Što i kako napadaju cyber kriminalci i zašto su im

poruka: 3
|
čitano: 10.702
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Što i kako napadaju cyber kriminalci i zašto su im".
16 godina
offline
Što i kako napadaju cyber kriminalci i zašto su im

Kod nas je lagano napadati jer primjerice i državne firme su veoma nesigurne. Informatičari dijele sve službene kontakte putem outlooka. I što se dogodi ? Bakica iz Delnica uđe u neki prvi link rođaka iz Afrike i likovi dođu do tisuća službenih emailova. Ako su iz Hrvatske lagano shvate o kojem "žanru" institucije se radi i kreće lagano prilagođavanje emailova realnom svijetu. Više nije tema rođo iz Afrike već ti krenu pisati tajnik iz ministarstva, načelnik sektora policijske uprave, odnosno naprave situaciju da se kliknu linkovi mnogo realističnijom.

 

Koliko vidim sada je zadnja fora dobiti email da ste optuženi za pedofiliju ili nešto drugo cyber prirode i imate 72 sata da odgovorite na taj email. I lijepo prilože dopis, potrude se da izgleda što realističnije. Naravno tko to gleda bez emocije će odmah vidjeti da ima dosta malih grešaka u korištenju pravnih pojmova i logike načina kontakta da bi to bilo istina. Ali sam siguran da sada sve više i više ljudi pada u te zamke, a onda je pitanje do kojih informacija ti likovi mogu doći. Bakica službenica će vjerovatno odmah kontaktirati i pojasniti da nije seksualni predator, i dobiti će pisano upozorenje i obvezu plaćanja kazne od par stotina kuna na bezimeni račun.

 

To su još relativno male stvari lovaca u mutnom koji bace parangale i čekaju tih 5% naivnih da im se sami jave, ali ovo što se danas događa s tim ucjenjivačkim trojancima je nešto mnogo gore. Živimo u svijetu gdje je mnogo lakše postati kriminalac. Zašto si podizati adrenalin i s pištoljem u ruci, drhtavim glasom, tražiti blagajnicu pare ili njen život, kada se iz udobnosti vlastitoga doma, uz plaćeni VPN, preko Singapura i Rusije, može pljačkati, ucjenjivati i otimati dok se u pozadini vrti najnovija Netflixova serija? I još se naplati u bitcoinu da mogu iskeširati bilo gdje u svijetu.

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Što i kako napadaju cyber kriminalci i zašto su im

Dragan se ponovo cakli. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Što i kako napadaju cyber kriminalci i zašto s
Hrvatska je neizazovno tržište za hackere, pa se tvrtke ne trude implementirati bolju IT sigurnost. Što da plaćaju nešto što im ne treba i samo je trošak.

Otprilike način razmišljanja u IT rvatina
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice