"Zamavanje" laptopa

poruka: 4
|
čitano: 423
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
neaktivan
offline
"Zamrzavanje" laptopa

Kupila sam novi laptop Lenoveo idealpad 320 i dok radi na bateriju sve je ok (npr. radi YT video itd). Kada radi priključen na struju cijeli laptop se zamrzne nakon nekog vremena, ne reagira ništa i moram ga ugasiti na power tipku. Zna li netko u čemu bi mogao biti problem. Unaprijed zahvaljujem

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.12.2018 12:40 (ivvona).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: "Zamrzavanje" laptopa

driveri, powermanagment, pregrijavanje.. kvar.

Da bi uređaj pravilno (očekivano) radio, mora biti i odgovarajuće podešen, u to spada i soft (sve je soft osim malo hardwarea), od postavki biosa, os, driver.. sve pa moguć i malware ili miner. Ako nije soft uzrok, tad je kvar.

-eliminacija, najbrže/najkonkretnije, skini neku live distru npr mint, na stikić. Pokreneš, vidiš.. ako radi, tad nije kvar, ako je jednako tad je kvar, reklamiraš i dobiješ ispravan uređaj.

 

-alternativno, slično, ako imaš win install medij, možeš njega bootati.. i čekaš-vidiš. Ako su ugasi-smrzne, tad je kvar.

 

računalo mora biti odgovarajuće podešeno, počevši od tog da imaš 'pravi' (čitst, nemodificiran OS-install), ako je win iz nekih 'alternativnih' izvora, skini-napravi čist-origigi, clean install i vidiš jel radi. Uobičajeni scenarij, nrp update, defrag.. bezbrojne stvari koje sys radi ovisno o powersetingu (kad ima struju i sl.) pa do tog da je npr dodatna VGA neispravna ili neodgovarajući driver, jer se tako prebacuje mod rada, svjetlina ekrana, potrošnja, .. sve treba biti 100% čisto (od nametnika), podešeno, ispravno. Tek tad radi.

Ispravnost ili kvar zaključiš dedukcijom, ako nije soft, tad je kvar.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.12.2018 14:13 (ihush).
5 godina
neaktivan
offline
Re: "Zamrzavanje" laptopa

hvala puno probat ću

15 godina
offline
"Zamavanje" laptopa

u drugoj temi, navedena dodatna vga, radeon.. tad je to prvi sumnjivac (jer ovisno o napajanju radi, štednja). Ili nije instaliran odgovarajući driver ili je kvar. Live/boot ne moraju pomoći, jer će možda koristiti samo intelvu VGA. Moraš instalirati odgovarajući driver i provjeriti stanje VGA, možda neki benč/igra.. mada se sad greške primjete u samim win pa i browsanju, jer sad sve koristi vga za sve, aero.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice