Od prošlog utorka Windows 7 možete utegnuti

poruka: 1
|
čitano: 2.187
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
offline
Od prošlog utorka vaš Windows 7 može smršaviti

Čudi me da na jednom Bugu o ovome nema spomena, pa nu ovdje se ipak malo istakne.

 

Dakle, prošlog utorka kao preporučeni update objavljen je KB2852386 koji Windowsu 7 sa apliciranim Service Packom 1 omogućuje ono što Windows 8 ima kao mogućnost od početka, a to je da se updatei koji sadrže starije verzije datoteka i komponenti, a koje se više ne koriste te dakle bez potrebe troše prostor, mogu ukloniti is SxS foldera koristeći naaaajobičniji Disk Cleanup. Ako Disk Cleanup pokrenete, s opcijom Clean up System Files, a niste svjesni da ste instalirali i ovaj update, dočekat će vas i malo iznenađenje budući da je ova opcija po defaultu uključena. Sljedeći reboot trajat će malo duže, na lock screenu prikazati će se do sada neviđena poruka Cleaning up.../Čišćenje...., i osloboditi će vam se dosta mjesta na disku.

 

Ovisi o tome koliko je updatea instalirano i koliko je instalacija stara, uštede na prostoru sežu od 100tina megabajta do 10 gigabajta.

Blog post koji ovo pokazuje sa slikama je ovdje.

 

Nekoliko napomena: u Temp direktoriju u user folderu ostaje kopija foldera DISM, identična onoj u System32, koju se bez problema smije obrisati. Sva preostala ažuriranja do SP1 mogu se ukloniti i vratiti po volji. Sva ovom procedurom uklonjena ažuriranja mogu se ponovo instalirati ako se za time ukaže potreba. Također, mada Disk Cleanup ne traži reboot, budući da se konačno i završno čišćenje vrši tek tokom reboota, najbolja praksa bi bila nakon obavljenog posla odmah krenuti u restart. Nek se vrag vara. Puni razmjer oslobođenog prostora možda neće biti vidjliv dok se restore points ne iščiste, ako koristite System Restore. Ako je količina očišćenog veća od System Restoreu dodijeljenog prostora, povratka u prošlost na taj način nema, ali to vas ne bi trebalo zabrinuti.

 

Posebno ako imate manji SSD, krenite odmah u čišćenje i uživajte!

Early adopter
Moj PC  
5 1 hvala 11
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice