Problem sa grafickom i ram pitanja..

poruka: 7
|
čitano: 1.872
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
6 godina
neaktivan
offline
Problem sa Grafickom i pitanje za ram..

Zanima me zasto ne mogu nigdje vidjet temperaturu graficke na programu speccy ne pokazuje ni na cpu z graficka nije itegrisana...I zanima ovo sto pise ram nest 330mhz jel to uredu 

 
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: Problem sa Grafickom i pitanje za ram..

imaš još gro drugih programa za provjeru temp.. instaliraj CPUID HWMonitor  ili MSI afterburner a za rame moguce da ne pokazuje tocno jel nego racuna da 330 mnozi sa 2 efektivne brzine pa su onda 660mhz jel ..a mozda sam i u krivu...tko zna više nek ispravi 

Bolje dvaput tri odjednom nego ni jednom jednu dvaput
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.11.2017 21:12 (sseennoonn).
15 godina
offline
Re: Problem sa Grafickom i pitanje za ram..

-prastar chipset-mbo i vga.. može neka starija verzija ili cpuz/gpuz ili hwmonitor.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
offline
Re: Problem sa Grafickom i pitanje za ram..
Tornjo kaže...

Zanima me zasto ne mogu nigdje vidjet temperaturu graficke na programu speccy ne pokazuje ni na cpu z graficka nije itegrisana...I zanima ovo sto pise ram nest 330mhz jel to uredu 

 Memorija ti radi na 667 Mhz, a za temperaturu grafičke instaliraj GPUZ, CPUID HWMonitor ili HWInfo.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
6 godina
neaktivan
offline
Problem sa grafickom i ram pitanja..

Ja sam probao i sa cpu z isto je

 
0 0 hvala 0
6 godina
neaktivan
offline
Re: Problem sa grafickom i ram pitanja..

I jel uredu ako stavim ram 800mhz i druge 667mhz da radi na 667 a ne na 800

15 godina
offline
Re: Problem sa Grafickom i pitanje za ram..
ihush kaže...

-prastar chipset-mbo i vga.. može neka starija verzija ili cpuz/gpuz ili hwmonitor.

- da bi neki soft pristupio HWu, mora ga podržavati, prepoznati.. kao driver, + razlika u sondama i očitavanju statusa, jednako može pogrešno čitati vrijednosti. To se u pravilu vidi na najnovijem HWu dok ne dođe noviji soft-update.. i sa prastarim koji je izbačen iz supprota takvog softa kao i driver i OS..

-uz to različit soft, može dati različite rezultate, točne-netočne ili neprecizne.

-tmepertauru ako nemaš drugi način, provjeriš 'prstom'.. ljudsko tijelo preživi do 70c (72, nakon toga smrt).. tj ako se opečeš, tad je previsoka temp, ako je toplo, tad relativno odrediš 40-50-60.. i približno znaš, ovisno o komponenti jeli to prihvatljivo ili moguć uzrok problema.

-npr hdd je normalno 40-50, 50-60 je upozorenje, iznad je previše (očekivati probleme-kvar). Chipset-MBO jednako + malo više (5-10c), tad sve počne brljaviti. CPU se topi na +250-300, normalno radi na do 80-90.. +100.. dok su alarmi recimo na 70-80c. Moderniji CPU je u idlanju 30-40c, 50-60 opterećen, više samo topmodeli pod max opterećenjem. .. vga-gpu, recimo i dvostruko, do cca 100c.

 

to su sve temp, koje možeš procijeniti rukom-prstom, dodirom hladnjaka (koji da bi izvršavao osnovnu funkciju, mora biti hladniji od tih granica gašenja, odnosno dok približavaš ruku osjetiš i prije dodira ako je prevruće, kao svaki radijator-cijev i sl..).

 

važno, ne kliko je npr max temp, nego kad skoči, dali se efikasno i spušta-odvodi toplina, sve dok se odvodi (kolokvijalno, hladi), do tad je OK, kad samo raste, tad gasi!

-svaka elektronika voli što hladnije..

 

ostali infoi,... pa recimo nepotrebni.

-npr RAM, otvoriš i vidiš, porčitaš oznaku i tad znaš 100%, dok soft može pogrešno čitati neki podatak.

Osim tako, možeš kod paljenja vidjeti podatke, u BIOSu, korištenjem drugih alata-OSeva.. i npr upraov za takve stvari, neki live, kao npr Hirens, ima sve, alate-utilse + miniPE.. ili linux..

tamo se nalazi i npr memtest86, koji će ispisati i (važnije) testirati RAM, ako je potrebno..

 

Čitanje podatka. Svaki DDR kao što mu ime kaže, je double-data.. tj osnovni clock-takt, je dupliran-dvostruko. Hoće li npr u BIOSu pisati osnovni takt, npr 400 ili efektivni-DD 800 je stvar prikaza, kao da govorimo o inčima-centimetrima, druga mjera iste stvari, koja je i dalje ista neovisno kako je označimo. No zbog tog software može zbunjivati, tj može nepodržavati chipset, pogrešno čitati itd.. dok čitanjem s naljepnice na modulu ili u BIOSu eliminiraš nekompatibilnost kao razlog pogrešnog čitanja 'broja' (neke vrijednosti), neovisno jel to mhz, temperatura ili nešto treće.

PC ti je u rukama, pogledaj, 'osjeti'.. :) ko ninđa s mačem :))) i tad znaš. Za ostalo, hirens i sl...

 

napomena, DDR je započeo u vrijeme SDR, na clockovima SDRama..100/133-266, ddr2, može biti i 400 (200x2 i niže npr 166x2 ili x3 jer su to sve višekratnici za npr 400 i target FSBa na tadašnji clock CPUa kao pentium) i 800.. jer je u tom rasponu, i ne možeš ovako zaključiti jel neko prikazan broj točan ili dvostruko-viši-niži. Recimo da je većina DDR2 modula od 533-800, ali ima i od 400 i preko 1066.. u ovom slučaju zbog starosti ostatka, vjerojatnije da je ona starija-sporija kombinacija. Ako se želi dodati RAMa, mora se provjeriti što chipset-mbo-bios podržava, npr 800 (stvarno 400fsb), jer ne mora ni paliti.. ili radi normalno. Drugi moguć problem je kad se popuni više-svi utori.. uz pitanje koji je posljednji bios.ver. i podržava li sve baš.. + starost i kvaliteta kontakta nakon desetljeća oksidacije pa su greške moguće i kad je ispravno (brisanje gumicom i sl. možda pomogne).

MBO iz tog doba, može imati dva tipa utora-rama, npr sdr/ddr ili ddr2 combo, nikad oba istovremeno (različiti naponi), + često su potrebni jumperi za podešavanja, ne isključivo/samo bios-soft. To treba pogledati u manualu.

 

-novo pitanje, .. 667/800. Teoretski radi, praktično tek kad ubodeš znaš (ili pročitaš u manualu, googlaš.. i možda updateaš bios).

-najmanji problem je mhz, automatika bi spustila clock, veći problem je gustoća chipa (kao je rasla količina rama..) i tad se dešava da ne prepozna modul ili prpozna-koristi samo 50%.. ili ne pali.

-uobičajeno  je bio max na 4GB, pa na 8GB.. ovisno koliko imaš dimm utora, i tad najveći 2GB modul, to daje neki realni max koliko rama možeš dodati + da je što stariji tip -gustoća, jer noviji ne moraju biti podržani-prepoznati. Ako imaš npr 4GB i ako je to max, tad nema korisit probavati (kupovati) dodatno.. pa prvo to provjeri. Teh.specifikacije proizvođača konkretne mbo-model+revizija, +bios.

 

ako radi, to će sam bios-mbo automatski postaviti na max-optimalno.. prema najsporijem modulu, u takvom primjeru na 667. Ako MBO podržava rad na 800, tad se vjerojatno može overclockati 667 na 800 uz povećanje latencija-CAS.. realno beskorisno i moguće nestabilno jer je više od normalne tolerancije na kojoj bi radilo stabilno.. važnije je imati dovoljno-više rama, nego Mhz.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.11.2017 17:22 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice