Vlada UK izradila sustav za borbu protiv ekstremizma na Internetu

Ministarstvo unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva izradilo je AI alat koji može prepoznati nepoćudan sadržaj, a koji će biti dostupan društvenim mrežama

Sandro Vrbanus srijeda, 14. veljače 2018. u 06:30

Home Office, ekvivalent ministarstva unutarnjih poslova u Ujedinjenom Kraljevstvu, u suradnji je s lokalnom developerskom kompanijom ASI Data Science izradilo računalni alat za prepoznavanje ekstremističkog i terorističkog sadržaja na Internetu.

Ovaj softver, plaćen 600.000 funti (oko 5 milijuna kuna), koristi se umjetnom inteligencijom "treniranom" na preko 1.000 videa militantne skupine samozvane Islamske Države. Kao takav, trenutačno je u stanju automatski prepoznati 94% ISIS-ove propagande s točnošću od 99.995% – dakle u milijun pregledanih i analiziranih videa njih samo 50 zahtijevalo bi dodatnu ljudsku provjeru.

Softver je izrađen tako da ga se može implementirati u bilo koju internetsku platformu, u proces za upload video zapisa. Na taj način sadržaj se analizira i prije nego postane dostupan javnosti. Intencija je da se ovaj sustav stavi na raspolaganje svima, pogotovo manjim internetskim kompanijama koje si ne mogu priuštiti naprednu analizu sadržaja, a sve kako bi se spriječilo širenje terorističke propagande putem manje poznatih internetskih servisa – što ISIS obilato koristi.