Windows neće bootati sa SSD - BootMGR is missing

poruka: 3
|
čitano: 1.372
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
offline
Windows neće bootati sa SSD - BootMGR is missing

Imam Hitachi 500gb na koji sam davno snimio Windows 10 (ili je možda windows 7). Taj Hitachi ima dvije particije. Za windowse i još jednu za storage.

Zatim imam SSD 850 EVO 500GB na koji sam snimio nove Windowse 10, original, i koristim taj Windows 10. Od onda Hitachi particija sa windowsima stoji.

Ispočetka sam imao opciju da biram koji windows želim pokrenuti, ali onda sam nekako složio da mi uvijek pokreće ove sa SSD-a.

Uglavnom, sve je bilo ok dosta dugo, i jučer sam odlučio mergati dvije particije na Hitachi disku preko EaseUS programa. Restartalo se računalo i dobio error "BootMGR is missing" .

 

Dodao sam sliku.

Disc 0 je taj Samsung SSD koji gore ima windows i ne želi se bootati.

Disc 1 je 120gb SSD na koji sam sad snimio nove windowse.

Disc 2 je taj Hitachi koji je imao prve windowse i gdje sam išao merge dvije particije, ali moguće da sam nešto zeznuo tu. Kad ne vidim merganu particiju nego je unallocated sve.

Disc 3 je WD sa fajlovima.

Disc 4 je USB sa bootable Windows 10.

 

Ima tko nekih ideja kako da pokrenem taj windows sa SSD? I da koristim nazad taj Windows?

Naime, taj SSD sa windowsima ima dosta programa koje koristim (sekundarno poslovno računalo). Pa bi htio da mogu osposobiti sve te programe da ne moram izgubit dane da sve složim kako je bilo.

Neki programi se ne žele pokrenuti vjerojatno jer se ne koristi registry od tog windowsa itd.

 

 Čini mi se da je nešto bilo na tom Hitachi disku što je bilo potrebno da se windows boota sa SSD-a .

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.10.2018 9:39 (tigerija).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
online
Re: Windows neće bootati sa SSD - BootMGR is missi

-da bi bilo koji disk bio bootabilan, mora biti tako pripremljen, ono 'active' znači da je primarna-bootabilna particija (neovisno gpt-mbr..).

-u pravilu, to je skrivena particija 100-500mb ali može i bez nje tj zajedno na win-sys particiji... ono što vidiš kao C: kad upališ win.

-diskpart, nakon izbora diska (list disk .. select-broj 0-1-..), active. exit..

-nakon tog, s boot-install medija, i dalje u cmd bootsec.exe /nt60 (slovo:) .. kreira-kopira na boot particiju potrebne boot fileove, dok je slovo: ovisno koja ti je to particija.. npr c: ... tj boot-disk/particija. Nakon tog je taj disk bootabilan (ali mu tad treba i OS, bootmeni..) pa to nastaviš u cmd-u.. bcdboot / i raznim switchevima + pathom od win i target diska-meni-boota.. pa to ovisi gdje se što nalazi i zato je to lakše obaviti autofix-repairom (ponovi nekoliko puta, ne mora sve biti iz prve..). Svaki 'višak' diska može biti problem.

-bios, postavke, boot-order+cms/expressboot i probaš.

 

-- katastrofalna zbrka btw, ukloni sav 'višak' (storage, usb..) ostavi samo disk s kojim ćeš bootati ili ubaci boot-medij (usb?) i pusti automatiku-fix/repair.. par puta.

-kad se popravi, tek tad dodaj dodatne diskove (jer boot lako završi na pogrešnom mjestu)

- btw, easeus je zgodan alat, lakše nego tipkati naredbe u cmd-dispart-u.. ali MS se štiti, ne smije biti prejednostavno kopirati-sys.. u ovakvim primjerima ispada da je bolje ne koristiti lake-klikajuće alate, jer tad korisnik zapravo ništa ne zna (ne mora znati).. a kad se problem desi tad bi bilo bolje da je isto to pokušavao diskpartom-kuckanjem u CMD.. jer bi tad prije brljavljenja imao neku ideju kako to radi pa i lakši fix. Bootmeni bi bilo lakše napraviti npr easybcd-om.. ali ako ne možeš bootati, tad nisi u win i tad moraš ručno, dok svaki OS ima potrebne alate (u CMD.. kuckanje) i pošto je ovo potrebno jednom i nikad više, nema potrebe tražiti dodatni alat kao easybcd.. ali možeš, probaj-vidi..

-problem je što npr kao diskpart (disk-partition manager) radi jedan dio posla, drugi je za kreriranje boota bootsect, dok je treći za boot-meni (kojeg bi koristio da imaš multiboot, ovako ga ni ne vidiš ali je potreban tj on zna path od bootdiska do sys-OS diska (kojih može biti neograničeno puno.. tj multiboot, pa i linux, dos..), kao i easeus koji je =dispkart ali lakši za klikat, i easybcd koji je lakši za menije, nisu sami dovoljni, jer ne rade sve.

-tj, greška je u početku kopiranjem diska, koji nije bootabilan, da je tad bi copy-klon bio identičan.. i bio bi bootabilan (osim zaštite, serisjki broj diska, SID.. pa MS to ne želi..), pa ni sam easus mada je lak nije dovoljno klikati, mora se znati što će se desiti.. nije to problem toliko easusa ili bilo kojeg drugog alata, gparted i sl. nego MS-zaštita, jer bi bez zaštite sve bilo običan copy, jer sve je file, nule i jedinice..

 

(ispravak/dodatak..) greška je što si kopirao particije, umjesto bootabilnog diska.. jer je bootsektor poseban dio diska (mbr ili gpt).. i da je kopiran 'disk' tad bi kloniran imao sve, ovako si kopirao 'samo' particije koje vidiš.. a one nisu bootsektor.. njega ne vidiš. Idući put kopiraj disk-na-disk.. nakon toga ga kad vidiš da radi, prilagodiš shrink-resize.. i petljaš s particijama po želji.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.10.2018 10:02 (ihush).
7 godina
offline
Re: Windows neće bootati sa SSD - BootMGR is missi
tigerija kaže...

......i jučer sam odlučio mergati dvije particije na Hitachi disku preko EaseUS programa. ....

 

Kako ti je gore kolega ihush rekao, programi poput easeus naprvu izgledaju da skraćuju muke korisnika no u praksi to i nije baš tako.

 

U samim win10 imaš ugrađene sve alate koji ti trebaju za oporavak ili migraciju na drugi hardver. Nemoguće je sad u par rečenica opisati kako to sve radi , ali ako te zanima imaš sve na ms stranicama o tome , i jedino kaj ti treba ( osim znanja ) je jedan poveći usb na kojem će biti win10 health sučelje i image tvog sistema ...

 

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10/how-to-create-a-recovery-drive-for-reinstalling/58df9c7d-84de-4652-9952-8bac34abc6c5

 

 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice