Prologue by elCid

poruka: 6
|
čitano: 8.441
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
odjavljen
offline
Prologue by elCid

Pozdrav;

 

   Proteklih nekoliko mjeseci glavom mi se mota jedna ogromna ideja. Zapravo više njih koje se polako poput malih komadića slažu u jedan veliki mozaik. Jedan dio tog mozaika činit će ovaj projekt. Ruku na srce, projekt je još velikim dijelom na papiru ali siguran sam da je najteži dio - planiranje, završio. Rado bi vam objasnio kako će projekt na kraju ove odiseje izgledati i kako ću ga realizirati, ali na to pitanje neznam odgovor. Slobodno pitajte bilo kojeg majstora, stolara, arhitekta i odgovorit će vam da se takvi "sitni" detalji rješavaju u  hodu.

 

   Da ne duljim sa uvodom predstavljam vam; projekt - "Prologue" by elCid.

 

   Prije više godina kupio sam logitechov 2.1 sistem S220(slika 1.0). Naravno u početku sam bio zadovoljan jer praktički nisam imao ništa sa čime bi mogao usporediti zvučnike. Kako sam počeo ozbiljnije kemijati sa elektronikom i rastavljati svako pojačalo koje mi je plao pod ruku, shvatio sam da zvučnici i nisu baš onakvi za kakve ih predstavljaju po recenzijama. Nemojte me krivo shvatiti usporedno sa drugim zvučnicima na tržištu S220 iako stari u prilično odlični ali objektivno zajedno sa ostalim pc zvučnicima posustaju u sljedećem:

 

   Problem nazivne snage: Svi zvučnici na tržištu se reklamiraju da isporučuju neku snagu. Recimo 10, 20, 30 wata. Problem je što ne navedu kakva je to snaga. Može biti efektivna, vršna, u nekim slučajevima zbroj snaga koje može isporučiti svaki zvučnik u sistemu. Da stvar bude još više ironična zna se stavljati zbroj svih vršnih snaga u sistemu, odnosno tako dobite da neki zvučnik za laptop, mobitel veličine jajeta može isporučiti 100W(ebay).

 

   Dakle, S220 - koliko se sjećam baratalo se nekom brojkom od 30W. Kako se došlo do te brojke ne želim razmišljati. Na slici 1.8 se vidi transformator koj napaja zvučnike(pojačalo). Jednostavnim P=U*I dobije se snaga od 19.2Wata. Na slici 1.6 vidi se pojačalo, odnosno dva čipa. Logično je za zaključiti da svaki čip ima dva kanala od čega jedan čip napaja dva satelita, a kanali drugog čipa spojeni su u mosnom načinu rada. Ako se ulazna snaga podijeli sa 2, svaki čip dobiva 9.6W što bi uz korisnost od 100% značilo da sub i dva satelita zajedno daju 9.6W svaki. To naravno nije istina pošto sam velikodušan reći ću da je korisnost 70% - što da je rezultat od 6.7W. To bi ujedno značilo da pojačalo radi duboku u B klasi te bi izobličenje na toj snazi bili značajno. Naravno moga sam pretpostaviti da pojačalo radi u AB klasi što bi smanjilo izobličenje i korisnost, odnosno dalo manju snagu. 

 

   Regulacija boje tona: Dobra stvar kod S220 je što se može potenciometrom označenim sa "bass" određivati boja tona, odnosno donja granična frekvencija. Na slici 1.7 iza keramičkog kondenzatora od 100nF(oznaka 104) vidi se operacijsko pojačalo što znači da je kontrola aktivna. Što je ajde mali plus jer je većina sistema korisisti jeftiniju pasivnu kontrolu. Ovo mi baš i nije kritično jer svu kontrolu više volim raditi softverski ali evo priznajem; koristan dodatak. :D

 

  Kvaliteta zvučnika: Neznam jel mogu više izdržati: Sateliti su smeće! Prvo sami drajveri su loši, malih su dimenzija što daje mali volumen zvučničke kutije i da napravljeni su od plastike. Kod sub-a je bolja situacija. Za početak kutija je napravljena od drveta, iverice. iverica nije baš neki idealno drvo za kutije ali sigurno je bolja od plastike. Sam drajve i nije baš nešto ali služi svojoj svrsi, dimenzje su mu 11.5cm ili 4". Drajver nema nikakve oznake osim nekih random brojeva tako da nemogu sa odrediti njegovu nazivnu snagu, ali mogu ju od oka procijeniti na 20WRMS-a.

 

   Evo to bi ukratko bilo to, u drogom postu planiram napisati prve ideje i planove kako će projekt izgledati.

 

Slika 1.0 Slika 1.0
Slika 1.1 Slika 1.1
Slika 1.2 Slika 1.2
Slika 1.3 Slika 1.3
Slika 1.4 Slika 1.4
Slika 1.5 Slika 1.5
Slika 1.6 Slika 1.6
Slika 1.7 Slika 1.7
Slika 1.8 Slika 1.8
elCid
 
7 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
offline
Prologue by elCid

Update 1.0;

 

   Dakle za početak sam zamijenio satelite sa zvučnicima od linije koji su nepomično skupljali prašinu u podrumu. Možda ovi zvučnici sada izgledaju preveliko u odnosu na sub ali za početak će poslužiti, odnosno dok ne odlučim dali ću raditi vlastite kutije. Samo da napomenem su ovi zvučnici drastično popravili zvučnu sliku u odnosu na stare satelite. drugi korak je izbaciti transformator i pojačalo iz same kutije, odnosno napraviti vlastiti pojačalo i montirati ga u vanjskom kućištu.

 

   Upravo ovo zadnje će biti glavni dio projekta. Pojačalo....hmm...ovo možda zvuči jednostavno ali nikako nije. Neznam koliko sam noći potrošio čitajući razne knjige, članke i forumske postove o istima. Ukratko; najviše su me zainteresirala pojačala u klsama rada AB,B,H i D. Tako sam odlučio napraviti par prototipa da ih mogu testirati i odrediti koji najbolje odgovara mojim potrebama.

 

  Prototip 1. - Tranzistorsko pojačalo u AB klasi: Prvi prototip je klasični primjer pojačala iz sredine-kraja 70-ih. Pobudni stupanj u A klasi, izlazni u B klasi te diferencijsko pojačalo koje uspoređuje signal sa ulaza i izlaza te tako otklanja smetnje nastale na signalu pri prolasku kod pojačalo. Pojačalo je konstruirano da daje 60W ali pošto meni nije potrebna tolika snaga pa sam promjenom komponenti dobio 20W, dodatno tome sam izbacio RC mrežu sa izlaza te tranzistor za preciznije ugađanje struje mirovanja. sve to kako bi pojednostanvio sklop. Naravno unio sam neka poboljšanja. Promijenio sam otpornik od 560Ω, pararelno spoje sa bazom i emiterom pobudnog tr. sa trimerom od 1KΩ kako bi mogao podesiti napon na izlazu pojačala kada ne pojačava signal te sam dodao osigurače i jedan kondenzator između plus i minus grane napajanja jer sam imo problema sa istitravanjem.

 

  Ovaj prototip se pokazao solidno uspješnim(ugl. znate na što mislim reći), ali nisam baš pretjerano siguran želim li ga baš koristiti. Zapravo bi trebao prije testirati ostale prototipe da mogu donositi sud. Teorijski gledano na papiru ovo bi trebao biti najkvalitetniji prototip što se tiče zvuka, ali problem je u potrošnji odnosno korisnosti jer nemam na raspolaganju baš veliki izbor "recikliranih" transformatora.

Električna shema Električna shema
Prototip - donja strana Prototip - donja strana
Privremena zvučnička kutija Privremena zvučnička kutija
Neke random oznake Neke random oznake
elCid
 
7 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
offline
Prologue by elCid

Update 1.1;

 

   U nastavku sam priložio par slika obavljenih mjerenja. Nemojte mislit da je ovo važno, ove slike i oscilograme nitko nezna protumačiti, čak ni oni koji projektiraju pojačala. Prektički ako vidite da na nekom audio forumu ili bilo kojem drugom netko stavlja ovakve slike, stavljaja ih samo zato da se pravi važan :D

 

   Ovo bi trebalo biti dosta za sada svakako ću što prije postaviti idući update. Nikako ne želim žuriti jer mi je bitnija kvaliteta sadržaja od količine. Ovih par update će kao što vidite biti malo "dosadniji" ali kasnije se kreće sa pravim moddanjem.  

 

Uglavnom, pozdrav {#}

elCid

Impulsni odziv pojačala 20W-20Khz Impulsni odziv pojačala 20W-20Khz
Impulsni odziv pojačala 20W-f=fdonja granična Impulsni odziv pojačala 20W-f=fdonja granična
Spek. prikaz izlaznog signala - Dig. osciloskop Spek. prikaz izlaznog signala - Dig. osciloskop
Spek. prikaz izlaznog signala - Dig. osciloskop Spek. prikaz izlaznog signala - Dig. osciloskop
Spek. prikaz izlaznog signala - Dig. osciloskop Spek. prikaz izlaznog signala - Dig. osciloskop
Spek. prikaz izlaznog signala - Dig. osciloskop Spek. prikaz izlaznog signala - Dig. osciloskop
Spek. prikaz izlaznog signala - Dig. osciloskop Spek. prikaz izlaznog signala - Dig. osciloskop
Amplitudan karakteristika - mjerena toču po točku Amplitudan karakteristika - mjerena toču po točku
elCid
 
6 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
offline
Prologue by elCid

Update 2.1;

 

Proteklih dana nisam imal baš vremena ali unatoč tome uspio sam nešto napraviti. Malo sam eksperimentirao TDA7377 čipom kao pojačalom za zvučnike i operacijskim pojačalima koje mislim koristiti u pojačalu za slušalice. Plan bi bio staviti pojačalo za zvučnike i slušalice u jedno kućište koje će se nalaziti na stolu kraj računala, te jednim prekidačem prebacivati između njih. Što se tiće tiskanih pločica, sve je proradilo iz prve(da i ja sam bio iznenađen :D) i super radi. Još bi trebao samo izmjeriti koliku mogu dobiti max. snagu na izlazu.

 

Pozdrav{#}

Usporedba Usporedba
Tiskani vodovi Tiskani vodovi
Lemovi Lemovi
Pojačalo za slušalice - eksp. pločica Pojačalo za slušalice - eksp. pločica
Montažna shema Montažna shema
Električna shema Električna shema
elCid
 
6 0 hvala 0
12 godina
offline
Prologue by elCid

elCid, sa užitkom pratim tvoje projekte.

Svaka čast! {#} 

Watercooled CPU. Bubni PP, ako te nešto zanima :) Sponsored by Noiseblocker.
Moj PC  
2 0 hvala 1
12 godina
odjavljen
offline
Prologue by elCid

Pozdrav dombak hvala na odgovoru. Drago mi je da ti se sviđa.{#}

 

Evo proteklih tjedan dana sam bio prilično zaposlen i nisam baš imao vremena za postanje kakvog updatea. Sa pozitivne strane uspio sam napraviti dobar komad planiranoga tako da mogu staviti par slika danas i još par slike krajem vikenda, kada dovršim neke sitnice.

 

Prvo sam se vratio nazad dizanjiranju, malo sam uredio prijašnje pločice(dodao neke komponente i uredio vodove). Zatim sam pločice izjetkao. Za razliku od pločica prije ove sam zaštitio lotlakom tako da vodove nebi oksidirali(zato se i vidi kako malo sjaje) i naravno zalemio gore komponente. Na slikama vidite pojačalo za slušalice, pojačalo za L i R kanal i za sub. Potenciometru na slici skratio sam osovinu te ga još moram malo pobrusiti da ga mogu monirati u kućište. Prednja ploča kućište je debljine 3mm a pot ima davoj do negdje 2mm, ali ako pobrusim jedan mali dio mogu ga bez problema ugurati kroz prednju ploču. Dakle slike;

 

 

Za ovu verziju koristio sam kvalitetnije pločice Za ovu verziju koristio sam kvalitetnije pločice
Pojačala Pojačala
Orginalno osovina je bila 30mm Orginalno osovina je bila 30mm
elCid
 
7 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice