Željko Ivanković: Kripto drumom, znanost šumom

Znanstveni radovi o kriptofinancijama slabo odražavaju što se u tom području događa

Kate Paulić petak, 18. ožujka 2022. u 00:01

Zbog jednog projekta u posljednje sam vrijeme proučavao desetke studija o likvidnosti, posebno u kriptofinancijama. Iako su prošle recenzije, iako zadovoljavaju znanstvene standarde i objavljene su u časopisima koji nisu na popisu sumnjivih, tzv. predatorskih kvaziznanstvenih publikacija, ipak su loši. Izgledaju kao stroj za mljevenje mesa – ubaci se što više podataka, bez obzira na njihovu kvalitetu, provedu se kroz neku formulu i izbace rezultati koji rijetko kome išta znače. Već sutra podaci iz istih izvora mogu dati vrlo drukčiji rezultat (replikabilnost rezultata praktički ne postoji), primijeni li se druga formula (drugi stroj za mljevenje) zaključci o likvidnosti u kriptofinancijama bit će drukčiji, rezultati se prezentiraju bez objašnjenja, razlike u rezultatima se ne istražuju, ponekad izgleda kao da istraživači ni sami ne brinu previše o tome ispituju li likvidnost neke financijske imovine ili likvidnost neke mjenjačnice/organiziranog tržišta. Posebno ih ne zabrinjavaju tehnički uvjeti likvidnosti, a ni institucionalno-regulatorna organizacija tržišta. Napokon, nije sigurno zanima li ih što je uopće likvidnost. Preciznije rečeno, ne objašnjavaju što podrazumijevaju pod pojmom koji navodno ispituju.

Članak dostupan pretplatnicima

Kako bi mogao pročitati cijeli članak, moraš biti prijavljen na Bug.hr sa svojim podacima te imati status pretplatnika.

Mreza 4 / 2022 travanj 2022.


BT in-ear slušalice

BOSE QuietComfort

Zvuk visoke vjernosti, do 6 sati reprodukcije, Acoustic Noise Canceling, kontrole na dodir, Aware Mode s ActiveSense, Active EQ, IPX4.

1.999 kn 2.249 kn Kupi

BT bookshelf zvučnici

KEF LSX

Besprijekorna kvaliteta zvuka, kompaktan i svestran, AirPlay 2, Tidal, Chromecast, Spotify , Deezer, Wi-Fi, KEF Control aplikacija, 54Hz – 28kHz .

7.199 kn Kupi