Polimer nalik na živu kožu

poruka: 5
|
čitano: 2.636
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Polimer nalik na živu kožu".
15 godina
odjavljen
offline
Polimer nalik na živu kožu

Može li zamijeniti i pravu kožu, primjerice pri liječenju opeklina?

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Polimer nalik na živu kožu

njušim "startup" sa sloganom: "jednom djevica, uvijek djevica". 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
10 0 hvala 0
6 godina
protjeran
offline
Polimer nalik na živu kožu

"Kada se uživa u znanstvenoj fantastici ne valja puno pitati kako ovo i kako ono, jer da točno znamo što i kako oduzeli bismo joj svaki čar –jer se znanstvena fantastika temelji na neznanju, na golicanju mašte i svijesnom podmetanju laži, ako baš hoćete čuti punu istinu"

 

Koliko god gdin Raos bio pametan s ovim se ne bih složio

 

Ipak mislim da tu autor nije u pravu jer je Sf ipak ideja, mašta, a nikako neka "svjesno, grubo podmetnuta laž"

Mogli bi spomenuti lako možda najpopularniju SF seriju Star Trek iz koje je puno tih "svjesno podmetnutih laži" danas realnost.

Naročito prve sezone emitirane od 1966-1969 pa i kasnije The Next Generation.

O nama će pričat ka i mi o Atlantidi, a možda i neće, ma jebo nas nemamo sreće
 
1 0 hvala 0
8 godina
offline
Polimer nalik na živu kožu

Kad sam rekao da je znanstvena fantastika "svijesno podmetnuta laž" nisam zato negirao ulogu mašte, inspiracije, umjetničke vrijednosti  itd. To što su se neka predviđanja ipak (nekako) ostvarila ne znači puno, jer sve se temelji na tipičnoj špijunskoj podvali: u 99 činjenica podmetni jednu laž koja iz povezuje, pa onda postaje moguće i ono što inače ne bi moglo biti. Uzmimo primjerice Wellsova nevidljivog čovjeka. Dao je izvrsno, znanstveno fundirano tumačenje njegove nevidljivosti. Ako se napravi proziran materijal s indeksom loma zraka, on će u zraku biti nevidljiv. Mogli bismo reći da se njegova vizija ostvarila u akrilnim smolama (pleksistaklu) koje imaju indeks loma kao indeks vode, pa čovjek u akvariju ili turističkoj podmornici ne vidi gdje prestaje zrak, a počinje voda. No ipak, na kraju ostaje jedna velika laž, a to je da se mogu promijeniti optička svojstva ljudskoga tijela. Prozirnost, indeks loma, boja itd. ovise o kemijskom sastavu, pa bi napraviti umjetnog čovjeka znači sazdati njegovo tijelo od tvari koje u njemu ne postoje, jer nema "nevidljivih" proteina, nukleinskih kiselina, hemoglobina, itd.  

 
6 2 hvala 0
15 godina
offline
Re: Polimer nalik na živu kožu
danen kaže...

 No ipak, na kraju ostaje jedna velika laž, a to je da se mogu promijeniti optička svojstva ljudskoga tijela. 

 (da, znam, čupam iz konteksta) na mijenjanju optičkih svojstava ljudskog tijela nakotila se ogromna industrija kozmetike, veša, odjeće, protetike itd. a sve zbog toga što se mahom površno oslanjamo samo na ono što "viđeno-kupljeno". 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice