Virgin Hyperloop pokazao svoju detaljnu viziju tra

poruka: 7
|
čitano: 3.437
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Virgin Hyperloop pokazao svoju detaljnu viziju tra".
8 godina
online
Virgin Hyperloop pokazao svoju detaljnu viziju tra

Izgradnja magnetskih levitirajućih vlakova je užasno skupa, a ovo je još pod niskim tlakom u prijevodu to je još ultra skuplje.

Nisam siguran koliko bi to bilo isplativo, koliko vagona tj. broja putnika treba prevesti u 30 ili 50 godina da bi projekt bio na nuli. Čak da je to namjenjeno samo za bogataše, nisam siguran da bi se ikad isplatilo.

 

Jedino način kako bi to bilo izvedivo po meni je ako bi zemljište tj. stupovi preko koje pruga prolazi dobili besplatno od države/privatnika, a kompletna gradnja odvijaju se uz pomoć 3D printera u kojoj su ugrađene svi elementi i onda samo štancaš kilometre po ravnom barem.

Ostale kombinacije čini mi se kao rupa bez dna. 

 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Virgin Hyperloop pokazao svoju detaljnu viziju tra

Od javnog prijevoza najviše volim vlak - zbog komfora i velikih prozora.

Ovo je dobra nadogradnja za vlak ali bilo bi dobro da postoji i sporija linija sa prozorima za one kojima se ne žuri i onima koji nisu bolesni od stresa.

Svemir.
 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Virgin Hyperloop pokazao svoju detaljnu viziju tra

Predlažem svima da na Youtubeu potraže Thunderf00ta i pogledaje njegova videa o Hyperloopu

 
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Virgin Hyperloop pokazao svoju detaljnu viziju tra

Kao što je @Sasoon već napisao, pogledajte Thunderf00ta na yt. To vrijedi i za bugovce koji objavljuju ovakva videa, rendere. Ako je to razina (ala 24sata, index), onda je bolje da ovakvih clanaka i nema. 

Hyperloop je scam, i u igri nisu milijuni, nego milijarde. Jednako tako mozete objavit da je prije nekoliko desetljeca objavljena vizija međuplanetarnih putovanja (StarTrek, Starwars), teleportacija, i drugih stvari koje se mogu uredno vidit u filmovima i serijama. Pravi uspjeh Muska je da vec niz godina uspjesno prodaje CGI rendere ideja i da ima dovoljno bisera koji to sve financiraju. 

Kad ce ono opet koji clanak o Solar Roadways iltiga solarnim cestama? Da malo i o tom scamu popricamo. 

 
1 0 hvala 0
4 godine
offline
Virgin Hyperloop pokazao svoju detaljnu viziju tra

Hyperloop je stara ideja koja datira mnogo dalje u prošlost od fmoznog Muska, samo što su u tadašnja vremena ljudi bili pametniji i skužili da postoje daleko bolje i isplativije metode transprta od te ideje.  Fora ideja, al samo to... fora ideja. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.1.2021 15:35 (NoDe31).
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
offline
Virgin Hyperloop pokazao svoju detaljnu viziju tra

Znaci oni zele raditi vagone sa 17 do 28 ljudi. Zatim zele napraviti maglev ($$$$) koji bi zatvorili u vakuumsku cijev ($$$$$). Necu ulaziti u je ti to tehnicki izvedivo ili ne postoje brojni videi na yt i clanci po netu koji se bave time, ali zelim uci u usporedbu s postojecom tehnologijom po pitanju financija.

 

L0 maglev ce ici 500km/h i imat ce 12 vagona gdje prvi i zadnji primaju po 24 putnika, dok vagoni u sredini primaju po 68 ljudi. Znaci ukupno 728 putnika po vlaku. Znaci u najboljem slucaju Virginov Hyperloop bi trebao imati 26 vagona da preveze isti broj putnika istovremeno ako pretpostavimo da su svi kapaciteta od 28 ljudi. Cisto sumnjam da ce raditi toliko duge kompozicije, a koliko sam ja shvatio oni misle jedan po jedan "vagon" slati. Zatim, Wikipedia kaze da konstrukcija L0 bi trebala kostati 5.1 trillion (10^12) japanskih yena (+ "nepredvidivi" troskovi kako li to vec ide). To je za dionicu od 286km. Sljedece, prema Wikipediji cijena Tokyo-Nagoya bi trebala biti 700 yena visa nego za sadasnji Shinkansen, znaci 11250 japanskih yena prema prvom rezultatu na Googleu +700 yena na to. Sve ovo vodi prema pitanju, kako Virgin misli da ce njihovo rjesenje biti isplativo? Mozemo zakljuciti da dodatak vakuuma na maglev tehnologiju ce sigurno povecati cijenu po km u odnosu na L0. Zatim koliko Virginov sustav moze prevesti putnika na usporedivoj udaljenosti unutar npr. 1h? U teoriji bi trebao biti dvostruko brzi, ali istovremeno ima znacajno manji kapacitet po kompoziciji. Jednostavno samo neko osnovno razmisljanje o financijama govori da ce ovo biti svjetlosnim godinama daleko od 20 dolara na udaljenosti San Francisco - Los Angeles kako je to Elon izjavio kad je prvi put predstavio hyperloop javnosti, a pricamo o skoro pa duplo duljoj udaljenosti nego sto je udaljenost prve faze L0 projekta (Tokyo-Nagoya). Osim ako ostatak karte Elon ne misli subvencionirati sa svojim bogatstvom, drugacije ne bu islo.

 

 

 
2 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: Virgin Hyperloop pokazao svoju detaljnu viziju
Sasoon kaže...

Predlažem svima da na Youtubeu potraže Thunderf00ta i pogledaje njegova videa o Hyperloopu

 

Ad acta Thunderf00t, ali da, u pravu je: samo ideja održavanja "minimalnog" vakuuma ...  tih gabarita, čak i u nekim idealnim uvjetima, predstavlja suludi tehnološko-fizikalni izazov, a cijena održavanja negativnog tlaka samo tog dijela sustava (samo vakuuma - bez svih ostalh troškova izgradnje, održavanja itd) da bi sustav funkcionirao je - astronomska. Ergo, putovanje neisplativo (i po glavarini od 2000, a ne 20 $).
Čak da ima fuzionu nuklearku ("free energy") samo za pumpanje, samo održavanje tako krhkog sustava pod ekstremnim okolnostima, pa na min. 50-100km da bi to uopće imalo smisla (a 20km je cca minimum za ubrzavanje i usporavanje) je ...suludo. Plus, šanse da putnik preživi u slučaju greške sustava su manje od onih kod pada avona.


Meni je to analogno ideji da Branson ili Musk ide napraviti superbrzi tekući lift (dizalo) na fizikalnom principu - kapilarnosti.

Ono, trebaš imati samo nešto milijuna mikro-cjevčica koje će površinskom napetošću, adhezijom i kohezijom itd poništiti gravitaciju. Odnosno, po Bransonu/Musku, seljački to sve zbrojiti i napraviti "slamčicu" promjera cca 1m i - to je to.

 

Jer, ako puhneš papir kroz slamčicu, zašto to ne bi samo povećao 500 puta i Hyperloopirao?


Čak je i onaj svemirski lift realniji od Hyperloopa, kad bi se npr riješila konstrukcija "sitnicom" izuma i proizvodnje+primjene materijala (grafen, nekaki), koji bi mogao barem nositi sam svoju masu na preko 30K km visine.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice