Monitor "proradi" tek nakon opetovanog paljenja

poruka: 4
|
čitano: 3.777
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
offline
Monitor "proradi" tek nakon opetovanog paljenja

 

Dakle problem je slijedeći, nakon paljenja monitora, signalna lampica na monitoru regularno zasvijetli ali cijeli desktop se ukaže samo na tren/djelić sekunde, a potom sve zacrni.

Monitor se ne ponaša doslovno kao da je kompjuter izgašen jer signalna lampica ne ode "na žuto" kao u tom slučaju, nego je zelena cijelo vrijeme.

 

Par puta onda pristisnem tipku za paljenje/gašenje monitora i nakon 5-6 takvih pokušaja, monitor "proradi".

Ista stvar se događa kada ostavim kompjuter neko vrijeme, nakon što se upali screen saver, monitor dakle zacrni, opet ga se treba pokrenuti na taj način paljenjem/gašenjem.

 

Zadnjih par dana. Eto, molio bih savjet/poruku o čemu se radi...znači li da je odsvirao svoje ili kvar nije ozbiljniji? Šta može biti, čisto prije nego ga nosim negdje.

flat monitor je...

 

hvala

 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Monitor "proradi" tek nakon opetovanog paljenj

U pitanju je backlight tj pozadinsko osvjetljenje display-a. Slika je i dalje prisutna na monitoru samo nije vidljiva jer neonke zaduzene za pozadinsko osvjetljenje nisu aktivne. Da li je kvar veci ili manji nije moguce procijeniti putem foruma jer su za pozadinsko osvjetljenje display-a zaduzene mnoge komponente i bez obzira koja od njih zakazala monitor se isto ponasa. Moze biti da su samo probijeni kondenzatori za peglanje napona i u tom slucaju bi popravak bio relativno jeftin ali isto je tako moguce da je inverter pri kraju te u tom slucaju ne bi bilo isplativo popravljati monitor. U svakom slucaju odnesi monitor na servis pa pogledaj da li ti se isplati rjesavati problem ili ne.

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.9.2012 16:22 (warezb).
12 godina
offline
Monitor "proradi" tek nakon opetovanog paljenja

Slično i kod mene. Nakon što se komp ne koristi monitor se "zagasi". E sad, pritiskom na tipku (razmaknicu koristim) monitor se nekad aktivira a nekad ne pa ga moram ugasiti i ponovo upaliti.

Star je 3 i pol mjeseca i tako je od prvog dana. Model AOC i2353fh. Spojen je HDMI-HDMI.

Stari CRT je bio spojen VGA-VGA i nikad nije bilo problema...

Da nosim na reklamaciju?

Nisam ja ništa prčk'o.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Monitor se pali i gasi čak

Monitor mi se počeo nekontrolirano paliti i gasiti tokom rada - čak i kad je kompjutor isključen monitor se sam od sebe odjednom uključi (pozeleni kontrolna lampica). Također mi tokom rada ulijeću nekakva upozorenja, npr. - ODS controlls are locked ...  što je to? {#}

 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice