[Review] Logitech G710+

poruka: 4
|
čitano: 4.162
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Logitech G710+
14 godina
offline
[Review] Logitech G710+

Logitech G710+ recenzija

Cijena: 1000 - 1300 kn

 

Garancija: 2 godine (kod distributera), 3 godine (Logitech)

 

SLUŽBENA STRANICA

 
  

G710+ je prva Logitechova tipkovnica mehaničkog tipa. Tipkovnica koristi Cherry MX Brown switcheve, što će reći da postoji taktilni feedback, međutim mnogo je tiša od Cherry MX Blue tipa switcha. Osim što se radi o tišem tipu switcha, Logitech je ispod svake tipke, tj. keycapa stavio gumeni obruč, koji dodatno utišava tipkovnicu. Tipkovnica je, naravno, još uvijek znatno glasnija od membrana.

Namjena ovog reviewa nije da vas uvjeri u prednosti mehaničke tipkovnice, jer ako ih niste svjesni, neće vam pasti na pamet platiti 1000 kn za tipkovnicu. Ako pak jeste, onda ne moram mnogo govoriti da je osjećaj u pisanju neusporediv sa membranskim tipkovnicama. Ne znam točan podatak, ali tipkovnica je iznimno teška. Apsolutno nikakvo uvijanje ne postoji, ma koliku silu primjenili. Osim što upućuje na kvalitetu izrade, poslijedica ovoga jest da je tipkovnica iznimno dobro zaštićena od klizanja. Na stražnjoj strani nalaze se i plastični podizači za uspravniji položaj tipkovnice, koji nažalost nisu gumirani, tako da je tipkovnica nešto nestabilnija ukoliko ju se koristi sa podizačima. Usprkos tome, ja nisam imao nikakvih problema, čak i na klizavijim podlogama. 

Tipkovnica posjeduje iznimno svijetlo bijelo pozadinsko osvjetljenje, koje je moguće podešavati u dvije zone - WASD i kursorske tipke kao jedna zona te ostatak tipkovnice kao druga. Za obje radnje koriste se dedicirane tipke na vrhu tipkovnice, koje nisu mehaničke. Osvjetljenje tipkovnice se može podešavati u svjetlini od 100%, 75%, 50%, 25% i 0%. Kao što sam već rekao, 100%-tno osvjetljenje je izuzetno svijetlo, čak i neugodno za korištenje, tako da je moguće pronaći optimalnu svjetlinu. 

Kad smo već kod tipaka koje nisu mehaničke, osim već navedenih tipaka za osvjetljenje, na vrhu tipkovnice nalaze se i multimedijske tipke, tipka za gašenje Windows tipke, tipke za promjenu profila, te vrlo praktičan kotačić za glasnoću, uz kojeg je i mute tipka.

Krajnju lijevu stranu tipkovnice zauzimaju programibilne G-tipke, točnije njih 6. U usporedbi sa nekim drugim modelima tipkovnica istog proizvođaća, programibilnih tipki nije mnogo, međutim iz vlastitog iskustva mogu potvrditi da ih je dovoljno. Pogotovo kada uzmete u obzir da možete mijenjati između 3 profila, koji mijenjaju funkcionalnost tih tipaka. Postoji korisna mogućnost snimanja macroa on-the-fly, međutim prava snaga je u softveru, tj. driveru, koji posjeduje iznimno mnogo mogućnosti. Osim što posjeduje tri profila, u driverima je moguće podesiti različite funkcionalnosti G-tipaka za različite programe koji su trenutno aktivni. Tako primjerice u browseru G1 može paliti novi tab, u nekoj igri neki drugi macro, u Visual Studiu ispisivati "stdio.h" i sl. Sve tranzicije se odvijaju kako bi i trebale, dakle ovise o programu koji je u fokusu. 

 
 

Kvaliteta izrade je na nivou i tipkovnica djeluje skupo, međutim Logitech je na podosta velikoj površini tipkovnice koristio glossy plastiku, koja izgleda dobro kada tipkovnicu izvadite iz kutije i nikada više.

Još jedna zamjerka je kabel koji je izuzetno debeo i tvrd. Razlog tome je što kroz njega prolaze ustvari dva kabela - jedan za tipkovnicu, a jedan za USB 2.0 port koji se nalazi na stražnjem dijelu tipkovnice. Samim time, tipkovnica će zauzeti 2 USB porta u računalu ukoliko planirate koristiti USB port na tipkovnici. Ukoliko vam on nije bitan, tipkovnica će raditi i samo sa jednim USB konektorom.
Odmorište za dlanove je solidne širine i služi svrsi. Osim njega, u kutiji nećete pronaći nikakve dodatke. 

Već tradicionalno za Logitech, tipkovnica dolazi sa hrvatskim layoutom, međutim on nije ugraviran u tipke, već "naljepljen", tako da ne svijetli. 

 

Plus: Cherry Brown switchevi, odličan osjećaj prilikom pisanja, relativno tiha za mehaničku tipkovnicu, odlično osvjetljenje, moćni driveri, dodatne tipke i kontrole, neuništiva konstrukcija.

Minus: Cijena, debel kabel, hrvatski dio layouta ne svijetli, glossy plastika.

 

Zaključak: Osobno sam se odlučio na ovu tipkovnicu iz razloga što se radi praktički o jedinoj tipkovnici solidnih mogućnosti sa MX Brown switchevima. Usprkos svim pozitivnim stvarima koje sam gore naveo, cijena je apsurdno pretjerana. Međutim, ukoliko je to ono što tražite, nemate baš neke alternative, a da nije još skuplja. Do sada sam koristio isto Logitechov membranski model G110 (review) i razlika je neopisiva.

 

P.S. - čitao sam da tipke, tj. keycapovi znaju pucati, tako da ću osvježiti ovaj post ukoliko se nešto promijeni s vremenom.

www.damagehigh.com // Don`t fix what ain`t broken!
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.1.2015 1:39 (DamageHigh).
 
23 0 hvala 17
11 godina
neaktivan
offline
Re: [Review] Logitech G710+
DamageHigh kaže...

Logitech G710+ recenzija

 I ja planiram ovakvo sta uzet kada bude uzimao cijeli gaming setup.

Hvala na recenziji :)

Origin ID:Draksides,Steam ID:drakul101,Xfire-Darksides
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.1.2015 10:14 (drakula789).
12 godina
offline
[Review] Logitech G710+

G110 sam kupio na osnovu tvog reviewa, ali mislim da ću ovaj put malo sačuvati novce. 

Odličan review. 

Watercooled CPU. Bubni PP, ako te nešto zanima :) Sponsored by Noiseblocker.
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
offline
Re: [Review] Logitech G710+
dombak1608 kaže...

G110 sam kupio na osnovu tvog reviewa, ali mislim da ću ovaj put malo sačuvati novce. 

Odličan review. 

Pametno...hehe...;)

Hvala stari..

www.damagehigh.com // Don`t fix what ain`t broken!
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Logitech G710+
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice