prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Komentar dana

Svemirče, javi se, ponekad me nazovi...

Prema pisanju Sunday Timesa, a koje su prenijele brojne druge novine i portali, ponovo je aktualno pitanje o svjesnom slanju fokusiranog radio-signala sa Zemlje prema odabranim nebeskim točkama kako bismo dali na znanje potencijalnim svjesnim bićima koja možda tamo postoje, da smo i mi tu.  Ideja koja dolazi od Instituta SETI, a koji se desetljećima bavi osluškivanjem signala iz svemira u potrazi za onima umjetnog i samim time inteligentnog porijekla, ovaj tjedan bi se trebala raspraviti na astronomsko m simpoziju u Kaliforniji. Prema direktoru SETI-ja, Davidu Blacku, "Moguće je da u svemiru postoji mnoštvo civilizacija, ali ako nitko ne odašilje (radio-signale) onda se ništa neće ni dogoditi.".

Ova izjava donekle oslikava i očaj koji prati SETI i općenito ljudsku potragu za drugim inteligentnim bićima oko nas koja traje desetljećima, a i dalje bez ikakvog konkretnog rezultata. Osim jednoga neuobičajenog signala (pogledati Wow! signal iz 70-tih) koji se nikada nije ponovio, a još nije objašnjen, potraga je uglavnom bila bez razultata. Iako je Seth Shostak, vrlo prominentni američki astronom koji je veliki dio života i karijere posvetio upravo SETI-ju prošle godine najavio da očekuje da ćemu u idućih 20 godina vrlo vjerojatno na ovaj način otkriti signale inteligentnih bića iz naše svemirske okoline, čini se da entuzijazam nije općeraširen. Naime, još od kraja 19. stoljeća, praktički s počecima radiokomunikacija, pojavljuju se inicijative za osluškivanjem signala iz svemira, ali prvi veći namjenski projekt je američki SETI i njegovo polje radioteleskopa koje osluškuje signale iz dubokog svemira od 1984. Dapače, postoji i aplikacija SETI@Home koju je većina vas koji ovo čitate vjerojatno barem jednom pokrenula na svom računalu, a mnogi je i dalje vrte, a koja distribuirano procesira primljene radiosignale i među njima traži uzorke koji bi potvrdili da se ne radi o običnom šumu, već o informaciji koju je netko kodirao u radio-signal. Za sada – bez rezultata.
Seth Shostak, prominentni zagovaratelj SETI projekataSeth Shostak, prominentni zagovaratelj SETI projekata
Niti ideja da sami "oglašavamo" svemiru da postojimo nije nova. Za razliku od "običnog" SETI-ja (Search for Extraterrestrial Intelligence) koji se bavi pasivnim osluškivanjem, svjesno slanje  poruka o nama u svemir zove se "Aktivni SETI" ili "METI" (Messaging to Extraterrestrial Intelligence) i prvi svjesni signal toga tipa odaslan je 1974. I poznat je kao "Arecibo message", nazvan tako po korištenju velikog radioteleskopa u Arecibu, a bilo je i još nekoliko pokušaja toga tipa.
Sadržaj poruke iz ArecibaSadržaj poruke iz Areciba
Još od prvoga pokušaja bilo je protivnika ovakvog načina oglašavanja našeg postojanja. U zadnje vrijeme među poznatijim protivnicima svjesnog slanja signala o nama u svemir je Stephen Hawking koji smatra da se radi o izazivanju nevolje. Ukratko, smatra da će eventualna razvijenija civilizacija koja primi signal uraditi nama ono što su tehnički razvijenije civilizacije na Zemlji stoljećima radile manje razvijenima – pokoriti ih i uništiti.

Američka svemirska agencija NASA također se bavila ovim pitanjem – posljedicom kontakta sa tehnički naprednijim civilizacijama i ima razvijena tri moguća scenarija: neutralni, te pozitivni i štetni za nas. Svaki od njih se, sa znanjima koja sada imamo o tek hipotetskom postojanju drugih inteligentnih civilizacija, čini jednako moguć ili nemoguć. Informacija je jednostavno premalo.

U zadnje vrijeme je došlo do javnosti da navodno američki Pentagon ima planove za slučaj eventualnog kontakta sa svemirskim posjetiteljima, ali po svemu sudeći ovo nije istina. Iako je američka vojska istraživala NLO-e krajem 40-tih i u 50-tima, davno je s time prestala i nemaju nikakvih stvarnih planova što raditi ako dođe do "svemirske invazije".

Pojedini istraživači, pak, odlučili su se sami pozabaviti ovim problemom (Pogledati knjigu An Introduction to Planetary Defense: A Study of Modern Warfare Applied to Extra-Terrestrial Invasion), a u zadnje vrijeme ima i nešto dokumentaraca na tu temu (Alien Invasion na Nat Geu, primjerice). Zašto nema više rasprava na ovo temu? Iskreno – od svih problema koje imamo na ovoj našoj maloj, plavoj planeti, invazija svemiraca je onaj vjerojatno najmanje gorući.

Iako je teoretski moguća, već i sam kontakt nam desetljećima izmiče, a za to postoje vrlo dobri razlozi. Naime, iako je logično pretpostaviti (a rezultati svemirskog teleskopa Keppler to i potvrđuju) da u našoj galaksiji, pa time vjerojatno  i u svemiru općenito, solarni sustavi s nastanjivim planetima vjerojatno nisu unikatnost našeg sustava, pa ni rijetkost, odnosno, život je moguć, o inteligentnom životu na bilo kojem od njih nemamo nikakve potvrde.
Radioteleskop AreciboRadioteleskop Arecibo
Dapače, iako laici obično smatraju razvoj inteligentnog života "krajnjim ciljem" ili "svrhom" evolucije, ne postoji niti jedan argument koji bi to dokazao. Gledamo li našu povijest vidjet ćemo da se u više od milijarde godina živoga na Zemlji onaj inteligentni na njoj nalazi tek jedan zanemarivo kratak vremenski period. Neinteligentni dinosaurusi nas po svojoj dugovječnosti daleko "šišaju", a da je netko osluškivao Zemlju radioteleskopima u njihovo doba, dobio bi samo šum i radiosignale iz prirodnih izvora.

Potraga, bilo aktivna ili pasivna za vanzemaljskom inteligencijom stoga treba pogoditi ne samo planete s uvjetima pogodnim za život, već i vremenski prozor u kojemu taj inteligentni, tehnički napredan život stvarno i emitira na radijskim frekvencijama koje osluškujemo. U slučaju Zemlje koja postoji oko 4,5 milijardi godina, mi u radijskom opsegu u svemir emitiramo od početka 20-tog stoljeća – tek nešto više od stoljeća. Dakle, ako i osluškujemo iz pravca planeta u zonama pogodnim za život, moramo imati na umu da trebamo pogoditi točno taj, u našem slučaju vrlo kratak vremenski isječak) kada je neka od vrsta krenula evolucijskim putem razvoja inteligencije kao evolucijske prednosti za preživljavanje i dosegla tehnički stupanj razvoja potreban za slanje radijskih signala.

Iz svega što do sada znamo o drugima, vrlo je teško pretpostaviti koliko je, ako ih uopće ima ili će ih ikada biti, inteligentnih i tehničkih razvijenih vrsta u svemiru naši suvremenici s kojima možemo komunicirati. Ukratko, ako i nije pametno oglašavati u svemir naše postojanje, vjerojatnost da bi nam to moglo uskoro naškoditi vjerojatno je iznimno mala.

 
dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (100)

anndrej čet 19.2.2015 22:14

Svemirče, javi se, ponekad me nazovi...

Svemirci su primili poruku i poslali izaslanike,  male, male (praktični kako već jesu - da uštede resurse), koji će narasti ovdje i dati nam odgovore iz prve ruke :) ZNANSTVENICI PRONAŠLI MISTERIOZNI ORGANIZAM Je li ovo svemirsko sjeme koje su nam poslali vanzemaljci?...

Envy čet 12.2.2015 14:55

Svemirče, javi se, ponekad me nazovi...

Film za obavezno pogledati vezanu za sam naslov: Contact (1997)  Zanimljivo sjetio sam se Interstellara i kontao imaju li kakvu poveznicu ali gle čuda, 'samo' glumca: Matthew McConaugheya  ...

pukycro sri 11.2.2015 17:42

Svemirče, javi se, ponekad me nazovi...

Uzimajući u obzir neke fizikalne vrijednosti (brzina svjetlosti) koje bi mogle značajno ograničiti putovanja  "mesnatog" svemirca, možda bi biloprihvatljivije razmišljati o posjetiocima mehaničkog tipa umjetne inteligencije koji pod određenim uvjetima mogu funkcionirati znatno duže od živi...

woodgamesfx sri 11.2.2015 14:37

Svemirče, javi se, ponekad me nazovi...

Ja imam bolju ideju od ove (sa radio valovima). Recimo negdje na rubu sunčeva sustava izvršimo tri termonuklearne eksplozije (snage 2 X 100 1 x 50  Tsar bombi) u intervalima od 3 minute snaga 1 x 100 - 1 x 50 i 1 x 100.  ...

memulica sri 11.2.2015 13:55

Svemirče, javi se, ponekad me nazovi...

Vezano za temu ...  Imamo Drakeovu jednadžbu i Fermijev paradoks na drugoj strani.  Najvjerovatnije  su oba u pravu.     ...

Ponovo je u žarištu interesa plan svjesnog slanja fokusiranog radio-signala sa Zemlje prema točno određenim točkama u svemiru – želimo dati do znanja da postojimo. Mudro ili ne?

komentari dana

najkomentiranije na forumu