Od Nove godine putovnicu se može naručiti i online

Opcija je dostupna građanima preko sustava e-Građani koji posjeduju elektroničku osobnu iskaznicu s potpisnim certifikatom

Sandro Vrbanus nedjelja, 31. prosinca 2017. u 12:20

U Ministarstvu unutarnjih poslova u petak je održana konferencija za medije na kojoj je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio novu uslugu u sustavu e-Građani. Od 1. siječnja 2018. godine građani će zahtjev za novu putovnicu moći podnijeti preko tog sustava u redovnom postupku, bez dolaska u policijsku upravu i postaju ili diplomatsku misiju i konzularni ured Republike Hrvatske.

Opcija je dostupna građanima koji posjeduju elektroničku osobnu iskaznicu s potpisnim certifikatom, dok će ostali putnu ispravu i nadalje moći ishoditi na šalterima policijskih uprava i postaja.

"Građani će i brže i jednostavnije moći podnijeti zahtjev za putovnicu i pozivamo građane da što više koriste tu mogućnost preko sustava e-Građani", rekao je ministar te kazao kako će građani moći odabrati način dostave putovnice bilo poštom ili će po putovnicu doći osobno u policijsku upravu ili postaju.

Ovo je druga po redu isprava, nakon vozačke dozvole, za koju se zahtjev može podnijeti elektronički preko sustava e-Građani

Ministar Božinović je pojasnio kako će kod podnošenja zahtjeva građani morati priložiti skenirane uplatnice za izdavanje putovnice, upravnu pristojbu i dostavu preko dostavne službe, ako je za uručenje putovnice građanin odabrao tu opciju.

Fotografija, otisci prstiju i potpis, korišteni u postupku izdavanja e-osobne iskaznice, automatski će se preuzimati iz evidencija Informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova, te građani o tome ne trebaju voditi brigu.

"Cijena ostaje ista i ona iznosi 320 kuna za putovnicu i 35 kuna za upravnu pristojbu, a tu su još troškovi dostave na kućnu adresu 30 kuna" naglasio je ministar i dodao kako je novost da će mogućnost dostave na kućnu adresu moći iskoristiti i oni građani koji zahtjev za putovnicu podnesu na šalteru.