Željko Ivanković - Narativ i biznis

Priča o odlučujućoj važnosti Fortenove za Hrvatsku, upravo je to – priča, način kako je ta tvrtka poslovala još dok se zvala Agrokor, a njome vladao Ivica Todorić, i kako, očito, posluje i danas

Željko Ivanković četvrtak, 17. studenog 2022. u 00:00

Početkom studenoga u javnost je izbila priča da je arapski biznismen Saif Alketbi preuzeo udio koji ruska Sberbank drži u Fortenovi, bivšem Agrokoru Ivice Todorića, nekadašnjeg tajkuna koji se povremeno još pojavljuje u televizijskim studijima s pričama čije je konce teško pohvatati, posebno mlađim gledateljima. Stvar se čini zanimljiva i razumljiva još jedino medijima koji njome izazivaju političare – a što ćete sad, a što ćete sad? – i u svoje televizijske studije i na internetske stranice pozivaju beskrajni niz takozvanih stručnjaka za ovo i ono, koji onda "otkrivaju pozadinu priče". U jakoj konkurenciji, favorit je "stručnjak za hibridni rat", koji je u arapskom preuzimanju ruskog udjela prepoznao, a što bi drugo nego – "hibridni rat i pokušaj destabilizacije", kao što i u svemu prepoznaje hibridni rat, a ne, recimo, pokušaj da se zaradi i izvuče novac. Točno je, vodi se stvarni rat u Ukrajini, i izvlačenje novca i zarađivanje u tim okolnostima nema odlike regulirane tržišne utakmice. Ali i dalje to može biti prije svega "zarađivanje novca", a biznismeni su ionako radije u dobrim odnosima sa svim političarima nego što bi ih destabilizirali. Europska unija, čija je Hrvatska članica, proglasila je sankcije nad ruskim tvrtkama, ali što je to uopće Fortenova (ime nije sjelo!), i zašto bi spomenuto preuzimanje "destabiliziralo Hrvatsku"? Nizašto. Uostalom, ako su iza arapskog biznismena zaista stajali neki hrvatski biznismeni koji su u sankcijama vidjeli priliku da posredno preuzmu ruski udio, onda bi povratak 43 posto "u hrvatske ruke" – stabilizirao Hrvatsku. Spekulacija da bi jednom kad sankcije prestanu, ti Hrvati, ili Saif Alketbi, arapski biznismen, uz "stanovitu proviziju", Rusima vratili današnji ruski udio u vlasništvu Fortenove, naravno, baš je to – spekulacija, koja bi se i dogodila kada sankcije prestanu. Izgleda da situaciju više destabiliziraju reakcije nego samo preuzimanje, kojeg možda ima, a možda i nema, možda nije pravno valjano.

Članak dostupan pretplatnicima

Kako bi mogao pročitati cijeli članak, moraš biti prijavljen na Bug.hr sa svojim podacima te imati status pretplatnika.

Mreza 12 / 2022 prosinac 2022.


HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

Hibridno integrirano pojačalo

VINCENT SV-737

Bluetooth, WiFi, 20 Hz - 20 kHz, > 90 dB, 47 kOhm, 590 W, WAV, FLAC, APE, LPCM, MP3, ACC, AC3, WMA, 6 x stereo RCA, 2 x Optical, 2 x Coaxial.

24.999 kn 3.317,94 € Kupi

Wireless podni zvučnici

KEF LS60

Visokokvalitetan streaming, Wi-Fi, Apple AirPlay 2, Google Chromecast, Roon Ready, Bluetooth, Spotify, Tidal, Deezer, 26 Hz - 36 kHz, 111 dB.

49.999 kn 6.636,01 € 52.699 kn Kupi