Acer za lipanj priprema TravelMate X514-51, tanki i lagani prijenosnik za poslovne korisnike

Acer će u lipnju ove godine pustiti u prodaju novo prijenosno računalo za poslovne korisnike - TravelMate X514-51 koji je tanak, lagan i brz te jednostavan za servisiranje

Stjepan Bilić subota, 16. ožujka 2019. u 07:00

Acer je predstavio novo prijenosno računalo iz svoje TravelMate linije. Riječ je o modelu TravelMate X514-51 koji dolazi kao zamjena za TravelMate X3410. Odlikuju ga manje dimenzije, tanko i lagano kućište, te u slučaju potrebe lagani pristup ugrađenim komponentama.

TravelMate X514-51 opremljen je s 14“ IPS zaslonom osjetljivim na dodir razlučivosti 1.920 x 1.080 točaka. Kako je riječ o poslovnom modelu Acer je zaslon od mogućih oštećenja dodatno zaštitio s Gorilla Glass staklom. također iz istog razloga su za kućište odabrani kvalitetniji materijali poput magnezij-litija i magnezij-aluminija koji su od standardnih aluminijskih legura iste debljine dva do četiri puta čvršći te 20% do 35% lakši.

Novi model temelji se na Intelovim procesorima osme generacije. Ovisno o potrebama korisnika moguće ga je opremiti s procesorima Core i5-8265U i Core i7-8565U. Prijenosnik podržava do 16 GB DDR4 RAM-a te SSD-ove do kapaciteta 512 GB. Proizvođač obećava autonomiju do 10 sati sa samo jednim punjenjem baterije. Dakako, stvarno vrijeme trajanja baterije najviše će ovisiti o načinju korištenja prijenosnika koje u konačnici može biti i nešto kraće od najavljenih 10 sati.

Nadalje, Acer napominje kako su uspjeli zadržati malu debljinu kućišta (19,9 milimetara), ali i dodatno smanjiti težinu prijenosnika u odnosu na njegovog prethodnika. Konačni rezultat je prijenosno računalo lakše od kilograma, točnije, mase od 980 grama.

Kako je vidljivo na priloženim fotografijama TravelMate X514-51 ima ukupno tri USB porta, jedan Type-C te dva Type-A porta. Zatim tu je i HDMI port pune veličine, naponski port te 3,5-milimetarski audio port i Kensington sigurnosnu bravicu. Za sigurnost tu su skener otisaka prstiju i TPM 2.0 čip. Budući je riječ o poslovnom prijenosniku Acer ga je opremio HD kamerom i podrškom za Acer Purifed Voice tehnologiju te s dva zvučnika i dva mikrofona kako bi video pozivi bili što jasniji i glasniji.

Da bi smanjio težinu Acer se morao riješiti par značajki. Primjerice, novi model neće imati čitač memorijskih kartica ni stari, analogni VGA port. Acer je najavio kako će ovaj model biti lagan za održavanje. Naime, do većine komponenti moći će se doći uklanjanjem stražnje stranice. za taj podvig bit će potrebno odviti 11 vijaka nakon čega će biti moguće pristupiti SSD-u, bateriji, Wi-Fi kartici i rashladnom sustavu.

TravelMate X514-51 na tržište stiže tijekom lipnja 2019. godine. Osnovni model imat će Core i5-8265U procesor, 8 GB RAM-a i 256 GB SSD. Njegova cijena bit će oko 1.100 USD.