Legalni status Archive.org

poruka: 7
|
čitano: 1.592
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
neaktivan
offline
Legalni status Archive.org

 

Pozdrav svima,

 

Zanima me sto je sa legalnoscu web stranice www.archive.org?

 

Naime, na toj web stranici pod rubrikom software nalazi se hrpetina mladjeg i starijeg komercijalnog softwera. Samo Microsoft proizvoda ima par tisuca primjeraka.

Primjerice, moguce je skinuti ISO instalacijsku datoteku Office 2007 Ultimate zajedno sa serijskim brojem za instalaciju.

 

Zanima me da li je dozvoljeno rabiti skinuti softver sa te stranice za kucnu nekomercijalnu uporabu?

 

Imam dojam da se radi o potpuno legalnoj web stranici, vjerojatno neka americka nekomercijalna vladina organizacija koja cuva arhivu svega i svacega,

a razliciti korisnici svoj abandonware kojim raspolazu jednostavno doniraju toj organizaciji... komercijalne kompanije sa svoje strane vjerojatno bi do sad vec trazile uklanjanje svog softwera sa te stranice...

 

Unaprijed hvala na odgovorima.

 

Zare

 

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Legalni status Archive.org

-da/ne. Tj kriterij, da vlasnik softa kao MS tuži tad bi bilo jasno, pošto šute, tad je vjerojatno legalno .. tj ti kao korsinik ni ne možeš znati kao što ne znaš plaća li gazda kafia porez dok to ne završi u dnevniku-na sudu...

-ti nisi drižava, 'organ' koji to može projveriti i tad te to ne treba zanimati.

-ali.. 99% nisu legalni distributer, nemaju ugovor + vlasnik softwarea je vječno vlasnik i dok je zakon o copyrightu i autorskim pravima do tad nema legalnog đabe ili ovakvog legalnog izvora. No to te ne treba brinuti, jer ne brine ni vlasnika.

-osim.. u jednoj situaciji. Ako je običan download, tad ok, site ko site.. ali ako bilo što komercijalnog, zaštićenog zakonom, skidaš nrp torrentom, tad kršiš kazneni zakon. Kako-zašto? zato jer je torrent uz down istovremeno i upload-distribucija. Jedino ovlašteni distributer je legalan, svi ostali su nelegalni + kazneni zakon i tad potrebe za privatnom tužbom nego nadležni po spoznaji... to je važna razlika. Ne smiješ biti distributer, sve ostalo nije kazneni zakon dok ne prekršiš nešto iz kaznenog.. npr ako skineš i koristiš soft bez važeće-valjane licence.. to je ok, to nije kršenje zakona, ali ako crackaš, tad si prekršio KZ (pirat-pedofilija-terorizam.. po sili zakona, KZ, distibucija ili neovlašteno modificiranje-crack). Ako je soft trial tad ti je beskorisno nakon isteka vremena triala... + većina soft se može jednako skinuti od vlasnika-proizvođača npr adobe.com i možeš probati trial.

-stari soft, imaš npr abandon.. no dok je vlasnik aktivna firma i dok postoji proizvod na tržištu (5god ako je ugašen postaje generilki dostupan svima npr naziv proizvoda kao cpu-pentium, ako je u proizvodnji tad je zaštićen.. ms-office je zaštićen).

-.. i tad na kraju, zašto skidati s neke možda maliciozne stranice (malware? + rizik kršenja zakona ili samo problemil..) kad možeš s MSove stranice skinuti legalno i za to znaš, sve ostalo je možda/sumnjivo/rizik. Možeš skinuti mso, možeš skinuti win.. ne trebaš neku site za to.

-btw to što misliš da je neka stranica nekomercijalna, ne prodaje pa je možda ok.. to s komercijalnim softom nema veze, tj ne možeš ti ni đabe dijeliti tuđe, dok da preprodaješ bio bi jednako pirat ili trgovac, odnosno razlika bi bila radiš li to na crno ili na bijelo-ugovor. Zakon nema veze s cijenom, no ne postoji ni jedan komercijalan soft kojeg netko može đabe dijeliti.

-kućni nekomercijalni korisnik može svašta.. i može biti relativno miran (osim u njemačkoj..) možeš skinuti neki freeware, cardware.. software. Razni nazivi koji ti govore da nije free, tj da je nešto free tad bi bilo free, ne drugi naziv kao trialware. Imaš linux, imaš LibreOffice.. imaš free/FOSS, legalno-provjereno s licencama (licenca je stvar koja ide uz soft, tj to je uvjet-ugovor, ne kupljeno-račun jer soft se ne kupuje nego se plaća korištenje u skladu s uvjetima ugovora ili je đabe.. sve ostalo je kršenje uvjeta ugovora i tad je nevažeća licenca, tj kao vozačka dozvola koja nije vlasništvo auta tj odvojeno..).

 

-zašto to vlasnik ne procesuira? Jer mu se ne isplati, jer je možda site-server izvan juridsikcije pa i čak možda ima više koristi nego štete (što je potvrdila i nedavna studija EU ekipe.. pa je studija 'nestala'..) jer tako je MS postao dominanatan os, tj da nije bilo piraterije pitanje bi li se proširio i postao 'nezamjenjiv' za desktop korsnike + pogotovo kad imaš free-foss kao linux-lo i sl. Uobičajena rutina za drogdilera je da ti prvi šut da đabe.. pogodi zašto.

-drugi primjer su online shopovi za kupnju win keya ili mso.. cijene 2-3€ .. i to je jednako legalno, pa čak i legalnije, tj nemaš rizik malwarea ili nema torrenta-downloada nego samo dobiješ key. Win ili željeni soft skineš s MSovih str bez rizika, čisto-leglano-originalno (izvor) .. a key je samo key i ti ne kršiš zakon dok trgovac nije tvoja briga-jurisdikcija nego nadležnih. Točno, nema tužbi i po tom kriteriju to je = leglano (mada znamo da je na crno, bez ugovora i sl.).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.1.2020 13:09 (ihush).
4 godine
neaktivan
offline
Re: Legalni status Archive.org

 

opsiran odgovor, hvala...

 

ipak nisam siguran da se radi o ilegalnoj stranici koja se moze usporedjivati sa torrentima... ima previsoku domenu (.org) zapravo u root direktoriju tako da sumnjam da je stranica imalo ilegalna. ponavljam, cini mi se kao drzavna stranica za arhiviranje...

 

primjerice sto uraditi sa downloadom iso imagea photoshop 7 sa te stranice? Photoshop je aktivan proizvod, a ova verzija je starija od 10 godina... da ne govorimo o desecima inacica windowsa od 95 do sedmice...

 

i ova stranica nudi torrent za downloade...

 

a sto se tice polovnih serijskih brojeva za windows 10 to mozda jeste legalno ali sumnjam da tu postoji ikakva tehnicka podrska za te brojeve od microsofta...

 

 

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.1.2020 22:36 (MarkoST).
15 godina
offline
Re: Legalni status Archive.org

-stranica nikad nije ilegalna (ili tajna) .. no ono što se rdi ili sadržaj je, tj soft distribucija-zakon, legalno je isključivo s ugovorom-dozvolom vlansika (+ registracija trgovine pri nadležnom sudom neke države-jurisdikcija).

banalan primjer, mogu najnormalnije, najlegalnije skinuti win iso s ms sitea.. i to je ok, ne treba objašnjavati?  .. možeš i ti jednako, no ako ja skinem i dam tebi tad postajem distributer (ako imam ugovor-dozvolu) ili pirat ako to nemam. Pri tome je sadržaj opet isiti, win su isti, nisu postali legalno-nelegalni, nego ono što ja radim.

-pošto ti kao običan mali korisnik ne možeš znati imam li ja odgovarajući uogovr-dozvolu to te ne treba zabrinjavati, tj kao što sam logički pretpostavljaš, nisu nepoznata-tajna stranica, nije ni ebay.. i tad logički pošto MS za njih zna i može tužiti a ne tuži zaključimo da su ok.. no ako nemaju ugovor i ms tuži tad će biti kažnjeni tj ovisi o jurisdikciji.. pa i sitnici da npr francuska kad želi kazniti google dobije čvrgu od trumpa, što misliš da bi nrp hrvatska mogla kazniti..

 

-teh.podrška s tim nema veze, tj upravo je ugašen support za win7 (i naravno već odavno za sve starije) pa ms ne daje support niti ga itko očekuje (tako da je ta rečenica nepotrebna..).

 

-pošto te i dalje zbunjuje copyright-zamp ili zakon o zaštiti autorskih prava, branda i sl.. ako želiš, potražiš zakone i pročitaš, kao i sudsku praksu, tad će ti biti jasnije. Tj kraće, npr ne možeš napraviti lažne levisice, ako se otkriju uništavaju se, sve takve obične-materijalne robe koje nisu 'original' se uništavaju, ne smiju se čak ni donirati (vlansik branda ne dozvoljava, spaljuje se..). Soft je drugačije, nije materijalno nego intelektualno vlasništvo, licence-patenti, dozvole.. i kupnjom licence nisi kupio soft, nego licencu-dozvolu za korištenje kao što imaš vozačku koja nema veze s kupnjom auta. AKo prekršiš uvjete licence tad gubiš licencu mada je soft ostao isti, npr home licenca nije za komercijalno korištenje, ne vrijedi kao što a kategorija vozačke ne vrijedi za b kategoriju vozila.

 

-točno, stranica nije ilegalna, to jedino možeš sigurno znati, jer je javna, dostupna, nije skrivena (kao privatni torrenti ili crno tržište zabranjenih roba-usluga..). No ima li ta stranica sve potrebne papire to nećeš nikad znati, odnosno, to zna samo vlansik-ms ... ali ne tuži, kao da prešutno dozvoljava. Država ne tuži jer vlansik ne tuži + jurisdikcija itd..

-ilegalna stranica bi bila ona koja je tajna, zakonom zabranjena i sl. a takva ne postoji.. :) .. tj moraš malo poraditi na učenju zakonskih termina-naziva i čitanja zakona, gdje nema neke 'slobodne forme' interpretacije nego suhoparno pravno formulirano i tumačeno. Ne možeš laički tumačiti.. ili je legalno ili nije.. tj nije za sad jer nitko ne tuži, ali je 99-100% bez valjanih ugovora dakle nelegalno tj sadržaj s tim nije postao (ne)legalan nego samo onaj tko nadzire stranicu radi legalan ili nelegalan posao. Kao što autom možeš zgaziti osobu.. pri tome auto nije nelegalan ali ako je ukraden, ako nemaš papire ili vozačku tad je i to.. no gaženje je sasvim drugo djelo i tad vozačka ili ukradeno vozilo nisu toliko bitni itd itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
4 godine
neaktivan
offline
Re: Legalni status Archive.org

 

itekako ima veze tehnoloska podrska, jer ne trazim telefonski od microsofta RH tehnicku podrsku za win7 vec tehnicku podrsku za win10, a njih sam kupio sa polovnim serijskim brojem za 10 eura...

 

ne pada mi na pamet distribuirat taj skinuti softver, vec me zanima mogu li legalno rabiti photoshop7 skinut sa te stranice za kucnu uporabu...

 

google/francuska i adobe/archive.org nisu usporedivi, jer adobe je pod americkom jurisdikcijom kojoj pripada i domena navedene stranice...

 

zamp/copyright nije ono sto me zanima, niti zamp je nadlezan za odnos microsoft/archive.org... ne pada mi na pamet filozofiranje o zakonskim terminima niti duboko ucenje o njima...

 

 

 

 

15 godina
offline
Re: Legalni status Archive.org

.. ako te ništa od tog ne zanima, tad je pitanje nepotrebno-besmisleno. Ne postoji legalni distributer-izvor ako nema ugovor-dozvolu vlansika, neovisno što rade bez kazne.

-ne kupuješ soft za nski iznos nego plaćaš licencu, dozvolu, pravo korištenja pod odgovarajućim uvjetima i ako se uvjeti licence krše, tad je nemaš (nevažno što si platio i koliko-gdje), odvojene stvari kao auto-vozačka + vlasništvo je i dalje vlasnikovo dok si ti samo korisnik. (izizetak soft po nardužbi kad kupnjom ti postaješ vlasnik).

-ako želiš pitaj ms-hr o legalnosti ili pravu distribucije navedene stranice, pitaj adobe ili otiđi na njihove stranice i čitaj-skidaj.. tamo iz prve ruke imaš info.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
4 godine
neaktivan
offline
Re: Legalni status Archive.org

 

pa dobro nisi odgovorio nista konkretno, microsoft i adobe mogu pitati i bez tebe... ))

 

hvala na  nicemu...

 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice