Peltier ( tutorial )

poruka: 31
|
čitano: 43.433
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
offline
Peltier ( tutorial )

 

Ako se zeznete i unistite nesto, ja ne preuzimam odgovornost... Zato lagano ovo procitajte, ako vas zanima i detaljnije se informirajte.

 

Peltier

 

Vecina nas (oni koji su zagrizeni overclockeri) ce odmah pomislit na ekstremnije hladjenje sto i prvenstveno je cilj zbog kojeg ovo pisem. Vidim da ima tema 4 GHz club, 5 GHz club pa bi ovo svakako moglo pomoci do dostignuca ovih rezultata ( 5 GHz).

 

Sto je peltier ?

 

Peltier je termoelektricni clanak koji se najvise koristi za rashladjivanje. Moze ga se pronaci u automobilima, klima – uredjajima itd... On je obicno malih dimenzija, debljine 1-3 (ima i debljih samo sto ti nisu pogodni za CPU ili GPU ) mm i obicno 4x4 cm (sirina i visina), kuciste mu je napravljeno od keramike. Evo slika da vidite kako peltier izgleda. Kao sto vidite na prijasnjoj slici, on je doslovce u stanju zalediti tijelo na kojem je pricvrscen. Peltier je sastavljen od 2 glavne strane, jedna je koja je jako hladna, a druga je jako vruca – uglavnom sastoji se od N i P spojeva. Njegov rad je prilicno jednostavan, jedna strana koja je prislonjena za CPU je hladna, apsorbira toplinu CPU-a (ili nesto drugo sto zelite ohladit), a druga „odvlaci“ toplinu na cooler. Detaljnije funckioniranje njegovog rada nama overclockerima nije potrebno. Evo vam animacija kako peltier funkcionira.

 

 

Sto nam sve treba za peltier ?

 

Ovisno o snazi peltiera trebamo imat advekatno napajanje, zaboravite one srotekse primjera MS, Linkworld i svakojake frke fulje. Uz napajanje trebamo i cooler, za jace peltiere se preporuca vodeno hladjenje, ali cooleri tipa Mugena 2, Termalright-a Ultra Extreme, Thermaltake Big Typhoon VX 14...(da ne nabrajam) – za CPU, oni se mogu nosit s peltierima do 100 watta. Za GPU se takodjer moze peltier iskoristit samo mora bit jaci sto cu u sljedecem poglavlju pokusat objasnit. Bitno je da je cooler povrsinom velik, da ima velik heatsink kuda se toplina moze rasprostranit. Sada dolazimo do onog najvaznijeg dijela, a to je da na vrucu stranu treba doci cooler kako bi se peltier ohladio. Kakav cooler ? Pa sve ovisi kakav proc imate i koliko ga zelite clockati. Uglavnom TDP vam govori, putem njega lako zakljucite koliko snazan peltier bi vam bio dovoljan. Ne znaci da ako vas procesor ima TDP od 130 watta da toliko snazan peltier morate imat, sasvim dovoljan bi bio od 80 watta. U inozemstvu imate za kupit gotovih rjesenja, dobar primjer je Coolermaster V10 koji dolazi s peltierom. U BUG je bila recenzija grafickih kartica medju kojima je bila Calibre-ova grafa zasnovana na Nvidijinom GPU-u koja je takodjer na sebi imala peltier (mislim da je bila 8800 GTX – nisam siguran).

 

Primjer :

 

Za primjer za CPU uzmimo AMD-a 955 X4 Phenom II, on ima TDP (temperaturnu disipaciju) od 125 watta, za njega bi bez problema bio dovoljan peltier od 70-80 watta, ako se navedeni procesor bi clockao uz visoko povisenu voltazu onda se osigurajte peliterom snage 100 watta.

Sta se tice GPU-a tu je stvar malo zesca, za primjer cemo uzet Ati HD4890 koja ima TDP od 190 watta, naravno GPU nije uvijek toliko u funkciji i pod opterecenjem kap CPU (valjda ne igramo po cijele dane igre i sl.). Naravno s tim TDP-om bi se pelt od 120 watta lako nosio. Nemojte nikad pustit u svakodnevnu uporabu peltier s tvornickim hladnjakom, tu niti Vapor-X nije od koristi. Ako nemate nikakav zesci aftermarket hladnjak ili vodeno, zaboravite primjenu peltiera. Evo link – Ultra ( peltier od 50 watta ) i link - Coolermaster ( peltier od 70 watta ) do gotovovih rjesenja .

 

Napajanje:

 

Sada ako citate ovo vidite da wattaze bas nisu malih vrijednosti, nazalosti peltieri su gladni struje, naravno noviji modeli trose struju uravnotezeno s opterecenjem. Bilo bi najbolje kada bi u kucistu mogli imat 1 napajanje... Samo ako imate racunalo s slicnim navedenim komponentama ne preporucam da koristite 2 pelta – razlog je taj da morate imat jace i kvalitetnije napajanje.

 

Obratite pozornost na bocne strane peltiera, one bi morale bit tvornicki zasilikonirane kako ne bi doslo do kondenzacije i „ vatrometa “. Najprakticnije da peltier spojite na molex konektor ( na zutu i naravno crnu zicu – bilo koju crnu). Uglavnom razlika izmedju peltierovih strana je oko 60 stupnjeva celzijevih, negdje pise 70, negdje 50, a ja cu rec onda 60. Kako sam prije rekao da mu je kuciste napravljeno od keramike zbog visokih temeratura, morate strogo pazit da vam ne padne pa se osteti. Najmanje ostecenje, krhotina moze bit opasna za peltier. Ako vam je peltier ostecen, fali krhotina ili sitni dio ( kucista ) tada bi bilo najbolje da ga zastite staklarskim silikonom - oni su otporni na velike temperaturne razlike.

 

Prije nego stavite peltier na GPU ili CPU ili nesto trece, prvo ustanovite koja je hladna, a koja vruca strana peltiera – da ne bi doslo da ste napravili obratno... Obicno je vruca strana ona na kojoj pise datum proizvodnje i jos neke oznake, a hladna strana je obicno bez ikakvog natpisa.

 

Tesko je vjerovati u efikasnost pelitera dok sami ne isprobate, na njemu mozete doslovce skuhati caj ili od njega napraviti opet sladoled. Naravno, vas proc nikad nece preci temperaturu ispod nule jer za to treba osjetno jaci peltier ili procesor s malim TDP-om. Evo vam

o peltierovoj snazi...

 

Jedna jako bitna stvar - a to je da nemojte uzimat prejak peltier za svoj procesor, neuravnotezenost izmedju njih dvoje lako dovodi do snizenja temperature procesora blizu i  ispod nule. Iskreno sumnjam da ce danas tko upogonit tako jak peltier s obzirom kakve su mrcine danasnji procesori, ali moram to napomenut jer lako moze doci do kondenzacije i onda sve ide da ne velim kamo... Ne radi se tu o velikoj kondenzaciji, ali sasvim dovoljno velikoj da se unisti procesor, a lako i maticna ploca. Vec kada se temperatura procesora osjetno smanji od sobne temperature tada dolazi do lagane kondenzacije koja se rijesi umetanjem spuzvice,a kad se temperatura priblizava nuli - stanje je alarmantno stoga pazite i na to.  Uglavnom bitno je da pravilno izaberete kakav peltier vama treba i nema straha.

 

Sta da vam jos kazem, hm... nije to neka teska filozofija, najvaznije da se pobrinete da postavite dobar teren za peltiera. Znaci jako napajanje i jako hladjenje. Za sve peltiere iznad 130 watta preporucam vodeno jer bilo koji zracni cooler ce bit neefikasan i sama uloga peltiera ce bit beznacajna. Uglavnom za racunalo koje radi 24/7 je bezveze da se koristi peltier, to je vise za obaranje rekorda i za egzotiku.

Naravno koristite programe za nadgledavanje temperatura, imate ih u LUXX-ovoj temi. Naravno ne zaboravite stavit termovodljivu pastu, naravno i na jednu i na drugu stranu morate ju stavit. Ako se odlucite eksperminentirati s peltierom, bilo bi dobro za izvadite komponente van kucista – lakse ce vam bit.

 

Jako pozeljno bi bilo da imate strujni adapter kojim bi regulirali voltazu koja se isporucuje peltieru. Znaci kada vam je procesor neopterecen - manje se grije pa peltier lako spusta temperaturu osjetno nizu os sobne temperature, zelim reci da bi trebali snizit voltazu peltieru dok je procesor neopterecen kako ne bi doslo do kondenzacije sto sam objasnjavo nekoliko poglavlja iznad. Jedan od coolera koji se isporucuje s takvim strujnim adapterom je Ultra Chill za kojeg imate link nekoliko poglavlja iznad.

 

Sve dok nemate strujni adapter kako bi mogli regulirat snagu peltiera, racunalo nikako nije pogodno za rad 24/7.

 

Osobno nisam clockirao CPU pomocu peltiera, jer nemam advekatnu maticnu plocu. Stoga sam se odlucio da pokazem par slikica gdje sam iskoristio peltier na grafickoj kartici, rijec je o Sapphire HD3870 Ultimate DDR4 512 MB na kojoj je Scythe Musashi i peltier od 150 watta. Sad ste sigurno zamijetili da je rijec o HD3870 koja ima TDP od 105 watta i peltieru od 150 watta. Trenutno nemam slabiji peltier, a ovaj je preteska artiljerija na duge staze za Scythe Musashi. Jezgru GPU-a sam clockirao na nesto vise od 900 MHz i memoriju malo vise od 1400 MHz. Musashi se lako nosi s tim frekvencijama i rezultat od Furmarka ( reza je 1280*1024 – max. jer imam 17“; MSAA je na max znaci 8x i ukljucen je Xtreme burning mode ), sta se tice temperatura je pizzicato – pod loadom ne prelazi 60 stupnjeva. Ventilatori od Musashija su na max okretajima stalno.

 

Moje danasnje iskustvo s peltierom u konfiguraciji koju vidite pod MOJ PC: peltier je bio namontiran na HD3870 s vec prijasnje spominjanim hladnjakom. Temp u idle-u je dosla do 18 stupnjeva (3 min nakon logina u windows ) . Kada sam htio pokrenut Furmark s povisenim frekvencijama : jezgra 900 MHz i memorija 1400 MHz, nakon 1 min – komp se restartao, zasto ? Zato jer nemam (dobro sta sam otkrio) tako kvalitetno napajanje kao sto se cini.... Komp se restartao iz jednog pokusaja u drugi, jedno 5-6 puta. Tada sam ga ugasio i uklonio peltier s graficke i sve opet najnormalnije...

 

Mozda sada to iskustvo koje sam napisao i nisam trebao spomenuti s razlogom da bi ovaj tutorial izgledao bolje. Zelio sam vam samo ljepo i dobronamjerno napomenuti i preporuciti da se uvjerite da imate stvarno jako i kvalitetno napajanje. Btw – Musashi se grijao do jedno 70 stupnjeva – znaci pod opterecenjem bio bio blizu 100.

 

Neznam zasto su mi slike ovako lose ispale osim slike pod brojem 3. Prva slika prikazuje sam peltier, druga je sam GPU , treca slika prikazuje peltier umetnut izmedju grafe i hladnjaka, cetvrta slika prikazuje kako bi peltier trebao bit zasilikoniran ( bocno) i zadnja slika prikazujem kako sam spojio molex sa samim peltierom.

 

Peltiere nabavljam preko E-baya i cijena po 150 wattnom komadu me ispada ravno 100 kn (s besplatnom posiljkom). Nisam uvijek odusevljen jer znam cesto dobit ostecene peltiere...

 

 

Evo jedan link koji takodjer moze pomoci (samo sto je na engleskom).

Evo jos jedan

koji lijepo pokazuje kako su peltier + H20 = extreme cooling

 

Uglavno to bi bilo to, ako se jos cega pametnog sjetim ili vi, nadopisat cu.

 

1 1
2 2
3 3
4 4
5 5
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.10.2009 13:33 (Batista).
 
46 0 hvala 46
15 godina
offline
Peltier ( tutorial )

Odlicno odraden tutorial.. Sve lijepo receno i sroceno..

 

10/10.. Dobro ce doci ova informacija mnogima

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
RE: Peltier ( tutorial )

Hvala ! Imat cu jos tog nadodat pa budem nadopisao, s frendom cu napravit jedan test na CPU-u s vodenim hladjenjem pa napisem rezultate

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.10.2009 14:16 (Batista).
15 godina
neaktivan
offline
RE: Peltier ( tutorial )

Palio sam sa na taj peltier već godinama, a s ovim cijenama moram probati.

 

Nisam siguran da ti je točan dio o napajanju. Snaga peltiera je nekakva računica u kojoj igra i energija dobivana grijanjem, odnosno ako je peltier 100W, to ne znači da on toliko vuče iz napajanja.

Računica je;

Qc = 2 * N* [S * I * Tc -1/2 * I^2 * R * L/A – K * A/L * (Th – Tc)]
V = 2 * N * [S * (Th –Tc) I * R * L/A]Iznenađen

Pa mislim da bi prošlo i s običnim napajanjem, mada nije naodmet.. I hladnjak je u ovom slučaju grijač?

 

Ostalo je 5+..

 

P.S. šta ti je s fokusom na kameri?

 

16 godina
offline
RE: Peltier ( tutorial )

Drugo objasnjenje ne vidim sta se tice reseta racunala... Prije sam benchao s tim clockom bez problema, kad je trebao zapocet testiranje s peltierom - samo reset... i nema sanse bootat, niti u BIOS. Kazes s obicnim napajanjem - pa sad - ovisno kakvu konfu imas, ako mislis 100 wattni pelt na neki zasebni no name psu od 400 watta nazivne snage - moze. No nema sanse da bi ja svoju konfu upogonio s peltom na takvom srot napajanju, mjerio sam multimetrom napon na peltu i kad je zapoceo bench, napon je najedanput pao i komp se resetirao...

 

Fokus ne mogu sredit niti da sam bogu brat... nekad mi uspije nekad ne. Hvala na smjernici

15 godina
neaktivan
offline
Peltier ( tutorial )

Lijepo Batista. Sticky!

World championships:7, GP started:250, GP wins:91, Podium finishes:154, Pole positions:68, Fastest laps:76, Points:1,369
 
1 0 hvala 1
16 godina
offline
RE: Peltier ( tutorial )

Kad sam vec dobio sticky onda bi bio red da cim prije testiram na CPU-u s frendom preko vodenog da postam prave rezultate. Potrudit cu se da obecanje ispunim.

14 godina
offline
Peltier ( tutorial )

Evo što sam ja sebi pribavio za zimske radosti :)

Lijevi je od 400W, desni je od 120W. Sa 120W sam se malo igrao, a 400W još nisam probao. Sa 120W peltom sam uspio Celerona 2.0 ohladit na 5° u idleu, ali čim sam opteretio procesor užario mi se hladnjak na vrućoj strani peltiera i banana.

Sad po zimi imam namjeru hladit ovaj od 400W sa vodenim hlađenjem i umjesto radijatora staviti kantu s ledom. Naravno, sve će biti vani na terasi. Jedva čekam kad temperatura padne ispod 0 :)

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
offline
RE: Peltier ( tutorial )

lijepa stvar, samo sto ce ti fakat trebat hebeno vodeno, 400 watta je puno previse za bilo koji proc

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.10.2009 16:26 (Batista).
14 godina
offline
Peltier ( tutorial )

Dobio sam ga jeftino pa sam ga uzeo :)

Javim kad ga upogonim.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
RE: Peltier ( tutorial )
maXonja kaže...

Dobio sam ga jeftino pa sam ga uzeo :)

Javim kad ga upogonim.

ok, imas mozda i komponentu za nadgledavanje i regulaciju napona i pracenja temp. - ona kao na Ultra Chillu ?

14 godina
offline
Peltier ( tutorial )

Nažalost nemam...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
RE: Peltier ( tutorial )

ja cu probat s obicnim potenciometrom na suho (bez proca) samo naravno trebam u skladu s temp regulirat napon, budem ja probao to pa i ja nesto novije javim

16 godina
offline
RE: Peltier ( tutorial )
maXonja kaže...

Dobio sam ga jeftino pa sam ga uzeo :)

Javim kad ga upogonim.

heh, jesi ga upogonio?

Postalo mi je ovo zanimljivo, pa ako se sjećaš, rekao si da ćeš se javiti. Zanimljivo bi mnogima bilo pročitati rezultate :D

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.6.2010 0:20 (denix).
15 godina
odjavljen
offline
RE: Peltier ( tutorial )
Batista kaže...

ja cu probat s obicnim potenciometrom na suho (bez proca) samo naravno trebam u skladu s temp regulirat napon, budem ja probao to pa i ja nesto novije javim

Za regulaciju tolika snage najbolje je ići na PWM. Linearni regulator za onaj maXonjin od 400 W bi trebalo hladit onim drugim peltierom od 120 W.

 

Ako imaš volje i znanja, najbolje bi bilo ići na regulacija snage peltiera i okretaja coolera temeljenoj na temperaturi procesora i temperaturi coolera.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
16 godina
offline
RE: Peltier ( tutorial )
MrBlc kaže...
Batista kaže...

ja cu probat s obicnim potenciometrom na suho (bez proca) samo naravno trebam u skladu s temp regulirat napon, budem ja probao to pa i ja nesto novije javim

Za regulaciju tolika snage najbolje je ići na PWM. Linearni regulator za onaj maXonjin od 400 W bi trebalo hladit onim drugim peltierom od 120 W.

 

Ako imaš volje i znanja, najbolje bi bilo ići na regulacija snage peltiera i okretaja coolera temeljenoj na temperaturi procesora i temperaturi coolera.

Da, mislio sam ugradit termistor... Trebao bih probat kako bi sve to skupa funkcioniralo.

Samo si sad mislim da to treba bit neki puno jaci termistor... Hm... Vidjet cu kad dobijem volju za igrat se s tim...

http://www.bug.hr/forum/topic/softver-literatura-usluge/prodaja-led-diode/56455.aspx
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.6.2010 12:22 (Batista).
16 godina
neaktivan
offline
Peltier ( tutorial )

kao što MrBlc kaže pwm je bolji jer su potenciometri max snage oko 1W a jači su ogromni

potraži neke sklopove, al mogao bi uzet pwm i umijesto potenciometra staviti termistor - bio bi jednak učinak saautomatskom kontrolom

Ovo je moj potpis...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Peltier ( tutorial )

Može li mi netko samo reć kolika je MAX voltaža na peltieru od 100W ?

IRebic
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Peltier ( tutorial )

Ovisi o izvedbi premda ja nisam vidjel niti jednog koji ne radi na 12v, mozes ti njega povisit naravno, al naravno to nije zdravo.

http://www.mediafire.com/?er4ng2zenhm
 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Peltier ( tutorial )

eto jedna slika testiranja 62 mm peltiera, bit ce vise uskoro ;)

 
3 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Peltier ( tutorial )

Svaka cast odlicno {#}

 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Peltier ( tutorial )

Jel ja to vidim neke solid state releje? Zanimljivo.

[img]http://www.pohrani.com/f/3P/LZ/2VcjQeoa/katana.jpg[/img]
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Peltier ( tutorial )
corona kaže...

eto jedna slika testiranja 62 mm peltiera, bit ce vise uskoro ;)

jel su to 400w peltieri ?

Truth in engineering.
15 godina
neaktivan
offline
Re: Peltier ( tutorial )

kupio sam na ebay-u dva 550w   za testiranje samo mislim da je to vise marketing posto pokazuje oko 14-15 A kada ga pokrenem preko SSR-a. Inace u planu mi je izrada kucista od nule,bit ce vodeno hladnje sa hladnim dijelom u dvije petlje,jedna proc a jedna grafe i topli dio sa bakrenim hladnjakom visokih performansi...

16 godina
offline
Peltier ( tutorial )

Nakupoval sam se tih 62mm peltiera, nekak mi se cini da su bili od 400w no stvarno nisam sasvim siguran.

S cim ih mislis hladit ?

Truth in engineering.
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.3.2013 21:33 (Batista).
 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Peltier ( tutorial )

Eto skoro sve stiglo...

Hladit cu toplu stranu sa 420mm bakrenim hladnjakom,sad koliko ce to biti uspjesno javit cu cim uspijem pronaci vremena ;)

 

 
6 0 hvala 0
14 godina
offline
Peltier ( tutorial )

Dali bi se isplatilo stavit peltier na i7 920 sa Scythe Ninjom 3?

Autoclimb kills more people than AIDS
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Peltier ( tutorial )

Ovo je opasno područje(peltier), jer većina osoba ne misli na jedno dosta važan problem kod njega: KONDENZACIJA. Razlika u 10 celzijeva između sobne i niže temperature - nastaje kondenzacija koja vam može cijeli kompjuter uništiti, osobno, radim projekt sa TEC-om di ću sam TEC stavit na spremnik za vodu od vodenog hlađenja, da hladi vodu, al pod kontoliranim temperaturama zbog kondenzacije na cijevima i komponentama. Ditektno stavit TEC na proc/grafu, a da niste zaštiti ostale komponente(silikonski zaštiti socket i okolnu elektroniku na ploči/grafi) je riskantno, i glupo u jednu ruku.

George double you Bush has two brains, the left and the right, like normal people. But the problem is that there is nothing right in his left brain and there is nothing left in his right brain
 
1 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Peltier ( tutorial )

Sasvim tocno. Tu ideju sam vec imao ja jedno vrijeme, no nikako da se odlucim na nabavku vodenog :)

Po meni je to takodjer najbolja ideja, da TEC hladi rezervoar s vodom.

Truth in engineering.
12 godina
offline
Peltier ( tutorial )

Dizem temu iz razloga da ako jos ima zainteresiranih za peltier da ja svoj prodajem sto sam narucia,cijena je forumaska po dogovoru.Nije nikad koristem i jos stoji zapakiran.92w je peltier

 
2 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice