Greškom formatiran hard - pomoć!

poruka: 5
|
čitano: 843
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
offline
Greškom formatiran hard - pomoć!

Prijatelj je hteo da "osveži" neku staru mašinu koju njegova porodica i dalje koristi (neka LGA 775 konfiguracija, nisam siguran tačno šta ima) i greškom je tokom instalacije XP-a odabrao pogrešan hard i odradio celu proceduru - obrisao particije, kreirao novu, instalirao OS i shvatio da se zeznuo.

 

Ima li mu nade i šta bi vredelo pokušati? Drugi hard ima, ali izgleda da nije baš najispravniji, tako da koliko znam za sada nije uspeo da instalira funkcionalan OS na njega, pa bih verovatno probao da bootujem sa flasha - vidim postoji Hiren`s koji radi sa USBa, doduše, koristi Win10, tako da ko zna da li bi to uopšte htelo da radi na tako staroj mašini (teoretski mislim da nema problema; mada i on ima neku staru CD varijantu, ali, koliko sam shvatio, nije s njom ništa postigao).

 

Ima li smisla staviti taj disk u neki USB rack, pa probati na laptopu sa, recimo, Recuvom? Ili da nosim disk kod mene kući?

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
offline
Greškom formatiran hard - pomoć!

Ukoliko nadjes nesto sto uistinu pomaze slobodno javi.

Jednom sam obrisao slucajno cijeli folder od nekoliko desetaka giga i to permanentno (ne u recycle bin) na shift+del, jer jedino tako i brisem. Pokrenem recuvu, da mi samo nadje sto sam obrisao. Imena fajlova mi samo trebaju.

I naravno, ona gotovo nista ne nadje i nakon sat i pol vremena sto je drndala po disku. Pronadje mi ime necega sto sam obrisao prije 2 godine, ali ne i ono od prije 5 minuta , a na tom disku nista nije radjeno u medjuvremeno.

Isprobavao sam jos neke aplikacije. Neke su se pokazale daleko bolje od recuve, ali sve u svemu... Sipak. Bar prema mome iskustvu.

 

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Greškom formatiran hard - pomoć!

može se.. razni hirens/minipe bootmediji imaju i više alata (OO, getmydata, undelete.. desetak raznih svaki ima neku prednost-mogućnost) ali to može potrajati danima i ispravnost kopiranih fileova nije 100%. Naravno imati drugi hdd i tek nakon kopiranja vidiš što je spašeno-ispravno pa to ponoviš nekoliko puta.

-problem kod starijih računala može biti bootanje s USBa, kao i kompatibilnost IDE-SATA-AHCI.. + miniPE koji boota mora podržavati taj mod kontrolera/driver. IDE radi na svemu. Za to nema pravila nego moraš znati što koje računalo može i tako podesiti (najgore je s RAID diskovima).

-moguće je spašavanje čak i kod kvarova diska, tako da u ovakvom slučaju nije problem, ali je problem vrijeme + količina kopiranog pomnožena s raznim pokušajima npr izbor koju od prepoznatih rekonstrukcija sadržaja izabereš za spašavanje, tek kasnije možeš do kopiranog filea.

 

-to se radi na dovoljno jakom/bržem računalu 100% ispravnom (jer je vrijeme bitan faktor ponekad kopira danima), isključen uefi/sec/fast, ide mod hdda, može USB ali često mora CD/DVD jer su stariji alati/bootmediji iz tog doba recimo XPa i nemaju svi nativnu podršku (driver) za npr usb/ahci. Pod UEFIjem je sve teže/zakomplicirano, pripaziti na sve postavke koje mijenjaš na svom računalu jer ih trebaš vratiti na trenutno stanje prije nego bootaš svoj normalan OS (zaštita/licenca i sl.).

 

-od svih alata, najčešće get data back ntfs obavi posao, ali i ostali alati acronis/OO.. imaju svojih prednosti, ovisno o kvaru-problemu, mogu biti daleko brži i uštedjeti vrijeme pa se prvo proba s njima.

 

+ moguć manji problem s novijim računalima i više rama jer su većinom alati iz doba 32bitnih appsa i sporedni problemi se pojavljuju s više od 4gb (većina alata/bootmedija je iz doba XPa, 512-2gb je očekivana količina, nova računala imaju minimalno 4gb.. pa možda treba izvaditi višak)

 

edit: dodatak za post iznad, undelete je normalna app/mogućnost, jer file se ne briše, samo se ukloni iz popisa sadržaja i ako nije nešto presnimljeno preko clustera sadržaj se vrati bez problema, trenutno. Ali, sam rad s tim računalom-diskom smanjuje šanse. Najbolje je ne koristiti taj disk, sve raditi s drugim .. tj s bootmedija. Točno, ponekad se spase stvari stare godinama, stvar sreće-statistike i načina rada svih memorija + crc.

-kod formatiranja to ne vrijedi, nema undeletanja.. ali oni 'pravi' alati nude i to, unformat. Tad ne čitaju popis sadržaja nego rekonstruiraju popis a to može trajati. Unformat i sl može nuditi nekoliko pronađenih 'u vremenu' formatiranja (popisa sadržaja, rasporeda particija..) i ponuditi ih, ali tek kad to obavimo, nakon kopiranja, vidimo rezultat. File kao txt, doc se može rekosntruirati dok avi/slika teže zbog samih crc-recvery blokova (zalihnost) koje se u kompresiranom materijalu izbacuje da bi stalo više sadržaja + za avi nema pravila kako mora izgledati idući byte tj ne može se izračunati. Kao kad OCRom pokušavamo pogoditi jel neko slovo a-o-nula... ali znamo da nije w-m.. jer nije slično. Tako se crc-om rekonstruiraju fileovi i rezultat nije 100% nego samo možda kad se ima malo sreće, treba vremena ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 21.12.2018 12:18 (ihush).
16 godina
offline
Greškom formatiran hard - pomoć!

Ako se ne varam ja sam uspjesno vracao sa steelar phoenix windows data recovery pa probaj s njime. 

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
offline
Re: Greškom formatiran hard - pomoć!
Ivan(4) kaže...

Prijatelj je ..

 Uzaludan posao oko bilo kakvog pokušaja vraćanja podataka. Samo gubljenje vremena. Još i nekako da je samo formatiranje, ali nakon ovih drugih radnji vrlo teško, gotovo nemoguća misija.

Težak je život nas konceptualnih umjetnika.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice