Multiboot na UEFI

poruka: 3
|
čitano: 7.250
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
neaktivan
offline
Multiboot na UEFI

Trebam malu pomoć ili savjet.

na starim računalima sam uvijek imao multiboot sa 2, 3 linuxa, nekim BSD, i windowsom, nekad i OSX čak ali nebitno.

Problem je što već 2 godine od kad imam UEFI bios jednostavno nemam živaca za to jer imam glupe probleme koje ne mogu riješit.

Instaliram npr windows, zatim na drugu particiju linux i to radi super ali kad na treću stavim linux ili bilo što on formatira drugu na kojoj je grub i prvi linux iako ja odaberem treću... umjesto sda4 npr kojeg odaberem da formatira i instalira grub, on formatira sda3 i ne instalira ništa već dobijem grub mbr missing šta već i tako par puta pa jednostavno iz cmd repair windowsa napravim i zaboravim na nekad drage linuxe i unixe...

Nažalost matična mi ne podržava instaliranje biosa umjesto UEFI..

Je li iko imao slične probleme ili ima neku ideju kako ih riješiti

L.P

 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Multiboot na UEFI

To je sve moguće riješiti. Windows, začudo, ima manje problema sa sobom kad se instalira kroz EFI nego Linux, a možeš i instalirat hackintosh u EFI modu. Veliku ulogu igra i firmware matične ploče, jer postoje sakati UEFI-ji koji npr. ne mogu loaded EFI executable ako nije na CD-u ili SATA HDD-u (za razliku od npr USB stickova ili preko PXE), pa je nekad takav UEFI zapravo smeće i bolje je koristit MBR. Moderne matične ploće za Intel i AMD nemaju tih glupih problema, za razliku od brojnih ploča iz sredine do kraja 2000-ih godina.

 

Stvar UEFI bootanja je da se EFI executable ne dodaje sam u izbornik za bootanje nego se dodaje kao entry u nekom editoru UEFI boot opcija (bilo na windowsu ili linuxu). UEFI radi automatski ako postoji EFI particija i EFI/boot/bootx64.efi na njoj i to svi firmwareovi matičnih ploča prepoznaju out-of-the-box. GPT partition format nije nužan.To može bit windows bootloader tzv. Boot Manager, GRUB2 ili npr. Clover ako se baviš hackintosh egzotikom. Za dodavanje drugih EFI executablea u boot izbornik, trebaju dodatni alati koji postoje na windowsu i linuxu,

 

Najbolje bi bilo instalirat GRUB kao defaultni boot loader pa onda GRUB konfigurirat da diže operacijske sustave. Tu treba žešći RTFM, ali tada se postigne vrlo fleksibilno rješenje koje radi svaki put bez problema. Druga opcija je instalirat Clover na USB stick pa onda on može sam detektirat kako i koga bootat, bez da ovisi o strogim konfiguracijama kao Windows boot Manager ili GRUB2. To je dobro za recovery ako si skršiš EFI particiju jer EFI OS-ovi ne trebaju instalirat bootloader u MBR diska da bi se uspješno bootali, niti moraju vodit računa jel disk prvi u boot orderu (s čime je imao problem NTLDR). To je veliki napredak u odnosu na "klasični" MBR pristup.

Apple je samo vendor PC računala.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Multiboot na UEFI
masterripper kaže...

..

Najbolje bi bilo instalirat GRUB ..

.. prvi u boot orderu (s čime je imao problem NTLDR). To je veliki napredak u odnosu na "klasični" MBR pristup.

- možda (opet) začudo.. :) .. winbootloader. Podržava sve potrebno i eliminira se problematična distra (ima ih još..). Lako je editirati-dodati neki os/boot a kao btw, poželjno prebaciti sam meni u legacy mod (kao w7).. jer w8-10 manager ipak preferira 'sebe' i kad se boota drugi os ima dupli reboot kojeg legacy mod eliminira (svi osevi su ravnopravni, ako grub).

iz cmd-a ili za gui juzere easybcdeditorom. Lakše, radi.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice