju PC napajanja, ali i kako

Ma Mario je ovo legendarno obradio, jest da se čini možda prekasno i preopširno, ali nek klinci razvale koji stari PC i napajanje, nek se uče, a ne da se misli da je struja nešto kaj se izlije iz utičnice...

 

ma eto toliko sam zadovoljan da Maria neću ni zajebavati za face dok je ona "angel eyes" LED osvjetljenja pred par brojeva testiral...

 

Mario, svaka treća ti dala!

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
offline
Re: Naučite sve o održavanju PC napajanja, ali i k
mbaksa kaže...

Podij je tvoj!  Pliz predloži DIY teme koje misliš da bi bile korisne tebi i/ili drugim čitateljima pa, ako će postojati mogućnost da se one obrade, obradit ćemo ih.

Evo da se ja probam ubaciti: jeftini NAS uređaj.

Sve je veća potreba za lokalnim skladištem podataka:

- cloud pohrana se sve više pokazuje nepouzdanom i u smislu kvalitete usluge, ne samo privatnosti,- svi imamo doma barem nekoliko mobitela, ali i tablete i stolna ili prijenosna računala za koja bi bilo dobro osigurati nekakvu centralnu pohranu podataka,- kolega je u temi"Što bi željeli čitati u novom Bugu" predložio kamere za video nadzor - i one bi trebale imati nekakvo mjesto za istovar tih podataka.

 

Moguća rješenja su:

- komercijalni NAS (koji nije DIY i košta ozbiljne novce, ali kako izbjeći spominjanje u ovakvoj temi),

- RasberryPi (za kojeg se meni pokazalo nemoguće naći kvalitetan SATA HAT),

- stari složenac (koji troši previše struje),

- homemade server (koji košta ozbiljne novce i troši previše struje, a overkill je za NAS),

- rješenje s kojim upravo eksperimentiram - thin client računalo prerađeno u NAS.

 

Ovo zadnje bi trebalo biti jeftino (i u smislu početnog ulaganja i u smislu potrošnje struje), dostupno i relativno jednostavno za realizaciju (nema lemljenja, programiranja ili lijepljenja niti piljenja, barem ako netko ne želi).

Znači za cca. 500-tinjak kuna nabaviti refurbished thin client s 12 mjeseci garancije i 2GB RAM-a, ubaciti unutra 2 kom. 2,5" diskova kapaciteta po izboru (dodatni trošak, naravno, ali prilagodljiv u smislu budžeta i zahtjeva) i postaviti softversko rješenje - najvjerojatnije Open Media Vault, ali svakako planiram testirati i TrueNAS Core, možda i neka druga rješenja ako mi se bude dalo, npr. Xpenology (najvjerojatnije neće).

Za još parsto kuna gore išlo bi unutra 8-16 GB RAM-a (obično SODIMM).

Za neku ekstra lovu dalo bi se ugraditi PCI-E SATA kontroler (trenutno imam problema s pronalaskom PCI-E 3.0 x4 kontrolera sa više od 4 SATA konektora i bez RAID-a, tako da primam i savjete i ponude u PP) u kojem slučaju bi se moglo čak složiti i rješenje s 4-8 diskova (ili više, ali PCI-E utor ipak ima ograničenje propusnosti, a i procesor u principu nije baš nešto jak ako se ide na uštedu energije).

 

Osim hardverske priče mogla bi se obraditi i ona softverska - što za sam NAS, što za automatizaciju backupa (s npr. mobitela ili laptopa), što za kućni cloud (popratni info za otvaranje uređaja prema van - postavke rutera, sigurnost (certifikati)).

 

Onda su to još proširenja namjene (imati na umu snagu procesora i ćinjenicu da je samo jedan PCI-E utor dostupan):

- HTPC (naravno),
- server glazbe (možda čak i sa cinch izlazima za direktno spajanje na pojačalo zvuka),

- ruter (dodatni NIC s nekoliko LAN priključaka),

- bilo što što bi nekome moglo pasti na pamet a nije ono zadnje i najzanimljivije, odnosno...

- homelab (diže cijenu dosta ali ne toliko da bi bilo nedostupno).

 

Spomenuti i ECC RAM, odn. UPS stranu priče (nije sastavni dio niti skupljih kućnih NAS uređaja, ali mi se i dalje čini kao nešto bitno spomena).

Vjerojatno ima još toga što bi se dalo smisliti, ovo je samo na brzinu nabacan tok misli obzirom da mi se ne da raditi posao, a baš ovu ideju sam pokrenuo pred neki dan.

U svakom slučaju planiram napisati post na forumu na tu temu (nisam islio ići ovako opširno, ali me rečenica "Podij je tvoj!" malo zapalila :)

 

Solo761 kaže...
Tako da summa summarum manji problem je napraviti DIY sadržaj, a daleko veći odabrati temu i što bi bilo zanimljivo većini ljudi :).

Pa naravno, to je uvijek tako. Da nije, svatko bi mogao imati IT (zapravo bilo kakav) kvalitetan časopis :)

 

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.3.2022 14:24 (Veliki Brat).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice