Reinstal Windowsa 10 koji je došao sa laptopom

poruka: 3
|
čitano: 1.823
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
offline
Reinstal Windowsa 10 koji je došao sa laptopom

Prvo, tražio sam odgovarajuću postojeću temu da ne otvaram novu, ali nisam našao pa ako sam šta previdio molim da me se uputi na nju.

 

U jednoj temi na forumu me je u vezi problema sa hardwareom upućeno na reistalaciju windowsa. I sve bi bilo OK da u zadnjih nekoliko godina nisam više tip za Linux nego Windows (tj., konkretnije, za windowse koji dolaze na laptopu pa se nema CD-a ili DVD-a sa kojeg se instalira). Znači, imam dual boot na laptopu (Windows 10 i Mint 18.1) i pretpostavljam da ću morati ponovo instalirati i Mint. Već sam jednom probao reinstalirati Windows (bar mislim da je to reinstall). Išao sam na Recovery i na Reset this PC (imam komp na engleskom pa ne znam hrvatske izraze) i odabrao sam da mi izbriše sve sa particije na kojoj je Windows. Međutim, tijekom procesa se pojavila neka greška (ne sjećam se da li je išta pisalo kakva greška) i nikakav reset nije napravljen.

 

Moje pitanje je da li moram prvo maknuti dual boot pa onda raditi reset ili je moguće da nešto drugo ne štima? I još jedno pitanje, je li to uopće ekvivalent reinstaliraju windowsa sa CD-a ili DVD-a?

Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
protjeran
offline
Reinstal Windowsa 10 koji je došao sa laptopom

prvo skini media creation tool, pa napravi butabilni stick sa windowsima, pa butaj sa sticka i instaliraj windowse, pa jednom u windowsima disk management, pa shrink drive, pa opet reset i instal linuxa na taj prazni prostor...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Reinstal Windowsa 10 koji je došao sa laptopom

-ako imaš HW problem, ništa korisnog od (re)installa..

-prvi korak je, pribaviti/napraviti odgovarajući medij, sve je na MSovim stranicama, podesiti BIOS, nextati..

-redosljed installa (stari, prvo win, pa lin), od w8 nije važno, tj win boot manager podržava i linux.. (izbor win/grub), ali ako ga koristiš, praktičniji je u legacy-win7 modu.

-ako ne zbrljaviš .. (ako nema potrebe) mint ne moraš dirati, ovisi o sto sitnica, disku, bios/mod .. ali to nas opet vraća na prvu rečenicu ili pitanje u čemu je problem. Problemi se prvo moraju otrkiti-izolirati-eliminirati.. dok se izbor npr moda gpt/mbr i ostalog povezanog s uefijem treba uskladiti sa svime, s osevima/potrebama.. treba znati neki cilj, da bi se odgovarajuće/optimalno podesilo računalo (bios) jer je to početno stanje za sve nakon tog.. a time i ograničenje.

-svi osevi danas imaju dovoljno fleksibilne alate, kao geparted.. kojim možeš nakon installa shrinkati, kreirati potrebne particije .. ali još jednostavnije je jednostavno obrisati čitav disk i kako neki OS instaliraš, zagrabiti dio, ostalo ne dirati dok sve nije gotovo.. (dva različita pristupa, npr možeš gpartom pripremiti sve particije, ali svaki os je na svojoj nativnoj, dok se od unallocateda jednostavno uzme potrebno i formatira u odgovarajući FS, pa je takva priprema nepotrebna, ali možda za početnike 'bolja' jer im se lakše snaći, vidjeti 'konačnu sliku'...). Dok s multiboot OSom možemo grubo reći da duplaš broj potrebnih particija, npr /boot, sys=/root itd.. i neka zajednčka sotrage.. uz moguću /swap .. a tad imaš problem za legacy-MBR tj ograničenje na 4 primarne koje zaobilaziš kreiranjem jedne extended... i tad dalje nemaš ograničenja osim što to ne može biti /boot particija. (sve osim /boot može biti u extended particiji, neograničen broj OSeva-particija). GPT to eliminira, tj nema ograničenja ali ne donosi ništa drugo korisno dok se gubi kompatibilnost unazad + svi ostali problemi iz UEFIja, koji su do sad većinom fixani (linux).. pa valjda radi :) no ovisno kako podesiš bios/opcije .. moraš pripaziti (googalti howto, za svaku distru..) na sitnice kao fastboot/hyber i sl.. .. to smeta multibootu, uzrok brljavljenju diska tj logika -> drty..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice