Google svima omogućio registraciju .dev domene

poruka: 7
|
čitano: 3.235
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Google svima omogućio registraciju .dev domene".
6 godina
protjeran
offline
Google svima omogućio registraciju .dev domene

Opet jezična lekcija. Domena može biti samo vrhovna, a nikako vršna jer je značenje tih pridjeva različito.

idgaf i jagla sujem za peru kladarca
 
2 8 hvala 1
15 godina
neaktivan
offline
Re: Google svima omogućio registraciju .dev domene

Ali, domena je čitav lanac zajedno, a taj vršni dio se u praksi koristi samo kao vršni dio konkretnih, dužih domena. Kao što i taj rječnik spominje vršne grane i zaperke:

 

vršni = koji pripada vrhu čega, koji čini vrh [vršne grane stabla; vršni zaperci]; koji je od vrha, u vrhu, koji čini vrh, vršak ili vršiku ili je njen dio

vrhovni = koji je na vrhu hijerarhije, najviši po rangu, glavni, prvi

 

6 godina
protjeran
offline
Re: Google svima omogućio registraciju .dev domene

Moram priznati da ne razumijem tvoje objašnjenje. Vjerojatno misliš da su mrežna domena i adresa (engleska kratica URL) istoznačni pojmovi, ali to nije točno. Domena je dvoslovna, troslovna ili višeslovna oznaka koja stoji na kraju internetske adrese. Svaka država upravlja svojom nacionalnom domenom, a postoje i domene koje nisu povezane ni s jednom državom, nego obično označuju djelatnost. Sve navedene domene pripadaju takozvanim vrhovnim domenama - engleski top-level domain - jer se hijerarhijski nalaze na vrhu DNS-ova ustrojstva. Usporedi druge sintagme koje sadržavaju pridjev vrhovni u značenju 'na vrhu hijerarhije': vrhovni zapovjednik, vrhovni vođa, vrhovni svećenik (papa), vrhovni sud (npr. Vrhovni sud Republike Hrvatske) itd. Svima je - pojedincima ili institucijama - zajedničko da su na vrhu određene hijerarhije i drugi su im podređeni. Pridjev vršni ima drukčije značenje pa se rabi u izrazima vršno opterećenje, što znači 'najveća vrijednost snage predane potrošaču u određenome vremenu' (engl. peak load), vršna cista ('cista oko vrha zubnoga korijena'), vršno odbijanje i sl. Uglavnom, uvijek postoji poveznica s vrhom u doslovnome smislu: vrh prstiju, korijena zuba ili nešto slično. Stoga, s obzirom na sve što sam napisala, nema nikakva smisla i dalje rabiti spoj riječi vršna domena jer se radi samo o lošemu prijevodu engleskoga izraza top-level domain nekoga nepismenog tukca koji nije znao značenjsku razliku između pridjeva vrhovnivršni. (Više o problematici tvorbenih nastavaka –ni–ovni može se pročitati u ovome radu na 21. stranici.)

idgaf i jagla sujem za peru kladarca
8 godina
offline
Google svima omogućio registraciju .dev domene

Ja imam ideju da google otvori novu domenu

šup (naravno s Hrvatskim slovom š) iz razloga jer bi bilo praktičnije)


Služilo bi tome da sve saborske zastupnike možemo imati na jednom mjestu, jer šup je zapravo skraćeno od šupak.

 

 

 
4 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Re: Google svima omogućio registraciju .dev domene
Mary Sue kaže...

Moram priznati da ne razumijem tvoje objašnjenje. Vjerojatno misliš da su mrežna domena i adresa (engleska kratica URL) istoznačni pojmovi, ali to nije točno. Domena je dvoslovna, troslovna ili višeslovna oznaka koja stoji na kraju internetske adrese.

Nije baš tako. Tehnički, u adresi "www.bug.hr/forum" domena je "www.bug.hr", ali domene su inače i "bug.hr" i "hr".

 

I stvarno mislim da ne mogu jezikoslovci definirati što su domene, adrese i URL-ovi, uz dužno poštovanje, kad su to tehnički pojmovi. U redu za ovo filozofiranje oko vršni/vrhovni, ali ako će se mijenjati značenje domena, adresa i URL-ova, morat će biti tehnički razlog, žao mi je...

15 godina
odjavljen
offline
Re: Google svima omogućio registraciju .dev domene
Mary Sue kaže...

Moram priznati da ne razumijem tvoje objašnjenje. Vjerojatno misliš da su mrežna domena i adresa (engleska kratica URL) istoznačni pojmovi, ali to nije točno. Domena je dvoslovna, troslovna ili višeslovna oznaka koja stoji na kraju internetske adrese. Svaka država upravlja svojom nacionalnom domenom, a postoje i domene koje nisu povezane ni s jednom državom, nego obično označuju djelatnost.

Domena u naravi jest adresa jer se radi o strukturiranom jedinstvenom tekstualnom identifikatoru.

 

Domena Bug-ovih stranica je "www.bug.hr", a ne samo "hr", kako bi ispalo iz tvoje definicije. Domene su strukturirane s desna na lijevo:

- root (korijenska) bezimena domena

- TLD (top level domene) koje mogu biti ccTLD (country code) ili gTLD (generic) - to su one za koje pričamo da li su vrhovne ili vršne

- druga, treća itd razina, ograničenje je isključivo limitirano maksimalnom duljinom ukupne domene

 

Dakle, "hr" je domena, "bug.hr" je domena i "www.bug.hr" je domena, međutim, kad pričamo o bug forumu domena je "www.bug.hr", a ne "hr". Domena "www.bug.hr" pripada nacionalnoj top level domeni "hr".

 

Da se priča još malo zakomplicira, imamo i hostname - to je domena kojoj je pridružena IP adresa. "www.bug.hr" je ujedno i hostname, dok "hr", iako u teoriji može biti.

 

Web adresa je kolokvijalni naziv za URL, međutim, to tehnički nije točno. URL definira lokaciju resursa i način dohvaćanja istog, te nije ograničena samo na web. URL "https://www.bug.hr/" je lokacija web resursa, samim time je i ispravno koristiti naziv web adresa, a sadrži:

- "https" - protokol

- "www.bug.hr" - hostname (koji je ujedno i domena)

- "/" lokacija resursa

 

S druge strane, URL "ftp://www.bug.hr/" je ispravan url, međutim nije web adresa jer ftp protokol nije dio world wide weba.

 

Dakle, web adresa, odnosno, adresa u kontekstu weba jest URL, ali nije svaki URL ujedno i web adresa. Međutim, adresa u kontekstu interneta općenito nije isto što i web adresa niti je jednoznačno određeno. Općenito, i IP adresa je adresa i hostname je adresa i domena je adresa.

 

Vrhovna domena nije ispravan naziv - ako bi ijedna domena mogla biti nazvana vrhovnom, to je ona bezimena, korijenska domena koja se zapravo nalazi hijerarhijski na vrhu DNS-ova ustroja, dok su top level domene pod njom. Ne postoji vrhovniji zapovjednik koji zapovijeda vrhovnim zapovjednicima.

 

Ono što piše Mila kura si planina donekle ima smisla - u domeni "www.bug.hr" se ccTLD domena nalazi na vrhu, poput vršne ciste koja se nalazi na vrhu korijena, međutim, nisam siguran da li je primjenjivo jer, iako se nalazi na vrhu, ona je ujedno i sastavni dio domene. I dalje je, uzevši u obzir način pisanja i tehničku stranu priče, prikladniji naziv od vrhovne domene jer bi onda imali vrhovnu i vrhovniju.

 

Pitanje: bi li završni nastavak nekog stupa nazvala vršni ili vrhovni?

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.3.2019 12:25 (MrBlc).
8 godina
offline
Google svima omogućio registraciju .dev domene

Tld bi bila privrhovna domena, jer je pri vrhu hijerarhije, odmah ispod vrhovne bezimenske domene.

Možda bi se mogla nazvati i vrhubliznom domenom.

 
1 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice