prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Komentar dana

Je li dobro zabranjivati i e-cigarete?

Gradovi u SAD-u su, prema pisanju Ars Technice, sve žešći u obračunu i s onima koji umjesto duhanskog dima koriste famozne e-cigarete, „dimilice“, „vapere“ ili kako se već sve zovu manje škodljivi nadomjesci za klasične cigarete, cigare i lule. U New Yorku je tako zabranjeno korištenje e-cigareta u svim restoranima, barovima, na radnim mjestima, a dozvoljeno je u „privatnim domovima“ (opa!), hotelskim sobama ili dućanima s duhanskim proizvodima koji izričito dozvoljavaju pušenje u svojim prostorijama. Slično je u Kaliforniji, Utahu, Connecticutu i New Jerseyu.


Razlog zabrani je, kažu, zdravstvene prirode jer su i ove neduhanske „dimilice“ također štetne po zdravlje korisnika, ali i svih nevinih prolaznika oko njih.
Strogo formalno uzevši, ovo je istina – uvlačenje bilo kakvog dima ili aerosola u pluća s atomiziranim česticama nikotina i pratećih tvari, a što nije dio uobičajene atmosfere na koju smo se kroz milijune godina evolucije navikli, jest nezdravo, što potvrđuju i kliničke studije. Međutim, kako je pokazalo istraživanje iz 2015. godine u Engleskoj, e-cigarete su otprilike 95% manje štetne od klasičnih duhanskih cigareta, a studija se ne slaže ni sa zaključkom Svjetske zdravstvene organizacije da je njihovo korištenje zapravo samo uvod u pušenje duhanskih cigareta, posebice za djecu i mlade koji, prema tom izvješću, započnu s e-cigaretama, da bi na kraju prešli na prave.

 

Ako negdje to i jest slučaj, u Engleskoj i drugdje gdje je broj pušača u stalnom padu, a dostupne su e-cigarete, to nije slučaj, tvrdi ova studija koja zaključuje da je točno suprotno točno – ljudi koji prelaze s običnih na e-cigarete na kraju posve odustaju od pušenja, te ih stoga smatra dobrim načinom prekidanja ove navike.
Na nesreću, otprilike između četvrtine i petine ispitanih u 2015. u Engleskoj smatralo je da su e-cigarete same po sebi štetnije od običnih cigareta, što je u suprotnosti sa svim studijama i činjenicama koje pokazuju da imaju daleko manje štetnih tvari od običnih cigareta, kako za pušače, tako i za okolinu.


Ukratko – ima li smisla zabranjivati i e-cigarete na javnim mjestima? Po svoj prilici nema, jer dok se pušačima na taj način daje mogućnost da ne budu socijalno ostracizirani uz istodobno gotovo neusporedivo manje zdravstvene rizike, s ovim zabranama destimulira ih se da se na bilo koji način nose sa svojom ovisnošću, a koja je, odavno je poznato, jedna od najjačih ovisnosti koja postoji.


Iz osobnog iskustva kao nepušač i mrzitelj duhanskog dima, nemam apsolutno nikakvog problema s vizualno smiješnim, ali po moje zdravlje gotovo potpuno neopasnim korištenjem e-cigareta u javnim prostorima, kad je ukupni zdravstveni efekt u društvu od toga isključivo pozitivan.


S totalnom zabranom svega mislim da se neće dobiti sportsko-spartansko društvo savršeno zdravih i fizički spremnih individua, nego dodatno ojađene pušače kojima se destimulira i u samom pokušaju da bitno ublaže utjecaj ove navike na sebe i okolinu.

Naravno, sve ovo je više teoretsko promišljanje u domaćim okolnostima gdje zakonodavac nema snage zabraniti ni obično pušenje u kafićima, a niti provjeravati zadovoljava li ventilacija u takvim kafićima minimalne zakonske propise.  

dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (72)

KIKI3ooo sub 28.10.2017 00:17

Je li dobro zabranjivati i e-cigarete?

Neka im zabrane i to....

lmutak pet 27.10.2017 23:06

Je li dobro zabranjivati i e-cigarete?

Good ol' days...

Visak pet 27.10.2017 16:34

Re: Je li dobro zabranjivati i e-cigarete?

Ni moj prdac nije nikome štetan, a za mene je čak i nezdravo da ga zadržavam, pa to ipak radim....

Visak pet 27.10.2017 10:52

Re: Je li dobro zabranjivati i e-cigarete?

Kad se priča o bilo čemu drugome onda se odrasle osobe smatraju odgovornima za svoje postupke, no kad se govori o zabrani pušenja pušači su jadni ovisnici, nemoćni da išta poduzmu i svi ostali moramo trpiti smrad i ugrožavanje zdravlja. S druge strane, i ovdje čitamo o 'hedonistima', kojima nije na...

MMX pet 27.10.2017 10:10

Je li dobro zabranjivati i e-cigarete?

Nije dobro zabranjivati e-cigarete (opcenito), ali je dobro ograniciti im upotrebu u zatvorenim prostorima. Pogotovo radi onih koji se zbog toga mogu osjecati nelagodno ili "napadnuto" sa oblakom.  Ja nisam pusac. Kolega u uredu, koji sjedi tik do mene dimi (sa okusom vanilije) i pusta oblake u...

Pratite li zbivanja u Americi gdje je pušačima odavna zabranjeno pušenje na manje-više svim javnim mjestima, primijetili ste da će im sada zabraniti i e-cigarete. Ima li to smisla?

komentari dana

najkomentiranije na forumu