AMD Adrenalin Edition driveri problematični s nekim DX9 naslovima

Velika nadogradnja Radeon Softwarea sa sobom je donijela hrpu novosti, ali po svemu sudeći i velike probleme za ljubitelje nekih starijih igara

Denis Arunović utorak, 2. siječnja 2018. u 19:00

Kako prenosi Techpowerup, u posljednjih se par tjedana na AMD-ovom službenom forumu zahuktala rasprava oko novih Adrenalin drivera koji stvaraju probleme s nekim igrama koje rabe DirectX 9 API. Nove drivere pod imenom Radeon Software Adrenalin Edition i sami smo isprobali i ostali oduševljeni s količinom novih mogućnosti koje je AMD uspio ugurati u ovu softversku nadogradnju. S druge strane, nove drivere nismo testirali sa starim DX9 naslovima, pa nismo imali ni prilike iskusiti njihovu "mračnu" stranu. 

Witcher Enhanced Edition jedan je od naslova koji se još uvijek igraju
Witcher Enhanced Edition jedan je od naslova koji se još uvijek igraju

Sve u svemu, na AMD-ovom forumu inicijalno se pojavila objava korisnika Fury kartice koji se žali da mu s novim driverima ne radi Command & Conquer 3 u kombinaciji s ekspanzijama. Na isti se problem žalili su se i drugi korisnici, a reakcija AMD-ovog zaposlenika bila da je riječ o naslovu iz 2007. godine koji nije više relevantan i da samim time nije vjerojatno da će mu biti dodijeljeni vrijedni inženjerski resursi. Da stvar bude gore, thread je zaključan od strane administratora bez da se našlo rješenje problema. U drugom pak threadu korisnici se žale na rušenje Witchera: Enhanced Edition, no u raspravi se nije oglasio još nitko iz AMD-a, niti je thread zaključan, što ostavlja nadu u pozitivan rasplet situacije. 

Zanimljivo je da sa AMD još uvijek nije službeno oglasio po pitanju ovih problema i općenito podrške za DX9 naslove u budućnim nadogradnjama drivera. Kompatibilnost sa starim igrama jedna je od najvećih prednosti PC-ja kao platforme za igranje, pa bi zanemarivanje ove značajke zasigurno gurnula još AMD-ovih korisnika prema karticama temeljenim na GeForce čipovima.