Borivoje Đermanović i Mario Đuras, dSPACE engineering - Razvoj tehnologije samovozećih automobila

Stručnjaci dSPACE-a u Zagrebu rade na najnovijim tehnologijama u razvoju automobila koje će se na cestama pojaviti možda tek za pet godina. Nove ideje i tehnološka rješenja nastaju suradnjom s akademskom zajednicom i sudjelovanjem u znanstvenim projektima, a budućnost tvrtke gradi se obrazovanjem nove generacije zaposlenika

Gorden Knezović utorak, 20. prosinca 2022. u 06:00

Naši sugovornici su Borivoje Đermanović, voditelj odjela razvoja produkata, i Mario Đuras, voditelj odjela Inženjerske usluge i softverska rješenja, u tvrtki dSPACE engineering.

Kada je nastao dSPACE, čime se bavite, koliko poslujete u Hrvatskoj, koje je vaše tržište?

Borivoje Đermanović: dSPACE nastao je 1988. godine kao spin-off Sveučilišta u Paderbornu. Ideja koja je i sada u srži našeg poslovnog modela, bila je stvoriti razvojne alate za inženjere koji razvijaju upravljačke algoritme – mehatroničare i automatičare – kako bi ubrzali i pojednostavili proces razvoja složenih upravljačkih funkcija. Ideja je bila originalna i potrebna industriji. Otad povijest dSPACE-a povijest je stalnog rasta. Od prvih klijenata, dSPACE je povezan s autoindustrijom, i ona sada čini 80% naših projekata. Možemo se pohvaliti da svi svjetski poznati proizvođači automobila u svojem razvoju koriste i naše alate.

Međunarodno širenje

Od osnutka, sjedište tvrtke je u Paderbornu, no već od 1991. godine tvrtka je krenula u međunarodno širenje – prvo u Sjedinjene Američke Države, nedugo zatim u Francusku, Japan, Kinu. Najnovija međunarodna podružnica otvorena je prošle godine u Južnoj Koreji. Možemo reći da su naši projektni uredi prisutni gdje god postoje veliki razvojni centri automobilske industrije. U Zagrebu je podružnica dSPACE-a otvorena 1. listopada 2018. godine, kao prva R&D lokacija izvan sjedišta tvrtke. Neke od ostalih industrija gdje se koriste naša rješenja su medicina, zrakoplovstvo, pomorstvo i energetika.

dSPACE nastao je u znanstveno-istraživačkom okruženju, tvrtke imate u tehnološki najrazvijenijim zemljama svijeta. Otkud i zašto tvrtka u Hrvatskoj?

Borivoje Đermanović: Iako je podružnica dSPACE-a u Zagrebu relativno novijeg datuma – tek četiri godine prošle su od osnutka – kontakt dSPACE-a s Hrvatskom nešto je dužeg vijeka. 2013. godine neki od ključnih zaposlenika današnjeg dSPACE-ova ureda u Zagrebu počeli su raditi za dSPACE kao vanjski podizvođači. Početak je bio oprezan – pet razvojnih inženjera i ograničeni opseg suradnje. No, vremenom smo dokazali svoju vrijednost. Sada tvrtka u Zagrebu ima 120 zaposlenika, i dalje snažno raste.

Osim u sjedištu tvrtke u njemačkom Paderbornu, i u Zagrebu je R&D centar. Kako je Zagreb odabran za tako važan dio tvrtke?

Borivoje Đermanović: To, prvo iskustvo suradnje, bilo je pozitivno i za dSPACE i za prvi razvojni tim u Zagrebu. Do 2018. godine, tim je narastao na 25 inženjera u svojstvu podizvođača. Tada se postavilo logično pitanje – kako dalje? dSPACE vidio je potencijal Zagreba kao lokacije: sveučilišni centar, urbana aglomeracija sa snažnom industrijskom bazom, bazenom stručne radne snage i dobom prometnom povezanošću s Njemačkom, a u to vrijeme, 2018. godine, još relativno nova članica EU – Hrvatska – bila je relativno "neotkrivena" lokacija za međunarodne IT tvrtke. No, vjerujem da je odlučujuće bilo to što smo u tih prvih pet godina suradnje prije osnivanja podružnice u Zagrebu, dokazali da svojim znanjem, trudom i inovativnošću možemo biti ravnopravni partneri našim njemačkim kolegama.

Od osnutka tvrtke, 2018. godine, počeo je snažan rast – već 2019. godine, udvostručili smo se. Pandemijska 2020. godina i nas je usporila u rastu, ali dala nam je priliku da osnažimo organizaciju u Zagrebu, i onda smo 2021. i 2022. godine nastavili rastom od oko 30% godišnje. Nadamo se nastaviti tako i u 2023. godini.

Evolucija portfelja

Vaši glavni proizvodi su alati za razvoj elektroničkih kontrolnih jedinica. Recite nam što su ti alati, čemu služe, gdje se primjenjuju?

Borivoje Đermanović: Temelj našeg proizvodnog programa je koncept hardware-in-the-loop (HIL): to je tehnika testiranja ugradbenih upravljačkih uređaja na simulatoru procesa kojim namjeravate upravljati prije nego što ga primijenite na stvarni proces. Simulator je zapravo matematički model dinamičkog sustava, pretvoren u računalni program koji se izvršava u realnom vremenu – odgovara na upravljačke signale jednakom brzinom i jednakim odzivom kakvim bi odgovarao i stvarni sustav.

Dakle, simulator šalje očitanja senzora kakva bi slao i stvarni sustav – upravljački algoritam ne može uočiti razliku. Ako zamislite da je sustav kojim namjeravate upravljati automobil, možete shvatiti prednosti HIL testiranja: možete izvesti i najzahtjevnije manevre, ili primijeniti najveća opterećenja, bez straha da ćete oštetiti vozilo ili ugroziti vozača. I to možete učiniti puno puta, brzo i jeftino. Tako dSPACE ubrzava razvoj novih automobila.

Od tog temelja portfelj produkata dSPACE-a je evoluirao. Osim HIL simulatora različitih mehatroničkih sustava u automobilu, tu su i razni softverski alati za konfiguraciju i kontrolu eksperimenta. Sada je u automobilima veliki naglasak na protoku velikih količina informacija sa senzora i upravljačkih uređaja preko raznih komunikacijskih sabirnica prisutnih u automobilu. dSPACE proizvodi alate za projektiranje i simuliranje podatkovnog prometa u distribuiranim upravljačkim sustavima. Tu su i uređaji za snimanje i reprodukciju svih senzorskih i upravljačkih signala snimljenih tijekom vožnje stvarnog automobila.

Ti podaci onda se koriste za kreiranje realistične simulacije stvarne vožnje, koja se koristi za treniranje umjetne inteligencije samovozećih automobila. Posljednji tehnološki iskoraci naše tvrtke su simulator radarskih odbljesaka za testiranje radarskih uređaja i na njima temeljenih upravljačkih uređaja u automobilu, alati za projektiranje elektromotornih pogona i simulacijska platforma u računalnom oblaku.

Razvojni inženjeri u Zagrebu sudjeluju u razvoju svih dSPACE-ovih proizvoda i tehnologija. U nekima tek stječemo prva iskustva, u nekim drugima već smo nezaobilazan dio razvoja i priznati eksperti u tvrtki. No, važno je da smo uključeni i povezani sa svime što globalna tvrtka radi. Zagrebački ured odraz je u malom razvojnog ureda tvrtke u sjedištu u Paderbornu. To nam pruža uvid u razvojne planove tvrtke, a našim inženjerima omogućuje da budu dio zaista najnovijih trendova u razvoju automobila, jer prije nego što proizvođači automobila razviju nove funkcionalnosti, alati za njihov razvoj i verifikaciju moraju već biti prisutni. Mi, koji razvijamo te alate, radimo s tehnologijama koje će se na cestama pojaviti možda tek za pet godina. To je zaista uzbudljivo.

Ključ su nove ideje

Možemo li u tom razdoblju očekivati i autonomna vozila na cestama?

Mario Đuras: dSPACE svojim alatima i ekspertizom kod naših kupaca sudjeluje u gotovo svim razvojnim aktivnostima čiji je cilj podizanje autonomije upravljanja vozila. Upravo pravodobnim razvojem softvera i hardvera za testiranje i validaciju, uspjeli smo držati korak s novim izazovima koje pred razvojni proces stavlja zahtjev za autonomnu vožnju.

S obzirom na kompleksnost samog autopilota, koji koristi velike količine podataka s mnogobrojnih senzora, i sâm sustav za testiranje i validaciju zahtjevan je, s obzirom na računalne resurse. Kako se područje autonomne vožnje brzo razvija, tako se i naši alati konstantno unapređuju, a dSPACE Hrvatska također je dio te priče. Iako se mnogo truda ulaže u razvoj i testiranje, nije vjerojatno da će za pet godina na cesti biti potpuno autonomnih vozila. Razlog nije jedino tehnologija. Još je mnogo pravno-etičkih pitanja na koja još nema odgovora, a koja također moraju biti regulirana prije nego što se dozvoli autonomnim vozilima kretanje cestama na kojima se nalaze i drugi sudionici u prometu.

Kako dSPACE drži korak sa zahtjevima tržišta?

Mario Đuras: Uz razvojne timove, u dSPACE-u rade i brojni inženjering timovi. Oni su tijesno vezani uz projekte koji se odvijaju kod naših kupaca. Time se uvijek nalaze u doticaju s najnovijim tehnološkim trendovima. Svaki novi projekt donosi i nove ideje i potrebe za unapređenjem dSPACE-ovih rješenja. Tako se inkrementalno podižu kvaliteta i kompetitivnost naših proizvoda.

Nove ideje kreiraju se i suradnjom sa sveučilištima. dSPACE aktivno sudjeluje u brojnim događanjima u akademskoj zajednici, pridonosi studentskim projektima, doktorskim studijima, znanstvenim i stručnim člancima. S jedne strane, dSPACE tako podržava stvaranje novih ideja, a s druge, obrazuje novu generaciju zaposlenika, koja će svojim znanjem podržavati stabilan rast dSPACE-a u budućnosti.

Poslovno-životni balans

dSPACE ističe životno-radni balans. Recite nam više o tome...

Borivoje Đermanović: U dSPACE-u živimo naše korporativne vrijednosti, a one se odnose na redoviti rad unutar kliznog radnog vremena. Prekovremenih gotovo nemamo. Prioritet nam je imati odmorne kolegice i kolege, koji kada su završili sa svojim radnim danom, žive sve svoje druge životne i privatne uloge. Mi nemamo, niti ne koristimo, službene mobitele. Kada se odjavimo s radnog mjesta, taj radni dan za nas je završio. Tko radi od kuće, kada se virtualno odjavi i više nije dostupan na MS Teamsu i/ili mailu, znači da s tom osobom stupamo u kontakt sljedeći radni dan. Cilj je da kada radimo, da imamo fokus na rad, a upravo to omogućuje radno-poslovni balans.

Dugoročno gledano, smatramo da je to način koji donosi najviše koristi, što pojedincu, a što našoj tvrtki. Uz to, prepoznajemo važne životne događaje naših djelatnika, za koje odobravamo plaćeni dopust ili isplaćujemo jednokratne isplate. Svaki pojedinac našeg kolektiva ima uplaćenu policu sistematskog pregleda u privatnoj poliklinici u Zagrebu, a omogućili smo i povoljna članstva u teretani u poslovnoj zgradi gdje su nam uredi. Za naše djelatnike roditelje podmirujemo trošak ekonomske cijene vrtića u gradskom ili privatnom vrtiću, te na sva pitanja kolektiva koja zaprimamo u dSPACE-ov sandučić, odgovaramo svaki mjesec, aktivno slušamo kolektiv i nudimo rješenja.

Mreza 1 / 2023 siječanj 2023.