Tekken 7 - Za stare i mlade

Novo izdanje serijala Tekken potpuno je očekivano prilagođeno današnjim zahtjevima igrača, i premda nije bez mana, uvjereni smo da će uz stare igrače, zasigurno regrutirati i svježe borce

Damir Radešić subota, 1. srpnja 2017. u 00:00
Info
Proizvođač/Izdavač Bandai Namco
Žanr Borilačka igra
Platforme PC, XOne, PS4

Tekken je igračima prvi put prikazan davne 1994. godine, isprva u Japanu kao arkadni stroj, a godinu dana kasnije zaživio je u obrađenoj verziji na PlayStationu, od kada bilježi stalni rast broja fanova zahvaljujući unikatnoj igrivosti, koja samo laicima može nalikovati na koncepte viđene u ostalim borilačkim naslovima. Naizgled jednostavna mehanika, svakim se izdanjem nadopunjavala novim elementima i dakako, novim likovima, tako da ni ovogodišnje nije izuzetak.

Deseto po redu poglavlje, iako nosi brojčanu oznaku sedam, zahvaljujući Tekken 5: Dark Resurrection za PSP i zasebna dva naslova Tekken Tag Tournamenta, slijedi uhodani trend, te je na radost svih igrača na PC-ju napokon predstavilo ovu proslavljenu franšizu i na spomenutoj platformi. Ono što je primjetno na prvi pogled, iznimno su privlačna grafika i efekti, što Tekken 7 može zahvaliti Unreal Engineu 4, no opet, ne toliko dobri kao što smo se imali priliku osvjedočiti u Injusticeu 2. Baš kao i spomenuti, uostalom kao i svaki borilački naslov posljednjih nekoliko godina, i Tekken 7 dolazi s punom solo kampanjom, no ona je ujedno i najslabija karika ovog inače odličnog projekta.

Kampanja je zamišljena kao film u kojem se naizmjenično redaju sljedovi borbi i međuscena, no ne možemo reći da smo u ovom dijelu igre posebno uživali jer tijekom nje nemamo mogućnost izbora likova te je prilično loše koncipirana u smislu poveznica s ranijim dijelovima serijala i kratka. Jednim dijelom nezadovoljstvo pripisujemo činjenici da nas je ta komponenta u Injusticeu 2 razmazila, no većim dijelom su krivi upravo navedeni razlozi, na koje je nemoguće zažmiriti.

Igranje protiv umjetne inteligencije, lokalno protiv prijatelja ili online, sasvim je druga priča, i tu Tekken 7 jednostavno briljira. Uz 36 boraca na izbor, što onih od ranije viđenih, što potpuno novih, pa čak i nekih posuđenih iz drugih igara, svatko može pronaći svog favorita prema preferiranom stilu igranja. Primjerice, Gigas je spor, ali gdje udari trava ne raste, a Master Raven koristi sličan brzi stil udaraca kao i “originalni” Raven, kojem je ninja “nježnijeg” spola ujedno i nadređena.

Svima je ipak zajedničko to da koriste mehaniku povezivanja pokreta udova i zadavanja udaraca pritiskanjem četiri osnovne tipke na kontroleru te, dakako, specijalnim kombinacijama i Rageom koji praktički omogućuje jače napade, obrnuto proporcionalne s količinom zdravlja. Ta je mehanika predstavljena u Tekkenu 6 i odlično prihvaćena jer gubitnicima daje priliku da se vrate u borbu, a u “sedmici” je nadopunjena Rage Driveom i Rage Artsom. U principu, kada je Rage napunjen u potpunosti, igrač može iskoristiti Rage Drive kako bi zadao brzi napad i ostavio protivnika otvorenim za seriju udaraca koji slijede, a Rage Arts je poseban završni potez koji radi otprilike 30 posto štete u odnosu na punu skalu zdravlja.

Spomenute specijalnosti, dakako, valja uvježbati, baš kao i klasične napade, a to je moguće samo igranjem, što, vjerujemo, nikome neće teško pasti. Bez obzira na Injustice 2, koji stalno spominjemo, Tekken 7 zaslužuje našu preporuku i vašu pozornost, bez ikakve dvojbe.

Tekken 7

  • Gomila likova
  • Igrivost
  • Multiplayer
  • Solo kampanja
Ocjena
86%