Željko Ivanković - Može li ICT sektor pokrenuti Hrvatsku

Na svjetskoj ljestvici digitalne kompetitivnosti Hrvatska je, od 64 zemlje, na 55. mjestu. Zašto?

Željko Ivanković četvrtak, 14. listopada 2021. u 16:30

To mi se uvijek događa, da vidim nešto zgodno, ali ne spremim, ne zabilježim (a ako i spremim i zabilježim, i dalje mi to nije lako naći). Ovaj put radi se o jednoj karikaturi koja prikazuje putnika kroz vrijeme koji se zatekao u antičkoj Grčkoj, na vrhuncu njezina kulturnog i znanstvenog razvitka, pred kojim stoji ekipa – Platon, Aristotel, Demokrit i frendovi, i pitaju: OK, kako vi to proizvodite struju iz atoma. Karikatura vrlo dobro ilustrira diskusije Sonje Radas, istraživačice s Ekonomskog instituta Zagreb, specijalizirane za inovacije, u razgovoru na temu "Može li ICT pokrenuti Hrvatsku". Radas je, dakle, objasnila da inovacija može pridonijeti rastu produktivnosti poduzeća i ekonomije tek u odgovarajućem okolišu koji je podržava i koji joj se prilagodio. Teško je nabrojati sve elemente tog okoliša: u tvrtki, to je i organizacija i obrazovanje, pa čak i vjera u inovaciju. U društvu je to prilagodba javne infrastrukture, a i društvenih navika i sustava vrijednosti. Recimo, kad je uvedena struja, trebala su joj desetljeća da pokaže koliki potencijal ima. Ona je omogućavala tekstilnim (i drugim) tvrtkama rad u više smjena, ali to je podrazumijevalo da se žene doma vraćaju s posla noću (s time što su prethodno od kućanica pretvorene u industrijske radnice). Statistika tu čak može zakazati – ukupna količina proizvedene robe mogla je rasti, ali po zaposlenom nije morala davati neki skokoviti rezultat, jer bilo je više zaposlenih. Dakle, na pitanje Može li ICT pokrenuti Hrvatsku nije moguće odgovoriti jednostavnim da – ne.

Članak dostupan pretplatnicima

Kako bi mogao pročitati cijeli članak, moraš biti prijavljen na Bug.hr sa svojim podacima te imati status pretplatnika.

Mreza 11 / 2021 studeni 2021.

Akcija

GARMIN Fenix

Sportski sat, GPS, multisport, više modela i cijena

3099 kn 3699 kn Kupi


3-sistemski podni zvučnici

DAVIS ACOUSTICS MANI Mk2

Idealni za manje prostore i korištenje u sustavu kućnog kina zahvaljujući kompresijskoj komori. 40 -20,000 Hz, 4 ohma mini, 100 W, 92 dB.

5.399 kn 5.989 kn Kupi

Digitalno phono USB pretpojačalo

NAD PP4 C- KO

Nudi vrhunske sonične rezultate, ima mogućnost odabira MM/MC ulaza. Nova verzija AlpineSoft's VinylStudio Lite ripping softvera. Moguće povezivanje s većinom amplifiera, receivera i PC-a, SNR: 76 dB (MM); 78 dB (MC).

1.499 kn 1.799 kn Kupi