DNS server

poruka: 7
|
čitano: 3.366
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
offline
DNS server

Pozdrav ovako imam snimac od kamera hik vision i imam da mogu gledat preko mobitela kamere sve to i sad me zanima jel ja mogu korisiit svoj dns server ili kako vec ide to 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: DNS server

-ne. (tj očigledno ne razumiješ što je dns server.. btw imaš hosts ...).

-želiš pristup video serveru, portu, uređaju.. pomiješaju ti se termini kao dyndns.. tj vanjska ip-adresa. Možeš ako imaš odgovarajuću opremu i znanje, tj podesiš-radi kao sve na mreži/internetu. Kako? RTFM.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
offline
DNS server

jel mogu sam sebi hostat server ikako ako je to moguce? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
offline
DNS server

Zasto?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: DNS server

-sve je soft, sve se može.. ali to nije ono što želiš tj misliš ...

-dns je 'samo' prevođenje imena u ip-adresu.. imati server je besmisleno, vjerojatno želiš koristiti wan-port vanjski ip za pristup i tad imaš dvije situacije-mogućnosti, plaćati operateru fixni ip ili koristit neki od servisa kao dyndns, noip it.. koji privremeni vanjski ip asociraju s nazivom i koristiš ga kao da imaš fixni..  a sve što ti treba je zapravo ip, adresa tj sve je to mreža i kao kod poziva telefonom, moraš znati broj koji želiš nazvati-dobiti liniju.. da bi se spojio od nekud na svoju opremu kao video kameru, moraš znati taj vanjski ip, koji je promjenjiv-privremen ili fixni ako plaćaš.. a naziv je samo naziv, npr ovaj forum bug.hr domena, pingaj bug.hr i vidjet ćeš ip adresu.. probaj u adresbar utipkati www.bug.hr, probaj umjesto bug natipkati ip.. isto je tj ip je ono što je stvarna adresa a naziv je u adresaru i samo taj naziv ti resolva dns tj traži po nazivu ip kao što u tel.imeniku tražiš broj osobe.. beskorisno za tebe, tj tvoju mrežu ili pristup, jer svoj ip znaš ili trebaš fix ili dyndns.. npr svaki put kad se prijaviš na bug forum, prikazana je tvoja prethodna ip adresa.. desno, provjeri, to je tvoja trenutna vanjska ip (odnosno, na bugu ti prikazuju prethodnu).

-možeš npr na whatismyip provjeriti trnutnu svoju ip ili u postavkama modema (ovisno o modelu-softwareu..), to je tvoja privremena vanjska ip i preko te ip možeš se spajati s interneta na intranet-lan tj na video server ili bilo koji server u mreži (print, file-share, media, wlan.. itd.. jer sve se to nazivaju serveri..).

 

edit: ili ako stvarno želiš 'svoj' dns .. imaš npr hosts, vidi svoju ip na računalu, unesi taj ip i u nastavku napiši neki željeni naziv npr net-pc1 .. i probaj npr ingati svoj ip zatim pingaj taj naziv.. isto je. Svako računalo koje koristi taj hosts bi u lanu radilo jednako, server os npr linux ili winserver ima odgovarajuće servise, možeš na njemu imati definirana imena-nazive bilo kojih lan ip adresa.. i koristiti ih umjeto tipkanja brojeva. Nitko drugi ne treba tvoj dns tj beskoristan, tj imaš operaterove servere, imaš googleove (najjjače) .. ne trebaju nikome neki privatni jer su beskorisni.

-interna mreža lan je npr na 192.168.1.1 .. vanjska je ono što ne znaš, ono što ti je potrebno da bi se kroz internet (ne kroz svoj lan) spojio npr mobitelom na video nadzor. Da je tvoj server u tvojem lanu, opet ti baš ništa ne pomaže dns na njemu, jer nisi u svojoj domeni-mreži, nego si negdje vani, na internetu u japanu-brazilu ili grenlandu.. i upravo to je smisao video nadzora-mreže, tj spojiti se internetom na video nadzor, ne iz svoje mreže jer si tad doma, jer tad je to lako-direktno kao printer i sl. ..

 

edit-2. :)

 

... naravno, da bi se s interneta spojio na svoju mrežu, moraš to omogućiti u modemu-routeru, tj otvoriti port (fwd).. tj objasniš routeru da dolazni zahtijev za ip-kamere/port prosljedi na ip-kemere/port.. kao skretnica, dozvola. Bez tog nema porta-vrata-dozvole, bez otvaranja porta (vrata) nema ulaza u mrežu.. a routeru kao što mu naziv govori, objasniš rutu, ulaz-na-neki-izlaz tj kameru.. i tad možeš s interneta na kameru, bez tog samo iz lan-a ... ne s interneta. Za to ti treba trenutni vanjski ip.

 

edit-3..

ili da stvarno želiš/trebaš svoj dns server.. tad ti ne bi 'radio' internet' tj što god da utipkaš ako nije definirano na dnsu je nepoznata adresa i morao bi koristiti konkretan ip-broj.. ili bi morao definirati sve internet adrese koje su ti potrebne.. a to je beskoristan-sizifovski posao i radi ga google jer je jak-velik i može. DNS server je jedna od opcija u postakvama mreže, ako je postavljen jedan, tad se od njega dobijaju podaci, ako taj server nema sva imena-adrese, tad ih ne može ni dati. Ti ne želiš dns server nego si vjerojatno naišao na npr dyndns servis.. a to nije baš isto, samo slično..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.6.2019 20:24 (ihush).
13 godina
neaktivan
offline
DNS server

Ako sam dobro shvatio, želiš namjestiti udaljeni pristup kamerama pa da možeš pratiti situaciju?

 

S obzirom da već imaš hikvision snimač, potrebno je ući u postavke i povezati snimač s Ezviz računom koji moraš prethodno napraviti.

Upute možeš naći ovdje: https://www.use-ip.co.uk/forum/threads/how-to-set-up-hikvisions-ezviz-service.645/

 

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: DNS server

-to nude proizvođači nadzornih kamera, tj servis korz koji se može.. tj ono što prosječan juzer nema ili ne zna napraviti, kao dyndns.. tj vanjski ip za ulaz. Stvar je slična npr teamvieweru, način rada, no ovisno o uvjetima npr besplatno-naplata ili tko zna kad netko može ugasiti uslugu. Primarno za juzere koji ne mogu (ne znaju) drugačije, ali je sigurnije ako to juzer riješi sam (neovisnost o nekom servisu..). .. i upravo (nagađam) iz tog razloga gore juzer pita kako napraviti svoj dns (a to zapravo ne treba, tj nije ono što bi riješilo problem, potreba jer njegov dns nije javno dostupan kao carnet-google itd.. i može služiti samo u lan-u, ne za internet..).

 

dyndns nije dns server.

ovakvi servisi su isto-slično, ali ovisi o uvjetima npr uobičajeno free za kupce kamera..

sve osvisi kako neki juzer dovije vanjski ip, ima li fixni-zakup operatera ili neki od free/komercijalnih servisa kao najpoznatiji dyndns, no-ip i sl. (koje u free verziji mora svaki mjesec logirati se i sl.. ili plaćati godišnju uslugu.. no može služiti za bilo što mrežnog, ne samo za kamere)

 

naravno, ovakav servis (ili bilo koji drugi, koji je vezan uz brand kupljene kamere..) je u pravilu jendostavniji, upute, klik-next.. pogotovo ako predviđa više kamera ili neke druge opcije kao slanje sms-maila i sl. alarma, no to u pravilu rade same kamere, interno soft i kad se zna nešto o mreži nije problem podesiti, odnosno, može biti problem npr jezik na web stranici, sigurnost itd.. Sve ovisi i konkretnoj kameri-brandu kako je to riješeno, mada je sve ''isto''..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice