LAN: Ubuntu 8.04 i Windows

poruka: 3
|
čitano: 2.336
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
offline
LAN: Ubuntu 8.04 i Windows
pitanje

Poštovanje, tražeći po bespučjima interneta riješenje za svoj problem, odlučio sam se postaviti upit ovdje (jer problem nije riješen) Mršti se,

Naime, imam doma stolni pc i lap, na lapu imam instaliran Ubuntu 8.04, stavio sambu, kofigurirao je prema uputama sa ubuntuvog foruma, no onda sam uočio jedan problem, iz windowsa XP ili Viste (stolni pc), vidim lap i mogu mu pristupiti bez beda ali sa lapa neide, naime kad pokrenem mrežna mjesta, ubuntu uredno vidi workgroup, i ime računala ali kad kliknem na njega nakon nekog vremena u nautilusu pokaže samo praznu stranu, mislio sam da mi je nešto shebano na win piceku, no tamo je vatrozid uredno isključen, pa čak ni ponovna instalacija xp-a nije donjela ništ novo, kad iz sambe ukucam IP adresu onda "vidi" piceka, eh sad.. za nuždu je ok i ovo riješenje, ali ja bih nekak bio zadovoljniji ako je moguće da radi sa imenom, pa bih vas zamolio ako tko zna riješenje ili ako se je susreo sa sličnim problemom da posta ovdje.

Hvala unaprijed

 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
LAN: Ubuntu 8.04 i Windows

možda ti trebaju neki dodatni paketi... npr samba-winbind (ili slićno, neznam točno) koja govori Sambi defaultne atribute i dopuštenja prilikom kopiranja file-a sa Windowsa

Provjeri si firewall ponovno, ne zaboravi otvoriti i TCP i UDP port, isto tako i sa ruterom i NAT-om ako imas to....
Ako koristiš SELinux, osiguraj se da omogučiš Sambi pristup folderima na Linuxu

Također, možda u konfiguraciji Sambe nisi stavio koji su folderi otvoreni na Samba mreži....
I pogledaj dali ti se samba pokreće na startupu.... sbm i nmb servicies (daemons) moraju raditi.... probaj ih pokrenuti ručno sa:

su -   #ne zaboravi crticu (-)
service sbm start
service nmb start

 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
RE: LAN: Ubuntu 8.04 i Windows
autorov komentar

Pozdrav,

Ne, ne, možda sam malo zakompicirao u gornjem postu pa da pojednostavim,

Znaći stolni PC sa Windowsima (XP ili Vista), uredno vidi lap sa Ubuntom i sve djeljene mape na lapu, ali... sa lapa, znaći iz Ubuntua kad želim pristupiti windows mreži nastaje problem, vidim linux ime računala od laptopa, vidim i workgroup, kad kliknem na workgroup vidim i windows računalo(onako kako sam ga imenovao) ali kad kliknem na ime windows računala dobijem praznu stranicu, ako upišem u sambu IP od windows računala vidim sve djeljene mape, znači sa IP radi ali ako kliknem na ime računala ne radi.

I noga u dupe je korak naprijed
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice