Graficka ne daje sliku, komp resetira tijekom boot

poruka: 5
|
čitano: 2.228
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
offline
Graficka ne daje sliku, komp resetira tijekom boot

Pozdrav ljudi, imam problem koji me vec danima frustrira i ne mogu nikako odgonetnuti sto je.

 

Ovako, kupio sam s njuskala i5 2500 i od frenda uzeo maticnu plocu ECS h61h2-m2 u kojoj je bio celeron g1620 i 4gb rama. Spojio sam prvo plocu s tim procesorom da vidim verziju biosa da znam trebam li upgradeat za ovaj i5. Tu je nastao problem. Komp zavrti sve ventilatore, cpu hladnjak, graficku ali nema POST beepa i ventilator od proca prvo vrti najjace pa pocne usporavati da bi na kraju se resetirao komp i krenu ispocetka. Sad sam dosao do toga da se samo jednom resetira i onda vrti sve i stoji. Graficka ne daje signal na ekran. Sa starom grafickom sam jednom uspio doci do signala na grafi i izasla mi je poruka da postavke biosa nisu u redu. Takoder, tijekom cijelog procesa usb portovi ne daju struju, tipkovnica i mis ne reagiraju.

 

Probao sam sljedece:
-resetirao CMOS jumper i izvadio bateriju

-isprobao graficku na bratovom kompu i radi

-isprobao sam bratovo napajanje na svom kompu i isti problem

-isprobao bratovu novu GTX 1060 i svoju staru HD 7770 na svojoj ploči i napajanju-ista stvar.

-zamijenio sam celerona sa i5-ista stvar

-isprobao jedan po jedan keks rama u oba slota-nista

-isprobao sam spojiti grafu na TV umjesto na monitor, ista stvar

-spajao sam se preko HDMI

 

Nisam probao:
-drugi monitor, samo TV

-VGA/DVI kabal

-druge rame (nemam od koga posudit)

-drugu plocu (isto kao i rami)

 

Graficka je GTX 660ti a napajanje LC Power LC6550GP2 V2.2 - siguran sam da je ispravno sve jer je do trenutka kad sam ugasio komp, izvadio staru plocu i ubacio novu bilo u kompu i proslo more stress testova, nekoliko sati gaminga u GTA V, Ghost Recon i PUBG i nikakvih problema nije bilo. 


Jedna zanimljiva slučajnost, dečko koji je došao kupiti moju staru ploču je došao sa svojim ramima da bude siguran da su kompatibilni i isprobali smo i upalili komp i sve je lijepo prepoznalo. Kad je došao kući zove me i kaže da ima problem----ima IDENTIČAN problem kao ja s mojom pločom koja je pola sata prije kod mene radila pred njim.

Nisam amater što se tiče računala, znam baratati komponentama i mala je vjerojatnost da sam oštetio ne jednu već dvije ploče unutar pola sata na isti način.

Ja sam svoje ideje ispucao, tri dana pokušavam doći do rješenja ali nema pomaka.

 

Ako netko zna što bi moglo biti u pitanju molim vas napišite ili ako znate u Osijeku neku radnju koja radi jeftinu dijagnostiku da odnesem čisto da mi kažu u čemu je problem jer nemam načina da testiram drugu ploču i rame.

 

EDIT: Je li moguće da ova ogrebotina pravi problem? Pretpostavljam da je nastala tijekom ubacivanja matične i da je standoff ogrebao dolje 

All that is...or was...began with a dream...
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.1.2018 13:38 (pacijent007).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Graficka ne daje sliku, komp resetira tijekom

-mbo podržava oba procesora, tako da to nije uzork/problem.. ali, prije promjene treba resetirati postavke/cmos/bios da bi bios-mbo prilagodio napone novom procesoru jer mabo kontrolira sve.

-polovne stvari mogu biti neispravne, OC, .. rizik i možda je CPU izvor problema, dok kasnje sve možda pregori..

-imaš integriranu vga i prvo je trebalo bez dodatne/diskretne .. tj kad isprobavaš/testiraš i upravo u ovakvoj situaciji, nije dobro sve spojiiti i upaliti, nego samo osnovno/minimum. Ako ništa drugo zbog 'stresa' napona dok se MBO ne prilagodi novom CPU, mbo kontrolira napajanje, vga, ram .. i svaka od tih komponenti je mogla crknuti kao i usb. Nakon toga što npr usb kontroler crkne recimo da je normalno da se više ni ostatak mbo ne pali/resetira i sl. ili je neki tranzistor/kondenzator VRM crkao u pokušaju stabilizacije napona..

 

-oštećenje... naravno, moguć uzrok a to nitko ne može znati po samoj slici. Elektroničar + instrumenti .. ali ni tad sigurno ili beskorisno, jer kako popraviti. Ali, ne mora ogrebotina biti problem, može unutarnje.. kontakti bilo čega, čitava mbo je kontakt-utičnica za sve a sve stari, plastika postane kruta-krhka i kod manipulacije ispuca (nevidljivo/unutarnje ili vidljivo), svaki utor pci/vga/ram .. svi kontakti, svaki pin je jednako važan pa do frontusb kablova jer sve je to spojeno.

 

-što možeš? Ako nemaš 'duplikate' za test, jako malo.. npr drugu MBO 100% ispravnu/kompatibilnu, na kojoj tad testiraš sve komponente ali jednu po jednu, ram, vga, cpu, napajanje.. to može servis jer recimo ima druge dijelove.

 

-ono što možeš, odspoji sve, najsigurnije je raditi na stolu (ne u kućištu) .. spojiš samo mbo i napajanje.. upališ-ugasiš (beep code /pc speaker ili display) .. i već nešto znaš, dodaš cpu i ponoviš, .. tad već mora biti neki beep-alarm, jer nema RAMa (mbo+cpu su dovoljan minimum, naravno, ako oboje rade, ako nije crknuto nešto od tog i ako je napajanje ispravno, kao i verzija biosa za konkretnu seriju cpu, ali recimo da bi tad 99% moralo biti nekog beepa-alarma).

-ako beepa, tad je to 99% beep za RAM, ubaciš ga (dobro stisnuti..) i možda se upali. (korištnje interne vga.. ali monitor nije nužan, beepovi su dovoljni i 'čuje' se jel boota, jedan kratki beep je ugl za OK.).

-ako bi do tog trenutka radilo, tad imaš sreće.. nije crkla mbo-cpu..

+ naravno, provjeri i pinove na mbo.. i sve kontakte. Sve što možeš odspoji, frontpanel, hdd.. sve (na stolu izvan kućišta se to podrazumijeva, ako radiš u kućištu, zbog savijanja kod ugradnje možeš oštetiti ploču/pucanje, kontakti i svi el.vodovi kao ogrebotina koja je vidljiva, postoje nevidljivi slojevi kao sendvič u slojevima MBO i zato se to radi na ravnom stolu.. jer staro nije novo i elastično.. i neće od prve puknuti, ali kasnije je veća šansa jer sve i plastika stari).

 

pinove provjeravaš tako da vrtiš-rotiraš mbo i gledaš redove pinova, svako odstupanje se tad može vidjeti i ispraviti pincetom.. kontakti na cpu obrisani itd. itd..

moguće da sve proradi nakon rastavljanja-sastavljanja, moguće da je već pocrkavalo ili da bi crklo kad sve radi jednostavno jer nešto se nekad pokvari.. i možda nema veze s promjenom ili ogrebotinom.. ali su to prvi sumnjivci.

 

ponekad proradi s novim napajanjem.. što god bilo, moraš to sam otkriti-eliminirati ili u servis koji će potvrditi kvar konkretne komponente.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
offline
Re: Graficka ne daje sliku, komp resetira tijekom

Teško da je do procesora jer je ista stvar bila i pri prvom bootu s procesorom i ramom koji je bio u toj ploči već u računalu koje se koristilo, znači to troje je sigurno kompatibilno i ispravno. Uzeo sam ih od najboljeg prijatelja koji je nedavno uzeo novo računalo i ovo mu je stajalo nekorišteno, nisam ništa platio, nema me razloga prevariti.

Resetirao sam CMOS i radio sam sve izvan kucista, nekoliko puta sve spojio i odspojio, provjerio sam pinove na socketu sve je u redu. Sve sam zapravo isprobao sa 100% ispravnim duplikatima osim rama i ploce druge. Problem je sto kad spojim mobo speaker on ne daje nikakve zvukove tako da pretpostavljam da nije ispravan. Odnijet cu u servis na dijagnostiku jer ja bez druge ploce i rama ne mogu sam eliminirati to dvoje. Sve druge komponente imam ispravne na raspolaganju da provjerim. 3 napajanja, 3 graficke, PS2 i usb tipkovnica i uvijek isti problem. Garantirano je problem s maticnom ili ramom, mozda cak i oboje.

All that is...or was...began with a dream...
15 godina
offline
Re: Graficka ne daje sliku, komp resetira tijekom
pacijent007 kaže...

.. Garantirano je problem s maticnom ili ramom, mozda cak i oboje.

 -po (detaljnom) opisu, vjernojanto.. 99% mbo. Šteta što ti pczvučnik ne radi.. jer bi tako znao i za ram, bez rama-s ramom drugi beep.

 

servis sat je cca 150kn, pola sata za diagnostiku u servisu 50-100kn... jedino što ti preostaje.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
offline
Re: Graficka ne daje sliku, komp resetira tijekom

Da, da bar radi zvučnik tako bih i sam znao ali nazalost ne bavim se preprodajom komponenata pa nemam bas sve na raspolaganju. 

Odnijet cu na dijagnostiku i gotovo. 

Hvala na pomoći svima

All that is...or was...began with a dream...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice