Dell Inspiron 15 7560 - 15 palčeva elegancije

Čak i bez usporedbi s određenim iProizvođačem, Dellov najnoviji Inspiron doima se elegantnijim i poželjnijim nego do sada

Ivan Kišić subota, 3. lipnja 2017. u 00:00
SPECIFIKACIJE
Ekran 15,6" IPS / 1.920×1.080
Procesor Intel Core i7-7500U 2,7-3,5 GHz (2 jezgre)
Grafička kartica NVIDIA GeForce 940MX
Memorija 8 GB DDR4
Disk 128 GB M.2 SATA SSD
1 TB HDD
Mreža LAN, WiFi, Bluetooth
Videoizlazi HDMI
Dodaci 2x USB 3.1 Gen1, 1x USB 2.0, 3,5 mm audio, web-kamera, čitač SD kartica
Masa 2 kg
Operacijski sustav Windows 10 Home
Trajanje baterije 6:42 h

Dellov Inspiron 7560 spada u onu rijetku klasu prijenosnika kod kojih smo, nakon prvog pogleda na vanjštinu, specifikacije stavili u drugi plan. Prvo smo ispipali elegantno kućište, tipkali na gotovo savršenoj tipkovnici i još malo se divili jednostavnom dizajnu, a tek tada provjerili što se krije “ispod haube”.

Prijenosnik koristi neutralne boje i nije zatrpan detaljima.

Izvana su zamjetni samo Dellov logo, zaobljenja na lijevoj i desnoj strani kućišta te diskretno ulegnuće za otvaranje poklopca sprijeda. S druge strane poklopca pozornost privlači tek nestandardno smještena web-kamera, postavljena ispod ekrana, te osvijetljena tipka za uključivanje laptopa, desno od tipkovnice.

Bez ikakva drugog znanja o prijenosniku, Inspiron 7560 jednako bismo lako mogli zamisliti u uredu, kod kuće ili na terenu. Dobar dizajn pogađa širok raspon scenarija u kojima bi se odlično snašao.

Ugodan na pogled, no što s dodirom?

Sučelja i dodaci kojima Inspiron 7560 raspolaže prilično su standardna. Tu su dva USB-a 3.0, jedan USB 2.0, HDMI, utor za slušalice, LAN port i čitač SD kartica. Voljeli bismo vidjeti novije konektore za vanjske ekrane (DisplayPort), koje bi mu osigurale veću sigurnost u budućnosti – ovako je pola koraka iza konkurencije.

Na elegantnim bokovima rado bismo vidjeli još poneki konektor, kao što su DisplayPort i USB-C
Na elegantnim bokovima rado bismo vidjeli još poneki konektor, kao što su DisplayPort i USB-C

U opisu prijenosnika ne stoji Dellov marketinški naziv InfinityEdge, no ekran je doguran do ruba kućišta, s tek nekoliko milimetara margine, zbog čega je već spomenuta kamera morala biti smještena ispod njega. Osim što omogućuje manje dimenzije prijenosnika, efekt je impresivan i drago nam ga je vidjeti kod uređaja koji nije dio skupocjene linije XPS.

Sam panel je IPS tipa i nativne Full HD razlučivosti, a nije osjetljiv na dodir. Radi se o glossy panelu; verzije s mat ekranom nema u ponudi domaćih trgovina, kao u slučaju nekih drugih Dellovih laptopa. Čitljivost i reprodukcija boja vrlo su mu dobri.

Ako ste pedantni oko izbora rasporeda tipki, Dellova tipkovnica trebala bi pogoditi većinu vaših zahtjeva
Ako ste pedantni oko izbora rasporeda tipki, Dellova tipkovnica trebala bi pogoditi većinu vaših zahtjeva

Potencijalni nedostatak određenom dijelu korisnika bit će izostanak numeričke tipkovnice. 15-inčni prijenosnici prečesto su načičkani svime što se u te gabarite može ugurati, no kompaktna veličina za takvu dijagonalu zaslona stavile su Dell u dvojbu iz koje je kao pobjednik izašla ergonomija, a ne još jedna točkica na ionako bogatom popisu mogućnosti.

Zahvaljujući toj odluci, tipkovnica se pokazala izvrsnom i zaista jednom od najboljih koje smo koristili u posljednje vrijeme. Dell je chiclet stil tipki doveo vrlo blizu savršenstva i baš sve – od blagog hoda tipki, preko njihove tvrdoće, do zvuka pri tipkanju – tjera nas da na Inspironu 7560 iz prstiju izbacujemo što više slova po minuti.

Touchpad iskorištava dimenzije prijenosnika pa je prilično velik i čitav se može pritisnuti, čime “glumi” lijevu tipku miša. Već uobičajeno, klik je u sredini dubok i osjetljiv, a kod rubova pruža više otpora i manju preciznost. Tek je donekle iznad prosjeka u ovoj cjenovnoj kategoriji.

Osim ako ju vrlo rijetko koristite, smještaj web-kamere vjerojatno vam neće biti po volji
Osim ako ju vrlo rijetko koristite, smještaj web-kamere vjerojatno vam neće biti po volji

Osjetan minus tipkovnice i touchpada nalazi se nešto dalje od njih – rubovi prijenosnika i brušeni aluminij, koji smo toliko nahvalili u početku teksta, pokazao se malo preoštrim za nježne ruke inače čvrstih bugovaca. Na dlanovima bismo nakon dugotrajnijeg rada uredno vidjeli urezane tragove rubova uređaja. Napomenimo da se ta mana manje osjeti ako je prijenosnik na stolu, a ne u krilu. Druge ergonomske probleme nismo iskusili.

Kaby Lake i druge dvojbe

Prijenosnik je prilično tih, sve dok ne dođe do ozbiljnijeg izazova, poput igara ili zahtjevnog multimedijskog softvera. Ventilatori su prilikom uobičajenog rada gotovo nečujni, a toplina je osjetna tek nakon duljeg korištenja, i to samo u gornjem dijelu tipkovnice. Pri testiranju nismo došli do trenutka kad bi to stvaralo problem.

Za tišinu u radu dodatno su zaslužni 128-gigabajtni SanDiskov SSD (model X400, sučelje M.2 SATA) i Intelova integrirana grafička kartica, a s druge strane, Toshibin će terabajtni mehanički disk i Nvidia GeForce 940MX povećavati glasnoću i smanjivati trajanje baterije.

Vrlo sposoban procesor Core i7-7500U, takta 2,7 GHz, može podnijeti veći dio posla, tako da je na korisniku odluka u kolikoj će mjeri koristiti spori mehanički disk za spremanje podataka, a koliko štedljiv i brz SSD.

Razlike u performansama između grafičke kartice integrirane u procesor (Intel HD 620) i Nvidijinog GeForcea 940MX pokazale su se značajnim tek prilikom grafički intenzivnih radnji, u kojima je 940MX ponudio za trećinu bolje rezultate od integriranog rješenja, a trajanje baterije variralo je nešto manje, sa srednjom vrijednosti od šest i pol sati autonomije.

Iako nije jeftin, i za istu bismo svotu kuna izvukli bolje performanse i sučelja iz nekog drugog prijenosnika, Inspiron 7560 ima veliku prednost efekta koji smo opisali na početku teksta. Ugodan je na pogled, tipkovnica mu je vrlo dobra i odaje dojam vrhunskog proizvoda, gdje se mislilo na (gotovo) svaki detalj. Ovisno o vašim prioritetima, ovaj Dell lako može biti vaš novi prijenosnik.

Dell Inspiron 15 7560

  • Dizajn
  • Tipkovnica
  • Performanse
  • Ekran do ruba kućišta
  • Oštri aluminijski rubovi
  • Smještaj kamere
  • Tek prosječna autonomija
  • Rado bismo vidjeli još poneki konektor
Performanse 8
Izrada 9
Ekran 8
Buka 9
UKUPNO 8
Cijena 9.587 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Comtel Corp.