Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa

poruka: 75
|
čitano: 11.475
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa".
15 godina
neaktivan
offline
Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa

Poštujem autorovo mišljenje, moje je mišljenje da ne vidim nikakvih problema u tom zahtjevu, ako se to protivi njihovoj vjeri, zašto bi morali pristati da se nešto (glomazno?) radi na svetom mjestu. Kao da bi Islam prihvatio gradnju teleskopa nad Kabom. A što se ovog suživota religije i znanosti....

 

Sir Isaac Newton (1642-1662) je smatrao svoja teološka zapisivanja važnijim od njegovih znanstvenih zapisa. On je izjavio: «Postoji Biće koje je stvorilo sve stvari, koje drži sve stvari u Njegovoj sili, i kao takav zaslužuje strahopoštovanje.»

 

Albert Einstein nije bio ateist kao što mnogi priznati ateisti izjavljuju. On nije prihvaćao Boga Biblije ali nije bio ni luđak. Znao je da postoji Stvoritelj. Ovo su njegove riječi o vjeri i znanosti: «Znanost su stvorili oni koji su potpuno prožeti težnjom prema istini i shvaćanju. Taj izvor osjećaja, ipak, izvire iz područja religije. Vjera također pripada tome području pod uvjetom da su pravila koja vrijede za postojeći svijet racionalna, što znači, razumljiva. Ne mogu shvatiti iskrenog znanstvenika bez takve duboke vjere.»

 

I moj favorit od Arthura H. Comptona:

«Znanost je tračak Božje svrhe u prirodi. Samo postojanje nevjerojatnog svijeta atoma iradijacije upućuje na stvaranje s ciljem, svrhom, na ideju da uistinu postoji Bog i da je inteligentna svrha u pozadini svega… Svemir u takvom redu svjedoči najvećoj izjavi ikad izrečenoj: «U početku stvori Bog…»

 

Lp!

Why so serious?
 
15 45 hvala 3
16 godina
protjeran
offline
Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa

znanost i religijsko praznovjerje ne mogu zajedno !

 
30 2 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa

Da bi nešto gradio, moraš ili posjedovati mjesto ili dobiti dozvolu autora. Ako je teren državni, onda bi svakako trebalo uzeti mišljenje lokalne zajednice, ali ako je vlasnik privatnik...

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
 
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa
Cesc kaže...

Poštujem autorovo mišljenje, moje je mišljenje da ne vidim nikakvih problema u tom zahtjevu, ako se to protivi njihovoj vjeri, zašto bi morali pristati da se nešto (glomazno?) radi na svetom mjestu.

Zato što možda njihovi bogovi upravo to žele, da se tu sagradi čim veći teleskop? Nemamo nikakvih dokaza da nije tako.

 

15 godina
neaktivan
offline
Re: Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa
Cesc kaže...

Poštujem autorovo mišljenje, moje je mišljenje.......

 Da se uvijek pitalo oće li se neko znanstveno istraživanje kositi s religijskim načelima nekih skupina, danas bi se još vozili kočijama i jedina bi nam zabava bila spaljivanje "vještica" na lomači...

scientia est potentia
15 godina
offline
Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa

ovo jest hodanje po jajima i tako mu valja pristupiti. smatrati opservatorij važnijim (uime nekakvih "viših" ciljeva) od lokalnih religijskih uvjerenja je u najmanju ruku glupo, da ne velim šovinistički, jer ovisi samo od "oka promatrača" (lokalcima je njihova religija, jasno, važnija) i umjesto da vodi k rješenju, produbljuje problem. kompromis tu nije vjerojatan, jer se radi o međusobno isključivim kategorijama ("tuđe nećemo, svoje ne damo"). navedena tri mjesta možda i jesu najpogodnija na Zemlji ali postoje i mjesta izvan Zemlje. jest, skuplja su a kapitalizam na to gleda poprijeko. mislim da ovdje uopće nije problem religijsko uvjerenje lokalnog stanovništva, već odabir hoće li se svemir promatrati sa Zemlje (jeftinije) ili negdje iz svemira (skuplje). poznavajući Amere, da se ne radi o njihovoj federalnoj državi nego o nekoj "tamo preko oceana" ili izvan njihovih političkih granica, već bi se stvar rješavala produženim rukama politike (i opet uime "viših" interesa"), ne pitajući za cijenu. tu je i odgovor na dilemu iz članka. kako u konačnici cijena ionako neće biti bitna, udovoljite radoznalosti iz svemira i ostavite Havaje na miru. vuk sit i koze na broju. a bit će i svakodnevno korisnih nusproizvoda. 

 

@ Van_Blaster: ne slažem se. religija je, htio-ne htio, predmet mnogih znanstvenih disciplina: filozofije, teologije, historije, antropologije, psihologije, sociologije a u novije vrijeme i vojnih znanosti. po svijetu je mnoštvo različitih (i međusobno nalikujućih) religija, od kojih neke čak nisu teističke (npr. budizam). posebno je bitna opservacija da je većina teističkih religija nastala kao odgovor na nepoznavanje ili nemogućnost racionalnog i općeprihvaćenog objašnjenja pojava u prirodi (na čemu, pak, radi znanost, pokušavajući sve pojasniti - usprkos tome religije osnažuju a ne slabe). dakle, religija i znanost jesu multidisciplinarno međuovisni i tako ih valja uzeti u "izračune" (ili propovijedi). 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put pon 17.8.2015 20:11 (Ajar).
Moj PC  
10 10 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa
Ako autohtonog stanovništva, o čijoj se religiji radi, ima 5%, a sigurno nisu svi protiv teleskopa ili uopće vjernici te religije, onda pričamo o doista malom broju ljudi. Zamislite da kod nas Jehovini svjedoci blokiraju izgradnju tranfuzijskog centra, jer se to protivi njihovoj religiji. Ili da muslimani traže zabranu prodaje svinjetine.

Što se točno događa kada sagrade teleskop? Bogovi se naljute, pa pošalju kugu i glad? Treba li onda žrtvovati djevice? Svetost nekog mjesta je nečija fikcija bez realnih konzekvenci. Svatko ima pravo nešto (brdo, krave, knjige) smatrati svetim, ali ukoliko nije vlasnik dotičnoga, ne može braniti drugima da to koriste u nesvete svrhe. Brdo će i dalje biti ramo i oni i dalje mogu slobodno prakticirati svoju religiju.

Proglasiti neko javno dobro svetim, pa tražiti prava raspolaganja nad njime je uzurpacija i privatizacija tog javnog dobra. Evo moja religija smatra Mljet svetim mjestom i samo mi smijemo tamo dolaziti i raditi obrede zvane gradelada. Dolazak nevjernika je strogo zabranjen, a od države očekujemo da nam sagradi Velike gradele, kao što i drugim konfesijama gradi bogomolje.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
9 godina
offline
Re: Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa

Cesc, hvala na komentaru, no ponovo ne vidim nikakav argument u prilog tvrdnji s kojom sam počeo tekst. Osim pozivanja na autoritete što u znanosti ne funkcionira.

Makar... kad sam pitao akademika Paara, nakon njegovog predavanja na jednom festivalu znanosti, zašto misli da se znanost i religija dobro slažu, odgovorio je otprilike isto tako: "Einstein je rekao..." Ni on nije znao reći ništa bolje od toga.

U teologiji, možda i u filozofiji, može biti jako važno što je neki autoritet rekao. Ali u prirodnim znanostima je pozivanje na autoritet smiješno. Čak ni neke tvrdnje o samoj fizici koje su bili dali Einstein ili Newton danas uopće ne stoje. A zašto bi trebale biti točne tvrdnje koje su dali o drugim područjima života.

Najvažnije od svega: uzmite u obzir povijesni kontekst. U Newtonovo je doba biti ateistom bilo gore nego da se danas, recimo, javno odredite kao ubojica. Glupi primjer, ali vjerojatno dobra usporedba za javnu sablazan i osudu. Ne biste samo ostali bez posla nego i bez slobode. Da, Newton je bio iskreni vjernik, ali u ono doba su okolnosti bile takve. Nije bilo izbora.

A Einstein je bio stari lisac. Kad je jednom prilikom trebao popuniti formular za posao, u kojem je bila rubrika vjeroispovjest, inatio se i to ostavio praznim. Nije bilo šanse da dobije posao. Onda su ga prijatelji uvjerili da mu je takav inat glup i nek' bilo što upiše, da to ionako ništa ne znači. Samo hoću reći da ni u doba Einsteinove mladosti u Njemačkoj (ili u nekoj od susjednih država, morao bih provjeriti koje je sveučilište bilo u pitanju) niste mogli dobiti posao ako ste se deklarirali "bez vjeroispovjesti".

A onaj Einsteinov citat potpisujem. To je toliko općenito da nema ničega spornog. Ovisi kako definiramo pojmove. A da nije vjerovao u osobnog boga, to je Einstein puno puta jasno i nedvosmisleno rekao i napisao.

A i da je vjerovao, so what? To opet ne bi bio dokaz da se znanost i religija dobro slažu :)

16 godina
neaktivan
offline
Re: Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa
@Ajar
teologija nije znanost, a ostale se bave religijom kao pojavom, (kao što se medicina bavi shizofrenijom), što ne znači da od nje imaju koristi (kao što ni medicina nema od shizofrenije).
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
15 godina
neaktivan
offline
Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa

Svaka čast autoru... Ali, ovo pomalo izgleda kao zlouporaba položaja i ovlasti (do sada koliko toliko dobre teme, pa ajmo sad malo osobno). Nisam fanatik ništa slično tom, ali jednako kako ne bi bilo u redu da se sruši neki od znanstvenih instituta zato što je neko rekao da se ukazala Gospa i Vatikan to potvrdio, tako ne bi trebalo ni ovo silom. Pogotovo ne na ovakav način skupljati jeftine poene. Na kraju krajeva, već ih ima trinaest, zar ne? Možda je samo stvar "dam prst, odgrizeš mi ruku". U ovakvim stvarima treba biti iznimno oprezan i hladne glave. Kao što je i kod nas bilo zbog istospolnih brakova, pa je na kraju grupa koja je tražila potporu počela provocirati bez mjere i granice. Nažalost, ne znam mnogo o cijeloj temi, ali ovaj članak je mogao biti puno bolje napisan (s obzirom na obrazovanje i položaj autora). Mogao je postaviti pitanje granica jedne i druge strane, staviti sve na papir i pokrenuti temu i raspravu. Ovo će se samo pretvoriti u to koliko je znanstvenika ludo ili na granici ludila i koliko je svećenika pedofila. Više sam znanstveni tip nego crkveni, ali kao i u svemu, treba imati mjeru. 

Moj PC  
7 6 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Re: Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa

Einstein je bio više spiritualan nego religiozan. Vjerovao je da u matematiku i prirodne zakone, a ponosio se svojom kulturom i židovskim korjenima.  

Ako te zbilja znima slobodno pročitaj: https://en.wikipedia.org/wiki/Religious_views_of_Albert_Einstein#Jewish_identity 

 

"For me the unaltered Jewish religion like all other religions is an incarnation of the most primitive superstitions. And the Jewish people to whom I gladly belong and with whose mentality I have a deep affinity have no different quality for me than all other people. As far as my experience goes, they are also no better than other human groups, although they are protected from the worst cancers by a lack of power. Otherwise I cannot see anything 'chosen' about them."

 

Einstein nije ništa sljepo sljedio već je imao otvorn um - što je značajno različto od religioznosti.

Religija se diči slijepim vjerovanjem svojih podanika. Izvini. Vjernika.

SoSlI' bopummeH motlhbogh val.
Poruka je uređivana zadnji put pon 17.8.2015 21:12 (Xanzzu).
15 godina
online
Re: Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa
Cesc kaže...

I moj favorit od Arthura H. Comptona:

«Znanost je tračak Božje svrhe u prirodi. Samo postojanje nevjerojatnog svijeta atoma iradijacije upućuje na stvaranje s ciljem, svrhom, na ideju da uistinu postoji Bog i da je inteligentna svrha u pozadini svega… Svemir u takvom redu svjedoči najvećoj izjavi ikad izrečenoj: «U početku stvori Bog…»

 

Lp!

 inače "U početku stvori Bog..." je nedovoljno objašnjeno i reformom židovske religije se bolje objasnilo u NZ sa "U početku bijaše Riječ, i Riječ, bijaše u Boga, i Bog bijaše Riječ." gdje je ta riječ u stvari prvi titraj, prva energija koja je izazvala lančanu reakciju poznatu kao veliki prasak. R. Steiner je to lijepo i vrlo znanstveno pojasnio i toplo preporučam njegova predavanja ako želite razumijeti povezanost znanosti i duhovne filozofije

14 godina
neaktivan
offline
Re: Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa
Manzi kaže...

Ali, ovo pomalo izgleda kao zlouporaba položaja i ovlasti (do sada koliko toliko dobre teme, pa ajmo sad malo osobno).

Ok zagristi ću. O čemu ti pričaš?

SoSlI' bopummeH motlhbogh val.
15 godina
neaktivan
offline
Re: Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa
Xanzzu kaže...
Manzi kaže...

Ali, ovo pomalo izgleda kao zlouporaba položaja i ovlasti (do sada koliko toliko dobre teme, pa ajmo sad malo osobno).

Ok zagristi ću. O čemu ti pričaš?

 Nemaš što zagrist. Samo govorim o tome da su do sada članci bili jako dobri, objektivni, ovo sada je dijelom loše napisan tekst. To sam napisao u nastavku... 

16 godina
neaktivan
offline
Re: Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa
Cesc kaže...

Sir Isaac Newton (1642-1662) je smatrao svoja teološka zapisivanja važnijim od njegovih znanstvenih zapisa. On je izjavio: «Postoji Biće koje je stvorilo sve stvari, koje drži sve stvari u Njegovoj sili, i kao takav zaslužuje strahopoštovanje.»

 

Na stvoritelja se najčešće pozivao kada nije mogao riješiti neki problem. Npr. problem 3 tijela. Naime prema njegovim izračunima kada se u sutav ubaci treće tijelo i gleda se međusobno gravitacijsko djelovanje sustav postane nestabilan. Newton je tada zaključipo da Bog povremeno intervenira i korigira sustav. Kada je došao do problema kojeg nije mogao riješiti tada se poziva na stvoritelja, Boga ili inteligentni dizajn. Nije se pozivao na to na mjestima gdje nije bilo problema. Zamislite čovjek koji je izmislio integralni i diferencijalni račun da bi pokazao zašto se planeti gibaju po elipsama naletio je na problem koji nije mogao odmah riješiti i poziva se onda na inteligentni dizajn.

100 godina kasnije Laplace će koristeći perturbacijske metode pokazati da je sistem stabilan. Njegova knjiga je došla do Napoleona. Naime Napoleon je volio čitati znanstvene knjige. Ne samo da bi mogao napraviti bolje topove nego da i zna gdje će topovska kugla pasti. I tako je on pozvao Laplacea i rekao mu da je ovo izvrsna knjiga, ali da se nigdje ne spominje Stvoritelj. Laplace mu odgovara gospodine nisam imao potrebu za tom hipotezom. Čovjek koji je sa 27 godina izmislio integralni i diferencijalni račun imao je vjerojatno kapacitet riješiti taj problem. A i da nije. Mogao je jednostavno reći ne znam riješiti taj problem. Možda će netko drugi znati.

 

I to se ponavlja kroz povijest. Dođeš do zida i pozoveš se na Stvoritelja. I onda obično dođe netko iza tebe kome ne treba ta hipoteza.

I am Guybrush Threepwood, Mighty Pirate!
Poruka je uređivana zadnji put pon 17.8.2015 22:19 (ROADRUNNER).
16 godina
offline
Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa

I meni se čini da se autor malo osobno ispucao, samo što je meni to sasvim OK.

Zašto bi svi trebali poštivati religije i najrazličitije "vjerske osjećaje", kad gomila tih vjernika svojim izjavama svakodnevno ne poštuju jednu elementarnu stvar -  zdrav razum?

Svaki put kad čujem da je djevica bezgrešno začela (ili neku od takvih bezvezarija), to je vrijeđanje mojih zdravorazumskih osjećaja; imam li zbog toga pravo tražiti ispriku i promjenu tog dijela religijskog učenja?

Gledam te!
 
11 2 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Re: Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa
Visak kaže...
@Ajar
teologija nije znanost, a ostale se bave religijom kao pojavom, (kao što se medicina bavi shizofrenijom), što ne znači da od nje imaju koristi (kao što ni medicina nema od shizofrenije).

Teologija nije znanost!? E, svašta. Ne znam kakav si stručnjak u informatici ali u društvenim znanostima dosta šepaš.

Pa teologija je po definiciji znanost koja se bavi sustavnim proučavanjem Boga, vjere i vjerskih iskustava, proučavanje duhovnosti i pripadajućih praksi.

 

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.8.2015 21:46 (Thommar).
11 godina
neaktivan
offline
Re: Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa
Manzi kaže...

Svaka čast autoru... Ali, ovo pomalo izgleda kao zlouporaba položaja i ovlasti (do sada koliko toliko dobre teme, pa ajmo sad malo osobno). 

Slažem se. Članak zapravo uopće ne govori o sukobu znanosti i neke vjere već o protivljenju stanovništva da se poprilično velika betonska građevina sa pripadajućim uređajima i instrumentima izgradi na mjestu koje smatraju svetim i njima bitnim. Autor apriori to izjednačava kao borbu religijske zatucanosti protiv znanosti.

Isto tako smiješno i pogrešno bi bilo reći da su Hrvati protiv znanosti jer se npr. protive ISTRAŽIVANJU PODMORJA. Znanost je predložila istraživanje, a hrvatska javnost je protiv toga (upravo se događa!). Zašto bi npr. astronomija u tom smislu bila pošteđena mišljenja javnosti i socijalnih, okolišnih i drugih zapreka u provedbi projekata (koliko znam, astronomija ne spada u neku "nadznannost").

Autor izgleda ima općeniti problem sa javnosti koja je u ovom slučaju po njegovom mišljenju zaostala i najradije bi javnost "isključio" iz takvog i sličnih projekata. Sve bi naravno bilo puno lakše. "Primitivci" ne trebaju imati "sveto brdo" jer je to za nekog znanstvenika primitivizam i on ne može promatrati svemir sa baš te lokacije što ga ljuti.  Inače, u teoriji i praksi provedbe projekata postoje različite metode i politike koje dovode do zadovoljavajućih rješenja za različite strane (investitor, stanovništvo, javnost, dionici) ili odustanka od projekta (što je legitimni rezultat sukoba sa javnošću ili dionicima!).

Ono što je zanimljivo, sam autor u naslovu (možda svjesno, možda nesvjesno) daje pravi naglasak i smisao teksta: "Aloha protiv teleskopa" (kao građevine) a ne "Aloha protiv znanosti" Podsvjest radi, a svijest provocira kada kaže "Problem je samo što se s vremenom povećava napetost između starih vjerovanja i novih znanstvenih spoznaja.". Teleskop ovdje definitivno nije znanstvena spoznaja. Također, dalje u tekstu autor govori o sukobu monoteističkih religija i znanosti. Zar je i Vatikan protiv tog teleskopa?? Ne pročitah to. Pomiješane kruške i jabuke. Sorry.

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.8.2015 22:12 (Thommar).
15 godina
neaktivan
offline
Re: Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa
Cesc kaže...
Albert Einstein nije bio ateist kao što mnogi priznati ateisti izjavljuju. On nije prihvaćao Boga Biblije ali nije bio ni luđak. Znao je da postoji Stvoritelj.

Znao je da postoji Stvoritelj?! Odakle izvlačiš takve informacije, sa dnevno.hr ili iz Glasa Koncila? Zašto bi netko bio luđak ako ne vjeruje u Stvoritelja? Einsteinova vjera i religioznost nemaju baš nikakve veze sa Stvoriteljem "Bogom". Ljutile su ga pogrešne interpretacije.

 

Ono što ste mogli čitati o mojim "religioznim uvjerenjima" je, naravno, laž. Laž koja se sustavno ponavlja! Ja ne vjerujem u osobnog Boga, i to nikada nisam tvrdio, već sam to svima jasno stavio na znanje. Ako ima išta u meni što se može nazvati religioznim, to je onda bezgranično divljenje nad strukturom svijeta, toliko koliko nam to naša znanost može razotkriti."
"Ideja osobnog Boga mi je sasvim strana i čak izgleda naivno."
[Albert Einstein, 1954, od Alberta Einsteina: Ljudska strana, uredila Helen Dukas i Banesh Hoffman, Princeton University Press]

Vjera u boga je "djetinjasto praznovjerje", a Židovi nisu izabrani narod, napisao je Albert Einstein u pismu iz 1954. "Riječ 'bog' za mene nije ništa više od izraza i proizvoda ljudskih slabosti, a Biblija kolekcija časnih, no i dalje primitivnih legendi koje su prilično djetinjaste. Nikakva interpretacija, koliko god suptilna ona bila, ne može (me) uvjeriti u suprotno", napisao je Einstein tada u pismu filozofu Ericu Gutkindu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.8.2015 22:51 (DragonShit).
16 godina
neaktivan
offline
Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa

Prema http://www.forbes.com/sites/alexknapp/2015/06/12/understanding-the-thirty-meter-telescope-controversy/, izgleda da se, tradicionalno, radi samo o još jednom pokušaju da se preko religije dođe do novca i/ili moći. Sve se smije graditi ma gdje, samo ako im daju milijune dolara.

 

Moj PC  
4 0 hvala 2
15 godina
offline
Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa

Prijedlog: Približiti lokalce teleskopima, pokazati im slike koje prave, uvesti ih da gledaju nebo s povećanjem. Osjećati će se zahvalnima, ta "čudovišta" od teleskopa postati će im prijatelji, još će nadopuniti religiju da uključi teleskope kao svete objekte na svetom mjestu ;)

Religija i znanost su posve različiti pojmovi i nije mi baš primjereno govoriti o nadopunjavanju jer nemaju puno dodirnih točaka. Kao da pitaš za mišljenje da li se dobro nadopunjuju povijest češkog jezika i diferencijalne jednadžbe?

Priznajem, dođe čovjek u napast usporediti ih jer spominju neke zajedničke objekte, poput Sunca, Zemlje, vremena. Međutim, bit religije nije točno fizikalno opisati svijet, nego čovjekov duh, i usmjeriti ga na altruizam, ljubav prema drugim ljudima.

 

Ljude je lako usmjeriti jedne protiv drugih, naći neku razliku da se podijele (recimo, oni s dugim nosom protiv onih s kraćim nosom, ili tamnoputi protiv svjetloputih, ili oni s X nogama protiv onih s O nogama, črnomerec protiv trešnjevke, neboder protiv zgrade do..., bilo što), pa da se sami međusobno pobiju. Tako oslabljene, lako ih je osvojiti i uzeti im sve što imaju. To se prakticira u povijesti ali i danas. Svaki put upali. To bi se trebalo učiti u školi kao predmet. Manipulacija narodom. Najkorisniji predmet, jer onaj tko to zna neće se dati manipulirati u rat i ubijanje drugih radi kojekakvih ciljeva. I to je znanost, znanost o čovjeku.

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.8.2015 0:49 (Keso).
 
4 0 hvala 0
16 godina
offline
Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa

Osobno mislim da je autor dao sasvim jasnu poruku u tekstu, odnosno , postavio vrlo konkretno pitanje. Smije li neka lokalna zajednica iz neracionalnih razloga utjecati i sprečavati projekte koji su od globalne važnosti ? U ovom slučaju se radi o "vjerskoj" problematici, no princip se može ugraditi u bilo koji drugi problem. Iz zadnjeg posta vidim kako se očito ne radi o vjerskom problemu, već problemu novaca, odnosno pitanju "what have you done for me lately?".

 

P.S. Ako se već javno pozivamo na poznate ličnosti i njihove stavove koji su nekada izrečeni, moramo dopustiti i autoru članka da kroz tekst prožme svoj osobni štih.

Naravno, neće to svakome odgovarati, ali zato imamo slobodu čitanja a i izričaja, a pogotovo najljepši dar od Interneta, mogućnost da cijeli svijet diskutira o ovom članku iz stolice. I to je super.

Have you tried turning it off and on again ? Are you sure it is plugged in ?
 
1 0 hvala 0
9 godina
protjeran
offline
Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa

Mozda je tekst previse radikalan za nasu malu ucmalu zemlju, religija je ovdje vise stvar dokazivanja nego duhovnosti. Ima u Hr mozda 10% vjernika, ostali samo sljede sto im se kaze. To je vise kultorloski obrambeni mehanizam ostao iz doba Turaka i dalje. Bez da vrijedjam "osjecaje" vjernika oni polazu nadu/vjeru u nesto sto nikada nece vidjeti ili iskusti, to naravno nije minus vec se zove kusnja vjere.

 

Da ne duzim, i moderna znanost je dosta slicna religiji gdje ima svoje nepobitne dogme koje sluze visim interesima. U svakom slucaju pravda za teleskope.

Moj PC  
1 2 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa
Thommar kaže...
Visak kaže...
@Ajar
teologija nije znanost, a ostale se bave religijom kao pojavom, (kao što se medicina bavi shizofrenijom), što ne znači da od nje imaju koristi (kao što ni medicina nema od shizofrenije).

Teologija nije znanost!? E, svašta. Ne znam kakav si stručnjak u informatici ali u društvenim znanostima dosta šepaš.

Pa teologija je po definiciji znanost koja se bavi sustavnim proučavanjem Boga, vjere i vjerskih iskustava, proučavanje duhovnosti i pripadajućih praksi.

 

 Čini se da tebi nije jasan pojam znanosti. Znanost se temelji na razumu, logici, kritičkom razmišljanju i stalnom preispitivanju usvojenih 'istina'. Teologija polazi od zadane religijske 'istine' (ma koliko se ona kosila sa stvarnim znanstvenim spoznajama i zdravim razumom) i bez mogućnosti da ju preispituje izmišlja načine da ju opravda i 'objasni'. Potpuno suprotan pristup.

 

To što se neka djelatnost bavi proučavanjem nečega ne čini ju automatski znanošću, samo ako koristi znanstvenu metodu može se takvom smatrati, a teologija to ne zadovoljava.

 

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
9 godina
protjeran
offline
Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa

Jel mozemo dalje, djeca se svadjaju oko ovakvih ispraznih tematika, bar imajte malo inteligencije i maknite se od ovakvih "divnih" rasprava o tome tko je u pravu pliz.

Moj PC  
2 2 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Re: Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa
Thommar kaže...

Teologija nije znanost!? E, svašta. Ne znam kakav si stručnjak u informatici ali u društvenim znanostima dosta šepaš.

Pa teologija je po definiciji znanost koja se bavi sustavnim proučavanjem Boga, vjere i vjerskih iskustava, proučavanje duhovnosti i pripadajućih praksi.

Možda teologija kao znanost postoji, ali onda u Hrvatskoj (a vjerojatno i u čitavoj regiji) ne postoji teološki fakultet. Teologija kao znanost koja bi na kritički način izučavala religije i njihov utjecaj u društvu jest društvena znanost, ali onda se fakultet koji izučava dogme (nadam se da znaš što je dogma) jedne religije bez priznavanja negativnih učinaka na društvo ne može nazvati teološkim.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
16 godina
neaktivan
offline
Re: Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa
Thommar kaže...
Visak kaže...
@Ajar
teologija nije znanost, a ostale se bave religijom kao pojavom, (kao što se medicina bavi shizofrenijom), što ne znači da od nje imaju koristi (kao što ni medicina nema od shizofrenije).

Teologija nije znanost!? E, svašta. Ne znam kakav si stručnjak u informatici ali u društvenim znanostima dosta šepaš.

Pa teologija je po definiciji znanost koja se bavi sustavnim proučavanjem Boga, vjere i vjerskih iskustava, proučavanje duhovnosti i pripadajućih praksi.

 

 U teologiji se ne koriste znanstvene metode istraživanja/dokazivanja nečega/ičega pa stoga nije znanost. To što ima sufiks logija je bitno kao i recimo kod astrologije koja se bavi sustavnim pručavanjem položaja planeta i njihovih utjecaja na sudbinu čovjeka prilikom njihovog rođenjai pripadajućih praksi. Ili recimo unikornologija koja se bavi proučavanjem ponašanja i života jednoroga itd.

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.8.2015 7:42 (BlackDog22).
16 godina
neaktivan
offline
Re: Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa
Thommar kaže...
Manzi kaže...

Svaka čast autoru... Ali, ovo pomalo izgleda kao zlouporaba položaja i ovlasti (do sada koliko toliko dobre teme, pa ajmo sad malo osobno). 

Slažem se. Članak zapravo uopće ne govori o sukobu znanosti i neke vjere već o protivljenju stanovništva da se poprilično velika betonska građevina sa pripadajućim uređajima i instrumentima izgradi na mjestu koje smatraju svetim i njima bitnim. Autor apriori to izjednačava kao borbu religijske zatucanosti protiv znanosti.

Isto tako smiješno i pogrešno bi bilo reći da su Hrvati protiv znanosti jer se npr. protive ISTRAŽIVANJU PODMORJA. Znanost je predložila istraživanje, a hrvatska javnost je protiv toga (upravo se događa!). Zašto bi npr. astronomija u tom smislu bila pošteđena mišljenja javnosti i socijalnih, okolišnih i drugih zapreka u provedbi projekata (koliko znam, astronomija ne spada u neku "nadznannost").

Autor izgleda ima općeniti problem sa javnosti koja je u ovom slučaju po njegovom mišljenju zaostala i najradije bi javnost "isključio" iz takvog i sličnih projekata. Sve bi naravno bilo puno lakše. "Primitivci" ne trebaju imati "sveto brdo" jer je to za nekog znanstvenika primitivizam i on ne može promatrati svemir sa baš te lokacije što ga ljuti.  Inače, u teoriji i praksi provedbe projekata postoje različite metode i politike koje dovode do zadovoljavajućih rješenja za različite strane (investitor, stanovništvo, javnost, dionici) ili odustanka od projekta (što je legitimni rezultat sukoba sa javnošću ili dionicima!).

Ono što je zanimljivo, sam autor u naslovu (možda svjesno, možda nesvjesno) daje pravi naglasak i smisao teksta: "Aloha protiv teleskopa" (kao građevine) a ne "Aloha protiv znanosti" Podsvjest radi, a svijest provocira kada kaže "Problem je samo što se s vremenom povećava napetost između starih vjerovanja i novih znanstvenih spoznaja.". Teleskop ovdje definitivno nije znanstvena spoznaja. Također, dalje u tekstu autor govori o sukobu monoteističkih religija i znanosti. Zar je i Vatikan protiv tog teleskopa?? Ne pročitah to. Pomiješane kruške i jabuke. Sorry.

 Pa javnost je zaostala, primitivna, neobrazovana i neinteligentna. 85% populacije ima IQ 110 i manje sa završenom srednjom školom i to sumnjivog uspjeha. Tako da u potpunosti razumijem onih 2% populacije koji grade ovakve teleskope kad se moraju objašnjavat ovih 13% nadprosječno inteligentnih i obrazovanih, a kad ih počnu maltretirat i ovi iz onih 85% (od kojih je dosta njih i s doljnjeg djela spektra te ljestvice) vjerujem da stvarno počnu osječati fizičke simptome mučnine i proljeva. 

 

 

14 godina
offline
Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa

za autora teksta:

 

ispravak netočnog navoda...

 

Bok kao pozdrav nema veze s Bogom, kao što ima oproštajni pozdrav Zbogom (idi s Bogom, u božjoj milosti itd..)

 

Bok je iskrivljeno od Bogen, tj Mein Bogen - bumo rekli - moj naklon, milostiva...

 

jer kad se Hrvat ušupčuje Švabi, on mu izmasakrira jezik...

 

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
9 1 hvala 0
15 godina
offline
Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa

Mislim da je pravi problem u interpretaciji religije. Dok su ljudi na samim počecima imali iskustva iz "prve ruke" radio se fanatizam koji se kasnije prepisivao. Nakon što se prepiše i netko koji nije bio svjedok izvornog propovjednika krenu tumačenja. Ta tumačenja su bila dozvoljena rijetkima na početku (vračevima, svećenicima itd.), a sada svima. Dok je prije 200 godina, netko na Havajima mogao biti vrhovni svećenik i zapovijediti gradnju 100m visoke piramide na vrhu planine (da bi on bio bliže "Bogu"), pritom masakrirajući lokalce da mu to priskrbe, danas netko to tumači da se planina ne smije dirati po ni koju cijenu. 

Hoću reći da tumačenja koja vidimo danas su ipak u suštini individualne interpretacije religijskih vođa, a ne "Bog". Ja se ne sjećam da je Bog govorio o LGBT-u, pobačaju, vjeronauku u školi itd. Zato što toga nije bilo prije 2000 godina to ne znači da bi bio protiv. Vjernici slušaju svoje vođe i indoktriniraju to u svoje vjerovanja iako bi možda njihov Bog rekao da natjerati silovanu djevojčicu od 11 godina da rodi ipak nije OK. 

Jedina razlika s znanošću je što znanost potiče da preispitaš svog učitelja. Da preispitaš njegove teorije. Da ispitaš ono što on nije primjetio. Dok to ne dokažeš, vjeruješ u to što ti kažu. Npr. teoriji struna (ajmo svi u glas - "All hail string theory"). 16 godina te pripremaju da ih zapravo opovrgneš/potvrdiš. Kod religije je par godina vjeronauka i nema lijevo-desno. Samo ravno (Matija Gubec viri iz mene) i slušaj Bozanića. E sad, kad lupiš u zid, možeš se "predati" i reći to je djelo Stvoritelja pa gotovo sigurno biti ismijan za 50, 100 ili 200 godina kad netko to normalno dokaže da je u skladu s zakonima prirode ili se trudiš.

Ja vjerujem u Boga kao entitet koji mi "može" dati Eurojackpot. To je moj zid koji mi nitko ne može srušiti dok mi se ne pruži mogućnost besmrtnosti. Onda ću ga jednom strefiti, zar ne?! Ima ljudi koji će prionuti i raditi na besmrtnosti, a ima onih koji će pak iz nekog dijela (npr) Biblije protumačiti da je to protiv vjere, jer hej Isus nije predvidio besmrtnost za osobe izvan raja ili čega već. 

E sad, slažem se i sa komentarima iznad da je sve pitanje novca. Iz svemira bi bio nemjerljivo bolji i kvalitetniji pogled, no nema love u tome za sad. 

In vino veritas
Moj PC  
2 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice