Canon predstavio sedam filmskih objektiva iz serije Sumire Prime

Canon Europe je danas u Zagrebu predstavio sedam novih filmskih objektiva iz serije Sumire Prime koju čine brzi T-stop objektivi fiksne žarišne duljine

Stjepan Bilić ponedjeljak, 15. travnja 2019. u 16:34

Danas, 15. travnja 2019. godine Canon Europe u zagrebu je predstavio sedam novih filmskih objektiva iz serije Sumire Prime. Riječ o brzim T-stop objektivima fiksne žarišne duljine, kompatibilnim sa svim filmskim kamerama koje koriste PL nosač.

Novi objektivi nose nazive - CN-E14mm T3.1 FP X, CN-E20mm T1.5 FP X, CN-E24mm T1.5 FP X, CN-E35mm T1.5 FP X, CN-E50mm T1.3 FP X, CN-E85mm T1.3 FP X i CN-E135mm T2.2 FP X. Prema navodima proizvođača, objektivi su kompatibilni sa svim filmskim kamerama koje koriste PL nosač, opremljenim 35-milimetarskim senzorom formata punog kadra ili Super 35-millimetarskim senzorom, uključujući i odabrane kamere Cinema EOS.

Objektivi iz serije Sumire Prime odlikuju se novodizajniranim filmskim izgledom i toplim tonovima boja, a namijenjeni su povećanju kreativnosti i operabilnosti u filmskoj industriji. Shodno tomu, posvećena je velika pažnja detaljima – Sumire Prime objektivi sastoje se od asferičnog elementa velikog promjera i stakla s nepravilnim rasapom što rezultira baršunastim nijansama kada se otvor blende prilikom snimanja približava svojoj maksimalnoj postavci.

Svi objektivi Svi objektivi podržavaju blendu s 11 listova i imaju preciznu ručnu kontrolu, nudeći snimateljima bogatije razine zaokruženog bokeha za bolji prikaz objekata i mekše zrake svjetla, što je prigodno za snimanje intimnih scena u kojima se pažnja gledatelja usmjerava na određene detalje. Zahvaljujući velikom promjeru objektiva moguć je svjetliji T-broj, pa su ovi objektivi pogodni za snimanje u uvjetima slabijeg osvjetljenja kao i za snimanje scena male dubine polja, kad su ambijent i atmosfera od ključne važnosti.

Objektivi Sumire Prime dolaze s izmjenjivim nosačem PL koji se može zamijeniti nosačem EF i vratiti na PL. Objektiva su kompatibilni s Canonovim sustavom Cinema EOS, Canonovim modelom kamere Cinema EOS s vrha ponude C700 FF i drugim filmskim kamerama punog kadra drugih proizvođača.

Objektivi iz serije Sumire Prime nasljeđuju suptilni, topli ton boja Canonove linije objektiva Cinema. Takva kompatibilnost olakšava tvorcima filmova zamjenu objektiva tijekom produkcije jer time ne utječu na ton boja. Tijekom snimanja na velikim setovima ta jedinstvenost smanjuje potrebu za kasnijim vremenski zahtjevnim gradiranjem boja i osigurava dosljednost između snimaka bez obzira koji je objektiv korišten.

izbor filmskih 35-milimetarskih kamera punog kadra još uvijek je relativno ograničen i upravo u taj segment uskaču objektivi Sumire Prime

Stephen Hart Dyke, marketinški menadžer za profesionalne slikovne proizvode, Canon Europe, komentirao je: “Sve veća konkurencija na tržištu hardvera za snimanje filmova i sve veća potražnja gledatelja za kvalitetnim sadržajima donijela je veći pritisak na tvorce filmova da pomiču svoje kreativne granice. Rezultat je toga sve veći trend i potražnja za kamerama s velikim 35-milimetarskim senzorima punog kadra i brzim objektivima fiksne žarišne duljine koji mogu postići dramatičniji izgled i veću kvalitetu slike, a to su značajke zahvaljujući kojima će se produkcija izdvojiti od konkurencije. No, izbor filmskih 35-milimetarskih kamera punog kadra još uvijek je relativno ograničen i upravo u taj segment uskaču objektivi Sumire Prime. Oni nude profesionalnim snimateljima filmova dodatan izbor, fleksibilnost i dosljednost u snimanju, istovremeno im omogućavajući personalizaciju vještine i unaprjeđenje kreativne vizije trenutačno jako traženim 'filmskim izgledom'“.

Objektivi CN-E24mm T1.5 FP X, CN-E35mm T1.5 FP X, CN-E50mm T1.3 FP X, i CN-E85mm T1.3 FP X na tržište stižu u ljeto 2019., CN-E14mm T3.1 FP X u jesen 2019., a CN-E20mm T1.5 FP X i CN-E135mm T2.2 FP X do zime 2019., odnosno do proljeća 2020. Što se cijene tiče, svaki od njih stajat će 7.410 USD.