Željko Ivanković - Informatika i euro

Što god ne bude štimalo s ulaskom u eurozonu, tvrdit će se da je riječ o "tehničkoj pogrešci". Uobičajeno izbjegavanje odgovornosti već se vidi u svođenju cijelog procesa na pitanje zaokruživanja cijena

Željko Ivanković četvrtak, 17. veljače 2022. u 16:00

U ovom trenutku nekoliko tisuća ljudi u bankama radi na prilagodbi informatičkog sustava ulasku u eurozonu, zajedno sa svojim vanjskim partnerima, rekao mi je u razgovoru dr.sc. Slaven Smojver, koji je u sklopu Odjela supervizije u Hrvatskoj narodnoj banci zadužen za superviziju informacijskih sustava. Inače, u cijelom bankovnom sustavu zaposleno je sad, zahvaljujući upravo informatizaciji, tek dvadesetak tisuća ljudi, ako ne i manje. Uz prilagodbu virtualnih strojeva, tisuće će morati proći i obuke. Proporcija onih koji rade na informatičkoj prilagodbi pokazuje koliko se radi o velikom i zahtjevnom pothvatu, a koji se u javnosti najčešće svodi tek na pitanje hoće li cijene porasti zbog uvođenja eura za koju decimalu više. Iako se Hrvatska narodna banka hvali da je bankovna aktivnost – u Hrvatskoj inače prilično umrtvljena – ipak živnula, dovoljan je površan pogled da se uoči kako se ne radi na novim proizvodima i novim fintech iskoracima. Sve se angažiralo prema euru.

Članak dostupan pretplatnicima

Kako bi mogao pročitati cijeli članak, moraš biti prijavljen na Bug.hr sa svojim podacima te imati status pretplatnika.

Mreza 3 / 2022 ožujak 2022.


BT in-ear slušalice

BOSE QuietComfort

Zvuk visoke vjernosti, do 6 sati reprodukcije, Acoustic Noise Canceling, kontrole na dodir, Aware Mode s ActiveSense, Active EQ, IPX4.

1.999 kn 2.249 kn Kupi

BT bookshelf zvučnici

KEF LSX

Besprijekorna kvaliteta zvuka, kompaktan i svestran, AirPlay 2, Tidal, Chromecast, Spotify , Deezer, Wi-Fi, KEF Control aplikacija, 54Hz – 28kHz .

7.199 kn Kupi